Prepísali by ste dom na manžela?
Taká otázka. S mužom sme mali výmenu názorov ohľadom prispievania na dom. Máme 30, 2 roky manželia. Vyčítal mi že málo prispievam na dom ako je financovanie napr. dlažby, garáže, bazénu a podobne. Ja kupujem veci do interiéru, starám sa o domácnosť. On investoval omnoho viac ako ja, to je jasné. Povedala som mu, že dom je písaní iba naňho a že keď mu za pár rokov prepne tak možem ísť kade ľahšie, načo sa samozrejme urazil, že čo si o ňom myslím. Povedal mi, že ak chcem aby prepísal dom aj na mňa mám polovicu svojho domu prepísať ja naňho alebo mám investovať do domu takú polovicu ako on… máte to aj vy tak že ste investovali s mužom 50/50?
Ahaaaa takze toto som nedocitala... Az k tej info. Ze je pisany len na neho.
Ako si si mohla takeho cloveka aj zobrat ked ty byvas len v jeho dome? Rozumies tomu, ze ked mu preskoci, tak ta vyhodi? Alebo ked bude alkoholik kazdy den spity, tak budes bud musiet odist s holym zadkom alebo s nim zit? V takych podmienkach... Zeny klesate na same dno....nikdy by som si nevzala chlapa. Ktory by ma chcel nastahovat do svojho...aj sa sama zamysli ze ci si s tym vnutorne stotoznena?....
@derdia Myslím, že si riadne vyhrotila. Ak mali každý svoj dom, ktorý nadobudli pred manželstvom a teda asi sa dohodli, že budú bývať v tom "jeho" tak čo mala povedať, že ona neprekročí prah dverí dokedy nebude polovička jej, pretože inak by klesla na samé dno? 😀
Autorka - skús si to otočiť, keby ste bývali v "tvojom" dome a ťahala by si väčšinu ty, či by ti to nevadilo. Máte to od začiatku zle nastavené, že si v manželstve vydeľujete presné polovice. My máme s manželom tiež každý svoj účet, ale máme aj jeden spoločný na ktorom je hypotéka a na ktorý každý posielame mesačne rovnakú sumu peňazí a platíme bežné spoločné výdavky na domácnosť, réžiu, potraviny atď. Byt sme kupovali pred manželstvom, muž zarába viac ako ja, takže dal na začiatok viac peňazí a v podstate aj na zariadenie, ale nikdy sme neuvažovali nad tým, že by bol byt len jeho, lebo ja som nedala 50%. Už pred manželstvom sme boli písaní ako dvaja vlastníci a teraz už máme BSM.
Vyriešte si to čím skôr, lebo toto budete ťahať so sebou ako guľu na nohe a budú sa okolo toho vytvárať zvady.
Ale teda aj keby sa medzi vami niečo stalo, s holým zadkom neodídeš, keďže sama máš svoj dom.
@zuzana76 dá sa dopísať na list vlastníctva
@miadi tak hej, pokiaľ nechcú mať deti, tak áno...
@zuzana76
@a_alexandra_a
@zuzana76 necitala som vsetko
Jasne toto je ine. Ale takneviem ako sa da bez toho aby vlastnila polovicu...ja by som tak zit nechcela.
Ale to som ja. Aj ked ma teda svoj dom. Ale je to zvlastna situacia.
No... co si o ňom myslíš? 🙂 tak... ja som investovala do jeho domu a keď som povedala nech prepise polovicu domu na mňa...povedal ze určite nie lebo co keď mi raz prepne... už pol roka som v byte... mame pred rozvodom...dom je jeho a moje peniaze co som tam vrazila...sú... ja len aby si vedela...ze rozmýšľaš dobre..
Ďakujem za normálne komentáre. Nerozumiem načo niekto niečo komentuje keď si neprečíta cely príspevok…..
K tomu že ako začíname, my nezačíname, sme spolu 11 rokov, neviem kedy som to mala začať riešiť, za 20 rokov???? Určite je chyba že to nebolo doriešené ešte pred svadbou ale už s tym nespravím nič uz iba riešiť momentálnu situáciu. Určite ani jeden dom nepredáme nakoľko ten “jeho” je na komplet prerobený podľa našich predstav a naozaj nemáme teraz chuť zas niečo hľadať prerábať sťahovať sa to určite nie. On do “môjho” domu bývať nepojde nakoľko uňho je to tak prerobené ako sme chceli a má to kúsok do roboty z mojho domu by musel dochádzať niekoľko km, ja pracujem z domu, takze mi to je jedno. A ešte k tomu prečo neprenajímam dom, neviem ako by to vyriešilo moju situáciu?? Dom nedám do prenájmu, nechcem.
Lenže ten tvoj dom bude chátrať, keď nebude využívaný, budeš do neho musieť postupom času investovať, proste sama vieš, že dom zožerie veľa peňazí a aj keď je neobývaný, bude ho treba udržiavať. Je to úplná hlúposť mať dom len tak a nič z neho nemať. Prenájom by ti zarábal, bolo by to ako keby si mala ďalší príjem ale bez práce.
U nas to bolo tak, ze ja som kupila dom pred manželstvom, uz sme spolu chodili. Bola to novostavba v štandarde ale nebolo okolie porobené, ploty a tak. Ciastocne som uhradila zo svojho, ciastocne uver. V tom case priatel, porobil ploty, branu. Následne dedil nejake peniaze, tak mi navrhol, ze mi zaplati polovicu hodnoty domu a napisem ju na neho. Tak ma vyplatil a ja som na neho prepisala polovicu. Potom sme sa zobrali. Cize u nas to tak bolo, ze ma vyplatil z hodnoty, co som za dom dala. Ale kym bol dom písaný na mna, tak som od neho nechcela ziadne investície. Cize za mna dobre premyslas, ze neinvestujes do cudzieho. Ak chces, tak treba spisat nejaku dohodu aby ta potom vyplatil, keby nieco. Na druhej strane, co by som spravila inak ako ty, tak svoj dom by som prenajala. O dom, ked sa nik nestara a nebýva tam, tak potom je to vidiet na tom dome.
@anonym_autor určite by som netlačila na to, že chcem pol jeho domu. Načo? Veď ty svoj dom máš, jemu len prispievaj a vybavené.

Sme na tom rovnako co sa tyka domov. Sme manželia obe domy považujeme za naše spoločné. Aj všetky peniaze v domácnosti sú naše spoločné. A investujeme aj do jedneho a aj do druhého z našich peňazí. Lebo ako sme sa vzali sme to my nie ja a on aj keď cisto právnicky jeden dom je jeho a jeden môj. Zmýšľanie tvojho manžela, resp vás v manželstve nie je ok.