Prestal ma ľúbiť a môžem si za to sama
Nikdy nehovor nikdy vstupilo do platnosti ... predvcerom. Jedina ozajstna istota, ktoru som v zivote mala sa zrutila ako domcek z kariet. A mozem si za to sama, svojim pristupom k nemu, pychou, neschopnostou "odtat sa" a urobit prvy krok po hadke, ignoraciou z trucu.
Boli ma srdce, pretoze clovek, ktoreho neskutocne milujem, ktory mi vzdy dal prve-posledne, mi povedal, ze ma uz nelubi, ze ho to velmi mrzi, ale uz mi nie je schopny dat sancu, lebo neveri, ze sa to moze zmenit. Ze aj keby sme to este skusili, mysli si, ze mozno o mesiac, mozno o rok prideme zas tam kde teraz a to uz nechce nikdy zazit. Mame dve male deti, novy velky byt, pre mna stav, kedy sme konecne dosiahli co sme chceli, investovali cas, energiu, peniaze a uz by sme si mali len zacat uzivat zivot spolu s uzasnymi deckami. Zrazu je to koniec a nie zaciatok. Tolko veci mi uniklo, tak velmi som mu ublizila. A neviem preco. Nebolo to umyselne. To co ja som brala za samozrejmost on niesol velmi zle. Nikdy sme sa velmi nebavili o nas o nasom vztahu, boli sme taki obaja. Brali sme to ako to islo, riesili dennodenne situacie a na seba zabudli, ved to bolo samozrejme ☹. Bola to velka chyba a uz sa neda napravit, aj ked by som velmi chcela, nemoze to uz pre mna urobit.
Necha nas s detmi v nasom uz teraz az privelkom byte a bude ho platit aj s hypotekou. Nechapala som to, sak sa teda rozdelme. Vraj nie, to sme chceli a budovali pre deti a pre seba, tak to tak zostane a on odide, napise to cele na mna alebo svoju polku na deti. Nema nikoho, len uz nechce mna a nie je schopny fungovat so mnou v jednej domacnosti ani kvoli detom ... je to ten najhorsi pocit na svete.
Zeny bavte sa svojimi muzmi, pritulte sa k nim len tak, pohladte ich, pridite im naproti ku dveram ked pridu z prace, nebudte odute, ale pridte prve a povedzte " podme sa o tom rozpravat, vyriesime to". Ja som to znedbala a teraz marne prosim o dalsiu sancu.
Dakujem, ze ste ma vypoculi a docitali to az do konca.
@prestalmalubit Nevies ako bojovat s tym, ze Ta objima a rozplace sa, ze nic neciti... Poviem Ti, co by som spravila ja: odmietla by som take objatia a trhla sa od neho. Moze to mat aj paradoxny ucinok na neho, ze ked uvidi, ze Ta straca, zacnes ho znova zaujimat. Nemusis byt na neho nijak zla ani drsna. Staci, ked sa k nemu budes spravat ako k neutralnej osobe. Tiez neobjimas predavacku v obchode, tak preco by si mala objimat svojho nemilujuceho ex? 😉 Špecialne, ked Ta jeho objatia citovo zranuju...
@prestalmalubit Ahoj, keď som čítala tvoj príspevok, mala som pocit, že čítam o mne, o mojom manželstve. Presne rovnaký problém prežívam ja. Už viac ako rok. Ale u nás sa problém prevalil tým, že sa musel priznať k tomu, že má milenku. Snažila som sa urobiť maximum preto, aby sme zostali spolu. No čas ukázal, že už bolo neskoro. Boli sme ako na húpačke, raz bolo dobre, v zápätí úplne zle. Skúsili sme odlúčenie, zdalo sa, že si uvedomil, že urobil chybu, že chce byť s nami. Ale trvalo to len týždeň, max. dva a opäť sme boli na tom istom. Chodila som k psychológovi, psychologičke. Chcela som skúsiť manželskú poradňu, no manžel odmietol. Vraj si doteraz riešil svoje problémy sám, nepotreboval žiadnu poradňu, tak aj s týmto si poradí sám. No nech sa páči. Keď už to zašlo do fázy, že ma slovne urážal, čo za spoločných 20 rokov nikdy neurobil, povedala som dosť. Keď je dotyčná slečna taká úžasná, dokonalá a dokážeš kvôli nej opustiť svoje dve krásne dcéry, tak sa zbaľ a choď. Deti sú so mnou a dávajú mi neskutočnú silu a hlavne lásku, ktorá mi teraz chýba. Pred 3 týždňami som podala žiadosť o rozvod a v stredu máme pojednávanie. Na jednej strane mi odľahlo, na strane druhej mám strach ako to zvládnem. Síce mi taktiež povedal, že všetko mi necháva, že hypotéku bude aj ďalej platiť on. No mam pocit, že by mi sľúbil aj modré z neba, len aby som sa s ním rozviedla a hlavne, aby rozvod prebehol rýchlo a v tichosti. Čas ukáže, aký má charakter. Držím ti palce, aby si to zvládla ku svojej spokojnosti.
Skoda, ze sa neda menit nazov temy 🙂
Dnes, po mesiaci, by som ju uz tak nenazvala. V kazdom vztahu su vzdy dvaja, so svojimi pocitmi, myslienkami, chapanim veci a suvislosti. Dnes som presvedcena o tom, ze si za to sama nemozem. Viem, ze som urobila vela chyb, ze som aka som, ze niektore veci zmenit mozem, ale niektore asi nie. Ze partnerstvo je aj o tolerancii a uvedomeni si prave toho, ze niektore veci sa jednoducho nedaju zmenit a je na nas, ci sme v mene lasky ochotni ich tolerovat. Ak vsak laska uz nie je, chyba hnaci motor ku vsetkemu. Chapem, ze v takom stave nema zmysel sa dalej trapit.
@prestalmalubit Nooo... Tusim bude pan manzel este prekvapeny. 😎
inak blba otazka:D mimo temy:D ale ak chcem niekomu tu v tejto diskusii odpovedat ako to mam urobit:D
@kikus1993 pod príspevkom máš tlačidlo "odpovedz".
@prestalmalubit kahdopadne mas na svoje stavy (od ljtosti, ze si veci pobabrala, po stav, ze sa nanho hnevas, ze nie si jedina vinna), pravo. On si o svojom rozhodnuti premyslal tak dlhy cas,ako potreboval. Doprial si priestor na rozhodnutie. Kdezto teba postavil pred hotovu vec, s ktoru sa zrejme mas jednoducho zmierit.
Na druhej strane ti prave umoznuje zacat vidiet ho v inom svetle. Prehodnotit vas vztah. Dava ti moznost sa odstrihnut a vytvorit si svoju sukromnu sferu, kde kralovna si ty. Neriadit sa predovsetkymohladom na vztah. Dava ti prilezitost aj na ferove jednanie voci vasmuvztahu, no zaroven aj tu trochu sebeckosti. Tymto krokom vas vztah otvoril a do istej miery znizil hranicu zodpovednosti a ohladuplnosti. Takze comoze on teraz smies aj ty.
Este prejdes viacerymi sinusoidami kde budes raz tuto vyhodu ocenovat,inokedy bjdes tuzit vymenit ju za jedine jeho objatie.
Inak,chapemjeho nareky, ako mu je to luto. Naozaj sa moze citit uprimne zle,ze ublizuje niekomu,kto si to az taknezasluzi. Ale na druhej strane si tym iba cisti svedomie (bez ohladu ci je za tym nevera, ci nie). Takze je na tebe ci to prijmes alebo ho posles s jehoplacom aby sa vyfnukal v kute.
Okrem toho mas sancu zamerat sa na seba. Pohladat a prehodnotit a napravit svoje chyby. A naucit sa zit podla seba a pre seba. Je to sebecke. Ale Iba tak pritiahnes niekoho,kto ta bude taku akceptovat. Lebobude zdielat podobne zaujmy,nazory a hodnoty ako ty. Kazdy vztah je prisposobovanie. Ale Nepojde uz o ziadne prisposobovanie sa az do bodu ked si povie,ze uz nechape co na tebe miluje.
Je mozne,ze ked toto urobis,tak manzel si uvedomi,co na tebe miloval a zabudol to vidiet (lebo toje zas jeho chyba. Ty zas az taknemozes za to,ze na teba mlcky polozil nejake naroky,stanovil ti latku a ty si ju nic netusiac podliezala. Jasne, urobila si chybu ze si zaspala na vavrinoch a nevnimala signaly vyrovania, ze je nespokojny. Ale on chybil tiez.)
Druha moznost je,ze az budes sama sebou, sama pocitis, ze vies co chces a zistis, ze tentomuz to uz nie je. Ze ho uz vnimas ako blizku osobu, ale citis, ze ktebe az tak nepasuje. Ze vzdy budu trecie plochy, ktore budu vadit.
A je to ok,lebo ludiasa vyvijaju cely zivot a co ich naplnalo pred desiatimi rokmi dnes uz moze byt prekonane.
@moonlight1210 čítala som už viacero tvojich príspevkov, reakcií. Vždy si ich rada prečítam. Momentálne prežívam niečo veľmi podobné ako autorka tejto témy. Keď som začala čítať jej príspevok, mala som pocit, že píše o mne, o mojom manželovi. Ja som sa snažila 1,5 roka udržať náš vzťah, no z druhej strany to voľajako nešlo. Na vzťah a manželstvo treba dvoch. Prešla som si za toto obdobiepeknými, ale hlavne zlými a nešťastnými momentmi. No a dospela som už do toho štádia, že už viem, že kde nie je vôľa, nie je ani cesta. Srdcu nerozkážeš. Tak ako manžel autorky témy, aj môj mi so slzami v očiach hovoril, ako mu je to veľmi ľúto, že je to také, aké to je. Že deti sú pre neho všetkým, že nevie, ako bude bez nich. Že si zaslúžim niekoho lepšieho, ... Sype si popol na hlavu a mne je už z tých rečí zle, už to nemôžem počúvať. Zajtra máme pojednávanie vo veci rozvodu. Chcem urobiť hrubú čiaru za doterajším životom a začať sa pozerať vpred snáď lepšej budúcnosti.
@matulik79 velmi,velmi drzím palce a snad aj ja kazdu chvilku podam ziadost o rozvod, este si sice zariadujem dajaké veci po jeho odchode, sú to len necelé 2 týzdne co odisiel. Musíme sa k tomu postaviť hrdinsky a povedať si, ze nas caká lepsí zivot bez neho, ved neda sa stale niekomu prisposobovať. Ale chodím domov bez pocitu bolesti brucha a co zasa bude, cim ma pouraza alebo bude odmietat. Teraz viem, ze on posliapal moje sebavedomie a je nacase si ho budovat a pracovat na sebe. Prve dni som len lezala, nic nerobila,ale teraz zacínam ozívať aj ked myslienky su stale tam niekde, kde by nemali byt ale som urcite pokojnejsia...(na rozdiel od Vas, moj muz nikdy neplakal pri mne,bol skor tvrdy a chladny ako skala, teraz rozprava aky je strasne stastný, snazím sa to nevsimat, on vedel ake je to pre mna bolestivé a rýpe cím dalej tym viac vetami, dobre som spravil, konecne som slobodný...ja som mu povedala, ved dobre, nemusis mi to hovorit)
@jajami ked ma potrebu to takto zdoraznovat a verejne prezentovat, tak to nie je pravda.
nedokaze totiz citit tu slast z toho pocitu bez toho, ze by videl, ako sa mu oplatil, lebo niekto iny pre to trpi.
asi ako ked si nedokazes vychutnat svoju krasu bez toho, aby si nechodila von so skaredou kamoskou a uzivala si, ze vsetky pohlady su (samozrejme) na tebe.
pomaha usmev a uprimne prianie, ze sa citi tak skvelo. aj keby si to nemala v umysle, prave tym mu do toho nasypes horkost.
takze jedno: "super, tesim sa s tebou, zasluzis si to" - je ako davka jedu. no nemusis sa preto trapit. jed je to len pre cloveka, ktory sa chce ukazovat a dufa, ze tym zrani. keby to myslel uprimne, tvoje slova by ho velmi potesili.
@jajami to čo robí teraz tvoj manžel je utvrdzovanie si niečoho o čom nie je až tak úplne istý . Preto ti to bude hovoriť aby sám seba ubezpečil a čím viac bude neistý tak tým viac to bude opakovať. Jediné čo môžeš pre neho urobiť je mu povedať že nech mu tá sloboda a pocit spokojnosti padne na úžitok 🙂 .
@prestalmalubit výýýýýýýýýýýborný postoj a super, že si takto skoro na to došla. Toto značí, že si seba vážiš ako ženu, partnerku, matku a nenecháš sa citovo vydierať nejakým mužom, ktorý ti plače na ramene, že ťa nelubi. Kokšo.
Toto mu presne povedz alebo napíš, čo si tu napísala a uvidíš ako mu padne sánka. Tak mu treba. K tomuto keby dospela aspoň každá druhá žena, tak chlapi sú chlapmi a nie... neviem čím iným. 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
@moonlight1210 presne tak. Úžasne si to napísala. Toto všetko si začínam uvedomovať. Sinusoidy sú.
Ja to asi nezvládam. Tak som sa rozhodla pre psychologicku.
@prestalmalubit je mi ľúto. Verila som, že u vas je ešte cesta....
@jajami ty si už ďalej ako ja. Už len vydržať 😉. Bude stále lepšie.
@prestalmalubit vidíš. Ja som ti hovorila, že si dala zlý názov témy. Drž sa!
@moonlight1210 moja najvacsia chyba je, ze som prave malo sebecka, vzdy sa staram o druhych, aby som vsetkym vysla v ustrety, vsetkemu sa dokazem prisposobit, zmenim svoj program, aby on mohol mat svoj .... na toto sa chcem zamerat, zacat zit pre seba, neriesit prv vsetkych ostatnych ...bohuzial vdaka tomuto prisposobovaniu - uz od detsrva, kvoli rodinnym okolnostiam - nemam konicky. Nebol cas, vzdy som bola v pozore, co ostatni. Rada citam kona, hehe, tym mm opovrhuje, lebo citanie nie je asi dost akcne ☹
Psychologicka mi povedala jednu vec, ktora mi dost pomohla, ze chlapi to maju v dnesnej dobe dost tazke. Kym uloha zien sa vekmi v podstate nezmenila, stale ich primarnou ulohou je udrzovanie rodinneho krbu, tak chlapi, ktori lovili atd. V dnesnej dobe steojov, pristrojov, zariadeni a konzumu nemaju kde vybijat testosteron. Preto maju radi adrenalinove sporty, motorky, rychle auta ... Treba ich v tom chapat 🙂 zle je, ak to robia na ukor rodiny a maju pocit, ze ale ved robia len nieco pre seba, svoj konicek ... Oproti tomu je citanie kniziek traaaapne 🙂
Jeden z tých smutných príspevkov vo fóre aké som tu čítala...
Cítiť z neho bolesť a aj napriek tomu vám prajem, aby ste si dali šancu a aby vás raz okolnosti zaviali opäť k sebe.. Drž sa ☹
@prestalmalubit nechcem spochybnovat pani psychologicku, ale uloha zien sa zmenila rapidne za posl. 50- 100rokov. Muzi stale chodia do prace a zarabaju, staraju sa o financie. Trosku to maju lahsie v tom ze uz zarabaju aj zeny, co kedysi nebolo, a su samostatnejsie, volebne pravo maju zeny nie az tak dlho, smutne ale pravdive. Takze veta ze postavenie zeny sa oproti postaveniu muzov az tak nezmenilo je uplne mimo. Keby povedala ze postavenie zien sa zmenilo absolutne diametralne a postavenie muzov vobec, bolo by to ovela blizsie k pravde. Muzi maju moznost vynahradzat si lovenie sportom, hrami atd. Uloha muza sa zmenila z lovca na nieco viac hned ako clovek vymyslel lepsiu zbran na lovenie a uz nebolo treba bojovat takmer holymi rukami, a to je velmi velmi davno.
@sissmiss rozpravala mi o nejakom vyskume, kde porovnavali muzov, ktori pracuju fizycky a muzov co nie a vyslo, ze ti co fizycky pracovali mali minimalne problemy v manzelstve. Ti ostatni mali problemov dost. Islo o to fizycke "vybitie" organizmu.
@prestalmalubit no jeezis vsetky i mam opacne ☹
@prestalmalubit niečo na tom bude, pretože keď môj muž začal fyzicky makať na dome, inak je jeho práca duševná , tak sa naše vcelku uspokojivé manželstvo sa stalo lepšie.
@prestalmalubit Fyzicka praca nie je nedostupna a da sa uplne lahko nahradit sportom. Potreba agresie sa tak naplni. Studiu nepoznam, mozno na tom nieco bude, kazdopadne, treba poznat okolnosti, ktore to mozu zmenit tak, ze vysledok bude prave opacny. Mne slo len o jedno, aby si zase nesklzavala do roviny- jeho treba chapat a ty sa mas prisposobit, ustupit, zahryznut si do jazyka...teda prave to co pises ze by si nerada bola ako predtym, ked si bola malo sebecka malo asertivna, prilis obetujuca sa, prilis chapajuca...
baby je to presne tak chlap sa musi niekde vyburit aj fyzicky, niekde minut tu energiu
@juditka_d podla mna v tych dalsich prispevkoch je uplne ina stylistika:
Milenka pouziva tri bodky miesto bodky a zabuda ciarky.
Nesexova pouziva slang a "neni" - jasna mlada zaba. Okrem toho nikde nepise velke pismena.
A to, ze sa registrovala v den prispevku, znamena asi iba to, ze sa chcela vyspovedat anonymne. Aby si tu nik nepamatal jej nick s tym, ze to je ta, co od nej odisiel muz.
@prestalmalubit presne ako ja, vzdy som uprednostnila inych pred sebou a vies co, podme si dake konicky najst spolocne, podme konecne zit! 🙂
ahoj dievcata @okbukaj @tyrkys44 @jajami @matulik79 ... ako sa vam dari??
U nas od 10 k 5. Mm sa po dvoch mesiacoch vratil domov, ze to skusime. Tesila som sa, ale nic sa nekonalo. Ziadny rozhovor, vobec nic. Ako spolubyvajuci. Ked som sa z neho snazila vytiahnut o co mu ide, odbil ma, ze nie je vhodna doba na rozhovor. Ked som nastojila a donutila ho k nejakemu vyjadreniu, tak ma iba chytal za slovicka, vycital stare veci, ktore zle pochopil, povedal mi, ze je moja chyba, ze ma prestal lubit. On sa vratil domov, lebo to chcel skusit, ale nic sa v nom nezmenilo, stale nic neciti, hoci vraj dufal, ze ked budeme spolu, tak sa v nom nieco prebudi.
A ja neviem na co cakam, ked padnu nejake slova o rozchode, tak nemozem jest ani spat. Ked sa to zas na chvilu utrasie, tak sa ukludnim. A takto dookola. Neviem co chce, na co on caka, preco sa so mnou proste nedohodne. Viem, ze by som sa zrutila, ale to by predsa casom preslo. Situacia sa u nas otocila, ja zarabam, on je doma s detmi, pracu momentalne nema, prerusil skolu. Ide na podporu.
Nechapem z akeho dovodu sa so mnou nebavi, nedozvedela som sa to ani po viacerych pokusoch. Co caka, ze sa este stane. A hlavne co cakam ja. Uprimne ... ja cakam, ze sa jedneho rana zobudim a bude to cele prec, neviem sa s tym zmierit, aj ked rozum mi hovori jasne, ze sa snazim o nieco mrtve.
@prestalmalubit nemame toho isteho manzela?? Teda ja uz manzela nemam, ale ked citam tvoj prispevok, tak som mala pocit, ze som sa vratila do mojej minulosti. Hroza. Pocuvala som tie iste reci, ako dufal, ale nejde to. Prepac, ale dviha sa mi z neho zaludok. Ty zarabas, on zostal doma. Vratil sa, lebo ho milenka poslala odkial prisiel. A vedel, ze ty ho vezmes naspat. Co si ti chlapy kua myslia, ze sme volajake rohozky?? Viem, ze je to pre teba tazke, ale z vlastneh skusenosti viem, ze to nema vyznam, on sa rozhodol, tak nech ide kde chce, ale uz mu nedavaj sancu. Raz mi moja sestra povedala, keby naozaj chcel, tak urobi max, trebars prinuti zem, aby sa zem zacala tocit opacne okolo svojej osi. A mala pravdu. Drzim palce, drz sa, rozhodujuci krok musis urobit ty. Potom sa chlapec zbada.
@prestalmalubit prečo sa ponižuješ? Prečo ho už raz a navždy nepošleš do čerta? Len si jatríš staré rany, potrebuješ pri sebe niekoho, kto ťa neľúbi? Ak by k tebe niečo cítil, plazil by sa okolo teba a ľutoval svoj prešľap, nie že si dovolí niečo ti vyčítať 😝 😝 😝 😝 😝 😝
@matulik79 prečo zo žien robia rohožky? Lebo sa ženy ako rohožky správajú. Zobrať muža len tak späť po takomto prešľape? No veľmi dlho by sa musel snažiť ako besný. Aj keď ja osobne by som ho nezobrala späť nikdy, nie preto, že by som bola taká hrdá, ale preto, že by som už nedokázala s ním existovať.

@prestalmalubit Asi nemas moc naladu na diskusiu, co aj chapem ... len sa chcem opytat jednu vec. Ako funguje v inych oblastiach zivota, v praci, aky ma vztah k detom, zoberie ich niekam, ako travi volny cas? Lebo mozno vas vztah nie je jeho jediny problem.