icon

Prenechali by ste svoj dedičský podiel druhému rodičovi?

2. máj 2024

Ako by ste sa zachovali v tejto situácii? Rodičia nežili spolu dobre, nehospodárili finančne spolu, nezhodli sa na rozdelení majetku pred smrťou, jeden z nich zomrel. Prenechali by ste svoj dedičský podiel druhému žijúcemu rodičovi? Keď ten rodič to považuje za samozrejme a automatické? Rodič sa dedením podľa zákona cíti ukrivdený a považuje to za nespravodlivé, keďže on to budoval. Ako by ste reagovali? Sú tam určité výčitky svedomia či je dedenie podľa zákona predsa len voči druhému rodičovi spravodlivé…

venusa85
4. máj 2024

Ale ved to sa tak robi pri dedicskom konani ak 1 z manzelov zomrie-jeho podiel sa deli rovnym dielom medzi pozostalych(manzel/ka a deti, pripadne vnucata ak by nejake dieta nezilo).

cacianka
4. máj 2024

@lavender94 minoritni vlastníci nemôžu nič, takmer.
Ak by chceli vyplatiť ich podiely, požiadajú písomne vlastníka. Odmietne. Podajú návrh na súd - to sú veľké poplatky podľa výšky majetku, súd rozhodne že väčšinový musí vyplatiť. Takáto procedúra môže trvať dlhé roky . To je len hrubý náčrt . Skrátka sú určité pravidlá, ktoré musia dodržiavať obe strany .
Majoritný môže požadovať aby minoritni platili svoje % na náklady.
Minoritni aby on platil nájom za použitie ich majetku .
Ale autorka deklaruje status quo, preživší rodič má nedotknuté obydlie, deti nechcú nič meniť .
Možno by mohli urobiť dohodu u mediátora o pravidlách užívania a nárokov, pre istotu oboch strán.

lienka.7
4. máj 2024

@ckocka o ten byt sa to dieta nijako nepricinilo, len ho zdedilo po niektorom z rodičov. Ina situácia by samozrejme bola, keby rodicia nežili a súrodenci by sa vyplácajú vzájomne. Ale nie, aby ma moja mama/otec vyplacala z ich vlastneho bytu! By ma hanba fackovala toto vôbec vypustiť z úst. Ale ty si možno bezcharakterny typ, co mu nejake morálne ci etické zásady nič nehovoria a pre pár grosov by si do kolena dala vŕtať 👌 nedbam ale.

ckocka
4. máj 2024

@lienka.7 Ale to je v poriadku že sa nijak nepričinilo, to je princíp dedenia

ahhola
4. máj 2024

@tramtada31 😄presne o tomto to je, aby stary clovek nedisponoval 🏠v 1/1. A pritom to bolo tak jednoduche, babce podstrcili zmluvu k dodavke stravy a ta podpisala dom. A ze neprisposobivi... 😅Takeho stareho mladenca s domiskom tiez namotala potmavsia sikulka, bolo to v Obcan za dverami.

sashabb
4. máj 2024

@ahhola áno sme sväté, len preto, že máme iný názor 🤐

mircalla
4. máj 2024

Rozhodne nie. Co je akoze nespravodlive? Absolutne nelegitimna poziadavka. Zakon je zakon a je uplne nechapem ako vobec mohol rodic AUTOMATICKY ratat, ze sa vsetko na neho prepise. Cista chamtivost

mircalla
4. máj 2024

Fakt nerozumiem o co tomu rodicovi ide..presne takto sa dedi zo zakona, nevidim dovod sa niecoho vzdavat.
Rodic sa citi ukrivdeny, ze sa dedi v sulade so zakonom? Dost na hlavu

lonely66
Odpoveď bola odstránená
mircalla
4. máj 2024

@lonely66 Tiez to tak vidim

slniecko5
4. máj 2024

Tomuto mysleniu hlboko nerozumiem.
Celý život robíme všetko pre to, aby naše deti dedili a mali čo, nie, že im to ešte v starobe vyčítať…a v podstate brat spať..
Načo to je tomuto pozostalému rodičovi?
Na nič.

marsmykkok
4. máj 2024

si jedináčik? Rodič dedí polovicu v rámci BSM a polovicu nad rámec, teda ty dostaneš jednu štvrtinu... A tu by som sa nenaťahovala ak je to nejaká stará chajda alebo starý byt v Hornej Dolnej a tvoja štvrtina má možno hodnotu 20 000-30 000. Aspoň ti tam nevznikajú iné povinnosti ako platiť daň z nehnuteľnosti, starať sa o nehnuteľnosť a tak. Ak je to ale vila na Slavíne a má to hodnotu 500 000 eur a viac, tak samozrejme, by som nesúhlasila.

petronela1985
4. máj 2024

Určite nie, vlastná skúsenosť. Vzťahy nikdy nevieš ako dopadnú. Ja som si dokonca dala môj podiel vyplatiť a neľutujem. Potrebovala som peniaze v tej dobe, keď sa dedilo, tým pádom sme postavili dom bez hypotéky. Z druhého podielu už neuvidím nič. Takže aj takto to môže dopadnúť.

petronela1985
4. máj 2024

Ešte jedna vec, tiež by som zvážila možnosť vyplatiť podiel, môj manžel má takto podiel po otcovi v rodinnom dome, býva tam jeho teta, ktorá má plno exekúcií. Boli sme s tým u právnika, exekútori neodsúhlasili predaj domu cez dražbu alebo vysporiadanie spoluvlastníctva, kým sa nevyplatia exekúcie. No takej osobe vyplácať exekúcie, je čierna diera, na druhý deň by mala ďalšiu. Teda podiel manželovi stojí, nič z toho nemá, žiaden úžitok.

mircalla
4. máj 2024

@anita6666 Netaraj. Na vydedenie vlastneho dietata musia byt ZAKONNE dovody, takze nie je to ako pises, ze si moze nalozit s majetkom ako chces. Moj otec vydedil nevlastnu sestru, ktora zakonne dovody splnala a dedila napokon aj tak, napadla to. Kym daco povies, pouzi aspon google.

V rozpore s dobrými mravmi neposkytol poručiteľovi potrebnú pomoc v chorobe, v starobe alebo v iných závažných prípadoch,
b) O poručiteľa trvalo neprejavuje opravdivý záujem, ktorý by ako potomok mal prejavovať,
c) Bol odsúdený pre úmyselný trestný čin na trest odňatia slobody v trvaní najmenej jedného roka,
d) Trvalo vedie neusporiadaný život.

mircalla
4. máj 2024

@anita6666 A tu to mas aj cierne na bielom. Vydedit svoje deti nie je take jednoduche, ze mam ich v pazi a tak ich vydedim. Fakt neviem kam chodis na tieto bludy. Pokial ich aj niekto vydedi ale nesplnanaju dovody na vydedenie, sud im da za pravdu, pokial to napadnu.

https://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-k...

liv1
4. máj 2024

@marsmykkok vila na slavine ma hodnotu tak od miliona vyssie (ak vobec), to len tak na okraj 😁

marsmykkok
4. máj 2024

@liv1 preto som dala 500 000 a viac.... Pointa je skôr v tom že rozhodla by som sa podľa hodnoty nehnuteľnosti.... 🙂

anita6666
4. máj 2024

@mircalla mňa majetok mojich rodičov vôbec nezaujíma,ani to,ako s ním naložia či nenalozia,je to ich vec,ich majetok, ja nechcem nič. Ja som ho nenadobudla. nechápem len to,prečo si deti nárokujú na niečo,čo patrí ich rodičom? Za mňa choré zmýšľanie.

cacianka
4. máj 2024

@mircalla ty ju ešte nepoznáš ? To je veľmi známa anti , všetko neguje, otáča. Známa firma.
A podobnych je viac, myslím "známe".

mircalla
4. máj 2024

@cacianka Poznam, psychoska

mircalla
4. máj 2024

@anita6666 O tom sa nebavime. Bavime sa o tom, ze taras a nepoznas zaklady rodinneho prava

mateson
4. máj 2024

@anita6666 aké nárokujú 🤦 veď rodič zomrel a deti dedia.

anita6666
4. máj 2024

@mircalla treba žiť,konať a správať sa tak,aby nikto nepotreboval rodinné právo. Stačí elementárna morálka.

anita6666
4. máj 2024

@mateson len tie,ktoré chcú dediť. Nie tie,ktoré sa vzdajú.

mateson
4. máj 2024

@anita6666 ty nie si normálna....

anita6666
4. máj 2024

@mateson tvoj nazor

autor
4. máj 2024

Dievčatá, nehádajte sa pri tejto pre mňa citlivej téme 😔 rešpektujme názor jedna druhej. Ale vidím, že väčšina by konala tak ako my a to ma utvrdilo v správnom rozhodnutí.

mircalla
Autor odpoveď zmazal
erikab82
9. máj 2024

Zo strany rodiča je to manipulácia a citové vydieranie. Podľa toho čo píšeš, zrejme veľmi tvrdé. Zo zákona ti podiel patrí, nerobíš nič zlé, nič nečestné ani sa nijako nepreviňuješ voči žijúcemu rodičovi. Urobiť to takto, je dokonca výhodnejšie kvôli poplatkom. Kľudne by sa otec mohol aj oženiť a všetko prepísať na novú ženu. Tento prípad bol v manželovej rodine. Vlastné deti nedostali nič.