Priateľ by chcel dieťa, no ja nie. Ako ďalej?
Ahojte baby, nick mi požičala jedna známa, lebo ja už neviem kam sa obrátiť o radu a s rodinou nechcem, lebo viem aký by na to mali názor.
Ja som kariéristka, mám 35 rokov (snúbenec má 38), vždy som bola kariéristka a do vzťahu som išla s tým, že deti nechcem. Práve preto som snúbencovi kývla aj na zásnuby. Je mi s ním veľmi dobre a sme spolu už skoro 8 rokov. Takže nejde o žiadnu piatkovú lásku.
V poslednej dobe ale začal vyťahovať tému rodiny, na ktorú som na vždy odvetila, že si kúpime ďalšie zvieratko. Nakoniec sme sa pohádali a potom sme sa o tom porozprávali ako normálni ľudia. On zmenil názor, deti chce... veľmi ma to prekvapilo a trochu ma to aj nahnevalo.
Dosť na mňa začal tlačiť, že nie som najmladšia a podobne, čo chápem. Som veľmi donre zabezpečená, s financiami problém nie je, lenže ja nemám pocit, že dieťa je to po čom túžim. Chápem, že som na stránke pre mamičky, ale hlavne sú všetky mamičky ženy a ja potrevujem počuť ženskú radu. . Kamarátky sú väčšinou bezdetné a ich reakcie boli nech ho nechám tak. Lenže ja ho ľúbim... mali sme mať v decembri tohto roka aj svadbu, no ja si nechcem vziať človeka, ktorému budem brániť v šťastí... myslíte si, že sa mám tváriť, že sa nič nedeje alebo ho nechať ísť?
@naty5510 tak tvojmu mužovi začali tikať biologické hodiny, to sa stáva. Nebe netikajú a deti nechceš. Tu ti nikto neporadí, reči o ružových voňavých uzlíčkoch aj mňa dostávajú do vývrtky, neznášam také kecy a to mám dve deti. Ale tiež je to asi tým, že som nikdy nebola na deti zaťažená, u nás tiež môjmu chlapovi začali prvému tikať biologické hodiny a ja som sa dala nahovoriť. Ale nikdy som to neoľutovala, ten materský cit sa niekde vydoluje z podstaty človeka a je to úplne niečo iné mať svoje deti. Mať deti nie je žiadna prechádzka ružovou záhradou, ale je to neprenosná skúsenosť. Musí človek sám zažiť na vlastnej koži, aby pochopil... Je to lotéria a veľká škola života. Veľké dobrodružstvo popretkávané sebaobetou, ničím nepreťateľným putom, škálou nekonečných emočných odtieňov a citových turbulencií... Ono je len na tebe či to toho skočíš či neskočíš. Je do nikdy nekončiaca väzba, ktorá je vopred neznáma a niekedy ťažká, niekedy úžasná, niekedy poučná...
Nemať deti nie je sebecké. Nejdem sa tváriť ako moralistka, že je to pre dobro planéty alebo podobné hlúposti. Ja ich nechcem lebo som pohodlná, nechcem byť tehotná, nechcem si zničiť postavu, vlasy, pokožku, nechcem sa o nikoho starať po celý život a mám dosť zdravotných problémov, ktoré by sa tehotenstvom zhoršili. Znie to hrozne, znie. Je to sebecké? Nie. Nikde nie je napísané, že poslaním každej ženy je porodiť dieťa. Ak naozaj nechceš mať deti, nemaj ich. A určite ich nemaj, aby si si udržala partnera. To trpí najviac to dieťa.
@naty5510
Ak si si naozaj 100% ista ze nechces vobec deti, musite sa naozaj racionalne porozpravat a jemu povedat, ze sa to nikdy nezmeni a ci on nebude viac a viac mysliet na vlastnu rodinu a nakoniec si nenajde postupne aj tak druhu zenu koli tomu,,,,ja som chcela deti a keby som mala partnera, ktory nechce, nevydrzala by som to s nim postupom
@naty5510 nic si z tych negativnych komentarov nerob. Myslim, ze vacsinu tych komentov pisu baby, ktore mali dieta velmi mlade (ine ako byt mamou nepoznaju) alebo nemaju moc penazi a su financne zavisle na muzovi alebo nikdy neboli v krajine tretieho sveta a netusia ako to tam vlastne vyzera...
Jasne si napisala, ze nemas vztah k detom, ze kvoli praci musis travit vela casu v krajinach tretieho sveta a snubenec si ostane kedykolvek dlhodobo nezamestnany takze nanho sa neda financne spolahnut. Keby mal brat postihnute dieta rozhodne by som nevahala a brala by som ako moralnu povinnost pomahat mu rovnako ako ty. Podla mojho nazoru v tvojom pripade nemat dieta rozhodne nie je prejav sebeckosti skor zodpovednosti.
Síce som písala, že posledný príspevok, ale dnes sme sa so snúbencom rozprávali, rozhodol sa odísť, zrušila som teda všetko čo bolo objednané na svadbu, nesiem to vcelku dobre. Asi to bude tým, že sa spýtal či si môže nechať auto (ktoré som kúpila ja, on do neho maximálne tankoval) a tým ma riadne nasral :D, tak či tak rozhodne keď si budem hľadať partnera (možno o rok, možno o pol roka, možno nikdy) budem hĺadať znovu niekoho s podobnými hodnotami.
Ako som už písala samoty na starobu sa nebojím a bratovi neprestanem prispievať, píšete že robím medvediu službu a čím? Môj brat bol celý život nezodpovedný blb, on sa už nikdy nezmení, ale tie deti za to naozaj nemôžu. On druhú prácu robiť nemôže a chudera jeho manželka skončí s deťmi bohviekde. Pri ňom šoková terapia nezaberie, nebola som s ním rok v kontakte a dotiahol to len tam, že neplatil hypotéku a skoeo im vzali byt.
Áno, neprivediem na tento svet niekoho len preto aby mi v starobe robil sluhu alebo aby mi mal kto povedať ľúbim ťa keď mi bude smutno. Samozrejme práca a rodina sa porovnávať nedá. A tak ako vy nepoznáte pocit naplnenia prácou, ktorá zachraňuje životy ja nikdy nepoznám pocit naplnenia rodinou. A na svete predsa majú veci byť v rovnováhe 🙂.
Takže vám všetkým prajem veľa šťastia a kopec pekných rokov s detičkami a ďakujem za rady, pomohli mi rozhýbať sa.
@naty5510 prajem vela stastia, rozhodla si sa spravne... a videla si jeho charakter to mi je luto, bez neho Ti bude lepsie, pravdepodobne to bol pre neho vztah pre peniaze....
@eliska13 o co ti ide.... ja som predsa napisala svoj nazor,ak si ho citala,ze autorka by mala svoije zasnubenie zrusit,ak snubenec nie je uplne stotozneny z jej odmietanim stat a matkou.Neche byt matkou,tak ma na to pravo. Moj nazor je,ze nechce z fin .dovodov. Ale je nakoniec jedno,preco neciti potrebu ci skor ma obavu byt matkou.A ma to jasne vyjadrit snubencovi ,ten to prijme bez dufania zmeny ,alebo nie,a v tom pripade sa ich cesty maju rozist
Pre dobro ich oboch.
Co o tom treba este filozofovat.
@taskataska jas neviem nic o diagnoze jej snubenca.Ty si ju videla? ja akceptujem tvoj nazor. ja na zaklad etoho,co autorka uviedla,tak tam vidim skor obavu o znizenie ziv.urovne po porode
Viem to pochopit ana rozdiel od teba si mysli aviem,ze finacne zabezpecie je dolezity faktor u vyzretych ludi uvazovat ci mat deti,ci nie.Dieta stoji finacie.Aak niekto nechce mat znizenu ziv.,urovena vie,zeby sa mu znizila priochdom dietata,tak je rozumne deti nemat abnevystavit icgh potom stresu zleho ovzdusia v rodine pre finacne problemy ci nepohdu rodicov.Pretoze potom trpia hlavne tie deti v stresovom prostredi a tiez istym nedostatkom,ktory by mali,ak rodicia a maju na ich rozvoj dostatok prostriedkov.
To je teraz moj nazor,potvrdeny praxou,ked vidim tie rodiny,kde trpia deti v dosledku toho,ze rodicia boli lahkovazni a splodili ich do nevyhovujucich podmienkok po kazdej stranke
Samozrejme nevhodnost vyneru partnera zohrava tiez velmi dolezitu ulohu,ked treba zvazovat,ci do takeho cztahu plodit deti.,
@naty5510 inak píšem trochu mimo témy, ale manželka tvojho brata má aspon vybavený opatrovateľský na to dieťa na vozíčku? može ho brať kludne spolu s RP na to 2ročné dieťa, teda ak má to staršie viac ako 6 rokov, ked sú teda na tom zle finančne a možno by si im nemusela toľko prispievať
Baby hlavne sa tu nehádajte, u mňa to nechcenie mať deti spôsobuje veľa faktorov a áno financie patria k jedným z nich, ale tiež je to otázka času, povahy a mnohých iných faktorov. Okrem toho depresia môjho priateľa bola normálne diagnostikovaná odborníkom a liečil sa na ňu, nebolo to niečo čo by sme si vytiahli z prsta. Čiže keby sa dieťa narodilo a on mal svoje obdobie neviem akoby som ho donútila pracovať...
Ja by som ale deti nechcela mať ani s niekým kto by ma bohovsky zabezpečil, pretože ešte stále by na nich nebol čas a hlavne bu absentoval cit k nim a túžba po nich čo sú obrovsky dôležité faktory... možno aj dôležitejšie ako tie stále omieľané financie.
A proste niesom typ, že si deti urobím len tak lebo ja ich teraz chcem, to sa stalo s mojim bratom a aha ako to dopadlo, nehovoriac o tom, že keď mi zadrel, že by prijal ešte jedno skoro ma porazilo.
Hm ja ani neviem, že sa nejaký opatrovateĺský dá vynaviť, ale chcela som tu založiť ešte jednu tému, lebo mne to doteraz pripadalo, že to asi sama neporiešim, ale možno by som dostala lepšie rady pravdu povediac... ja sa v tých dávkach nevyznám, ja lem viem aký je ich príjem dokopy.
@naty5510 kedze si regovala aj na otazky,ktorymi som sa ja vo svojom prispevku zaoberal,tak ti podpovedam,ze nie, krkavcia matka nie ja ta,co ma pestunky pre deti.ale ta,co vie,ze privedie deti do nevhodnnych podmnienok, ale so seb. dovodov si splni nejaku tuzbu mat deti..... za kazdu cenu...a potom nie je schopna sa o ne plne starat,dat im pokojny ,bezpecny a finacne zaisteny domov.
Ty si ako dieta nikdy nemal pestunku,ze? Pretoze absolutne nechapes ucel tejto sluzby
pestunka je tam aj na to,aby rodicia aj dieta mali isty komfort.
Ak si myslis,ze matka za kazdu cenu /aj za cenu svojho zdravia ci pohody casto dusevnej/ musi byt 24 hod k dispozicii dieta
uinak je zlou matkou/krkavcou/ tak mas velmi obmedzeny obzor vnimania reality.
Casto tu zeny spia s detmi,co uz su skolaci, ci uz skro pubertiaci/citala som statusy aj tu na mk,ked 11 .12 rocne spali s rodicimi/;koja predskolakov ci uz skro skolakov , su znicene, psych .labilne a nevie managovat svoj zivot ani rodinu.
A co myslis,ake su tie ich deti? Nevyrovnbane, zijuce pod stresom matky ci aj otca,nepripravene na samostatny zivot.
A Viem,ze su deti,ktore od n arodenia spia vo vlastnej izbe,maju pestunku,ktora pomaha matke a otcovi starat o deti,matka je v pohode,vyrovnana ,stastne.aj otec.. deti tiez
Maju vztah s matkou velmi dobry, vedia,kto je pestunka ak to matka a rozlisuju ich aj v naklonnosti.
Ano,neda sa uplne sklbit kariera s materstvom.Nieco musi ist bokom,.napriklad matka ,co ma vyznamne pracovne zaradenie potrebuje ,aby sa mu venovala.takze ma pomoc inde. posluhovacku,pestunku,ktora za uisty cas vykonava iste ukony za nu...
Ale vzdy po praci akokolvek je zena ci muz vysoko pracovne aj spolocensky postaveny,ma ak chce cas,sa venovat aj rodine.Za predpokladu,ze iste ukony a cinosti su sprvaene inymi a oni ti rodicia maju cas potom na deti.
Je to vec financii aj logistiky.
Takze vyhovorky o krkavcej matke su len prostriedok na osprravedlnenie toho,ze nie,
touto cestou sa neda ist..takze deti nie.
Co sa tyka vypomoci bratovi,ako som pisala,detom ano,.nie nezodpovednemu bratovi,co si nabral pozicky, hoci vedel,ze financny vytlak na ich splatenie a neohrozenie rodiny nema.Ale to je uz tvoje rozhodnutie,tvoje financie,tvoj zivot...
To,ze snubenec teraz nema co hovorit do tvojich financii je uplna pravda.Napisala som to uz skor.Ale po sobasi sasituacia uplne meni.Tam su finacie splocne.Teda aj budete mat BSM.Vtedy aj tvoja vyplata je spolocna.Cize bude mat tvoj manzel pravo rozhodvat o nej tiez.Na aky ulcel sa pozije .A ty o jeho.Ty tieto otazky skutocne nechapes,ci nechces pochopit? Nie je dolezite,aky nazor ma teraz snubenc ohladne tvojich financii.a<Ale aky ma a bud emat naror ohladne Vasich splocnych finacici a nasledneho dotovania niekoho.
A ano,ak teraz menil nazor,je to dovod na zrusenie zasnubenia z tvojej strany /nastastie zmenil nazor teraz/ , pretoze porusil podmienky vasej dohody,nazaklade ktorej ste sa zasnubili.
Ja nechapem vobec, v com mas vlastne problem?
Poloz si otazku,ako velmi ho lubis.Tak,ci akceptujes aj jeho podraz v zmene podmienok a budes akceptovat ,co sa ti snazi nanutit?
je to velmi lahke.ANo,ci nie.... podla toho sa zariad...
Ale v skutocnosti je pricina ina....
@naty5510 Ahoj, tak ja ta uplne chapem. Mam kamaratku, ktora o sebe vzdy tvrdila, ze deti neznasa a je "selfish bitch" a do troch rokov sa jej urodili tri (1 + dvojicky) :D . Ja mam 35 a biologicke hodiny necitim, deti nemusim a uz vobec sa mi nepaci predstava tehotenstva a porodu. Napriek tomu, ak by som nasla vhodny geneticky material, mozno by som do toho isla, pretoze si neviem predstavit, ze ked budem mat 60 a viac, ze vsetci moji znami v mojom veku budu mat obrovske rodiny, vnucata atd a ja budem sama. Takztiez si nemyslim, ze existuje vela muzov, ktori by dobrovolne zostali vo vztahu so zenou, ktora nechce deti. Proste si myslim, ze casom by som zostala uplne sama a by som velmi lutovala, ze som to neriskla. Z vlastnej pohodlnosti. Lebo som selfish bitch... Je to jednoduche. Predstav si samu seba vo veku 70-80, ked budes potrebovat pomoc a ani pes po tebe nestekne. Ak je to to, co chces, tak chod do toho 🙂
@naty5510 Inak tiež si myslím, že to ako prispievaš bratovi je medvedia služba, povedal ti, že by prijal ešte jedno dieťa, vieš prečo? Lebo sa spolieha na teba, že ked nebude mať peniaze, však sestra pošle, zaplatí, z bytu nás nevyhodia, pohoda, jahoda. Takto nikdy nedospeje a nebude sa vedieť postarať o rodinu. Inak ten opatrovateľský je 369eur mesačne, čo vôbec nie je tak málo, takže povedz švagrine, nech si to vybaví.
Aké nedôveryhodné výpovede? Na začiatku som to nenapísala, lenže do jedného príspebku nezhrniete celý svoj život, to jednoducho nejde a ja som sa s jeho depresiami naučila žiť a nejako ich nevnímať ani neriešiť respektíve netrápiť sa s nimi hejže. Neuvažovala som nad tým akoby ovpkyvnili prípadné dieťa lebo žiadne nechcem. Takže to nebola ani moja otázka.
Môj priateľ/snúbenec celú dobu to používam dvojmo, zasnúbením sa u nás nič nezmenilo a ja neviem mám slovíčko priateľ asi prosto radšej. Snúbenec je už také ohó formálne.
A to, že máte deti ako sem už niekto písal neznamená, že po vás v tej 80tke tiež niekto štekne. Rodina nie je záruzkou šťastného dôchodku. A myslím si, že by som nikdy po nikom nepožadovala abg mi pomáhal. Keby som mala nejaké deti chcela by som aby mali vlastný úspešný život.
A ešte k tým financiám ja rozumiem, že v manželstve by boli spoločné, ja len nerozumiem tomu, že prečo si niekto myskí, že ak by mi to manžel zatrhol ja by som ho počúvla? Manželstvo nerobí z ľudí siamské dvojičky, nemusím kývať na všetko čo chlap povie len preto, že je to môj manžel. Môžem mať opačný názor a aj naďalej brata sponzorovať. Navyše by ostalo pravdou, že do rodiny prinesiem viacej peňazí ja, takže akoby mohol namietať keď boli obdobia kedy aj jeho bolo treba živiť, pokrytecké či vlastne ani nie?
Vy vravíte, že mám pomôcť len jeho deťom tak schválne ako si to predstavujete? Či nechám rodičov nech vyhodia na ulicu a ja si deti vezmem k sebe alebo čo. To nejde, tak život nefunguje, ak prídu o byt sú nahraní, už tak žijú biedne a ja im neplatím žiaden nadštandart, ich malý tie rehabilitácie potrebuje, bez nich by bol ležiak, tam nie je o čom. Áno mohli by ísť bývať do podnájmu a čo by to vyriešilo? Podnájom je ešte drahsí ako tá hypo niekedy...
Takže hej, radšej budem sponzorovať rodinu a deti, ktoré už sú na svete než svoje, ktorým by som mala platiť pestúnku, ja som nikdy nevravela, že mať pestúbku je zlé, ale že v mojom prípade by tie deti musela zastať len ona. Čítajte s porozumením. Pretože keby som zasa na pol roka odišla do Indie ako dieťa by bolo kde? Vzala by som si ho so sebou a riskovala jeho život? Asi nie čo. Moja práca sa nedá s dieťatom skĺbiť, proste sa nedá.
@anita6666 záleží od toho aké to dieťa povahovo bude.. Ak bude viacmenej rodinne založený nikdy neodíde niekde ďaleko.. A za druhe nemusíš preháňať.. Ja som nikde nepísala že to očakávam.. Ale podla mňa je úplne normálne ze dieťa sa postará o svojich rodičov.. To ze to napr. Moje dieťa neurobí nebudem brat ako najväčšie sklamanie na svete
Okrem toho bratov byt je písaný na mňa, to som si veĺmi rýchlo vydupala keďže ho platím ja, čiže zasa to nie je taká bieda. Jedlo a všetko ostatné si musia hold zadovážiť sami, ich deťom nekupujem nič mimo darčekov na narodeniny a na sviatky a ako som písala bratovi nepomáha ani šoková terapia. On proste má jednu svoju prácu a viacej nedáva, nedával to ani keď sme neboli v kontakte, ich príjem dokopy je 1000eur, čiže...
Áno takže ak to tvoje dieťa neurobí tak ho budeš citovo vydierať, ale nebudeš to od neho požadovať, to teda ďakujem veľmi pekne. Sa radšej nestanem matkou než riešiť niečo podobné...
Dievcata, autorka zaraba peniaze a s jej peniazmi si moze robit co chce. Ked chce prispiet svojim neteriam ci synovcom, je to jej rozhodnutie. Ja by som na jej mieste rovnako pomahala svojej sestre, keby vidim, ze je v sra*kach. Druha vec je, za to, ze vy vidite zmysel v detoch, neznamena to, ze tato jedina cesta je spravna. Pre Vas moze byt, pre niekoho nie. Kolkokrat tu bol prispevok o tom, ako zena nenavidi svoje dieta a nechce ho. To dieta ma fakt super zivot, ked ho mamka neznasa. Takze opat racionalne rozhodnutie. Ak v zivote dojde na to, ze to bola hlupost, tak je to jej problem, bude si trpet sama za to rozhodnutie. Ale ani vy, ani ja a ani ona nevieme zarucit ako to bude. Ak by sa dala uchlacholit na dieta a nemala by tie city, kto by sa onho staral? Vy? Ja? Nie! Autorka, cize rozhodnutie je na nej. Tema nebola o tom, ci ma mat deti. Ale ako vyriesit vztah s partnerom, to sa uz vyriesilo. Takze
@naty5510 drzim palce.
@ktochytavzite
Nerozumies tomu co komentujes. Nastuduj si tu problematiku. Zmrazenim vajicok ziska cas na zmenu svojho momentalneho nazoru nemat babo. V neskorsom veku, alebo pri inom partnerovi mozno babo bude chciet, ale uz nebude ho moct mat. Je teraz bezne ze zeny po 40 maju nekvalitne vajicka a je problem otehotniet alebo vynosit babo.
@domininini to je v poriadku....ja len pisem za seba,ze ja urcite neocakavam,ze sa o mna dieta postara...nech ma stastny svoj zivot a nie mna raz na krku...
@sylvia002111 to uz je scifi ale,zmrazivat vajcia a rozmrazovat,otras toto a este to pokladate ta normalne.🙈🙈Esteze autorka ma rozum.A druha vec,nie vsetky zeny tuzia mat deti cez mrtvokt alebo triezvy usudok.
@ktochytavzite ano, je to trochu sci-fi, ale poznám aj takú ženu, čo stále tvrdila, že ona deti neznáša, nikdy ich nechce, bla, bla, no v 40tke sa zrazu zbláznila, že ona by už aj chcela, že aspon jedno, no už je asi neskoro, nedarí sa im už vyše 2 rokov
@janickacrazy nuz,kto si ajo zariadi,tak ma.
V podstate robím lekárku a ešte počas štúdia som robila dobrovoľníčku z čoho sa nakoniec vykĺul dlhodobý pracovný pomer, chodievam na rôzne prednášky do zahraničia, lebo som sa venovala aj výskumu, ale chodím priamo pracovať do terénu do krajín kde je treba pomôcť, robievame osvetu a riešim hlavne gynekologické problémy teda hlavne pohlavné choroby, to bol hlavný bod aj mojej výskumnej práce. No prachy sú hlavne za ten výskum, tie moje cesty sú viac či menej dobrovoľné alebo platené len smiešne
@ktochytavzite
Je zjavne ze si pozadu a nerozumies celej problematike. Je to uz uplne bezna vec, v kazdom vacsom meste su reprodukcne kliniky, venujuce sa umelemu oplodneniu vratane zmrazovania. Uvedom si aj zdravotny aspekt, cokolvek sa zene po gynekologickej stranke moze za tie roky zivota stať, a ked mas svoj geneticky material, vzdy to mozes vyriesit a mat neskor babo. Nie je to scifi. Len Ty nie si v obraze. Klikni si na tieto temy hoci tu na MK a potom vypisuj. Viac Ti uz neodpisem.