icon

Priateľ a bývanie

kamiska098
3. máj 2022

Ahojte... nakolko sa nemam s kym poradit, rada by som vedela Vas nazor na nasledovnu situaciu..... ide o to, ze obaja s priatelom este studujeme na zapadnom slovensku, a co sa tyka byvania bavili sme sa iba hypoteticky ze v jakom meste by sme chceli zit bavili sme sa o nasom rodnom meste a potom o meste kd studujeme... neviem teda ci toto je dovod, ale partner to musel zrejme doma povedat rodicom ze mozno pojdeme aj mimo rodneho mesta... no a nedavno som sa dozvedela, teda priatel mi oznamil ze jeho rodicia kupili byt v nasom rodnom meste s tym ze to bude pre nás.... oznamil mi to ked uz to bola v podstate hotova vec pricom ja som o nicom nevedela,..ja som ten byt ani nevidela, nebola som ani na obhliadke nic... oznamil mi to ked uz to bola hotova vec a stym ze bola na neho zobrana hypoteka, a ze v buducnosti ked si najdeme robotu to pomozeme rodicom splacat... uprimne povedane zostala som v soku, ze sa so mnou nikto neporadil, nikto nepytal na nazor, ani ohladom hypoteky ze som teda bola zaviazana na nejaky finacny zavazok bez svojho vedomia... ja ani neviem este jak to bude v buducnosti s robotou a uz som v podstate zaviazana nieco splacat.... na jednej strane rozumiem ze byty isli hore, a ze priatelovi rodicia mu chcu pomoct s prvym byvanim teda nam, ale nerozumiem preco mi o nicom nepovedal... Brala by som to este keby sa so mnou aspon vopred niekto poradi spyta sa na nazor, ze co si o tom myslím ale toto povazujem za podpasovku a nemozem tym padom priatelovi uplne verit kedze predo mnou rozpraval nieco ine ze si budeme riesit sami byvanie a pritom s rodicmi sa zachoval uplne inak...ide mi o ten princip ze so mnou nejednal ako s rovnocennou povazoval za samozrejme rozhodnut takuto zasadnu otazku bezo mna a este to cele obratil proti mne ze ja som sa dostatocne nezaujimala o nas buduci zivot ta ze to prevzial do ruk on ja som vsak nevedela vobec o nicom a dalsia vec je, kedze to je byt jeho rodicov sam pripustil zeby sa nam mohli starat do zivota viac ako je primerane kedze to maju v povahe... tak preco potom suhlasil s niecim takym?? ukazal sa krasne ako je silno naviazany na rodicov a uprimne mam aj kus strach ze co to bude v buducnosti ako sa bude vyvijat nas vztah, ja som chcela byvanie s nim riesit uplne po svojom nezavisle od rodicov a takto aspon predist konfliktom...bojim sa skratka ze priatel bude pocuvat a uprednostnovat vzdy rodicov predo mnou ze je na nich moc naviazaný... ako vravím jednalo sa mi hlavne o princíp ze o nicom som nevedela a potom este hadzal vinu na mna, velmi ma sklamal, mám pocit ze chodím s clovekom ktoreho ani poriadnenepoznám.... nevadilo mi vobec to ze rodicia mu chceli pomoct s byvanim, pochopila by som to, aj ked ja som chcela aby sme si to sami riesili a on to vedel, jednalo sa mi o to ze moj nazor povazoval az za druhorady, proste ako sa zachoval ku mne ako ku partnerke, akoby na mojom nazore nezalezalo a jedinu moznost aku mam je prisposobit sa, byvat tam kde mi bolo urcene bez mojho vedomia, pravda ak s nim chcem zostat a prisposobovat sa vsetkym dookola...

danielinaa
3. máj 2022

Autorka, ak ma diktatorov rodičov ,za nič na svete by som nebývala v rovnakom meste ako oni, ale hnala hony ďaleko do iného mesta. Okrem toho keby ste tam ostali, a raz by ste sa im vzpriecili, ver tomu ze by vám vykrikovali, ze ste v ich byte, ze neni vas a podobne dristy. Myslím si ze ze ho kúpili vedome s tým aby vas dirigoval.

cacianka
3. máj 2022

Mne bliká nie kontrolka, ale maják ako hrom.
Diktatorski a manipulatívni rodičia, ok nech ich chalan má, ale svokrovci - poslala vy som do P všetkých.
Ich, lebo si niečo zmysleli a musí to tak byť a vy 2 v pozore. Pískajú vám pesničku, a vy tancujte !!!
Jeho, lebo ste sa o niečom bavili, predbežne dohodli na postupe a on zrazu otočí, nič ti nepovie , tancuje ako oni pískajú a ešte tebe bude vyčítať že sa ti nepáči ich orchester ?!?! Halooo a kde si ty a tvoj názor ?!
Keby sa poradili, že chcú rýchlo investovat, lebo ceny prudko stúpli, a časom sa dohodnete, kde budete pracovať a žiť, byt vám darujú a vy si ho necháte, či odkupite alebo predáte a kúpite svoj, ako im ho splatíte, suma fuk, aaaale nie oni kúpili,oni rozhodli , oni rozkazali, kde budete žiť,pracovať, syn zmagorený a ty čo ? 7.koleso u voza.
Pri ich povahe a chovani by si bola v riti.
Pardón, ale je to tak.
Slušný rozhovor s priateľom, a keď nebude robiť podľa svojej hlavy a spoločne rozhodnutia s tebou, tak ho nechaj rodičom.

zmrzlinka2021
3. máj 2022

@kamiska098
Ak je to tak, ako tvrdi priatel, ze je to pre vas dvoch, tak nech sa bytik napise NA VAS DVOCH + prejde na vas hypoteka.

Prosim ta, bez toho aby ste to mali ujasnene a hlavne ty to, ze priatel sa vzdy za teba postavi - ZIADNA SVADBA

diamond007
3. máj 2022

@kamiska098 skús presvedčiť v dobrom frajera že pôjdete bývať inde, do iného mesta. Veď to nie je tvoj byť, ani jeho byt. Tak buď odídete teraz a uvidíte rokmi čo ďalej (nech dokáže že vie odísť) alebo rozchod.

zuzana9393
3. máj 2022

Mne by celkom zaujimalo, ako to chcu dalej riesit. Byt je pisany na svokrovcov. Hypo tiez. A ty ju budes platit? Ak sa casom rozidete/rozvediete ( co je dost pravdepodobne, lebo asi komandovanie a organizovanie zivota neznesies) zostanes s holym zadkom? Mozno aj s detmi? Do toho by som ozaj nesla.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
nwnw
3. máj 2022

@kamiska098 vynechali Ta. Ja by som sa nestahovala do toho bytu nikdy. No este studujete, takze by som ani nic neriesila. Mozno ho kupili ako investicny byt. Sustred sa na skolu, po skole uvidis, kde vobec zakotvite a ci ests budete spolu. 😉 Rob si svoju financnu rezervu, ked priatelovi robia rodicia.
Z pohladu rodica ich plne chapem. Keby mam peniaze,tiex to tak riesim.

kamiska098
autor
3. máj 2022

@nwnw mne to nevadí ze chceli syna zabezpecit ale teda ak to je byt pre nás, tak som mala do toho pravo kecat aj ja kedze planujeme spolu buducnost.... a hlavne teda ohladom hypoteky, mi oznamili resp. priatel ze to maju vymyslene tak, ze my sa potom s nimi budeme podielat na hypoteke o tom ze by byt presiel na nas nepadlo ani slovo iba to zeby sme sa podielali na hypoteke.... mi to pride ako pritlacenie k muru ze teda bud budem ak chcem byt s priatelom sa podielat na splacani bytu, ktory sa mi ani nepaci alebo mozem teda odist... urcite vsak pokial nebude byt aj na mna nic splacat nebudem... mne na priatelovi aj po tom vsetkom zalezi svojim spodobom nonedokazem mu uz verit...viem ze byt sa da predat aj s hypotekou ale osobne myslim teda ze dost tazko....a ano viem ze ej to ich byt oni si mozu robit s nim co chcu ked som vsak nacrtla ze teda co ak ja by som chcela ist ja aj tak inde byvat priatel bol proti povedal ze do toho sa investovalo uz, a treba to pomoct rodicom splatit kedze uz to je kupene.... pride mi to z ich strany ako taky tah zaviazat ho tuna finacne aby bol tu v rodnom meste pri nich... a aby nas mohli tak trochu aj dirigovat

amima
3. máj 2022

Nič si nedostala a máš dávať (splácať)?

kamiska098
autor
3. máj 2022

@cacianka mne priatel povedal ze teda kupuje sa nejaky byt ale ze ho kupuju rodicia ako utocisko lebo mali vztahove problemy... tak som sa do toho nestarala...az potom mi priatel oznamil ze rodicia kupili byt a ze pre nás... ja som vobec nevedela ze sa nejaky byt vybral ze sa zmluva podpisala hypoteka brala vobec nic... ani som ho nevidela nic az potom jak uz mi priatel oznamil ze je kupeny... a v buducnosti od nas chcu teda to aby sme sa podielali spolu s nimi na splacani cize nas kvazi jakeby financne zaviazali, lebo ak nie uz si viem predstavit tie hadky a vycitky, citovu manipulaciu priatela a ten urcite radsej vyhovie nez aby si znepriatelil rodicov... samozrejme vsak na to nepristanem ak nebudem z casti vlastnicka...

kamiska098
autor
3. máj 2022

@amima vravím iba co priatel povedal... keby ten byt kupili cisto oni tak ja sa im do toho nestaram, ale oni teda povedali tak ze je pre nas... a plan je taky ze sa mame podielat s nimi na plateni hypoteky, tak mi to priatel povedal

kamiska098
autor
3. máj 2022

@diamond007 lenze oni uz na neho tlacia teda ze aby sa podielal na splacani v buducnu...

sari24
3. máj 2022

@kamiska098 nerozumiem prečo by sa mal byt s hypotékou predávať ťažko? Veď normálne sa predá, predajom sa splatí zvyšok a zvyšok ostane jeho rodičom. Teraz kupujem byt, predavajúca ma rovnako na ten byt hypo - to je úplne bežná situácia.
Ďalšia vec je, že podľa mňa je to celkovo hlúpy ťah zo strany jeho rodičov, lebo ešte len študujete. Ešte ani neviete kde zakotvíte, neviete ako to budete mať s prácou. Kde sa vám bude viac páčiť a oni vás týmto krokom tlačia do niečoho absurdného. Je naivné si myslieť, že po škole sa vrátite a ľavou zadnou nájdete v rodnom meste prácu. Samozrejme môžte a prajem vám to, ale nie je to pravidlo.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
sari24
3. máj 2022

Predajom sa splatí zvyšok zostavajúcej hypotéky a zvyšok z predaja ostane jeho rodičom. Tak som sa chcela vyjadriť :D

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
kamiska098
autor
3. máj 2022

@elizabet173 reagujem este na skorsi prispevok vyssie, ze teda ako som na to prisla ze som zaviazana... ako ja viem ze niesom len to prezentujem z pohladu aky podal priatel on mi oznamil ze plan je taky ze sa budeme spolocne podielat na splacani v buducnu spolu s nimi... samozrejme ze na splacanie niecoho co nie je moje nepristanem ale aj tak ma zaraza ze vobec ako prisli s tymto napadom... ze aby som platila ale nenavrhli sucasne aj zmenu vlastnictva...mne sa prave jedna o ten prístup ze ci si myslia ze teda som fakt tak naivna... resp. o co im ide tymto pristupom

aandrea9
3. máj 2022

@kamiska098 TY si sa nezaujímala, tak to zobral do rúk ON pretože je schopnejší, šikovnejší a múdrejší. Rodicia ho krásne zmanipulovali a to isté bude robiť on tebe. Dievča utekaj.

stefi_k
3. máj 2022

@kamiska098 nepochpila si jednu vrc, ty nepotrebuješ riešit jeho rodičov, ani ich uvery ani nič, ale svojho priatela. Tvoj priatel je ten kto klamal, ten kto ta manipuluje, ten kto pri tebe nestoji a to je problem. Prestan riešit jeho rodičov, nechavas sa zatahovat do veci, ktore s tebou nesuvisia. Ešte raz ten byt nie je tvoj problem. Tvoj problem je tvoj priatel, čo s nim chceš urobyt ?

kamiska098
autor
3. máj 2022

@sari24 ved prave to... ale myslim teda ze predat sa moze az po piatich rokoch ak nechcem platit dan myslim ze nieco take tam je...

sari24
3. máj 2022

@kamiska098 áno, ak sa budú chcieť vyhnúť dani z predaja tak budú musieť počkať 5 rokov. Čo je ale ich problém, môžu si to teraz splácať, prípadne dať aspoň do podnájmu. To je ale ich problém ako si to ošéfuju. To by som vôbec na tvojom mieste neriešila. Riešila by som priateľa, vieš cca ako s tým problémom chceš naložiť?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
mandarinka555
3. máj 2022

@kamiska098 Prečo by si ty mala splácať niečo, čo ti nepatrí ? Jedného dňa ťa môže odtiaľ vyhodiť a ty ostaneš bez bývania a bez peňazí....Treba trošku myslieť aj do budúcnosti...lebo nikdy nevieš, čo sa môže stať...

kamiska098
autor
3. máj 2022

@sari24 co sa tyka bytu tak ja tam vlastne nemam co riesit momentalne lebo ako tu uz bolo povedane nie som na lv ani nikde neni to moja starost co neni moje samozrejme splacat nebudem, moja priorita je nateraz skoncit skolua najst si robotu ale proste ma zaraza toto cele... ide mi o ten pristup ako sa priatel ale vlastne aj jeho rodicia ku mne zachovali... ze teda vobec prisli s takymto napadom ze nieco splacat, resp. teda ze nam urcili kde mame byvat ak chceme mat s nimi dobre vztahy...tak mi to pride...a samozrejme aby nas mohli mat pod dohladom... cela tato situacia ma trapi predovsetkym zo vztahoveho hladiska... jak sa ku mne zachoval ze so mnou nekomunikoval, nepytal sa priamo na nazor, bez rozmyslu rozhodol za mna a potom mi v pohode oznamil ze mam splacat hypoteku ale ani slovo o tom zeby preslo na mna vlastnictvo... nezamyslel sa vobec aky dopad ma cela ta situacia na mna ze vlastne vyznieva v moj neprospech a to ma teda boli ze sa spoliehal iba cisto na rodicov... a este mi to cele aj vycital...nedokazem mu po tomto uz asi verit sme vsak uz spolu dlho a rozchod zatial nezvazujem...uvidim ako sa bude situacia dalej vyvijat a potom sa rozhodnem ci s nim chcem zostat ci nie

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
vilma7
3. máj 2022

@kamiska098 a nepísala si tu už tento príbeh? Lebo nedávno tu taký bol.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
kamiska098
autor
3. máj 2022

@elizabet173 ja viem ze mozno on sam sa do tych veci tiez nevyzna kedze ako vravim sme studenti ak vsak teda s rodicmi riesil tieto veci nemal sa spoliehat cisto na ich usudok, ale nieco si sam nastudovat popripade sa poradit so mnou a nie slepo konat ako oni povedia...

sari24
3. máj 2022

@kamiska098 povedala by som mu to presne tak ako si to napísala sem. Kľudne ešte raz a dodala by som, že jeho jednanie ma sklamalo. A možno by som ho poprosila o súkromie a priestor na premyslenie. Nech aj on v tichosti uvažuje nad tým čo spackal. No a na základe jeho postoja uvidíš čo ďalej. Hlavne to nerieš hneď, s horúcou hlavou.

mandarinka555
3. máj 2022

@elizabet173 Áno....akési mini svetielko jej tam bliká, ale je mladá, zaľúbená a kto vie, ako ju ten jej frajer zmanipuluje...Mala by utekať a nie sa ešte vydávať....Ako tu už niekto spomenul, s deťmi sa jej bude ťažko utekať...A s holým zadkom dupľom....