Prepustili by ste švagrinej meno dieťaťa?
Ahojte mamičky, prepáčte že píšem anonymne, ale pre niektoré to bude možno blbosť a zlynčovali by ste ma tu😀 totiž ide o to, že švagriná má malé dievčatko, ktoré jej chodievam občas postrážiť keď má toho veľa, aby si porobila, doteraz sme mali normálne vzťahy, žiadne blízke kamarátky, ale neskákali sme si do vlasov😀 ale keď som u nej bola naposledy, tak mi povedala, že ak budú mať druhé bábo chlapca, tak sa bude volať ako môj muž. Ide o to, že my sa snažíme intenzívne o bábo a nedarí sa, takže som na to veľmi citlivá a odkedy som začala s mojím mužom ešte len chodiť, tak sme sa dohodli, že sa raz bude volať náš syn po ňom (a dcéra mať ženskú verziu mena), pretože je to tradičné meno, ktoré sa u nich dedí generácie a volá sa tak aj jeho otec, dedko a pradedko. Keď som jej povedala, že my sme tak dohodnutí už roky, že sa tak bude volať naše dieťa, na ktorom pracujeme, tak povedala, že veď jej nevadí ak budú mať rovnaké mená. Ja viem že to riešim skoro a nikto nevieme, že čo a ako vlastne bude, ale nahnevalo ma to, pretože to nie je náhoda, ale dobre vedela, že jej brat celý život tvrdil, že jeho syn bude mať meno po ňom, ako je to u nich zvykom. Ak by mali dieťa ako prví, tak by som bola potom proti, aby sa tak volal aj náš syn, lebo je to blízka rodina a mali by dokonca aj rovnaké priezviská, lebo švagriná si nechala svoje priezvisko a má ho aj ich prvá dcérka, každý by si ich mýlil a boli by z toho problémy, ale ak by sa im narodil syn až po našom, tak by som nemala ako zabrániť tomu, aby dali rovnaké meno. Manžel nechce ani počuť aby sa naše dieťa volalo inak, švagriná sa urazila že jej chcem obmedzovať výber mena pre dieťa, ktoré nie je ešte ani v pláne, takže som vlastne ja z toho vyšla ako tá najhoršia😀 ja by som aj prežila hocijaké iné meno, len nech je bábo zdravé, ale zarazil ma ten princíp, lebo vie, s čím sa trápime a že jej brat po tom túži celý život, a je to pekná rodinná tradícia, na svete je milión iných mien z ktorých si môžu vybrať a nebude to spôsobovať hádky v rodine a chaosy napr. v škôlke, na úradoch atď.
A teraz čo? Všetkých ,, Jankov ,, premenujeme a zakazeme to meno ostatným použiť, lebo tak sa bude volať tvoje dieťa ktoré možno raz niekedy bude??
- môžu mať rovnaké mená....aj priezviská....je to ok.
Napríklad z mužovej strany je Peter môj muž, jeho strýko a stykov syn, čiže mužov bratranec a nikdy nebol žiaden chaos! Strýko je starý Peter 😂 a môj muž s bratrancom mali prezývky, ktorými ich kamoši volali a dokonca aj rodina, takže sa menom dokopy ani neoslovovali 😊 a príde mi ozaj od veci sa hádať kvôli menu dieťaťa, ktoré nečaká zatiaľ ani jedna z vás a ak aj áno, vždy je šanca ze to môže byť dievča 😉 nám sa narodil syn pred 15 mesiacmi a keď sme sa zhovárali o mene, tak muž nechcel ani pocut, žeby sa mal volať po ňom 😂
Ale áno, uznávam, ze v niektorých rodinách ide meno generáciami! Meno by som vôbec neriešila, len aby boli detičky zdravé! Ja mam troch svagrov a z toho dvaja majú ženu Moniku a dvaja dali svojim chlapcom meno Filip, raz keď sa to meno komusi páči, tak ho nebudem meniť, lebo sa tak vola aj bratranec alebo susedov syn 🤷♀️
Neviem ci som jedina ale mne by to teda vadilo🤷♀️🤷♀️Nedala by som rovnake meno,a uz vobec nie ked by ho mal aj jeho bratranec a este aj rovnake priezvisko..podla mna to aj Sajfa “prepiskol”..neviem no proste ako pises je vela dalsixh vela peknych mien a ked sa to dedi z generacie na generaciu po chlapoch tak svagrina by mohla najst ine meno
@julia_33 mna je zase ľúto vás 😀
@svetlanka111 svagrina ma pravo dat svojmu dietati meno ake chce tak ako aj autorka
A ja ta chapem, ide o ten princip. U nas sa dedi meno, brat, moj oco, dedo, pradedo…ale fakt uz asi 7-8generacii z otca na syna. A co cert nechcel aj moj muz sa vola rovnako. Nastastie nechcel aby sa nas syn volal po nom. Dokonca mi brat v tehotenstve raz vravel ze to meno mozme pouzit, ale proste by mi to nedalo. Z principu…a nakoniec synovec sa narodil par rokov po mojom synovi. Samozrejme meno ma po svojom tatovi… dalsi v poradi☺️
@svetlanka111 áno, tiež by som nedala rovnaké, ale tu riešime problém ktorý ani nie je a možno nikdy nebude. Iné keby sú obe tehotné naraz, čakajú chlapcov a chcú dať rovnaké mená. Ale tu nie je tehotná ani jedna, ani nečaká chlapcov.
@vamajka hej to urcite ma pravo na vyber mena..ja len pisem za mna ze by mi to vadilo🤷♀️Ale tak nepomoze si nijak
U nas sa manzel a syn volaju rovnako a tiez svagor a synovec rovnako..... takze ked sme u svokrovcoch, ked povedia meno, niekedy nevieme, ze kto koho myslel....
Za mna osobne je to neprakticke, ale moj muz chcel mat syna pomenovaneho po sebe....tak ma 🤦♀️🤣🤣🤣
Tym chcem iba povedat, ze je to uplne jedno...
@marsmykkok hej no v tomto mas pravdu..ale tuto autorka nema dieta ma dost volneho casu😀ale tak zas temu si moze zalozit aku chce
@svetlanka111 brasko chcel dat meno po sebe no svgrina ho predbehla o 2 tyzdne sa jej narodil skor a jej priatel sa vola tak isto ako brat no nezblaznil sa z toho
Nerieš,nedramatizuj zbytočne... Nech švagriná da hocijake meno...hlavne nech sú detičky zdravé 🙏 u babky to isto nebude problém, tak sa na zavolanie ozvu obaja,veď sa nejak babka aj všetci naokolo naučia ich rozlišovať... A ver tomu,že ani v škole ani v škôlke to nebude robiť chaos. "Keď chceš rozosmiať Pána Boha povedz mu o svojich plánoch..." neplánuj si všetko tak úzkostlivo, všetko bude tak ako má byť....a ešte jedna múdrosť, ktorú mám rada a je na 100% pravdivá: "Na čo tlačíte, to tlačíte od seba"... Čiže zasmejte sa spolu so švagrinou, povedzte si "super, budú sa rovnako volat" a nerob zbytočne rozbroje v rodine kvôli blbosti...tragédie sú úplne iné v živote .... držím palce nech sa rýchlo vyplnia Tvoje plány 💝
tiež sme sa s manželom nemohli dohodnúť na mene keď som bola tehotná... on chcel meno po sebe a ja aby bábo malo meno po mojom otcovi... až na sále sme sa dozvedeli že to je dievčatko a bolo po hádke... meno pre dcéru dával lekár...😉
V minulosti na dedinách na východe v každom dome bola Mária, Anna, Júlia, Helena, Michal, Jozef,... Na cintoríne iba tieto tradičné mená. A nik sa nepozastavoval, že sesternice a bratranci sa volajú rovnako.
Keď budeš za každú pi...u takto stresovať,tak nikdy dieťa ani mať nebudeš.
ja som zuzana a mam dve starsie sesternice zuzany, cize traja surodenci si dali dcery volat rovnako🙂 dokonca sesternica zuzana ma dceru zuzanu.... tu sme, zijeme...velka party vzdy 11.8.:)
Nedocitala som. Pre mňa blbosť, nech si dá meno ako chce a ty tiež.
Ja som vždy chcela syna Mareka, a stretla som muža Mareka, no on má už z prvého vzťahu syna Mareka...a je som otehotnela, tak sme sa zasmiali, že zase Marek. Aj je Marek. Keď príde aj jeho syn, tak ho voláme Majko, nášho Marko. 🤭
Na úradoch už nás poznajú všade 😄
@eternity24 To sa môžeš zobrať s autorkou a môžete dramatizovať spoločne.
Trápite sa s otehotnením tak sa netráp este aj s menom. Vobec to nevadí. Vas budúci syn alebo dcera bude mat meno po otcovi a svagrinin syn po dedkovi alebo po ujovi lebo je to tradičné meno v ich rodine. Veď to je pekné. Tak nebuď upätá.
@eternity24 prepáč ale ja akosi nerozumiem.. " Ked som sa dozvedela, ze da rovnaké meno, tiez som si pomyslela ze je mimo,ale zase niesme az tak v kontakte, aby som sa sla z toho zblázniť. Len som si povedala, ze na svete existuje snáď miliarda akebo neviem koľko mien a ina musi dať rovnaké 🤦🏻♀️ " .. takže nieste v kontakte...ona si vysníva meno (možno o ňom sníva už dávnejšie), celé tehotenstvo je s ním stotožnená, ale má ho pred pôrodom zmeniť lebo ty si porodila skôr a dala si ho ty..no veľmi zaujímavý postoj ...my sme mali vybraté mená prakticky na začiatku tehotenstva a určite by som ich kvôli tomu nemenila pár týždňov pred pôrodom 👀
@svetlanka111 v tomto nesúhlasím, nie je veľmi veľa pekných mien. Napriklad ja osobne mam asi 3 mena, ktoré sa mi páčia, takže keby sa mal niekto uraziť na mňa, keď konečne vyberiem najpriatenejšie meno, tak neviem co si o tom človeku pomyslím. A tak isto by mi nevadilo, keby si meno, ktoré vyberiem ja svojmu dieťaťu, dal ktokoľvek z rodiny.
toto je z kategorie - nemam problem, vyrobim si ho... kolko mas rokov 15, ze z tohoto robis dramu? ved este ani nie si tehotna, nevies co ta caka, cim si mozno budete musiet prejst, aby si tehotna bola. a ani netusis, ci vobec niekedy budes mat syna ty, ci svagrina, ale uz mas stres zo spolocneho mena. ved uznaj, je to smiesne a trapne zaroven.
moj muz sa vola rovnako ako jeho bratranec, maju aj rovnake priezviska, chodili do rovnakej skolky, skoly, je medzi nimi len 2 rocny rozdiel. nikdy nikde s tym problem nebol, nikdy to nikto neriesil- ani v rodine, ani cudzi ludia.
ja som tehotna, vzdy som chcela pre chlapca meno Bruno, zhodou okolnosti sa takto vola aj syn muzovho bratranca, s rovnakym priezviskom ako je to nase. a ani vo sne by mi nenapadlo ist si pytat povolenie od nich, ci aj ja svoje dieta mozem pomenovat rovnako ako je to ich. ved nezijeme v spolocnej domacnosti. ak by som chlapca mala, volal by sa Bruno, osud to vsak pekne vyriesil, budeme mat babu.
uprimne ti radim, sustred sa na zelane tehotenstvo, nech je vsetko ok, nech v poriadku donosis a porodis, pretoze v dnesnej dobe je s tym velky problem. a neries hluposti prisluchajuce detom v materskej skolke.
Riesis uplnu ale uplnu sprostost. Ani jedna nieste tehotna, ani jedna neviete este pohlavia deti, a robite si v rodine uz teraz dusno...pre uplnu chujovinu a uz problem🤦♀️🤦♀️ Ako ty mienis riesit realne starosti? Ci ziadne nemam tak rychlo si dake vyrobit😂
Poznam bratrancov s rovnakým menom, normalbe vyrastli a ziju. Sama si komplikujes zivot vykonstruovanymi scenarmi/problemami. Tak sa budu volat rovnako, no a co
U nás je tak. Moja sestra a naša sesternica sa volajú rovnako. Meno aj priezvisko maju rovnaké. Je medzi nimi vek.rozdiel 2 roky. Nikdy to v našej rodine nikto neriešil. Tiež sme malinka dedina a chodili aj spolu do školky.
A ak dobre chápem, tak sa volá aj dedko, pradedko. Prečo by práve tvoje dieťa malo byť to, čo pokračuje v tom mene? Možno aj oni chcú mať po dedkovi.
Riešiš to ako prenesený problém, teba hlavne trápi, že vám sa nedarí a oni už vyberajú meno pre druhé bábo. Plus asi švagriná rieši, aby sa vôbec meno zachovalo, ak sa teda vám nepodarí, mi to tak príde, keďže si nechala aj priezvisko. Ja by som to tak pochopila a vnútorné by ma žralo, hlavne to. Musíš sa nejako odosobniť, aj tieto tlaky ti spôsobujú, že sa nedarí! Držím palce, nech sa zadarí a riešiš iné radostnejšie veci ☺️
No snáď sa vám čím skôr podarí bábo a dáte meno prvá 😅 každopádne môže mať švagriná druhé dievčatko a už je vybavené ..nejako by doma.a tým nestresovala

@birika je to sestra manžela autorky, ktorá si nechala svoje priezvisko za slobodná aj ked je uz vydatá. Cize by mali rovnaké priezviska 😅