icon

Prenájom bytu a deti

fatamorgana1
17. jún 2017

Dobry den,
chcela by som sa informovat. Sme v podnajme a mame len rucne spisanu zmluvu ,,ledabolo´´. Na konci je napisane, ze zmenu pobytu nahlasit dva tyzdne dopredu.
Majitelka bola super, pohodicka. Po case sme sa od susedov dozvedeli,ze nik s nou neudrziava styky,lebo berie prasky na hlavu a ma neskutocne vykyvy nalad. Nik s nou nechce mat nic spolocne. Ze u nej najomcovia nevydrzali dlho, bud ich povyhadzovali,abo sli sami, zacala robit na prieky a tak.
Mne povedala,ze mame sa vypratat z bytu do konca mesiaca. lebo ona uz nema na to naladu. Ale momentalne,nemame k dispozicii ziadne byvanie,pretoze vsade treba depozit. Zo zakona je dana 3mesac.vypov.lehota som sa dozvedela, takisto som pocula ze nemoze len tak vyhodit prec ked su tu aj malolete deti. Peniaze jej platime, dokonca ma aj psa, ktory nam rozkusal drahe topanky a korcule a ziadali sme nahradu,ta len sa zasmiala.
Ako mame postupovat?Plati co mame rucne pisane,ze zmena sa hlasi 2 tyzdne vopred alebo mozem sa ohradit 3mes.lehotou?
Dakujem za rady

Strana
z2
yamaykaa
25. sep 2017

@erikavesela juj miesate hrusky s jablkami. Bud sa na vztah divajte ako na najom, alebo ako na ubytovanie kedy platite poplatok mestu a do základu dane vám spadne príjem z ubytovacej činnosti ako zo zárobkovej činnosti. Čaro zákonov je že všetko musí byť definované. Zákon o dani z príjmov presne definuje príjmy ktoré podliehajú dani, medzi nimi aj príjem z nájmu nehnuteľnosti. Ale Izba nie je nehnuteľnosťou podľa žiadneho zákona.

Najomna zmluva je platna aj ked nie je pisomna (nie pri nebyt. priestoroch). Takze aj toto veldielo je mozne povazovat za najomnu zmluvu ak je v nej predmet a odmena. A aj keby to uvedene nebolo, staci ze doslo k ustnej dohode. AKurat ze teraz ziadna strana nie je chranena a obe musia dokazovať svoju pravdu.

yamaykaa
25. sep 2017

@draik
Škoda že Vášho názoru sa nedočkám...len nemiestnych posmeškov 👏

erikavesela
25. sep 2017

@yamaykaa ja som nepluetla hrusky s jablkami..som davala len priklad...ked platis dan z prenajimania nehnutelnosti je to ine ako podnajom...teda ubytovacia dan...mne je to jasne..len som chcela povedat, ze aj z prenajmu izby sa plati dan...

vroni
25. sep 2017

@yamaykaa, to nie je jeho nazor, to je jednoducho fakt. Z prijmu z podnajmu sa plati dan z prijmu a dokonca aj zdravotne poistenie. Jedine, co narozdiel od prenajmu netreba je povinnost prihlasit sa ako danovy subjekt, staci takuto cinnost nahlasit.

yamaykaa
25. sep 2017

@erikavesela vyhýba sa tomu takto: "prenajímateľovi nevzniká registračná povinnosť, ak táto osoba prenajíma časť bytu bez vlastného uzavretia a bez príslušenstva, tzn. časť bytu, ktorá nenapĺňa charakteristiku bytu podľa § 43b Stavebného zákona. Príslušenstvom bytu na účely Stavebného zákona sú miestnosti, ktoré plnia komunikačné, hospodárske alebo hygienické funkcie bytu" je to stanovisko Financnej spravy. Samozrejme doplnili to potom ze ak sa predpoklada ze najomca ma pristup k tymto ostatnym miestnostiam, tak registracna povinnost uz vznika.
Ak sa tvrdi ze izba je prenajata za ucelom skladovania veci pripadne sa to uz prozredelne napise do zmluvy, tak sa dan neplati.

Daň za ubytovanie je miestny poplatok, a ano mate pravdu ze je to ine ako dan z prenajmu nehnutelnosti. Obvykle o ubytovanie ide ak je s najmom spojena sluzba, napríklad upratovanie. Tam je uz potrebne mat zivnost pretoze sa zdanuje este samotny prijem z ubytovania, teda dokopy platite okrem miestneho poplatku aj dan z prijmu ale podla iného § tusim zo samostatne zarobkovej cinnosti 🙂 nie som daniar.

yamaykaa
25. sep 2017

@vroni
zdravotka sa z prenajmu neplati 🙂 z podnajmu jedine žeby to bola živnosť. Zákon o zdravotnom poistení za príjmy z podnikania a samostatnej zárobkovej činnosti príjem z prenájmu nepovažuje. Odkazuje sa len na odsek 1 a 2 ZDP pričom prenájom je ods. 3.

vroni
26. sep 2017

@yamaykaa, ano, ked to nema na zivnost, tak nie. Ak ma, tak ano.

Strana
z2