Priateľ by chcel dieťa, no ja nie. Ako ďalej?
Ahojte baby, nick mi požičala jedna známa, lebo ja už neviem kam sa obrátiť o radu a s rodinou nechcem, lebo viem aký by na to mali názor.
Ja som kariéristka, mám 35 rokov (snúbenec má 38), vždy som bola kariéristka a do vzťahu som išla s tým, že deti nechcem. Práve preto som snúbencovi kývla aj na zásnuby. Je mi s ním veľmi dobre a sme spolu už skoro 8 rokov. Takže nejde o žiadnu piatkovú lásku.
V poslednej dobe ale začal vyťahovať tému rodiny, na ktorú som na vždy odvetila, že si kúpime ďalšie zvieratko. Nakoniec sme sa pohádali a potom sme sa o tom porozprávali ako normálni ľudia. On zmenil názor, deti chce... veľmi ma to prekvapilo a trochu ma to aj nahnevalo.
Dosť na mňa začal tlačiť, že nie som najmladšia a podobne, čo chápem. Som veľmi donre zabezpečená, s financiami problém nie je, lenže ja nemám pocit, že dieťa je to po čom túžim. Chápem, že som na stránke pre mamičky, ale hlavne sú všetky mamičky ženy a ja potrevujem počuť ženskú radu. . Kamarátky sú väčšinou bezdetné a ich reakcie boli nech ho nechám tak. Lenže ja ho ľúbim... mali sme mať v decembri tohto roka aj svadbu, no ja si nechcem vziať človeka, ktorému budem brániť v šťastí... myslíte si, že sa mám tváriť, že sa nič nedeje alebo ho nechať ísť?
Tak ale jemu švihlo naozaj zo dňa na deň, ešte tie zásnuby som mu zdôrazňovala, že deti nie a nebudú... sebcom som bola nazvaná už tisíckrát, neviem čo je na tom sebecké povedať, že by som nedokázala vychovať dieťa a dať mu po emocionálnej stránke všetko čo si zaslúži, pričom mesačne vrážam 400eur do rodiny môjho brata len aby neskončili na ulici, to totiž sebci robia denne.
Myslím si, že je lepšie deti nemať nez mať a nemôcť im dať to najlepšie či už po emočnej alebo akejkoľvek inej stránke. Sebecká by som bola keby som dieťa mala, lebo by trpelo a ja spolu s ním a dúfam, že to si snúbenec uvedomí, pretože pochybujem, že jemu sa chce štandart meniť..m
Ono ktovie, možno to bolo v tvojom priateľovi vždy, ten pud "niečo tu po sebe zanechať", len ti nikdy nič nepovedal, lebo si myslel, že si to rozmyslíš. A miloval ťa, tak bol ticho.
Teraz je to také, že už keby si ho aj vezmeš, vždy tu budú pochybnosti, či naozaj netúži mať to dieťa raz.
@naty5510 ono mu isto nesvihlo zo dna na den...muzi nepocituju tlak biologickych hodin, cize pre nich nie je problem stat sa otcov aj ovela neskor. Ale pred svadbou mu asi doslo, ze tie deti by raz mozno predsa len chcel. No a teraz v nom rastu isto pochybnosti - na jednej strane ma vztah, s ktorym je spokojny, na druhej silnejuci pocit, ze by bolo pekne mat zrazu maleho cloveka, s ktorym si clovek uzive kopec srandy.
Náš vzťah hold nie je vhodný pre dieťa, pretože pochybujem, že by chcel ostať na materskej on a z jeho platu a mojej materskej by sme pri tých výdavkoch mohli zabudnúť na to čo si radi doprajeme, ja si tak trošku myslím, že on to tiež vidí len ako hurvínek válku, akože urobme si bábo lebo je to milé...
Navyše v jeho prípade hrajú rolu aj chronické depresie, ktoré vedia byť veľmi ťažké na prežitie a niekoľkokrát kvôli nim menil prácu, vtedy mu pomáha zmena prostredia, čiže si neviem predstaviť akoby sme to s jeho stavom zvládli aj po tejto stránke, prwtože tabletky mu prílišme nezaberajú, alebo teda zaberajú, ale účinkujú dajme tomu rok aj pol a potom sa to ozve znova...
moj ma 5 rocnu dceru z prveho manzelstva. druhe nechcel, aj ked vedel od zaciatku, ze ja chcem a co najskor. vyjadroval sa skor neutralne. po par mesiacoch povedal, ze dobre, mozme s tym zacat. radsej vychova este jedno dieta ako mat doma nestastnu zenu. moc to neprezivame. ja som chcela, lebo ma nikdy nic poriadne nebavilo a vraj s dietatom zena najde zmysel zivota. vycitala by som si do konca zivota, keby som vlastne dieta nemala. je to zvlastny pocit byt tehotna. som si ista, ze lutovat to nikdy nebudem. mam 36
@naty5510 Myslím si, že partner zmenil názor, lebo žiť len pre prácu a priateľku väčšine ľudí nestačí. Mať dieťa aj len jedno je veľká zmena a u ženy je veľmi dôležitý aj vek, takže si to treba naozaj dobre premyslieť, lebo potom môže byť neskoro. Pre mužov nikdy nie je neskoro ani v 50-tke. Povedala by som, že má dobrý nápad a žili by ste ďalej oveľa naplnenejší život. Teraz sa dá už aj dvojročné dieťa dať do jaslí aj súkromných a dá sa vrátiť do práce.
Odporúčam aby si priateľa pustila pretože ak tuzi po dieťati, vydrží s tebou ešte zo 5 rokov a nájde si inu proste túžba je túžba ja mám dve deti a akože kopa starosti ale neviem si predstaviť čo by som robila bez nich ak vieš, že deti nikdy nechceš mať povedz mu to otvorene nech nestracas čas ani ty ani on len taku radu ti dám, ty si nájdeš nejakého s dieťaťom možno väčším a máš vybavené a on si bude žiť spokojný rodinný život , lebo rodina je najviac čo budeš robiť v 50-60 tke nikde nič vnucata len robota nádhera život
@naty5510 a nestrpis to jedno dieta?No urcite si podvedena ale ak on chce,tak skor ci neskor si najde taku s kt to dieta bude mat.
@lyci ale ten tvoj vedel, že ty dieťa chceš, išiel s tebou do toho vzťahu aj napriek tomu, to je veĺký rozdiel a okrem toho tu by som musela byť ja tá, ktorá ho vynosí, odkojí, bude prebaľovať a podobne. Príde mi sebecké hlavme voči tomu dieťaťu mať ho ak ho jeden z nás nechce, aby mu potom niekto vysvetľoval "vieš maminka na teba nemá čas, lebo ťa nechcela, ale ja som chcel tak tu si"
@mpg môj život je naplnený aj bez detí, som šťastná, nepotrebujem nič viacej, momentálne ma trápi len on...
A teraz tak celkovo nerozumiem, 50-60tky sa možno ani nedožijem, možno sa jej dožijem. Prácu ja osobne nevnímam ako prekliatie ako mnohí ľudia, práve naopak, bez toho aby ma brzdili deti možno pomôžem mnohým ľudom, aj takým čo tie deti majú. Netreba znevažovať život niekoho iného a jeho kvalitu len preto, že sa rozhodol deti nemať. Ja sa snažím spoločnosti vynahradiť mnohé veci, pomáham ako viem...
@ktochytavzite myslíš si, že je správne aby som mala jedno dieťa lebo ho strpím? Podľa mňa sa deti majú rodiť z chcenia a túžby, nie z toho aby si niektp odbavil povinnosť voči apoločnosti.
@sylvia002111 no to uz je rada,zmrazicat vajicka🙈
Dieťa by aj tak cítilo, že je nechcené. A to by sa mu naozaj veľmi zle žilo s takým pocitom.
Tu sa nemusíš "ospravedlňovať", že chceš žiť inak. Chodíš do rozvojových krajín, tak asi sa napomáhaš dosť. Ako by pomáhala asi Matka Tereza, keby mala 5detí a žiadny čas na nich...
@naty5510 bude to znieť asi divne ale nerozmýšľal tvoj partner nad neanonymnym darcovstvom spermií? Napríklad osamotenej žene ci lesbickému páru? Lebo aj takýchto žien chodí po svete dosť čo by chceli dieťa bez chlapa a prijali by otca ktorého by dieťa poznalo. Dokonca také aj osobne poznám a čuduj sa svete aj takto niekto funguje.
Len ci by si to ty uniesla takúto bizardnu situáciu.
@naty5510 inak ti ale celkom dandim,lebo ked nechces,tak nechces a s detmi je to drina.Ja mam kamaratku kr tiez nema deti a to je z 10 surodencov a ribi v osobitnej skole s detmi,asi tych deti ma uz pokrk🙂Ale nasla si mladsieho o 7 r ,kt to zatial respektuje a uz aj tak by asi nemohla mat vlastne.
Ináč si myslím ze je naozaj nešťastie pre dieťa keď ho mama nechcela, ale bola do toho dotlačená. V niektorích prípadoch sa žena po pôrode zmenila a bola šťastná, ale väčšinou si to odnieslo dieťa s celoživotným pocitom že je na obtiaž.
@naty5510 v prípade, ak sa tvoj pohľad na deti nikdy nezmení a jeho tiež nie, myslím, že takýto vzťah by určite nefungoval. Je to jedna z najzásadnejších otázok partnerského spolužitia a pokial nie ste rovnakého názoru, mali by ste ísť od seba. V tomto sa kompromis urobiť nedá, ak b aj partner s tebou ostal, bol by nešťastný a skôr alebo neskor by to mohlo skončiť veľmi neprijemne pre oboch..
@naty5510 tak ako hop stop.
Ked je nevyrovnany a berie lieky na depresiu, tak isto by som si s ním dieta nerobila a ani ho nenechávala na materskej. To je niekedy dobra zataz na psychiku aj pre "dokonalych" ludi.
Ty my ozaj prídeš vyrovnana a tvoje tvrdenia maju hlavu a patu. Stoj si za svojim.
Nie si prva ani posledna čo nebude mat deti. Hlavne nech si stastna.
Rob tak, aby si nic nelutovala.
Pokial ta kariera naplna = predpokladam lekar, pravnik, atď... kde ma clovek naozaj problem mat rodinu a kariéru zaroven, tak neries iných. Je to tvoj zivot.
Kazdopadne mas este nejakych par rokov na zmenenie nazoru
@naty5510 ja vobec nepochybujem, ze by to slo len s detmi. Je uplne v poriadku nemat deti tak ako ich mat a praveze velmi pozitivne vnimam tvoju sebareflexiu a uprimnost, preco tie deti nechces. Je to dost zle ked sa stavaju matkami zeny ktore to tak vnutri necitia. Pisala som to skor kvoli tomu, preco mozno muzi tuzia mat dieta a aj preto, ze kym si to nezazila, nemozes vediet ake to je a ze ti to nebude neskor chybat. Ja mam okolo seba take pripady a su z toho dost mimo, pricom boli tiez napevno rozhodnuti zendeti nie. mozno preto tak na to pozeram. Ty ale nechces vediet ake to je a to je tiez uplne ok. Mas to tazke rozhodnutie, dokonca chapem aj preco sa citis podvedena. Nuz ale aj muzi maju biologicke hodiny a castokrat nie su k sebe ani taki uprimni, nieto este k nam. Ja si myslim ze vas vztah nikam nevedie ak je jeho potreba tak silna a tvoja tak slaba. Ak si aj on zalozi rodinu s niekym inym, mslim ze ty to zvladnes dobre, posunies sa mozno dalej v praci ktoru mas tak rada a najdes niekoho s rovnakym zmyslanim a budete stastni obaja.. a mozno tie deti az tak strasne nechce ako chce teba za manzelku🤷♀️ Takze drzim palce v uprimnom rozhovore a aj v rozhodnuti✊🏻
@naty5510 Vies co, mat deti je uzasne, ale je to zaroven aj dost otrasne. Ja som dcerku chcela, dobrovolne som sa rozhodla otehotniet a aj tak uz boli momenty, ked som revala do vankusa, ze to bolo zle rozhodnutie- a to ma len rok a pol. Ani si nechcem predstavit, co ma vsetko caka. Pokial citis, ze nechces, nenechaj sa rozladit recami o vonavych uzlickoch, lebo tie uzlicky zacnu rast a zacnu ta obmedzovat. Z mojho pohladu mas ty v hlave jasno a nemas co riesit. Riesit musi sam v sebe tvoj partner. Ci naozaj na 100% suhlasi so zivotom bez deti, ci si je isty, ze viac chce teba nez rodinu s detmi. Je to velmi, velmi, velmi tazke rozhodovanie, ale nikto to za neho nevyriesi. Nemal by si ta brat, pokial si nie je smrtelne isty, ze takto to chce. Lebo teraz ti tvrdit, ze chce radsej teba a o par rokov ta kvoli detom opustit alebo ti to cely zvysok zivota vycitat by bolo riadne nefer a ubohe. Ja by som mu velmi jasne povedala, ze skratka zivot s tebou znamena zivot bez deti a dala by som mu na vyber, ale aj by som ho velmi jasne varovala, nech sa rozhoduje uvazene a s cistou hlavou. Drzim palce, nech ste obaja stastni, ci uz tak, alebo tak.
@naty5510 prosim ta, co si ty za znamenie? Lebo takuto perfekcionisticko neuroticku povahu mavaju panny a tieto tvoje reci tu, ako keby som seba pocula pred desiatimi rokmi 🙂 teraz som tu, s dvomi malymi detmi a som uplne spokoj a s tym, ze zivot nesiel tak ako som si ho naplanovala, lebo na konci dna je tu pre mna aj tak muz s detmi a nie praca 🙂 mozno sa iba bojis ze by si nebola dobra matkaale ver tomu, ze by si bola ta najlepsia 🙂
Nie každá žena je stvorená na materstvo. Uvažujem, že keby si bola v opačnej situácii, ako žena by si ho určite nechala a nasla chlapa, s ktorým by si cubi-dup otehotnela a bla bla bla.... Preto ja by som asi nečakala nech sa on rozhoduje, ved on už svoj názor má, že dieťa xce a ty ho zjavne (podľa tvojich odpovedí co som čítala!) nexces.... Treba ísť od seba a dat šancu jemu aj sebe na nový život, taky aký ho každý vidí najlepšie....
@naty5510 pokud to tak necítíš, tak si za svým rozhodnutím stůj! On věděl jaká jsi, věděl to dopředu, samozřejmě má nárok na změnu názoru, ale ty si stůj za tím, že děti nechceš a nech rozhodnutí, jestli s tebou i přes to zůstane nebo ne, na něm. Pokud s tebou zůstane, tak neměj žádné výčitky, že mu šlapeš po štěstí, on má právo volby.. není nic špatného na tom, že děti nechceš, ne každý musí mít děti a je nesmysl se do toho nutit, když to tak necítíš!
@miui som rak a predstav si, že pred desiatimi rokmi som na tom bola tak isto a na konci dňa som naozaj šťastná, že tu pre mňa je moja práca. A nič viacej mi nechýba, pretože som mala aj skvelého priateľa čo bude asi čoskoro minulosťou ale... nie každá žena je navyše skvelou matkou, ale ja viem byť skvelou tetou a aj to je niečo.
Nevnímam sa ako peefekcionistka, ani nemám super úžasný plán na 5 rokov vopred, ale rada veci plánujem, hlavne takéto seriózne život meniace veci a už niekoĺko rokov mám teliesko aby sa nehoda náhodou nedajbože nestala.
@slniecko_12 prečo by každý vzťah musel nutne viesť k založeniu rodiny, resp k plodeniu detí?? Čo je zas toto za blbosť?? Poznám niekoľko bezdetných párov - niektorí z vlastného rozhodnutia, niekomu nebolo dopriate ale to neznamená, že ich život a vzťah nie je plnohodnotný a zmysluplný a že nie sú rodina.
@naty5510 deti nie su pre kazdeho, ak ich nechces nemaj ich.
Partnerovi by som povedala, ze bud sa s tym zmieri (lebo tak ste sa na zaciatku dohodli) alebo sa rozideme. No treba ratat aj s moznostou, ze ti povie, ze sa s tym zmieri a neskor si to rozmysli a najde si vyrazne mladsiu a bude mat dieta s nou... takze byt tebou uz by som ten vztah brala viac s rezervou. Mate od zivota rozdielne ocakavania.
@naty5510 aký máš vzťah so svojou mamou?niekde si niečo písala v tom zmysle, že nemas dobre gény a preto nechceš dieťa....niečo v tom zmysle....keď som si to prečítala všetko máš reálne vysvetlené nechces mať deti, lebo pomáhas bratovi, lebo máš prácu a veľa cestuješ, lebo partner malo zarobí....ale podľa mňa to nie je pravá príčina tu máš v sebe a iba ty vieš, ktorá to je.
Buď si neveríš, že budeš dobrá mama, alebo si nemala dobre zázemie ty v rodine, alebo máte vymenené role v partnerstve, lebo ty zarábas a deti nechceš a zväčša to býva naopak.
V každom prípade nemaj ich, ak to tak cítiš, ale je dosť možné, že tvoj partner má depresie aj z toho, že jeho život nie je tak naplnený ako by chcel a to vnútro neoklames ani najlepšími antidepresivami.
On bude nestastny, keď už teraz o deťoch hovori a, ak aj k svadbe príde vy spolu nezostarnete.On chce ty nie a môžeš sa cítiť neviem ako sklamaná, zradená ten cit v ňom sa neudupe praveze vekom to bude stúpať.Mala by si si nájsť rovnako zmyslajuceho chlapa a jeho nechať byť šťastný možno bude osopleny od detí a mať málo peňazí, ale nenájde prázdny byt, keď príde domov, lebo ty budeš v zahraničí si naplnat svoju túžbu po práci
Vy k sebe nepasujete.Este je možné, že Ti život priniesol túto situáciu, aby si sa nad sebou zamyslela.

@naty5510 on reci na reci, ze ti dieta vychovaju, mozes odpovedat, ze predsa neprivedies na svet noveho cloveka, aby sa on staral niekto iny...a tie, ze si uz stara, mozes este par rokov okaslat- casom totiz prejdu. Od isteho veku sa ta uz nik nebude pytat, ci planujes mat dieta. Ludia to pochopia, resp. im dojde, ze aj keby si zmenila nazor, to uz nejde. Navyse, po 35-ke je uz dnes naozaj takmer zazrak, ak sa podari pocat a porodit zdrave dieta. A mas pravo na lasku a partnera - ale ako ti tu vacsina z nas pise - hladaj si takeho, ktory ma rovnaky nazor na tuto temu. Pozri, uz len skutocnost, ze tu pises, znamena, ze mas pochybnosti, ci zostat, alebo nezostat vo vztahu. Tak ja neviem, ako to bude v manzelstve. Plus moznost, ze prave po svadbe zacne novopeceny manzel na teba tlacit este viac. Tak nam tu budes potom vypisovat, ze manzel sa zmenil, zrazu chce dieta.