icon

Priateľ a bývanie

kamiska098
3. máj 2022

Ahojte... nakolko sa nemam s kym poradit, rada by som vedela Vas nazor na nasledovnu situaciu..... ide o to, ze obaja s priatelom este studujeme na zapadnom slovensku, a co sa tyka byvania bavili sme sa iba hypoteticky ze v jakom meste by sme chceli zit bavili sme sa o nasom rodnom meste a potom o meste kd studujeme... neviem teda ci toto je dovod, ale partner to musel zrejme doma povedat rodicom ze mozno pojdeme aj mimo rodneho mesta... no a nedavno som sa dozvedela, teda priatel mi oznamil ze jeho rodicia kupili byt v nasom rodnom meste s tym ze to bude pre nás.... oznamil mi to ked uz to bola v podstate hotova vec pricom ja som o nicom nevedela,..ja som ten byt ani nevidela, nebola som ani na obhliadke nic... oznamil mi to ked uz to bola hotova vec a stym ze bola na neho zobrana hypoteka, a ze v buducnosti ked si najdeme robotu to pomozeme rodicom splacat... uprimne povedane zostala som v soku, ze sa so mnou nikto neporadil, nikto nepytal na nazor, ani ohladom hypoteky ze som teda bola zaviazana na nejaky finacny zavazok bez svojho vedomia... ja ani neviem este jak to bude v buducnosti s robotou a uz som v podstate zaviazana nieco splacat.... na jednej strane rozumiem ze byty isli hore, a ze priatelovi rodicia mu chcu pomoct s prvym byvanim teda nam, ale nerozumiem preco mi o nicom nepovedal... Brala by som to este keby sa so mnou aspon vopred niekto poradi spyta sa na nazor, ze co si o tom myslím ale toto povazujem za podpasovku a nemozem tym padom priatelovi uplne verit kedze predo mnou rozpraval nieco ine ze si budeme riesit sami byvanie a pritom s rodicmi sa zachoval uplne inak...ide mi o ten princip ze so mnou nejednal ako s rovnocennou povazoval za samozrejme rozhodnut takuto zasadnu otazku bezo mna a este to cele obratil proti mne ze ja som sa dostatocne nezaujimala o nas buduci zivot ta ze to prevzial do ruk on ja som vsak nevedela vobec o nicom a dalsia vec je, kedze to je byt jeho rodicov sam pripustil zeby sa nam mohli starat do zivota viac ako je primerane kedze to maju v povahe... tak preco potom suhlasil s niecim takym?? ukazal sa krasne ako je silno naviazany na rodicov a uprimne mam aj kus strach ze co to bude v buducnosti ako sa bude vyvijat nas vztah, ja som chcela byvanie s nim riesit uplne po svojom nezavisle od rodicov a takto aspon predist konfliktom...bojim sa skratka ze priatel bude pocuvat a uprednostnovat vzdy rodicov predo mnou ze je na nich moc naviazaný... ako vravím jednalo sa mi hlavne o princíp ze o nicom som nevedela a potom este hadzal vinu na mna, velmi ma sklamal, mám pocit ze chodím s clovekom ktoreho ani poriadnenepoznám.... nevadilo mi vobec to ze rodicia mu chceli pomoct s byvanim, pochopila by som to, aj ked ja som chcela aby sme si to sami riesili a on to vedel, jednalo sa mi o to ze moj nazor povazoval az za druhorady, proste ako sa zachoval ku mne ako ku partnerke, akoby na mojom nazore nezalezalo a jedinu moznost aku mam je prisposobit sa, byvat tam kde mi bolo urcene bez mojho vedomia, pravda ak s nim chcem zostat a prisposobovat sa vsetkym dookola...

aandrea9
4. máj 2022

@kamiska098 možno je záložné právo zriadené na byt, v ktorom rodicia bývajú 🤔

kamiska098
autor
4. máj 2022

@aandrea9 hej to mi nenapadlo... zistila som ze je to zriadene na ich byt... uz som sa zlakla ze mi priatel klame, ale teda nespominam si zeby mi vravel zeby zalozili ich byt...aj tak mam z toho divny pocit, myslite zeby potom v buducnosti mohli tymto nejako vydierat?

aandrea9
4. máj 2022

@kamiska098 ja ich nepoznám 🤷‍♀️ blbé je, že ak to teda má byť pre vás, tak sa nikto na tvoj názor nepýtal. Aj o tebe ale bez teba. Podstatné bude, či tvoj partner bude stáť pri tebe ak príde na lámanie chleba a nasťahujte sa preto lebo. Hypo je na ich meno, oni sú povinní ju platiť. A ten byt bez hypo môžu vždy predať, otázka bude za akú cenu ale to nebude váš /tvoj problém. Skus sa obzrieť do minulosti a porozmýšľaj, či sa naozaj nevyskytli nejaké momenty manipulácie z jeho strany voči tebe ale tebe ani nenapadlo, že to manipulácia vlastne je.

danielinaa
4. máj 2022

Daj bacha. Byt nikdy nikdy nikdy nebude tvoj. Lebo nie ste svoji, na teba ho urcite nikdy nenapisu. Nikdy. Budeš ho platiť, zariadzovat teraz s priateľom potom manželom, je možné že sa raz rozidete a neostane ti nic. Aj keď to pôjde z vašich spolocných peňazí. Toto je hnusný podraz a manipulácia, kúpu bytu ma par riešiť spolu, vlastníkmi aj na hypo maju byt spolu. Aby jeden raz nemohol vysachovat druhého. A keďže byt bol kúpený pred svadbou, môže ta vyhodiť kedy chce.

0kristina0
4. máj 2022

Toto je riadna podpasovka a to spolu este len chodite. Ja byt na tvojom mieste realne uvazujem nad rozchodom. Z coho ta este v zivote vynechaju? Priatel ti uz teraz klame a klamat ti bude aj nadalej len aby vyhovel rodicom.

kamiska098
autor
4. máj 2022

@danielinaa zatial spolu len chodime... Do toho bytu mame ist az ked dostudujeme cize zhruba za rok.. Takze neviem definitivne povedat ci ho prepisu na mna ci nie... Definitivne stanovisko zatial nepadlo, co je aj pochopitelne nakolko je este skoro to riesit no aj tak cela tato situacia ma nejak trapi hlavne priatelovo chovanie... Ja som to chcela aj tak riesit ze by sme si vsetko sami vybavovali ale jemu je ocividne pohodlnejsie ze to vybavia rodičia... Ako ja chapem ze byty sli hore, ale celkovo mam obavy z tejto situácie predovsetkym zo vztahoveho hladiska a teda ze sa nam budu do zivota montovať jeho rodicia lebo ved oni nam kupili byt... Neviem co cakat ale vzhladom na vsetky okolnosti je to pravdepodobne na 98 percent

danielinaa
4. máj 2022

@kamiska098 rada by som verila, ze bude dobre, ale veľmi sa obávam ze nie. :(

55kvetinka55
5. máj 2022

Chod sa na ten byt aspoň pozrieť a možno sa doňho zamilujes 🥰a ešte sa budúcim svokrovcom aj poďakujes😉😉chceli vám pomôcť,ale áno máš pravdu mohli sa s vami dopredu dohodnut,zobrať vás na obhliadku a porozprávať sa co ďalej..ak sa ti nebude ten byt páčiť,môžeš navrhnúť aby sa predal,vyplatí sa hypo a vezmete si spoločný úver na vás nový byt ktorý sa bude páčiť obom..vždy sa dá nájsť nejaký kompromis,len treba chcieť😉drzim palce

kamiska098
autor
6. máj 2022

@55kvetinka55 vravim, ze ja nemam nic proti tomu ze nam chceli pomoct, ale teda mali sa so mnou poradit, bojim sa ze aj v buducnosti to tak bude, ze najzavaznejsie rozhodnutia budu o mna bezo mna... A byt som videla nie je teda podla mojho gusta, ja som to teda tak chcela ze aj keby nam teda chceli pomoct, tak my s priatelom povyberame byty a najdeme nejaky kompromis s nimi prpti tomu by som vobec nenamietala ale ta nie ze oni sami rozhodnú... Zivot ma zatial naucil jedno, neveriť ludom, a v tomto pripade viem ze teda nosnym dovodom je to zeby mali syna blizko a aj sa nam starat do zivota sam to priznal takze ja myslim ze im aj vyhovovalo ze som o nicom takpovediac nevedela tym padom som ani nemohla proti nicomu namietat keby sa mi nieco nepacilo.. . Takze ja veci bohuzial jak ty az tak ruzovo nevidim, chcela by som som velmi tolerantna povaha, dokazem sa az prilis vcitit do ludi, a tak ti poviem rychlo by som aj zabudla aj na tento incident kebyze viem ze jehonrodicia su kludne povahy a maju aj medzi sebou zdravy vztah lenze nemaju... A viem ze su taki proste ze aj radi sa miešajú je to tak aj sam priatel to priznal... Takze to je to coho sa obavam, inak by som to neriesila vobec... A predat ze nie, proste ze oni nechcu, investovalo sa do toho tam, ak by sme si hladali nieco ine bol by velky problém a hadky...

sidicek
6. máj 2022

@kamiska098 na to, že si mladá, mi prídeš veľmi rozumná aj tolerantná. Naozaj by som si dobre premyslela, ci chcem celý svoj život spojiť s touto rodinou.

uskrnica
6. máj 2022

V prvom rade si treba uvedomit, ze nijak si zatial k tomu bytu viazana neni, takze akosa to vyvinie ukaze len cas. Netreba si kvoli tomu robit vrasky, oni to nerobili kvoli tebe ale kvoli nemu

kamiska098
autor
6. máj 2022

@uskrnica ano to mas pravdu ze v prvom rade pozerali na neho... Ale tak potom nech nehovoria ze je to byt pre nas ze uz si nemozeme hladat nic ine bo tam sa investovalo... Svojim sposobom ke to take aj ked to velmi nerada vravim pritlacenie k muru teda a k s nim chcem ostat a manipulacia

kamiska098
autor
6. máj 2022

@sidicek mna trapi teda hlavne priatel... Pretoze sa ukazalo na tejto sitiacii ze rozumovo sme uplne inde a ze on je teda napojeny na rodičov strasne

kvetinka75
6. máj 2022

nečítala som všetky odpovede ale tu visí otázka - či chceš zostať v takomto vzťahu, kde majú rodičia dosť veľké slovo a priateľ uprednostní ich názor. Ak už pri takejto vážnej veci ako je bývanie vám do toho zasiahli, čo bude neskôr? Ja viem, máte sa radi a bla bla bla. Ale skúsenosti ma naučili, že láska niekedy nestačí.
Pokiaľ by si bola iba taká priateľka, že neviete čo a ako ďalej, skrátka nie vážna známosť a chceli synovi kúpiť bývanie OK, ja by som tiež dieťaťu pomohla, pokiaľ by som na to mala. Ale ak má syn vážny vzťah a plánujete spoločnú domácnosť je drzosť teba vynechať a spraviť si to podľa seba a ty sa máš prispôsobiť. A okrem toho, byt je na neho takže ak to aj budete splácať spolu a niečo sa stane, odídeš s holým zadkom. Myslím že si to veľmi dobre uvedomujú a toto je možno aj vypočítavosť z ich strany.

kvetinka75
6. máj 2022

možno nakoniec aj dobre že sa niečo také stalo, aspoň si sa niečo dozvedela a vieš čo ťa čaká v budúcnosti.

kamiska098
autor
6. máj 2022

@kvetinka75 byt je pisany na jeho rodicov... Zatial nepadlo nic o tom ze keby som sa mala podielat na splacani ze cast bytu na mna prepisu, iba teda to mi priatel oznamil zeby sme sa s nimi podielali na splacani...s tym suvisiacim prevodom vlastnictva nepadlo ani slovo... Co zas uplne chapem este studujeme bude to nejaky cas kym tam pojdeme tak nechcu sa este tak vyjadrit ze nieco na mna prepisu keby som splacala co teda uplne chapem kedze hocico sa moze stat... Viem ze byty sli hore a aj ich rozhodnutie pomoct nam so zabezpecenim byvania respektujem co vsak nerespektujem je to ze som bola uplne vynechana... A duplom ma to hneva cele, ked viem zeby sa nam na 98 percent starali do zivota

sidicek
6. máj 2022

@kamiska098 priateľ je obrazom ľudí čo ho vychovali. Nie vždy to tak musí byť, ale tu sama vidíš, ze ten vplyv je velky, už aj on ti klame, zatajuje a manipuluje po vzore rodičov. Vaše plány sú zrazu nepodstatné, lebo rodičia to vymysleli inak. Keď sa im nepostavil doteraz, tak to ťažko môžeš očakávať v budúcnosti.

kamiska098
autor
6. máj 2022

@kamiska098 a ano samozrejme ze sme sa uz bavili o spolocnej domacnosti bavili sme sa o tom zeby sme sli niekde do podnajmu alebo na internat ci privat ak by sa dalo vybavit, najskor ten privat tam by sme si nasetrili na byt a aspon mali sukromie... On to uz zrejme povedal doma a jeho rodicia sa asi zlakli ze ho nebudu mat pod dozorom tak zacali riesit byt tuna v nasom meste... Vedeli teda ze sa skor orientujeme na mesto kde studujeme ze tam by sme si chceli najst aj robotu a tak a vlastne aj preto sa takto zachovali, ze ani ja som poriadne o nicom necedela, im to tak vyhovovalo lebo mozno tusili zeby som kladla odpor tak si ušetrili so mnou starosti... A prave to ze ma vynechali mi pride ako strasna podpasovka

kamiska098
autor
6. máj 2022

@kvetinka75 ano samozrejme ze sme sa uz bavili o spolocnej domacnosti bavili sme sa o tom zeby sme sli niekde do podnajmu alebo na internat ci privat ak by sa dalo vybavit, najskor ten privat tam by sme si nasetrili na byt a aspon mali sukromie... On to uz zrejme povedal doma a jeho rodicia sa asi zlakli ze ho nebudu mat pod dozorom tak zacali riesit byt tuna v nasom meste... Vedeli teda ze sa skor orientujeme na mesto kde studujeme ze tam by sme si chceli najst aj robotu a tak a vlastne aj preto sa takto zachovali, ze ani ja som poriadne o nicom necedela, im to tak vyhovovalo lebo mozno tusili zeby som kladla odpor tak si ušetrili so mnou starosti... A prave to ze ma vynechali mi pride ako strasna podpasovka

kamiska098
autor
6. máj 2022

@sidicek toho sa prave bojim... Ked vie ze jeho rpdicia su taki ze dost sa miesaju tak neviem preco sa neporadil so mnou a riesil to s nimi poza moj chrbat... Mam pocit ze aj keby prepisu cast bytu na mna ked sa budem ppdielat na splacani tak ci tak sa nam budu miesat, lebo budú nam vykrikovat ze my sme vam zabezpecili byt, opravili bez nich by sme boli strateni a tak... Z toho mam strach...

kitycat
6. máj 2022

@kamiska098 pozri na byt sa chod aspon pozret a potom sa ich opytaj ako to s tym financovanim myslia. A povedz, ze pokial na LV nebudes tak sa nebudes podielat na splacani nehnutelnosti. To by mali pochopit..nie si Oslik otras sa

kamiska098
autor
6. máj 2022

@kitycat no ved to som tu uz pisala ked si necitala vyssie samozrejme ze sa nebudem podieľať na splacani ak na lv nebudem... Ved to je samozrejmost... Mne islo o chovanie priatela, predpokladam ze kazdu zenu na mojom mieste by to trapilo, tak somnsa chcela vypisat a zistit nestranne nazory druhych, ale zariadit sa viem o to nemaj strachy nejsom ziadna naivka ani osol

ivetz
6. máj 2022

@kamiska098 Prepáč, ale na Tvojom mieste by som sa vôbec nezaoberala "problémami" a komunikačným šumom okolo bytu. Riešila by som budovanie vzťahu s Tvojim priateľom... Problém máte niekde úplne inde... To, kde a či vôbec niekde, budete spolu bývať, by som riešila až vtedy, keby som nemala žiadne pochybnosti (o dôvere, úprimnosti, vyzretosti partnera...).

sashabb
6. máj 2022

@kamiska098 absolútne by som neriešila nejaký byt. Študuješ, nezarábaš, tak ťa nemusí trápiť cudzí byt. Za rok sa toho môže udiať veľa, časom postupne sa veci utrasú, možno aj priateľovi docvakne. Ak by som chcela bývať inde, tak sa predsa nebudem pozerať na cudzích ľudí, lebo ANO jeho rodičia sú pre teba stále cudzí. Teba nemusí zaujímať čo ony chcú a ako to chcú. Po doštudovaní si hľadaj robotu kde chceš ty, príp. sa dohodneš s priateľom (ak ešte bude), určite by som sa neohliadala na to, že niekde je nejaký byt akože pre vás.

kamiska098
autor
6. máj 2022

@ivetz prave preto som chcela ist prv na privat aby sme sa otukali a potom ked tak brali uver na byt😊 a momentalne to nechavam plynut

zlomika
6. máj 2022

ako chapem presne co ta nahnevalo. clovek by sa chcel k takmto veciam ani nie ze dopracovat sam, ale byt aspon pri tom, ked sa o niecom takom rozhoduje. uvidis teda ako sa to casom vyvinie

kamiska098
autor
6. máj 2022

@zlomika @ivetz je tu este aj jedna vec, a to ze viackrat sa v minulosti zmienil ze ak by sme sa rozisli ze by to neprezil ze si niečo urobi... Neviem do akej miery to brat vszne skor to vnimam ako citove zastrasovanie... Ide o to ze sa mi akoby otvaraju oci, ja by som si nikdy nic take nedovolila povedat ze takymto sposobom si človeka k sebe priputat... A povedal to viackrat... A teraz toto s tym bytom pride mi to ako zastrasovanie a natlak na mna... Neverim mu uz proste aj ked proste vieme sa dobre porpzpravat aj vsetko ale po tomto vsetkom som na pochybach ze ma nevnima ako zenu rovnocennu partnerku ale majetok

ivetz
6. máj 2022

@kamiska098 Sama vidíš, že je na inej mentálnej úrovni ako Ty... A keďže to podvedomie v mysli riešiš, tak Ťa to trápi. Mám oveľa viac rokov ako Ty a dovolím si tvrdiť, že ľudia sa vo svojej podstate nemenia. Buď rada, že Ťa s ním nič nespája (dieťa, majetok). Určite Ti nechcem radiť, aby si to s ním skončila, máš však dosť času a aj príležitostí (napr. ako táto, hoci o ňu nestojíš), aby si ho mohla spoznať lepšie. Práve v takých "hraničných" situáciách sa ukáže povaha človeka. Určite sa nenechaj citovo vydierať a zatlačiť sa tam, kde byť nechceš. Veľa šťastia...

kikiballa
6. máj 2022

@kamiska098 no po tomto tvojom poslednom príspevku,kde sa ti viac krát zmienil,že keď sa s nimi m rozides si niečo urobí. Prosím ťa. Všetky kontrolky by som na tvojom mieste mala v pohotovosti. Toto bude skrytý manipulátor. Keď sa s tebou neporadí v tak základnej veci ako je bývanie,tak čo čakáš,že urobí ak prídu deti, otázka ich výchovy a podobne. K tomu bytu. Drž sa svojho a nikdy neplat ani euro za byt,ktorý ti nepatrí. Všetko daj na papier. Ak sú jeho rodičia už teraz taki manipulátorsky,tak čakaj peklo. Stále budeš mať vytykane,že to ONI kúpili byt. Ani sedačku bez svokrinho dovolenia nevymenila,lebo ju kúpila ona. Moja rada. Máš ešte rok kým dostudujes. Sakramentsky si vsimaj maličkosti, vyjadrenia a činy tvojho priateľa. Možno dostudujes a nájdeš si fajn prácu a nebudeš sa kôli tomu predsa sťahovať do byty,ktorý ti nepatrí. Už teraz máš pochybnosti. A to je už veľký výkričník pre teba.

sense
6. máj 2022

@kamiska098 tak po tomto poslednom momente by mi hukal maják a nie ze by blikali kontrolky. Veľmi by som prehodnotila takýto vztah