Prepis domu: Ako si poradiť s rodinným konfliktom?
Prerobili sme si dom po starých rodičoch, ale môj otec ho na nás nechce prepísať už niekoľko rokov. Dobre vie, že máme dve deti, z toho jedno ŤZP, on nám ten dom ponúkol, dali sme do neho peniaze, ale stále sa chová, akoby bol jeho.
Rozhodli sme sa odsťahovať, svokrovci nám kúpili pozemok. Na to, aby sme si mohli vybrať hypotéku a postaviť si vlastný dom, lebo toho už máme plné zuby, potrebujeme peniaze na hypotéku. On dobre vie, že si chceme postaviť dom, mojej sestre na hypotéku dal, ale u nás sa tvári akože nič? Sestra navyše ani nemá deti. Sme zúfalí, staráme sa non stop o choré dieťa, to samo o sebe stojí peniaze a ešte chovanie rodičov do toho. Nevieme, ako z toho von, chodí sem každý deň a kritizuje nás.
@anonym_812314 Oni tam nebyvaju. To je dom, v ktorom vyrastal moj otec. Kedze tam nebyvame my, ani moja sestra, tak ho da do prenajmu. Radsej tam bude mat cudzich ludi nez ze by ho na nas prepisal.
@anonym_autor a kde bývate teraz? Prečo ste tam neostali bývať a teda postupne si stavať dom?
@anonym_f5dadb Akoze to ze mi tu vycerpanim padame na hubu? Ty chapes ze ja mam dieta s vaznymi diagnozami, ktoremu denno denne zachranujeme zivot?
@anonym_autor a ty chapes ze je to tvoje dieta a tvojho muza?
@saraxyz To si uz presne nepamatam.
@anonym_autor Lezie to z teba ako z chlpatej deky. Tak chceš poradiť a ešte na nás pomaly nervy chytáš, keď sa niečo spýtame. Tak čo chceš?
@anonym_812314 Samozrejme sme sa s nim hadali ale on si nedal povedat, vsetko musi ostat presne ako to bolo pred 50 rokmi. Potom sa zacal vyhovarat, ze nemoze lebo kvoli sestre. Sestra nema deti, asi chce byt stara matka, sama je decko, ja mam dve a jedno z toho chore a aj tak toto robi. Ved by sme isli byvat do bytu, ale on ze nam ten dom prerobi.
@anonym_autor Čiže ty nikde nepracuješ, nevieš ani hospodáriť, využívaš rodičov, využívaš a zneužívaš svokrovcov a ešte chceš mať všetky možné výhody len preto, že ty si porodila postihnuté decko? Prečo by na to mala doplatiť tvoja sestra? A vôbec ktokoľvek z rodiny? Nemáš žiadne právo vyžadovať čokoľvek za života rodičov a hrať im na city, ani posudzovať sestru a jej život.
Ak chceš žiť celý život bez práce, len zo sociálnych dávok, tak môžeš byt rada, ze máš strechu nad hlavou, ak keď ti nepatrí. A byt vďačná za to, co pre vás rodicia robia, pretože si očividne neschopná a máš vysoké nároky. Ak chces mať nový dom, choď pracovať ako ostatní. Dieťa môže zatiaľ do školy, stacionáru alebo ústavnej starostlivosti. Ak to nezvládate, je to najlepšie riešenie.
@anonym_autor mne to skor pride tak ze otec mal byt navyse kde nik nebyval a aby ste nemuseli platit drahy podnajom tak vam ho dal- nie daroval a le dal aby ste byvali tam ..usetrili ste na podnajme a mali kde byvat .. z ato ste si ho dali len dokopy ... ale ty ho chces proste cely a sestre nedat nic.. nepamatas si kolko si donho dala-alebo nechces pamatat ... vies aspon kolko dal sestre? ci sa to aspon financne vyrovnava k tej ciastke co chces ty lebo dom ma iste vyssiu hodnotu a ty ho chces zadarmo .. a je jedno ci mas alebo nemas deti
@anonym_812314 Oni tam nebyvaju. To je dom, v ktorom vyrastal moj otec. Kedze tam nebyvame my, ani moja sestra, tak ho da do prenajmu. Radsej tam bude mat cudzich ludi nez ze by ho na nas prepisal.
@anonym_autor no tak na toto už vôbec nemám slov. Teda mám, ale nechcem urážať tvojho otca.
@anonym_autor a kde bývate teraz? Prečo ste tam neostali bývať a teda postupne si stavať dom?
@ekira1 Byvame tam, mame kupeny pozemok, aj sme si vybrali firmu co nam ho postavi na kluc, len cakam na tie peniaze od otca.
@anonym_autor Čiže ty nikde nepracuješ, nevieš ani hospodáriť, využívaš rodičov, využívaš a zneužívaš svokrovcov a ešte chceš mať všetky možné výhody len preto, že ty si porodila postihnuté decko? Prečo by na to mala doplatiť tvoja sestra? A vôbec ktokoľvek z rodiny? Nemáš žiadne právo vyžadovať čokoľvek za života rodičov a hrať im na city, ani posudzovať sestru a jej život.
Ak chceš žiť celý život bez práce, len zo sociálnych dávok, tak môžeš byt rada, ze máš strechu nad hlavou, ak keď ti nepatrí. A byt vďačná za to, co pre vás rodicia robia, pretože si očividne neschopná a máš vysoké nároky. Ak chces mať nový dom, choď pracovať ako ostatní. Dieťa môže zatiaľ do školy, stacionáru alebo ústavnej starostlivosti. Ak to nezvládate, je to najlepšie riešenie.
@anonym_e6c022 Ja mam dieta ktoremu musim denno denne zachranovat zivot! musim ho sledovat non stop lebo chvila nepozornosti a spravi blbost! Ja si nemozem vziat dovolenku ani nic, ja na neho musim dohliadat 24/7
@anonym_autor mne to skor pride tak ze otec mal byt navyse kde nik nebyval a aby ste nemuseli platit drahy podnajom tak vam ho dal- nie daroval a le dal aby ste byvali tam ..usetrili ste na podnajme a mali kde byvat .. z ato ste si ho dali len dokopy ... ale ty ho chces proste cely a sestre nedat nic.. nepamatas si kolko si donho dala-alebo nechces pamatat ... vies aspon kolko dal sestre? ci sa to aspon financne vyrovnava k tej ciastke co chces ty lebo dom ma iste vyssiu hodnotu a ty ho chces zadarmo .. a je jedno ci mas alebo nemas deti
@anonym_f5dadb Ja uz do prace nemozem lebo mam chore dieta a on sa z toho nikdy nevylieci. Otec mi slubil rovnaku ciastku aku dal sestre na hypoteku tak nechapem, preco s tym otala. Mame hypoteku schvalenu, ked nam da tolko co slubil, tak ju vieme splacat.
@anonym_f5dadb Ja uz do prace nemozem lebo mam chore dieta a on sa z toho nikdy nevylieci. Otec mi slubil rovnaku ciastku aku dal sestre na hypoteku tak nechapem, preco s tym otala. Mame hypoteku schvalenu, ked nam da tolko co slubil, tak ju vieme splacat.
@anonym_autor ok stale sa vyhybas tej sume.. kolko dal sestre? ak je to vyssia suma ma vobec na to aby tak rychlo dal aj tebe? co mama na to
Celé je to zvláštne a možno otec nie je ten zlý v tomto prípade.
Zažila som niečo podobné osobne. Jeden člen rodiny so svojou rodinou dostal možnosť bývať zadarmo v dome, kde vlastnil úplne nepatrnú čiastku. Mali si platiť vyslovene len energie. Dopadlo to tak, že energie prestali platiť a ja som dodnes tá zlá, ktorá ich požiadala, aby sa vysťahovali, keďže nikto nie je povinný platiť ich plyn a elektrinu.
Ťažko povedať, ako to bolo tu u autorky. Povie len, čo chce. Nevie, koľko dal otec sestre, nepovie, koľko do domu investovali. Ťažko povedať, prečo otec napokon zmenil názor. Možno je skutočne sviňa, možno má padne dôvody, aby sa napokon takto rozhodol.
@anonym_autor
Nehnevaj sa teda, rozumiem tvojmu preťaženiu lebo 24/7 je masaker, ale ty očakávať, že otec vám dá na hypo. Pri predstave byť na opatrovateľský plus jeden plát a postihnuté dieťa by som na hypo ani nepomyslela. Viete úst do podnájmu? Áno je to drahé, jasne ale do menšieho sa presťahovať dá, neplatiť hypo a prísť o dom a nervy, zdravie to už je o inom.
Prečo silou mocou chcete mať v takejto situácii vlastný a ešte aj dom?
Nie je zákon že má každý právo na vlastnú nehnuteľnosť. Nemáš peniaze, nemáš dom, ľahká matika.
A mne by to teda nedalo očakávať veľké peniaze na hypo od rodičov. Ani keby sestre dali.
Mojej platili svadbu, ja som mala takú o 2 svedkoch. Povedali, že mi dajú rovnako, neriešila som ani nezaviedla sestra. Nechcela som, povedala som nech si nerobia starosti, pôjdeme sa pekne najesť a vybavené. Nerátala som s tým a dali mi aj tak. Aké keby nie, neriešim. Vtedy mali aké nie je zákon aby mali aj o 10 rokov neskôr.
A ty to považuješ za samozrejmosť. Prečo ti otec ponúkol aj dom prepísať na teba aj hypo? To je divné celé.
A že máš dieťatko s vážnymi dg, je veľmi náročné aj nešťastne no je vaše, nie otcove. A hovoriť o sestre tak trochu nepríjemné, že chce byť starou mamou, hmm... Nič moc. Nenapadlo ťa, že to v nej možno vzbudzuje obavy keď vidí ako sa trápiš?
Nebolo to tak, že vám otec ponúkol možnosť bývať za minimum, keďže ste na Tom takto?
A inak dvojdňový chleba - podľa toho aký, môže chutiť ak veľmi dobre.
Tak som to precital cele, autorkine reakcie a nazory su slusne povedane zvlastne.
Ake pomery tam panuju, neriesim, nepozname to tam osobne.
Zaujal ma taky drobny detail s tym 2 dni starym chlebom. Sam si doma peciem a dvojdnovy zjem v pohode, pri spravnom uskladneni nie je nicim zavadny. Vzdy vies aj horsiu kvalitu doriesit hriankovacom alebo obalis vo vajicku.
Na zaver si pri tom vyplakavani o chybajucih peniazoch na hypo odporucam polozit otazku, ci v situacii, ked je nulova sanca pre autorku ist do prace kvoli postihnutemu dietatu, dobry napad stavat a brat si pozicku na dlhe roky. Staci vypadok prijmu manzela a bude zle.
Este mam podozrenie, ze ide o tu istu osobu, ktorej sme vyhovarali stavbu na rodicovskej zahrade.
Asi zijem na inej planete, ale nepoznam nikoho kto si narokuje tolko na veci co mu nepatria. Dom ktory mi nepatri dam prerobit svokrovi a poviem, ze my sme ho cely prerobili. Svokor nam kupi pozemok, tak otec mi da na hypoteku a este je otec zly, ze mi cely dalsi dom neprepise. Ja som doma s dietatom a aj budem...
Dieta sa da dat do zariadenia a ist zarabat. Otec moze zmenit nazor. Nikto ti nemusi pomahat a ty sa za to nemozes hnevat. Mne otec povedal, ze mi da auto a nedal lebo nasiel kupcu a peniaze sa mu zisli. A co teraz? Je to jeho pravo, tak som si kupila sama svoje. Ja by som chcela vidiet ako by to vyzeralo keby ti nikto s nicim nepomohol a chlap ta opustil k tomu, ako mnohe, ze ako by si vtedy uvazovala a obracala sa. Same daj daj daj. Ja byt tebou dam slusny rozhovor s otcom ako to on vidi a respektovala jeho nazor. A potom sla rovno dakovat svokrovi, lebo je anjel.
Hypoteku na prazdny pozemok na stavbu sa nedava... treba mury do vysky 1m a pozom sa bie postupne cerpat hypoteka
Ty asi nebudes najostrejsia ceruzka.
Syna mi je luto. Drzte sa
@anonym_autor
Nehnevaj sa teda, rozumiem tvojmu preťaženiu lebo 24/7 je masaker, ale ty očakávať, že otec vám dá na hypo. Pri predstave byť na opatrovateľský plus jeden plát a postihnuté dieťa by som na hypo ani nepomyslela. Viete úst do podnájmu? Áno je to drahé, jasne ale do menšieho sa presťahovať dá, neplatiť hypo a prísť o dom a nervy, zdravie to už je o inom.
Prečo silou mocou chcete mať v takejto situácii vlastný a ešte aj dom?
Nie je zákon že má každý právo na vlastnú nehnuteľnosť. Nemáš peniaze, nemáš dom, ľahká matika.
A mne by to teda nedalo očakávať veľké peniaze na hypo od rodičov. Ani keby sestre dali.
Mojej platili svadbu, ja som mala takú o 2 svedkoch. Povedali, že mi dajú rovnako, neriešila som ani nezaviedla sestra. Nechcela som, povedala som nech si nerobia starosti, pôjdeme sa pekne najesť a vybavené. Nerátala som s tým a dali mi aj tak. Aké keby nie, neriešim. Vtedy mali aké nie je zákon aby mali aj o 10 rokov neskôr.
A ty to považuješ za samozrejmosť. Prečo ti otec ponúkol aj dom prepísať na teba aj hypo? To je divné celé.
A že máš dieťatko s vážnymi dg, je veľmi náročné aj nešťastne no je vaše, nie otcove. A hovoriť o sestre tak trochu nepríjemné, že chce byť starou mamou, hmm... Nič moc. Nenapadlo ťa, že to v nej možno vzbudzuje obavy keď vidí ako sa trápiš?
Nebolo to tak, že vám otec ponúkol možnosť bývať za minimum, keďže ste na Tom takto?
A inak dvojdňový chleba - podľa toho aký, môže chutiť ak veľmi dobre.
@svetlonos Ja toto tiez nepochopim. Ona doma s dietatom, bez prijmu(dlhodobo). Cize k dispozicii maju 1 plat a z toho chcu vyzit a este aj platit hypoteku a bohvieco. No neviem, mne to nejak nevychadza...
@anonym_autor dobre tomu rozumiem ze vy máte predschválenu hypoteku na stavbu domu pričom máte jeden príjem a ma sa to platiť z peňazí na ktoré čakáš ale nikdy si si ich nevypytala? A kde vlastne teraz bývate? Co znamená “tam”? A ze si nepamatas koľko ste do toho vrazili peňazí 😂 tak určite. ešte povymyslaj dačo prosiiim …
No nič, odporúčam prehodnotiť ten chlieb, budete ho potrebovať aj dvojdňový …
Asi zijem na inej planete, ale nepoznam nikoho kto si narokuje tolko na veci co mu nepatria. Dom ktory mi nepatri dam prerobit svokrovi a poviem, ze my sme ho cely prerobili. Svokor nam kupi pozemok, tak otec mi da na hypoteku a este je otec zly, ze mi cely dalsi dom neprepise. Ja som doma s dietatom a aj budem...
Dieta sa da dat do zariadenia a ist zarabat. Otec moze zmenit nazor. Nikto ti nemusi pomahat a ty sa za to nemozes hnevat. Mne otec povedal, ze mi da auto a nedal lebo nasiel kupcu a peniaze sa mu zisli. A co teraz? Je to jeho pravo, tak som si kupila sama svoje. Ja by som chcela vidiet ako by to vyzeralo keby ti nikto s nicim nepomohol a chlap ta opustil k tomu, ako mnohe, ze ako by si vtedy uvazovala a obracala sa. Same daj daj daj. Ja byt tebou dam slusny rozhovor s otcom ako to on vidi a respektovala jeho nazor. A potom sla rovno dakovat svokrovi, lebo je anjel.
@anonym_f8c612 Svokrovci sa nestaraju, nezavolaju. Zavolala som ich k nam na manzelove narodeniny a svokra si sedi ako panicka a s nicim nepomoze, zatial co ja mam dve deti na krku. S nicim, sedi tam s namalovanymi nechtami a ukazuje mi svoje ine vnucata zatial co o moje deti sa nezaujima.
@anonym_autor dobre tomu rozumiem ze vy máte predschválenu hypoteku na stavbu domu pričom máte jeden príjem a ma sa to platiť z peňazí na ktoré čakáš ale nikdy si si ich nevypytala? A kde vlastne teraz bývate? Co znamená “tam”? A ze si nepamatas koľko ste do toho vrazili peňazí 😂 tak určite. ešte povymyslaj dačo prosiiim …
No nič, odporúčam prehodnotiť ten chlieb, budete ho potrebovať aj dvojdňový …
@chocolatebox Ano, niekto, kto ma problem vyjst s peniazmi si nepamata "kolko dal do prerabky". Hlupost. To by povedal milionar, pre ktoreho je 5000 aj 10 000 rovnake nic a denne podpisuje faktury na velke sumy.
Kto place o peniazoch, ten je schopny vadit sa o kazdy cent a presne ako ona riesit "sestre ste dali 1000 eur a mne len 999".
Hypoteku na prazdny pozemok na stavbu sa nedava... treba mury do vysky 1m a pozom sa bie postupne cerpat hypoteka
Ty asi nebudes najostrejsia ceruzka.
Syna mi je luto. Drzte sa
@kitycat Na pozemok sme si nebrali hypoteku, ten zaplatili svokrovci cely.
@anonym_f8c612 Svokrovci sa nestaraju, nezavolaju. Zavolala som ich k nam na manzelove narodeniny a svokra si sedi ako panicka a s nicim nepomoze, zatial co ja mam dve deti na krku. S nicim, sedi tam s namalovanymi nechtami a ukazuje mi svoje ine vnucata zatial co o moje deti sa nezaujima.
@anonym_autor Pri pozvani na oslavu k tebe su hostia povinni pomahat ? WTF ?
@anonym_autor svokrovci sa nestaraju, len prerobili dom, ktory ti nepatri a darovali pozemok a ked ich zavolas pridu. fuuuuu... ty si fakt z inej planety. Si velmi nevdacna a ked sa neuvedomis, tak zivot ta este velmi prebudi do reality. Tvoj problem, okrem ineho je, ze ocakavas, ze ludia pre teba budu robit veci. Ci pomahas s majetkami, s detmi, s financiami a ine. Mne nikto s nicim nepomohol a nikoho za to nevinim. Otazka pre teba: komu si ty kedy pomohla? Byt tebou tak sa nad sebou zamyslim a vemi rychlo.
@kitycat Na pozemok sme si nebrali hypoteku, ten zaplatili svokrovci cely.
@anonym_autor Svokrovci, ktori sa nestaraju?
Keď podám dieťaťu pomocnú ruku, dám aj ďalšiemu . Keď pomohli tvojmu súrodencovi , mali aj tebe.
Keď na to nemajú , mali rozdeliť čiastku medzi obe deti alebo nedávať nič
Nemám rada , keď rodičia niečo jednému dajú a druhému neostane , veď po nás zdediš. Čo z toho dedenia mám (možno až v mojich 60,70 rokoch ,keď si rodič požiije do 90tky) , keď to potrebujem v produktívnom veku?
@anonym_d85433 ..ja to mám tak isto ako autorka. Odisla som z rodicovskeho bytu, takmer po 20tke, v kratkom case hypoteka na vlastne byvanie.. Mladsi surodenec ostal logicky s rodicmi, roky presli pomedzi to sa nasi rozviedli, kazdy isiel byvat inde (mama, otec).. Surodenec (teraz uz davno po 30tke) byva v rodicovskom byte, zaraba lepsie ako ja (nie nezavidim, len konstatujem), rodicia sa uz davnejsie vyjadrili, ze polka toho bytu je moja a druha polka je mojho surodenca. Ja tam nezijem, nemam odtial ani kluc ani pristup v podstate, nehnutelnost je bez tarchy. V zivote ma surodenec nevyplati.. Preco? Podla rodicov, lebo oni stale ziju a vlastne, ze ja mam kde byvat a mam sa dobre tak co chcem.. 🫠🙃 no taky byt zadara by nebol odveci 🤔🫣🤫
@anonym_autor Svokrovci, ktori sa nestaraju?
@yennefer001 Nenapisu detom k meninam ani narodeninam.
@anonym_d85433 ..ja to mám tak isto ako autorka. Odisla som z rodicovskeho bytu, takmer po 20tke, v kratkom case hypoteka na vlastne byvanie.. Mladsi surodenec ostal logicky s rodicmi, roky presli pomedzi to sa nasi rozviedli, kazdy isiel byvat inde (mama, otec).. Surodenec (teraz uz davno po 30tke) byva v rodicovskom byte, zaraba lepsie ako ja (nie nezavidim, len konstatujem), rodicia sa uz davnejsie vyjadrili, ze polka toho bytu je moja a druha polka je mojho surodenca. Ja tam nezijem, nemam odtial ani kluc ani pristup v podstate, nehnutelnost je bez tarchy. V zivote ma surodenec nevyplati.. Preco? Podla rodicov, lebo oni stale ziju a vlastne, ze ja mam kde byvat a mam sa dobre tak co chcem.. 🫠🙃 no taky byt zadara by nebol odveci 🤔🫣🤫
@anonym_cbc060 Moja matka nezije, otec zije sam v dome. Druhy dom bol prazdny. Tak preco by sme tam nemohli byvat? U otca je poschodie, sestra si ho mohla prerobit a byvat tam, dom je velky.
@anonym_cbc060 Moja matka nezije, otec zije sam v dome. Druhy dom bol prazdny. Tak preco by sme tam nemohli byvat? U otca je poschodie, sestra si ho mohla prerobit a byvat tam, dom je velky.
@anonym_autor ty si strašne jednoduchá a negramotná. Nie len finančne, ale celkovo.
Prečo by sestra mala bývať v dome s otcom? Mohla si tam bývať ty... Máte jeden úbohý príjem, opatrovatelský ( ktorý je vyšší, ako zarobí u nás poštarka alebo upratovačka), ale viete platiť hypo, čo dnes nevedia mladí, obaja slušne zarábajúci. Otec ti mal najprv dom prepísať, až tak si ho mala prerábať. Nepamätáš si, koľko si doňho investovala. Takže logicky nič, prerobil svokor, zaplatil otec. Sestre dal peniaze na hypo, tebe zaplatil prerábku. Aké peniaze ešte očakávaš? Musíš byť veľmi bohatá, keď vyhadzuješ 2 dňový chlieb. My zarábame nadpriemerne, nemáme hypo na dom, ani leasing na autá , ale 2 dňový chlieb nevyhadzujem.
Svokrovci sa nestarajú, ale darovali pozemok, prerobili dom. Ty nevďačná chudera. Všetko by si chcela zadarmo lebo máš choré dieťa? To dieťa je tvoje a mužove. Nepíšeš, akú má diagnózu, či si o nej dopredu vedela a sama si sa rozhodla doživotne sa starať o dieťa, ktoré z toho života nič nemá, keď ho musíš sledovať 24/7 . Existujú stacionáre, ustavy, opatrovateľky. Ty môžeš do práce a zarobit si na svoj dom. Nečakať, že ho dostaneš zadarmo lebo máš chore dieťa. Otec je zlý, svokrovci sú zlí, len ty si lietadlo.

@anonym_autor koľko ste tam investovali?
@saraxyz To si uz presne nepamatam.