Priateľ chce, aby som varila a upratovala
Chcem poznať váš názor na takúto vec ,mám priateľa sme spolu 10 mesiacov ,pracuje v zahraničí a stále keď je doma tak príde na pár dní alebo mesiac ku mne ,lebo ja som v podnájme , som rada keď spolu sem-tam varíme alebo upratujeme ale celkovo z jeho názorovo mám pocit že on stále by chcel aby žena len upratovala a varila ,mňa práveže upratovanie baví ale varenie z duše nemám rada,musím sa stále premáhať ale viem variť aspoň základné veci a proste preto sa trochu bojím bývať v budúcnosti s ním že ma bude stále nútiť variť aj keď ja nemám problém sama navariť ale nemám rada keď ma do toho núti a ďalšia vec pokiaľ spolu nebývame nevidím dôvod mu stále vyvárať a tak 😁 aj keď je to bežná činnosť čo by mala žena ovládať ale keďže to nemám rada tak neviem ako to vezmem v budúcnosti 😁 ja zas som typ človeka čo si rada objedna jedlo a robím radšej iné veci ako upratovanie a tak.
@katarinka89 ja odpoviem len a len za seba čo mňa naučila moja mama, a to teda ani náhodou nebola ani len polku dňa v kuchyni, neupratovala po mne a ani nepiekla koláče (teda málokedy 😅 )
1. tým, že tieto veci nerobila vo veľkom som si už na základke prala sama, varila sama, upratovala sama, otec ma tiež naučil "mužské práce" a som plne samostatná osoba vo svete
2. moja mama je vedkyňa, ktorá roky robila výskum a pomáhala pacientom a pacientkam s nádorovými ochoreniami a každý deň chodila domov po náročnej robote, čiže veľmi rada oželiem nejaký koláč a cením si jej prínos pre spoločnosť viac ako ožehlené ponožky
3. otec veľa obetoval pre jej kariéru a tak ma naučil, že správny partner má byť opora a nie závažie a podľa toho som si aj ja vybrala partnera
4. naučila ma, že vzdelanie a pomáhanie si je dôležitejšie a pre mňa také veci ako navariť a spraviť koláč sú také banality o ktorých by ani nemali byť vedené diskusie 😴
@katarinka89 ja mám, našťastie, muža, ktorý si poradí s varením, ťahá štrúdľu na stole, na dome porobí, čo treba, a keď si nevie poradiť, vždy existuje možnosť zavolať odborníka. 🙂 A veľmi si ho za to vážim. To však neznamená, že ja sedím s vyloženými nohami. Prečítaj si moje príspevky vyššie, píšem, že je to o dohode partnerov, čo komu vyhovuje, podstatné je, aby si vzájomne vážili to, čo pre rodinu robia a akúkoľvek prácu nepokladali za menej hodnotnú (lebo aj o tom rodové stereotypy veľakrát sú). Rozhodne si teda nemyslím, že žena je povinná variť, lebo si to tak partner predstavuje (zrejme to tak ten autorkin videl doma), pokojne sa môže stať, že na tom ich vzťah aj padne, preto je dôležité si k tomu sadnúť a povedať si svoje predstavy. Ak si ona dennodenné vyváranie nevie predstaviť a on to od nej bude napriek tomu vyžadovať, tak sú od začiatku nekompatibilní. A k tvojej otázke o prerábke domu - ja by som neostávala s chlapom, ktorý by si nevedel poradiť s prerábkou domu (či už sám, alebo vyhľadaním odborníka). Rovnako by som nebola s mužom, ktorý ma videl len s varechou a vysávačom v ruke.
@elizabet173 nečítala som všetky príspevky, reagovala som len na tie ktoré ste reagovali na mňa. Áno aj ja mam rada situáciu, keď môžme inak stráviť nedeľné doobedie ako varenim- bud zostane z oslavy alebo zo svadby alebo sme na hody pozvaní.....ale ja mam skôr na mysli tie bežné dní .....a k tomu môjmu zmyslaniu.....ja niečom v manželstve nastavená tak, že pol na pol fifty fifty .....robim ti pre svoju rodinu z lásky a nie z vypocitavosti. Nemám sa prečo cítiť trápne ani divne v tejto dobe v ktorej si viem a chcem urobiť to čo má moji rodicia naučili. Divne by sa mali cítiť tie osoby a ti rodicia ktorí svoje deti nič nenaučili a 30 ročná žena nevie ako sa robia základné jedla ani s pomocou google. Toto je podla mňa divne zmýšľanie. V dnešnej dobe kde všetko dražie je luxus si objednávať často z donášky, restiky na každý deň ako napr. na 2 dní navariť a vieš z čoho variť.
@zoro9836 jop, aj my máme takého na okná 👌
@zoro9836 tak keď všetko urobia stroje tak ich aj ty môžeš vybrať nie? :D nakoniec dojdeme nato že vlastne ani ženy ani muži nič nerobia všetko len stroje 😝 takého robota na okná nemám a ani nebudem mať ale ak pomáha tak super.
Prečo sa muži dožívajú menej? Podľa mňa preto že sa menej o seba starajú a jedia nezdravšie a viacej, pijú viacej, stresujú viacej? Nebudem ti hľadať výskumy, ak ťa to zaujíma tak si to nájdi sám. Možno preto že sú lenivší a nepomáhajú pri varení 😉😅
@katarinka89 ani ja to nerobím z vypočítavosti, robím to z lásky a s láskou (no dobre, nie vždy, občas si aj ponadávam 🙂). A tak je to v poriadku. My, ktoré sa tu "ježíme" proti vareniu ako jednému z rodových stereotypov, skôr poukazujeme na to, že si nemyslíme, že je to našou psou povinnosťou, čo však neznamená, že to na 100 % chceme od chlapa a že to nikdy nerobíme. Vôbec sa nemusíš cítiť trápne, žiješ tak, ako to vyhovuje tebe, a nás do toho v zásade nič.
@katarinka89 nemôžem nechať robota vysávať bez dozoru lebo manžel sa bojí že sa zamotá, začne horieť a podpáli dom 😅 a to si ani nevymýšlam
@katarinka89 každý to má väčšinou tak zariadené ako videl doma.U nás doma varila mama snahu mal aj otec, ale nikdy jej nič nebolo dobre, veľa bordelu slané onaké...tak sa na to vykašľal.U muža v rodine vždy varila mama, takže pre mňa bolo logické, keď som s dieťaťom doma, že varím ja.Muz vie max rezne, alebo nejaký kurací spiz...ale zase chcem nech mäso nakraja, zeleninu osupe, zemiaky....veľmi by som prijala, keby aspoň cez víkend navaril
Susedin muž žil sám s mamou manager z banky a doma robí koláče a pečené buchty a povie, že cez víkend musí navariť, lebo to, čo ona vari sa nedá jesť;)takže každý ako doma videl k čomu bol vedený.Moj muz žil 2 r sam a chodil na obedy na menucka neoplatilo by sa mu samému variť, mať zásoby v skrini ja som bola šokovaná, keď som prišla k nemu🙂všetko prázdne max čaj, káva, konzerva kukurice
@ivetta1234 vidis, tvoja skusenost s mamou a nasledky je ina ako moja. Moja mama to tiez nerobila. A mne to bolo luto. Prave preto chcem, aby moje dieta vedelo, ze mama vonia po kolacoch, ktore s laskou pecie pre rodinu. Ze zena udrziava svojou materinskostou rodinny kozub a pohodlie. A nie, nemyl si, ze som sliepka, co vsetko doma robi. Moj manzel sa plnohodnotne podiela na domacnosti. Ale na 90% varim ja, lebo on to nevie. Ale robi 1000 inych veci.
@zoro9836 neboj, už vás mužov dobiehame aj s tou úmrtnosťou : "Rozdiely
medzi úmrtnosťou mužskej a ženskej populácie sa však zmenšujú, kým v roku 1993
pripadalo na 1 000 zomretých žien až 1 200 zomretých mužov, v súčasnosti pripadá
na 1 000 zomretých žien 1 040 mužov." (Hlavné trendy populačného vývoja v SR v roku 2017)
@stanulienkat u nas moja mama tiez nikdy nevarila. chodili sme jest k babke alebo do skoly. zato dokazala v domacnosti opravit vsetko. este aj zarabala viac ako otec.
ja tiez varenie moc rada nemam, ale kvoli detom to robim. ale v com som sa nasla, to je pecenie. a ucim to aj vsetky deti.
okrem pecenia ma bavia tazka manualne prace - ponosit 2 tony uhlia, vymiest komin, vyviezt 30 kil popola, pokosit 3 arovy pozemok, to je moje 😀 ovela viac ma to naplna nez varenie.
@ivetta1234 ja by som hocikedy rubanie/pilenie dreva vymenila za varenie. ale je pekne, ze ste to robili spolu 🙂
@stanulienkat ak to je to, čo je podľa teba dôležité od matky tak OK, nemôžme byť všetky rovnaké (to by bola nuda), pre teba byť matkou znamená dávať lásku, pohodu, a vôňu koláčov, pre mňa byť (nastávajúcou) matkou znamená učiť sebestačnosť, silu a vzdelanie. Všetko to sú cnosti, samozrejme že sa snažíme dať aj iné veci ale určite sú nám niektoré veci prednejšie ako druhé.
@soldi ja ťa obdivujem s tým pečením 😂 ja to neznášam a muž je akurát na sladké 😅 ale mám asi 3 koláče ktoré spravím keď ho chcem potešiť tak tie odrhujem a tie má rád.
Tak to aj určite rada skladáš nábytok! V tom sa ja úplne vyžívam, jak veľké LEGO 😀 Aj lampy rada dávam, muž vyvŕta dierky do stien, ja odbužírkujem kábliky a zapájam, malé ženské ručičky sú výhoda 😉
@ivetta1234 kompromis je dolezity. Si zlata ze mu aspon obcas napecies 😀 ja pecenie milujem, ale velmi zriedka to jem. Takze ak nahodou ostane rozdam po znamych a susedoch, som celkom oblubena 🤣
A ano, skladanie nabytku ma bavi. Ale vsetko co sa tyka elektriky ide mimo mna 🙈 ja som sama bez muza a nema mi to kto vysvetlit. Opravit pretrhnuty kabel zvladam, ale instalacia lamp je momentalne nad moje schopnosti 😀
Ako som pisala, ja mam rada tie vyslovene tazke manualne prace, kde sa namakam. Cize napeciem kolac, dam dole zamucenu zasteru, nasadim pracovne rukavice a hybaj rubat drevo 😀
@soldi daj vedieť ak budeš potrebovať a prídem ti zapojiť 😂
U nas nakupuje potraviny a vari len muz, lebo za 1. mna k tomu mama neviedla a kazdy moj pokus ofrflala, takze sa mi varenie zhnusilo a mam z toho doslova stres a za 2. asi mi to naozaj nejde, kedze nemam prax, lebo moj muz povedal, ze jemu chuti najviac to, co si sam uvari 😅 inymi slovami, moje je horsie.. a ja som len rada. 👌 On vari aj konzumuje rad, mne na jedle nezalezi, zjem hocico.. ja mam na oplatku pod palcom upratovanie a starostlivost o syna, nakup obuvi, oblecenia, drogerie a platby za byt.
A vsetci sme spokojni.. 😎
Kazdy ma tak, ako si zariadi..
Mali by ste si prácu podeliť. Kedysi ženy nezvykli pracovať, zostali doma s deťmi, starali sa samé o domácnosť a chlap zarobil peniaze. Dnes pracuje aj žena nie len chlap takže domácnosť ma riešiť aj chlap nie len žena.
Ja upratujem a priateľ vari. Ani by mi nenapadlo aby som ja všetko robila kým by on sedel na riti, alebo sa venoval koníčkom. Žena nemá mať život, ale len prácu a po práci ďalšiu prácu?!
Nikdy by som nebola s mužom, ktorý má názory ako zo stredoveku a očakáva, že ho budem doma obskakovať lebo nemám medzi nohami penis. 😑 Varenie, pranie, upratovanie, vysávanie, výmena žiarovky, privŕtanie poličky a iné práce v domácnosti sú SPOLOČNÉ, tak ako je aj domácnosť spoločná. 🙂 Muža s iným názorom by som pri sebe nezniesla.
No počkaj, ty ho prichylis zadarmo na mesiac a on ešte vyžaduje mat navarene a upratané. Ma to ozaj pobavilo.
@ivetta1234 neviem,nie o tom je téma.. ale napísala som svoj názor.. nikoho som neurazila ani nič.. každý človek si musí so svojím partnerom určiť ako majú a chcú žiť.. nemusia pozerať na to ako žije niekto iný... niekde zarába žena lepsie ako muž, a muž ostane s dieťaťom na materskej napr.. ak to niekomu tak vyhovuje, jeho vec 🙃
@marse áno poznam, ja som sa veru v jedálňach najedla dost za celý život aj v práci sme mali takú kvázi jedálensku stravu, ja som jedlo nebabrala okrem pár výnimiek som v jedálni vždy jedla, možno som mala šťastie že boli vcelku ok ale som vždy videla že ľudia babru dokonca aj dospeli sú hodne rozmaznaní v jedení.
Dokonca mne chutilo aj v pôrodnici a to iné ženy nevedeli čo od dobroty vsetko im bolo zle asi očakávali rezne a kurca
@katulienkax mnohe deti maju alergie, celiakiu a pod. nemozu sa stravovat v skole, varim denne, je to unavne, ale nevyhnutne

Ja by som nechcela muža čo takto rozmýšľa.