icon

Presťahovanie sa so štvorročným dieťaťom do zahraničia

7. máj 2025

Ahojte, prisla taka moznost manzelovi, ze moze ist na 6 mesiacov do spanieska, boli by sme aj blizko mora... Pekne by aj zarobil, ale bez nas nejde. Syn chodi do sukromnej skolky, ma tu kamosov.
Teoreticky by sa aj dalo, aj som sa tejto sprave uprimne velmi potesila.
Povinnu predskolsku bude mat az buduci rok v Septembri, my by sme isli tento rok od Augusta do Januara.
Do skolky v Spanielsku by sme ho dali, maju aj zazmluvnene niektore skolky, takze to by nebol problem. Ja z roboty tiez viem v pohode odist na neplatenu dovolenku (manzelov Zamestnavatel by dokonca platil aj mne, ze ideme s nim do Spanielska)
Avsak.... Kamoska, teda suseda, ktora ma tiez syna v jednom veku s mojim mi urobila take vycitky... Ze dovidenia.
Ze ona by urcite nesla, toto vytrhnutie z kolektivu mu neurobi dobre, teraz ho mam dat na pol roka do skolky s cudzim jazykom, bude sa trapit, bude sa pocikavat, zajakat, bude to mat extremne tazke. Atd atd. Proste vyslovila presne moje obavy a teraz uvazujem, ci ist do toho alebo nie. 😢

Strana
z2
vroni
7. máj 2025

My sme takto boli s dcérou v Albánsku. Za mňa absolútne super, vždy som ľutovala, že sme pri synovi už takú možnosť nemali.

sandral
7. máj 2025

Určite áno. Ja som bola tiež takto v Izraeli, akurát mal syn prvýkrát iba 2 a potom som bola znova, akurát cez covid som bola doma v SR.
Syn sa naučil po anglicky, hebrejsky, chodil do MŠ.

betulinka1
7. máj 2025

Už by som bola zbalena a ani na august by som necakala 🙂 a susede by som posielala fotky ako mi je super. Pozri, ak sa malemu nebude v skolke pacit, tak ho tam nedás a budete spolu vegetit pri mori. Ak sa mu bude páčiť, tak sa pekne zlepší v ANJ, predpokladám, že ho dáte do anglicky hovoriacej skolky. Hentaké keci od osoby, ktorá bola max na týždeň v lete v Chorvátsku ani nepočúvaj. Kľudne by som šla aj keby som mala školáka a mal sa učit so mnou a v skole na SK iba skúsky.

sovica
7. máj 2025

Autorka, vyčítala by si si, keby si takúto skvelú možnosť nevyužila. Jasné, že choď.
Ak sa dá, dieťa pomaly pripravuj na zmenu škôlky. Začni napr. s jednoduchými rozprávkami v španielčine, alebo niečo vhodné nájdi na Youtube, aby dieťa po nástupe do škôlky rozumelo základnú slovnú zásobu. V škôlke sa to už bude na neho lepiť. Ak je skôr extrovert, zvykne si rýchlo. Ak introvert, tam treba počítať s tým, že si "chvíľu" poplače. Ako prežíval nástup do slovenskej škôlky? Ak bez problémov, tak myslím, že ani teraz v tom nebude veľký zádrhel. Veľmi však závisí od osobnosti a temperamentu dieťaťa, ako rýchlo sa v novom prostredí adaptuje. Držím palce a užite si to tam👍🏖😍

letfenixa
7. máj 2025

Kde sa stále berú takíto ľudia, čo kecaju druhým do života? Mne kibicuje len mama a ak aj náhodou niekedy niekto iný, rak si to nepamätám, určite som to ani nevnimala.

nyphadora
7. máj 2025

Kamoska/ suseda ziarli , tak že to nemože prekusnuť, preruš s jou kontakt. Určite chodte, vobec nevahaj, chodte.

beata_k
7. máj 2025

Isla by som, ale nedava by som do skolky. Kym sa otuka bude opat menit skolku. Spoznavat inu kulturu sa da aj bez skolky.

autor
7. máj 2025

Kocky, ach, necakala som tolko komentov. DAKUJEM VAM! ❤️ Normalne ste mi urobili naladu! :D
Co sa tyka skolky, tak by sme ho dali do sukromnej, zamestnavatel plati 50% z celkoveho mesacneho poplatku. Nevideli sme zatial, ci by bola aj anglicka, zatial to vyzera tak, ze na pol dna do spanielskej.

Co sa tyka jeho adaptacie... Take otazne, lebo este aj dodnes si zaplace rano, ale potom poobede este tam musim sediet, lebo nechce ist domov. Tak si pockame. Trochu sa od skolky bojim, poviem uprimne. Co sa ale tyka zivota samotneho, urcite sa nudit nebude, je velmi zvedavy chlapcek a vsetko nove ho zaujima. Vacsinoj ani nesesime doma, ked nemusime.

Kebyze ostane doma... Tak normalne ist podla skolkarskeho systemu alebo ako? Ja by som bol urvite najsradsej, keby bol medzi detmi. 🙏

klarolinne
7. máj 2025

Určite choďte. Malý si zvykne, a presne tak nemá ešte také pevné priateľstvá, veď má iba 4 roky. Absolútne by som nemala výčitky. Veľké plus, že ešte nechodí do školy, takže ideálne

veronikavathi
7. máj 2025

Mam pocit, ze sudeda pekne zavidi 🙂 hned bu som sla. Na syna sa jazyk nalepi, spozna inu kulturu. Ja som zila v Grecku aj s dcerkou som tam cestovala a rozumie grecky a to ma 1.5 roka. Takze urcire chodte, nebudete lutovat. Dokonca mate aj take super podmienky, ze mozete z roboty odist a Vam budu platit… chodte, potom neskor budete lutovat, ze ste nesli. Ani o tom neuvazujte! Ziaden strach, dieta to zvladne najlepsie ;)

0kristina0
7. máj 2025

Ja budem asi jedina ale ja by som IBA na pol roka nesla, dokym si syn a aj ty zvyknete uz budete cestovat domov. Viacere to tu vidia az moc ruzovo no zabudaju, ze tam idete od augusta do januara, cize kolko z tych mesiacov si to more naozaj uzijete? Zbytok co? Budete sediet doma? Keby je to na dlhsie casove obdobie napr. 2 roky, tak to by som uz skor isla.

adonish
7. máj 2025

Isla by som bez rozmyslania. A suseda nech si mysli, co chce...

sovica
8. máj 2025
@0kristina0

Ja budem asi jedina ale ja by som IBA na pol roka nesla, dokym si syn a aj ty zvyknete uz budete cestovat domov. Viacere to tu vidia az moc ruzovo no zabudaju, ze tam idete od augusta do januara, cize kolko z tych mesiacov si to more naozaj uzijete? Zbytok co? Budete sediet doma? Keby je to na dlhsie casove obdobie napr. 2 roky, tak to by som uz skor isla.

@0kristina0 Zabúdaš, že Španielsko má inú klímu a keďže budú blízko mora, tak tam tie teploty ešte aj v jesenných a zimných mesiacoch budú oveľa vyššie ako u nás. Október/november kľudne okolo 20 stupňov. Nemusia si užívať len more, môžu spoznávať krajinu, nájsť nových priateľov, chytia základy španielčiny a úplne najväčší benefit je ten, že budú spolu ako rodina. Autorka so synom to budú mať ako predĺženú dovolenku.

0kristina0
8. máj 2025
@sovica

@0kristina0 Zabúdaš, že Španielsko má inú klímu a keďže budú blízko mora, tak tam tie teploty ešte aj v jesenných a zimných mesiacoch budú oveľa vyššie ako u nás. Október/november kľudne okolo 20 stupňov. Nemusia si užívať len more, môžu spoznávať krajinu, nájsť nových priateľov, chytia základy španielčiny a úplne najväčší benefit je ten, že budú spolu ako rodina. Autorka so synom to budú mať ako predĺženú dovolenku.

@sovica co myslis, kolko stupnov ma more pri 20 stupnoch vzduchu? Nemusis ma presviedcat o benefitoch, ja tam ziadne nevidim, zial. Moj nazor, ten mi nezoberies.

sovica
8. máj 2025
@0kristina0

@sovica co myslis, kolko stupnov ma more pri 20 stupnoch vzduchu? Nemusis ma presviedcat o benefitoch, ja tam ziadne nevidim, zial. Moj nazor, ten mi nezoberies.

@0kristina0 Samozrejme, že som si vedomá, že more je už v jesenných mesiacoch chladnejšie, ale autorka nikde nenapísala, že chce ísť do ES s vidinou čľapkania sa v mori 6 mesiacov.
A tvoj názor ti neberiem. Ešte raz som si prečítala môj príspevok a nikde nevidím, že by som ťa o niečom presviedčala. Uviedla som len benefity polročného pobytu v ES. Ty, žiaľ, žiadne nevidíš. Však v poriadku. 100 ľudí - 100 chutí. Rozhodnutie je aj tak na autoke.

jasoni
Autor odpoveď zmazal
mantilka
9. máj 2025

Len choďte, raz by si si to vyčítala. Určite si to krásne užijete. Prajem len pekné zážitky ❤️.

maury
9. máj 2025

Ja by som túto možnosť využila. Môže to byť veľmi dobrý prínos a zážitok

Strana
z2