Prepis domu na syna

24. apr 2020

Dobrý večer , keď chce otec prepísať dom na svojho syna, čo k tomu potrebuje? Musí najskôr o tom informovať manželku? Nie sú rozvedení, nežijú v spoločnej domácnosti. Je nutné navštíviť právnika? Ďakujem.

cacianka
24. apr 2020

Pytaj sa v skupine Pravne poradenstvo je verejná

mowinka1
24. apr 2020

Ak je syn malolety riesi sa to cez sud.

andreagartnerova
24. apr 2020

Závisí od toho ako to má otec na liste vlastníctva ak to má s manželkou v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov musela by to podpísať aj ona, ak to má vo výlučnom vlastníctve alebo podielovom kľudne to na syna môže prepísať.

autor
24. apr 2020

@andreagartnerova na liste vlastníctva sú obaja

alenah31
24. apr 2020

Tak potom bohuzial, bez jej suhlasu nemoze svoj podiel predat ani darovat...dom spada pod bsm.

janinah
24. apr 2020

@alenah31 prečo bohužiaľ? možno chválabohu..inak súhlasím

hefo
24. apr 2020

Len tak BTW, ani keby na liste vlastníctva nebola, neznamená to ešte na 100 %, že to v BSM nie je.

A ešte je vhodné zamyslieť sa, či je prepis na potomka správnym krokom - ale k tomu chýbajú detaily.

majkeel
25. apr 2020

Moze darovat svoju polovicu domu cez darovaciu zmluvu, akurat by nemal zabudnut na dozivotne uzivacie pravo ako poistku. Uz len preto ze syna moze niekto podviest, urobi zamerne alebo z neznalosti zle rozhodnutie,... a pridete o dom. Ked je na LV tarcha, tak sa dom predat neda.
Spytat sa najlepsie na katastri, alebo u notara / pravnika.

alenah31
25. apr 2020

@majkeel nemoze darovat svoju polovicu domu...dom je v bsm - nie je urcene, ktora polovica domu je "jeho". Dom v bsm sa neda rozdelit.

alenah31
25. apr 2020

@janinah bohuzial pre nich -chvalabohu pre spolumajitelku. Tieto zakony mame celkom dobre premyslene, vacsina z nich chrani pred spekulaciami aj ked diery v zakone sa najdu aj tu.

janinah
25. apr 2020

@alenah31 a hlavne ,aby mysleli na vecné bremeno...teda právo dožitia v tom dome

majkeel
25. apr 2020

@alenah31 https://ficek.sk/darovanie-polovice-bytu-medzi-...
... vzhľadom na okolnosť, že byt je v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov, podiel na byte by ste mohli darovať svojej matke ale len za podmienky, že darcom v prípade darovacej zmluvy by bol aj Váš manžel. Naďalej by však platilo, že zostávajúca časť resp. podiel na byte by patrili do BSM.
Cize museli by sa manzelia dohodnut, obaja byt na darovacej zmluve a manzelka by bola potom v nevyhode, lebo manzelova polka domu by sla ako dar synovi a ale druha polka by nebola iba manzelke, ale zase by patrila obom na stvrtiny.

alenah31
25. apr 2020

@majkeel skus si to znovu precitat.Darovat mozes, ale len so suhladom vsetkych majitelov, v tomto pripade ak otec daruje synovi musi darovaciu zmluvu podpisat aj matka nakolko je tiez majitel - pri bsm nie je totiz presne uvedene, ktora polovica komu patri. Otec bez podpisu matky nemoze darovat nic.

mirka_a_hrasok
25. apr 2020

Da sa darovat, ale treba na to myslim, ze overene podpisy oboch manzelov. Ale to je najlepsie priamo u pravnika sa informovat 🙂