icon

Prepustili by ste švagrinej meno dieťaťa?

24. sep 2021

Ahojte mamičky, prepáčte že píšem anonymne, ale pre niektoré to bude možno blbosť a zlynčovali by ste ma tu😀 totiž ide o to, že švagriná má malé dievčatko, ktoré jej chodievam občas postrážiť keď má toho veľa, aby si porobila, doteraz sme mali normálne vzťahy, žiadne blízke kamarátky, ale neskákali sme si do vlasov😀 ale keď som u nej bola naposledy, tak mi povedala, že ak budú mať druhé bábo chlapca, tak sa bude volať ako môj muž. Ide o to, že my sa snažíme intenzívne o bábo a nedarí sa, takže som na to veľmi citlivá a odkedy som začala s mojím mužom ešte len chodiť, tak sme sa dohodli, že sa raz bude volať náš syn po ňom (a dcéra mať ženskú verziu mena), pretože je to tradičné meno, ktoré sa u nich dedí generácie a volá sa tak aj jeho otec, dedko a pradedko. Keď som jej povedala, že my sme tak dohodnutí už roky, že sa tak bude volať naše dieťa, na ktorom pracujeme, tak povedala, že veď jej nevadí ak budú mať rovnaké mená. Ja viem že to riešim skoro a nikto nevieme, že čo a ako vlastne bude, ale nahnevalo ma to, pretože to nie je náhoda, ale dobre vedela, že jej brat celý život tvrdil, že jeho syn bude mať meno po ňom, ako je to u nich zvykom. Ak by mali dieťa ako prví, tak by som bola potom proti, aby sa tak volal aj náš syn, lebo je to blízka rodina a mali by dokonca aj rovnaké priezviská, lebo švagriná si nechala svoje priezvisko a má ho aj ich prvá dcérka, každý by si ich mýlil a boli by z toho problémy, ale ak by sa im narodil syn až po našom, tak by som nemala ako zabrániť tomu, aby dali rovnaké meno. Manžel nechce ani počuť aby sa naše dieťa volalo inak, švagriná sa urazila že jej chcem obmedzovať výber mena pre dieťa, ktoré nie je ešte ani v pláne, takže som vlastne ja z toho vyšla ako tá najhoršia😀 ja by som aj prežila hocijaké iné meno, len nech je bábo zdravé, ale zarazil ma ten princíp, lebo vie, s čím sa trápime a že jej brat po tom túži celý život, a je to pekná rodinná tradícia, na svete je milión iných mien z ktorých si môžu vybrať a nebude to spôsobovať hádky v rodine a chaosy napr. v škôlke, na úradoch atď.

eternity24
24. sep 2021

@maribell to máte pravdu, ze nechápete. V kontakte sme, ale nebývame v jednej dedine, jednom meste. Píšeme si, aj sa sem tam stretneme.Aj teraz uz s detmi. Pod pojmom, ze niesme “az v takom kontakte” som myslela, ze niesme v úzkom kontakte, ze bývame vedľa seba a kazdy den sa vidíme. Ale v kontakte sme. A pisali sme si aj počas tehotenstva, keďže sme boli tehotné cca rovnako. Ona vedela ske mam vybraté mena uz od začiatku tehotenstva , lebo ja som nad menami nerozmyslala nejakú dobu, jednoducho ked som zistila, ze som tehotná vedela som, ze to bude dievča a aj ako sa bude volat. Samozrejme som mala v zálohe aj chlapčenské meno, keby bol moj pocit o pohlaví bábätka nesprávny. Ona este ked nebola tehotná, ale uz vydatá stale hovorila, ze jej dcéra sa bude volat XY. Nakoniec dala rovnaké meno ako ja. Takze nebolo to jej vysnívané meno s ktorým bola cely život stotoznena, ako to opisujete. Opakujem, ze mi to nebolo jedno, ale nezblaznim sa preto. A keby som otočila situáciu, mne len pride cudne, ze ak ma sestra/sesternica Anicku, tak ja by som svojej dcere určite meno Anička nedala aj ked by sa mi páčilo. Ved je to podľa mna smiešne. Ozaj. Milióny mien a kazdy sa bude volat rovnako. Ked bola napr tehotná moja sestra a vyberali sme meno pre jej synov, tak sme brali ohľad aj na to, ake sa uz v nasej rodine vyskytuje. Aj ked sa nam páčil Jakub, Juraj,Samko atd, tieto mena uz v rodine su a našli sme ine pekne 🙂 Este ak su to ozaj sesternice a ich deti sa volajú rovnako, OK, mavnem rukou, ale ked maju bratia obaja sary(sajfa a. jeho brat), to nejako neviem pochopiť 🤦🏻‍♀️

marianna_peskova
24. sep 2021

Ja tomuto tiež nerozumiem...
Aj môj manžel mal podobnú "logiku", keď som chcela našu nádejnú dcéru nazvať Ema. On nechcel, lebo moja sesternica porodila Emíliu a že sú to veľmi podobné mená. 🤦🏻‍♀️
Ale nakoniec čakám chlapca, takže problém zažehnaný.

baskustek
24. sep 2021

Odbočím od témy, len ma zaujalo, že švagriná si nechala svoje priezvisko, to je ešte v pohode, ale prečo má to dieťa jej priezvisko a nie otcovo? Oni sú s mužom zobratí?

babatkoo
24. sep 2021

Kamoska ma Ninu a jej brat ma Ninu tiez. Sesternice s rovnakymi menami. 🤷🏻 vsetci su spokojni a nikomu to v rodine nie je divne/smiesne. Neriesia to. Babka s dedkom maju dve Ninky. Deti maju svoje prezivky, nikto si ich nemyli

taga
24. sep 2021

Paci sa mi veta 'mi s tym zavarila u muza' 🤣 to sa ako da? Akoze tvoj muz je nasraty na teba lebo jeho sestra chce dat rovnake meno?

selest
24. sep 2021

Ved nech maju rovnake mena co je na tom, nebud taka malicherna. Je to len meno

oliolijanka
24. sep 2021

Ja som od malicka chcela Zuzku, segra chcela od malicka Janku. Este jej to vsetci v rodine zo srandy vyhovarali a ona urputne bojovala, ze ona chce mat Janku, lebo to je najkrajsie meno na svete. Ked potom segra porodila svoju "Janku", tak na porodnom stole sa rozhodla, ze to bude Zuzka. Presne som pocitila sok, zufalstvo aj zradu a naozaj to neviem doteraz pochopit, ze preco to spravila. Je to pre mna zahada. Pytala som sa jej a osopila sa na mna, ze co robim dramu(tak ako väcsina tu diskutujucich) a basta. Nehnevam sa na nu, Zuzku lubim ako svoju, ale je to pre mna zaujimavy fenomen toto "kradnutie" mien.
Nie len dve Julky, alebo Cifrove Sary, ale trebars aj Izabella a Bella od Gaborikovej a Jakes. Je to take cudo, ze blizkym osobam sa paci rovnake meno. Alebo je tam nejaky skryty konflikt? Konkurencia? Zavist? Moznost ublizit? Ci to je z lasky? Obdiv ku druhemu? Viera, ze ten druhy robi veci spravne?🤷‍♀️

No a samozrejme moja "Zuzka" sa nevola Zuzka, ale sme jej dali ine, pre nas najkrajsie, meno na svete😊

Takze ja autorke uplne rozumiem a teda pre autorku:
Neries, ked zistis ze si tehotna, tak az vtedy budes naozaj vediet, ake meno sa ti najviac paci. A take das, aj keby srnky z neba padali. Hadam coskoro😘

lessiie
24. sep 2021

No takže, my máme Lauru, môjho muža bratranec ma Lauru, moja sesternica ma Lauru... moja sestra ma kuba,môj bratranec ma Kuba.. akože áno je to divne ze brat a sestra budú mať rovnaké mena deti ak náhodou ale ja by som to neriešila...😀 a ver ze nikto okrem teba to tiež riešiť nebude...akože švagriná je krava to uznávam ale čo narobíš... a po ďalšie nech jej to predsa vysvetli jej brat nie ty...🤷‍♀️

svetlanka111
24. sep 2021

@oliolijanka presne toto si myslim len som to tak nevedela opisat,akoze ked mam nejake meno od zaciatku tak si uz tak zvyknem..tiez som mala rovnake meno s bratancom ale on mal k tomu vazno smutny dovod spomienka na zosnuleho tak som mu to “nechala” aj ked napokon dceru nemal..
Toez nechapem sajfu a tie belly..mne to pride neoriginal a ze nevedia nic “lepsie” vymysliet..nechaoem

lessiie
24. sep 2021

@marianna_peskova my máme doma Emíliu a ozaj inak ako Emka jej nepovieme 😄 ale tiež nechápem ze nedať meno Ema lebo sesternica ma Emiliu 🤷‍♀️

marsmykkok
24. sep 2021

@oliolijanka podľa mňa aj medzi nerodinou je nejakých 10-15 mien čo sú populárne a preto boli kedysi v triede 2 Janky, teraz 2 Emky atd... A keď máš aj nejaké priezvisko tak k nemu sa tiež nehodia všetky mená a teda môže ostať favoritom nakoniec len nejaké jedno co už v rodine je. Nevidím nič na tom zákerné, pomstichtive. Švagriná možno má tiež dobrý vzťah s bratom, plus má to priezvisko spojené s jeho menom a jednoducho sa jej páči a hodí pre dieťa.

oliolijanka
24. sep 2021

@marsmykkok Nie zakerne a pomstichtive...to si napisala ty. Ja som nic o zakernosti a pomstichtivosti nepisala😊
Meno naozaj nie je dolezite. Dolezity je pokoj v rodine. Tak, ked viem, ze brat so svagrinou si praju "Jozka" a nedari sa im, tak si vyberiem z tisic inych mien nejake.
Aj autorka to stravi. To je iba prvotny sok a naozaj mozno aj trochu pocit nespravodlivosti, ked sa im nedari.
Zajtra bude v pohode.

basska_b
24. sep 2021

Ja chápem ten chaos, ktorý by to spôsobilo, napríklad môj švagor ma Magdalénu, takže ja už mam "smolu" na toto meno 😐 ale zas napr. môj bratranec ma Adelku, spoločná prababka už nežije a stretávame sa malo. Podľa mňa rieš tento problém, až keď nastane. Nie je dôvod sa tým teraz znepokojovat. Ak to meno mate vysnívané, proste ho dajte a babka či učiteľka v škôlke nájde spôsob, ako ich odlíšiť (napr. jeden bude Jojo a druhy Dodo...)

mimer
24. sep 2021

@yvanielka to iste ma napadlo 🙂

hlubik
24. sep 2021

ahoj mi to mame v rodine, švagrina dala take meno ako i mi. Môj syn ma 21 a neni s tym žiaden problém. Nerieš to vôbec. Dáš po manželovi a ešte nevieš či budete mať v budúcnosti chlapčeka. Je jedno ako sa vola len nech sú zdrsvučkí a vy šťadtné maminy.

miadi
24. sep 2021

Ona svagrina je Mozno vysadena na to meno tak isto ako jej brat. Ocividne aj na to iste priezvysko ked ho nezmenila ani svadbou. Ale ty z toho nemusis mat nervy . To je medzi nimi a nech sa ked tak hnevaju oni medzi sebou alebo nech si to meno vedia podelit. 😃este aj to mi je zvlastne ze si napisala ze svagrina mà male dievcatko. Ked stacilo ze mas neterku. Aj ked nie je tvoja pokrvna. Ale to je jedno. Skor by som sa zamerala na to preco sa vam nedari ? Ako dlho sa snažite?

lalenka33
24. sep 2021

Prečo by švagriná nemohla dať synovi meno, ktoré sa v rodine dedí? Len preto, že je žena? Len tvoj muž má právo dať rodinné meno? Aby sa 2 bratranci volali rovnako je problém, ale aby sa rovnako volal sym, otec, dedko problém nieje. U nás v susednej dedine sa nájdu v školke minimálne 4 deti s rovnakým menom a priezviskom lebo každý druhý sa tam volá Siman, Sokol alebo Oravec a majú tradičné mená ako Janko, Peter, Pavol a žijú bez ujmy a tragédie. Tiež mi to príde tak, že skôr ako s menom je problém ten, že oni dieťa majú a vy nie. Robíte s mužom problémy tam, kde niesú. Keby môj muž robil takéto problémy pre meno a nedovolil sestre dať meno, ktoré sa v rodine dedí len preto, že on je chlap a on ho chce dať, tak už len preto, by som to meno synovi nedala. Dala by som iné a to ich rodinné dala ako druhé. Ješitnosť tvojho muža dobehne a ak sa vám podarí dieťa, tak just to bude baba. Čo keď vy s mužom nikdy nebudete mať syna a kvôli jeho egu toto meno nikto ďalej nezdedí? Mala by ho dať tá z vás, ktorá prvá porodí syna aby sa v rodine zdedilo a tá druhá sa potom rozhodne či ho dá aj ona alebo nie. Mne sa teda vôbec tieto tradície dedenia mena nepáčia. Svojmu dieťaťu dám také meno, aké sa mne a mužovi bude páčiť a nie také, aké sa má dediť.

olivia1425
24. sep 2021

Vobec by som to neriesila,.a co ze budu mat rovnake mena? Ved to ze pojdu do 1 skolky neznamena ze budu cely zivot v rovnakej dedine...a to aj tak je hypoteticka otazka kedze niesu na svete...paci sa vam meno obom....to nieje koniec sveta...moj muz ma.typicke slovenske meno s priezvisko na fb mi najde 200 takych a predsa je kazdy jedinecny 🙃 nevytvarajte si problem kde este nieje. Tak ako mas ty pravo na meno ake chces ma aj svagrina a ze sa vam laci rovnake? 🤷‍♀️ no dievcata nemate nan patent 😘 prajem vela vzajomnej toleracie a zdravy odstup bez vztahovacnosti na seba 🙃

aleshka_supermama
24. sep 2021

U nas to bolo podobne keď som bola tehotná tak som chcela dať meno pre malú Olívia, sestra vtedy ani tehotná nebola a mi hovorí ze raz ona chce dať meno Olívia, tak som ustúpila a dala Lilly. Sestra porodila tiež a meno nedala Oliviu 🤦‍♀️.

loliku
24. sep 2021

Autorka ja ťa trochu chápem 😁 lebo iné je keby bývate jedna tam druhá tam, ale keď bývate v tej istej dedinke a často sa stretávate. Mne moja švagriná ukradla meno pre dievča 😁 ( tiež mi to prišlo zozaciatku divné, akoby si nevedela svoje vymyslieť 🙄) ale presne ako ženy píšu, darmo sa s tým budes znepokojovať dopredu, lebo tak ako ja dievča nemám, tak ty alebo ona budete mať dievčatá a vybavené 🙂 neviem teda či ona by dala dievčaťu tiež tu variantu len v dievcenskom...ale predpokladám že asi aj oni by chceli "dodržiavať tradíciu" a zas dáš variantu v dievcenskom a potom budeš mať chalana 🤷 no a pointa je v tom že ja by som tiež nedala meno ako má švagriná keď býva pár domov odomna, ale ozaj je to len meno, ja mám už tiež pre dievča oveľa krajšie 😋 keby náhodou niekedy 😁 (to jej už neprezradím ) ale chápem že tá to vytočilo- ale uvidíš potom to nebude dvolezite. Držím prsty 🙂

vierkainka
25. sep 2021

Napíšem ti môj názor:Ak by ti švagriná "prebrala" to meno,nič sa nezmení na fakte,že pokračovateľom rodu je tvoj manžel a teda váš syn.Praveze buď na to hrdá,zabrániť tomu nemôžeš,aby ti to meno prebrala.Tazko mi je povedať či to robí naschvál,no každopádne sa tým netráp 🙂Vypustí to z hlavy,stres pri snažení neprospieva...ver že viem o Tom svoje...Chápem že pre teba je to dôležitá vec,ale skutočne z takého nezainteresovaneho pohľadu,je to malichernost.Hlavne nech sa vám obom,tebe aj svagrine podarí otehotnieť a v zdraví donosit bábätká.❤️🌻Prajem všetko dobré.🌼

marianna_peskova
25. sep 2021

@lessiie Moja teta je Emília a hovoria jej Milka. Mne by napríklad nenapadlo, že skrátene sa povie Ema. 😁

liliana363
25. sep 2021

A ak budete mať obe dievčatá? Tradícia mužského mena by skončila. Ak ju chcete udržať, tak nech prvý chlapec je Peter. A potom môže byť aj ďalší chlapec Peter.

oliva276
25. sep 2021

Nevieš/nechceš pochopiť a zmieriť sa s tým, že ty s manželom nemáte výlučné, "patentové" právo na danú kombináciu mena a priezviska. Ide len o ješitnosť, keď budeš riešiť závažnejšie problémy, pochopíš, nad akou malichernosťou si sa trápila.

janage
25. sep 2021

@lalenka33 muž autorky s tým absolútne problém nemá.
Iba ona. A konflikt medzi ňou a mužom je ten, že zatiaľ čo on problém nevidí a ona áno. Teda ona chce už iné meno, on to čo sa dedí a je mu šum a fuk, že budú dvaja Jankovia
či Petkovia v rodine

kassandra25
25. sep 2021

Ved si dajte meno, ake chcete. Ked to budete cakat, mozno mu date ine meno alebo to meno po muzovi. Nevadi, ze svagrina dava rovnake meno.

nikyball
25. sep 2021

Keby som čakala dieťa , tak už meno dopredu nepoviem ani keby čo bolo. Takto som v rodine inšpirovala zopár ľudí, ktorí to meno stihli dať predo mnou. Nerobila som z toho dramu, ja som tá, čo nechcela dať rovnaké. Len som si vtedy povedala, že už mena nebudem dopredu nikomu hovorit

lessiie
25. sep 2021

@marianna_peskova moja sestra, dcerina krstná je Emília, inak ako Milka jej nepovieme 😄😁 My sme ale chceli našu malú volať Emily...ale akosi každý jej hovoril skrátené Emi tak jej to ostalo a teda hovoríme jej Emka alebo Emi. Málokedy Emily ale všade sa tak predstavuje ako Emily, čiže v skole, kamošky a tak ju volajú Emily

tykat
25. sep 2021

@oliva276 tak ona uz riesi zavaznejsie problemy ale trapi sa nad malichernostou, proste taka povaha.

tykat
25. sep 2021

@marianna_peskova a moja mama bola Miloslava a hovorili jej Milka. Ale napr. ked bola na zakladke tak ju volali Slava/Slavka. A moja teta je Maria a volame ju Božka 😀, volaju ju tak od narodenia, dedkovi sa pacila Maria tak ju tak dal zapisat aj ked vedel ze babka s tym nesuhlasi. Ale presadila si nakoniec svoje a volali ju Božka. A kolega bol krsteny Pavel a volali ho Milan. Takisto kolegyna Helena, a nikto jej nepovedal inak ako Alenka.
A mne dala mam moderne meno a v triede sme sa zisli 3... a tak ma na zakladke volali priezviskom.😀