Preťažená matka na pokraji vyhorenia
Mam pocit ze som na pokraji sil doma s mladšou skoro 3 ročnou a plus školák
Myslím že som na všetko sama muž si urobí čas. Na hocičo svoje koníčky atď a aja som stále s detmi
Cítim ze som nepríjemná nemám chuť niekedy na bežné veci vkuse to.iste upratujem varím pečiem uspavam učím sa s väčším atd a stále je to ten istý kolobeh
Niekedy už ani nemám chuť umyť ten riad kuchyňa je v kuse zapratana akonáhle umyjem uložím musí si robí večeru atď je to ako kolobeh nekonciaci.
Ono je e najhoršie teraz ze ma úraz nepomôže s ničím teraz už vobec je mi ešte horšie teraz je to ako mať 3 de.ti
Cítim sa ako vhodná na psychiatriu mam chuť vypadnut a všetko hodiť na muža
Zas raz jeden vychcanec, čo sa neoženil, ale zaobstaral si slúžku🫤
Preco nejdes do prace? Nie je povinnost cakat doma kym skonci rodicak.
A muz sa nebude moct vyhovarat na to, ze ved on pracuje a Ty si doma. Zmenis prostredie, nastavite doma iny rezim.
Alebo ak je voci vsetkemu hluchy a slepy, tak sa v piatok poobede zbal, chod na vikend s kamoskou/ku kamoske a nechaj panovi otcovi doma deti a domacnost, nech si to vsetko vyskusa. Prides v pondelok rano pred jeho odchodom do prace.
@colsami keď pôjde do práce tak isto bude variť, upratovať, prať, starať sa len o to menej času😛to je taká meta, že keď skončí rodicak niečo sa zmení, ale opak je pravdou a na celý život jesť a pratat, nakupovať hádať sa s teenegermi, s mužom to je na celý život😉vždy bude niečo a stále nekonečný pribeh
@colsami keď pôjde do práce tak isto bude variť, upratovať, prať, starať sa len o to menej času😛to je taká meta, že keď skončí rodicak niečo sa zmení, ale opak je pravdou a na celý život jesť a pratat, nakupovať hádať sa s teenegermi, s mužom to je na celý život😉vždy bude niečo a stále nekonečný pribeh
@eliska13 to je realita iba u zien, ktore so sebou takto nechaju mavat ako so sluzkou. V normalnej rodine neexistuje, ze zena robi vsetko az kym od vycerpania neumrie, pretoze v normalnej rodine sa obaja podielaju na chode domacnosti a TYM VIAC ak realne zena uz chodi do prace.
Normalny chlap v normalnom vztahu uz musi vidiet aj nieco ine ako "zenu stale doma" a ak aj nie je hned schopny sa prisposobit, tak minimalne uchotny na tom pracovat a ako som povedala, postupne zmenit doma rezim prac a povinnosti.
Och aj ja som to takto mala, od vyhorenia do depresie...no...zle si sa vydala...prepac🫤
A prečo muža do niečoho nezapojis? Prečo ho nenecháš s deťmi a neurobíš si program? Prečo si nenájdeš 1-2x do týždňa výpomoc do domácnosti? Ja som doma s dvoma malými deťmi. Kopec veci som dala bokom - pečiem výnimočne, deťom varím pravidelne, upratovanie s mužom si delíme. Nákupy robíme spolu alebo len muž cestou z roboty. Vybavovačky riesi muž. Cca raz za dva mesiace vypadneme z domu, zmeníme prostredie. Ideme navštíviť rodinu, dáme nejaký krátky výlet, navstevy kamarátov..
Proste musíš niečo vypustiť, aby si sa nezbláznila. Zabudni na dokonalosť a stanov si priority.
Ak ťa zradi nedajbože zdravie a budeš musieť ísť do nemocnice nedajbože tak čo otecko čo ma doma služku ich da kam do úschový batožin do BA alebo kam do KE.
Work/life balanc je veľký problem slovenských žien.
Ja som presvedčená že v tomto je nam ta 3 ročná rodičovská na škodu. Lebo pri reťazovej materskej sa vo veľa rodinách zakonzervuje stav žena všetko okolo deti/domacnosti muž práca a ono sa to sakra ťažko mení po 6 tich rokoch. Veľmi by pomohlo keby ide chlap na materskú s tým druhým dieťaťom ked malo 2,5 roka, to by zmenilo celu situáciu
Autorka toto bude pre teba veľmi obtiažna zmena, musíš zmeniť svoje myslenie, svoje nastavenie v hlave.
Deň ma len 24 hodín a ten si musíš rozdeliť na pracu, oddych (spanok) a zábavu (koníček).
Deti aj domácnosť MÔŽE ísť bokom. Nemusíš sa starať na 100%, nemusíš všetko stihnúť.
Nájdi si nejaký koníček mimo domu, fitko, jogu, chod si zabehať. 3 x tyzdenne, napríklad o 18.00 muž bude s detmi, pripraví veceru a ty proste pôjdeš. Aj keby traktory padali. Aj keby dieťa nemá úlohy. Aj ked budú riady v dreze
Sprav si harmonogram - pridem s prace 20 minút pijem kávu/caj nerobim NIC, potom hodina deti, hodina domácnosť, večer o 20:30 vypinam povinnosti
Spíš domáce práce, rozdelte si ich s muzom aj detmi. Áno aj deti, 6 ročne už môže pomáhať ocinkovi triediť a skladať opraté ponozky. Jednoduchá otravná činnosť ktorú môžeš delegovať
Zozaciatku to bude pre teba sakra ťažké vôbec pochopiť a dodržať.
V živote musí byt balanc, musíš pracovať ale aj oddychovať. Nie sama seba uštvat k smrti. Lebo toto si robíš sama
Ja len k tomu riadu:
Muž nech ti zabezpečí umývačku.
Fakt je to riadna pomoc. A keď nepomáha on, tak nech aspoň nakúpi veci, ktore ti zjednoduchsia život.
Ženy toto si fakt robime samé!
Keby našim prapraprababkam niekto povie že raz budú existovať pračky, sušičky, umývačky riadu, robotické vysávače, kuchynské roboty, ústredne kúrenie, tepla voda v kohútiku, možnosť zmraziť či chladiť jedlo a variť na viac dni, v domácnosti iba 2 deti a ŽENA AJ TAK NESTÍHA tak by si len ťukali na čelo. Že nám moderným matkám musí fakt šibať.
Podľa mňa aj žena v budúcnosti ktorá bude mať doma nejakú robotickú slúžku tak nebude nic stíhať a samu seba uštve jak dostihového koňa. Lebo si vymyslí nejakých xxx činnosti ktoré nutkavo musí spraviť.
V tomto majú chlapi výhodu. Chlap ide na ryby či na bicykel aj ked sú v dreze špinavé riady. Žena by aj chcela s ním ist, ale najskôr MUSÍ tie riady umyť, potom musí vydrhnut umývadlo, sporák, linku, ladnicku a milión ďalších zbytočných činnosti ktoré nutkavo musí a musí a musí spraviť .
A ked sa chlap večer vráti oddýchnutý tak ona je len nasratá a narobená. No ale kto za to môže ?
Ženy toto si fakt robime samé!
Keby našim prapraprababkam niekto povie že raz budú existovať pračky, sušičky, umývačky riadu, robotické vysávače, kuchynské roboty, ústredne kúrenie, tepla voda v kohútiku, možnosť zmraziť či chladiť jedlo a variť na viac dni, v domácnosti iba 2 deti a ŽENA AJ TAK NESTÍHA tak by si len ťukali na čelo. Že nám moderným matkám musí fakt šibať.
Podľa mňa aj žena v budúcnosti ktorá bude mať doma nejakú robotickú slúžku tak nebude nic stíhať a samu seba uštve jak dostihového koňa. Lebo si vymyslí nejakých xxx činnosti ktoré nutkavo musí spraviť.
V tomto majú chlapi výhodu. Chlap ide na ryby či na bicykel aj ked sú v dreze špinavé riady. Žena by aj chcela s ním ist, ale najskôr MUSÍ tie riady umyť, potom musí vydrhnut umývadlo, sporák, linku, ladnicku a milión ďalších zbytočných činnosti ktoré nutkavo musí a musí a musí spraviť .
A ked sa chlap večer vráti oddýchnutý tak ona je len nasratá a narobená. No ale kto za to môže ?
@lujza123 toto si robíme same6, no jasné, treba prísť domov zhodiť kabelku a vyraziť na ryby s mužom, kúsok sa uvoľniť, deti cestou zo školy nakúpia, vybalia nákup najedia sa a potom šup na domáce úlohy, ešte špinavé oblečenie do práčky, poumývať riad, na zajtra pripraviť škôlku tašku a hurá do postele, čakať na šťastných rodičov. Zajtra môže ísť žena na okružnú jazdu motorkou a na pivečko s mužom. Život je predsa krásny, len si to treba zariadiť🥹
To je výborný nápad. Sama si si odpovedala. Hneď, ako sa chlap dá dokopy, urob si aspoň predĺžený víkend preč a nechaj mu deti. Dve deti vlastné musí zvládnuť. A po tvojom návrate sa porozprávate o tom, že sa musí viac zapojiť do starostlivosti a vaše spoločné deti a vašu spoločnú domácnosť. Alebo si nájdi koníčky a budete si musieť delit spolu čas a striedať sa. Páníček nie je žiadne princátko, čo nič nemusí, takže podľa toho začnite aj fungovať.
Hmm.. čo by si robila, keby muž chodil na týždňovky, v zahraničí turnusovo?
Tu ti píšu, že sa sa zle vydala.
Vidím to ze sa ti nakopilo veľa starosti a teraz to ze ostal PN... nervy máš z toho...
Daj si žiadosť do práce a zatiaľ si urob režim... navarím na dva dni, myčka, sušička v rámci vašich finančných možností.
Čo ti vadí na tvojom muzovi, vieš ti pomenovať? Mimo tej PN-ky...
Máš prístup k peniazom, čo váš spoločne strávený čas... ako funguje s detmi?
@lujza123 toto si robíme same6, no jasné, treba prísť domov zhodiť kabelku a vyraziť na ryby s mužom, kúsok sa uvoľniť, deti cestou zo školy nakúpia, vybalia nákup najedia sa a potom šup na domáce úlohy, ešte špinavé oblečenie do práčky, poumývať riad, na zajtra pripraviť škôlku tašku a hurá do postele, čakať na šťastných rodičov. Zajtra môže ísť žena na okružnú jazdu motorkou a na pivečko s mužom. Život je predsa krásny, len si to treba zariadiť🥹
@rejka7 😂😂😂no ale v podstate áno, môže to byt tak ako píšeš. Na nákup sa dá ist raz tyzdenne, večera môže byt aj suchá, odlozit tanierik do umývačky zvládne aj škôlkar, úlohy aj zbaliť tašku si školák zvládne aj sam, večer deťom na dobrú noc prečítať rozprávku ale ziadne 3 hodinové uspávacie ceremónie.
Ved sú dvaja dospelý, ked každý čosi porobí , pri deťoch sa prestriedaju tak ostane každému čas aj na koníčky.
Takýchto tém je tu milión a vkuse to isté. U niektorích to až hraničí s posadnutosťou typu denné vysávanie, umývanie podláh alebo vstávanie o 5 tej aby spravila raňajočky a desiatu 17 ročnému “bábätku”. Proste niektorí ľudia si nutne potrebujú spraviť zo života galeje.
Rodina a domov ma byt potešenie, nie byt z toho na pokraji zrútenia
@rejka7 😂😂😂no ale v podstate áno, môže to byt tak ako píšeš. Na nákup sa dá ist raz tyzdenne, večera môže byt aj suchá, odlozit tanierik do umývačky zvládne aj škôlkar, úlohy aj zbaliť tašku si školák zvládne aj sam, večer deťom na dobrú noc prečítať rozprávku ale ziadne 3 hodinové uspávacie ceremónie.
Ved sú dvaja dospelý, ked každý čosi porobí , pri deťoch sa prestriedaju tak ostane každému čas aj na koníčky.
Takýchto tém je tu milión a vkuse to isté. U niektorích to až hraničí s posadnutosťou typu denné vysávanie, umývanie podláh alebo vstávanie o 5 tej aby spravila raňajočky a desiatu 17 ročnému “bábätku”. Proste niektorí ľudia si nutne potrebujú spraviť zo života galeje.
Rodina a domov ma byt potešenie, nie byt z toho na pokraji zrútenia
@lujza123 to je práve ten problém, že " dvaja porobia", lebo keď treba dospelému mužovi hovoriť a prosiť sa a vyhrážať a robiť kadejaké " ťahy" , aby pochopil, že má robiť okolo deti a v domácnosti, tak to je na ...., aj tak si myslím, že ten muž vie, že má pohnúť riťou a robiť tak ako žena, ale je to skrátka lenivý pes a môžeš mu aj znakovou rečou hovoriť, on to nepochopí...., žena skrátka musí, lebo inak nebude.
S nostalgiulou spominam na tie casy. Zmen postij. Skus sa tesit z kazdeho okamihu traveneho s detmi, ten cas rychlo ujde a nevrati sa. Aj si vycitam, ze som si pripadala ako v jednom kolotoci a .iesto zitia som prezivala. Staci iny pohlad na svet. Jednu noc sa vyspat a pozerat na svet radostne, vazit si ten cas a robit veci s radostou
Mala som doma nieco podobne, len s rozdielom, ze medzi detmi iba 1,5roka. Po nastupe do prace som vyhorela az tak, ze z vycerpania mi zacala opuchat tvar, na tele sa mi robili zihlavkove flaky. S muzom to neustale boli hadky, prosenie sa o pomoc do nemoty. Bezuspesne. Ked raz chlap nema v sebe dost empatie, aby si sam vsimol, kde co treba prilozit ruku k dielu, nic situaciu nezmeni. Marne je prosenie, ci vyhrazanie sa. Jemu aktualna situacia maximalne vyhovuje, a dobrovolne nic nezmeni. Keby svoju zenu skutocne miloval, nebolo by potrebne doprosovat sa neustale pomoci. Sebec zostane sebcom.
My sme skoncili s rozvodom. Teraz, ked on parazituje u svojej matky, zrazu uz dokaze ist po deti do skoly, zaniest aj na kruzky, aj nachystat desiatu, detom veceru, aj ist im nakupit oblecenie, boty. Zrazu uz dokaze vzdat sa kazdovecerneho 3 hodinoveho hrania sa na xboxe. Zacal do povinnosti okolo deti zapajat aj svoju mamu. Coskoro sa bude stahovat do vlastneho bytu, tak sa skodoradostne budem prizerat, ako mu domacnost a povinnosti padnu na hlavu. Tam uz nebude mat sluzku, na ktoru deleguje povinnosti ako drhnutie kupelni a WC, udrzba kuchyne, platenie vsetkych uctov, zabezpecenie zasob, triedenie vyrastenych veci po detoch....
Mala som doma nieco podobne, len s rozdielom, ze medzi detmi iba 1,5roka. Po nastupe do prace som vyhorela az tak, ze z vycerpania mi zacala opuchat tvar, na tele sa mi robili zihlavkove flaky. S muzom to neustale boli hadky, prosenie sa o pomoc do nemoty. Bezuspesne. Ked raz chlap nema v sebe dost empatie, aby si sam vsimol, kde co treba prilozit ruku k dielu, nic situaciu nezmeni. Marne je prosenie, ci vyhrazanie sa. Jemu aktualna situacia maximalne vyhovuje, a dobrovolne nic nezmeni. Keby svoju zenu skutocne miloval, nebolo by potrebne doprosovat sa neustale pomoci. Sebec zostane sebcom.
My sme skoncili s rozvodom. Teraz, ked on parazituje u svojej matky, zrazu uz dokaze ist po deti do skoly, zaniest aj na kruzky, aj nachystat desiatu, detom veceru, aj ist im nakupit oblecenie, boty. Zrazu uz dokaze vzdat sa kazdovecerneho 3 hodinoveho hrania sa na xboxe. Zacal do povinnosti okolo deti zapajat aj svoju mamu. Coskoro sa bude stahovat do vlastneho bytu, tak sa skodoradostne budem prizerat, ako mu domacnost a povinnosti padnu na hlavu. Tam uz nebude mat sluzku, na ktoru deleguje povinnosti ako drhnutie kupelni a WC, udrzba kuchyne, platenie vsetkych uctov, zabezpecenie zasob, triedenie vyrastenych veci po detoch....
@marisha1982 tak tak ako vravíš, veľa je lenivcov na Slovensku, ako vravím, oni sa neoženili, oni len si slúžku zaobstarali ale veľa je aj takých žien, čo tu pozíciu slúžky príjmu, lebo však čo iné a potom z takýchto rodín vyjdú zase ďalší chudáci, čo inak nevedia, len zase slúžku si zo ženy urobiť. Je to taký tradičný slovenský kolotoč. A samozrejme vedia títo lenivci aj si jedlo pripraviť, aj záchod vyčistiť, len načo, keď je to ženina úloha. Po rozvode sa budú znova snažiť nejakú mladú, hlúpu namotať a " zamestnať" najlepšie s ďalšími detičkami, aby nemala kam ujsť.😒
@marisha1982 zdielam rovnaky nazor, sebec sebcom zostane navzdy.Akurat ze ja som bola taka hlupa ze som odisla z prace aby bol doma klud lebo pankovi sa nepacilo ze som vkuse nervozna, co by som nebola ked v praci nadhlavu do toho deti som riesila len ja a ked som chcela aby ich len vyzdvihol aby som mohla vklude nakupit uz bolo zle. Panko mal krasny zivot o vsetko postarane, vsetko zariadene a aj tak nestacilo. Na decka uplne kaslal, videl len seba a este sa lutoval ze on je chudacik vyhorety a nestastny. Chlastal cim dalej tym viac a este si nasiel herecku ktora ho v sebalutosti podporovala, tak som ho vyhodila parazitoval u rodicov, za ich chrbtom si tam vlacil milenku. Potom neviem co sa stalo vratil sa domov ze on si vsetko uvedomil. vydrzalo mu to 3 mesiace. a potom znova... Teraz si mysli ze ked si zvladol prenajat komplet zariadeny byt a kupit telku je hrdina. A ked som chcela od deti aby doma nieco urobili tak bolo zle lebo jasne musis sa dohadovat s pubertalnymi deckami ktorym sa nechce a su bordelari. Ale u neho upratuju, vysavaju to ma fakt bavi toto. Ale co ma stve tie jeho povahove crty ze lutujte ma, nic nespravim sam od seba, a ked sa odomna nieco vyzaduje tak uz je zle, nezodpovednost nesamostatnost - ked som mu hovorila ze vsetko tie decka kopiruju tak to som prehanala. Ale jedine stastie je ze maly mi uz teraz hovori ze nikdy nebude pit, ze nechape preco to tato robi ze sa mu to hnusi, bodaj by mu to vydrzalo. Tento svet je plny rozmaznanych sebcov co si nevidia dalej od nosa a vycsina zien je v nevyhode, lebo sebec odide a tvari sa ze co bolo sa da vygumovat smahom ruky, na zene ostava zodpovednost nadalej len ma - jedno diea a - jeden prijem... Je to vobec vyhara?
@lujza123 to je práve ten problém, že " dvaja porobia", lebo keď treba dospelému mužovi hovoriť a prosiť sa a vyhrážať a robiť kadejaké " ťahy" , aby pochopil, že má robiť okolo deti a v domácnosti, tak to je na ...., aj tak si myslím, že ten muž vie, že má pohnúť riťou a robiť tak ako žena, ale je to skrátka lenivý pes a môžeš mu aj znakovou rečou hovoriť, on to nepochopí...., žena skrátka musí, lebo inak nebude.
@rejka7 tazko povedat kde sa stala chyba ked takto skončia. Podľa mňa tému rozdelenia domácich prac si treba vydiskutovať hned ako začnú spolu bývať, len tu často ženy spravia totálnu chybu ze sa budto hraju na supergazdinky alebo chlapa ospravedlňujú ze niečo nevie- tak to nemusí a spravia to za neho.
Jasne ze existuje % lenivcov a sebcov, ale normálny chalan sa dokáže naučiť všetko - kým je mlady a zamilovaný. Po 10 rokoch v manželstve a s detmi sa už zaužívané spôsoby menia ťažko 🤷🏼♀️
Ja si stále myslím ze toto si robime my ženy same, v akých vzťahoch žijeme, v akých vychovavame deti, co všetko sme ochotne vo vzťahu akceptovať len aby sme neostali sami.
Tiez som sa raz pomýlila, ex totálna otočka v správaní ked sa nam narodilo dieťa. Preto je ex a dieťa len jedno. A to aj čosi doma robil, aj o dieťa sa staral len ja som nemala energiu vkuse vysvetlovat a pripomínať dospelemu mužovi ze dieťa aj domácnosť sú spoločne
@rejka7 Nie tak celkom. Niekedy staci nerobit vsetko a hned teraz a musi to byt,lebo sa svet zruti. A nieco take,ze co by bolo keby som ostala v nemocnici ,alebo nedajboze by som zomrela- zomrel......No nic by sa nestalo. Ostali na lôzku a poumierali uz vsetci velikani dejin a svet sa nezrutil. Svet sa este nezrutil koli prachu na parapete ani koli dvom poharom v umyvadle. Ale noekto je nervozny este aj pri oddychovani. Ani kôň nepotiehne viac nez zvladne. Velakrat nadavate,ze vam muz nepomoze,ale kolkokrat pocul ze ukaz ja to urobim,lebo aj tak nevies,toto nerob,lebo to dodzubes ,povysavam ja,lebo Ty aj tak nevysajes poriadne........No netreba sa cudovat potom.

Preco nejdes do prace? Nie je povinnost cakat doma kym skonci rodicak.
A muz sa nebude moct vyhovarat na to, ze ved on pracuje a Ty si doma. Zmenis prostredie, nastavite doma iny rezim.
Alebo ak je voci vsetkemu hluchy a slepy, tak sa v piatok poobede zbal, chod na vikend s kamoskou/ku kamoske a nechaj panovi otcovi doma deti a domacnost, nech si to vsetko vyskusa. Prides v pondelok rano pred jeho odchodom do prace.