Priateľ cholerik
Ahoj, potrebujem si trosku ulavit a vypisat sa 🙂
Mam dve male a hlucne deti. A priatela, s ktorym nebyvam. On deti nema.
Ma rad klud a poriadok, stary mladenec 🙂
Dnes prisiel podvecer ku mne. Do chaosu a bordelu 🙈
Umyvali sme s detmi akvarium, do toho som varila veceru, doma bolo ako po vybuchu, kedze som cely tyzden bola pracovne velmi vytazena.
Videla som na nom ze je z toho v nepohode. Mal aj tazky den v praci, uz dlhsie chodi velmi unaveny a podrazdeny.
Vacsinou ked pride, tak sa snazim mat upratane, on mi vie s poriadkom pomoct.
Dnes si vsak nevedel najst miesto. Bol vyslovene v nepohode. Dva krat som sa ho opytala, ci mozem urobit nieco aby sa citil lepsie, deti uz mali ist o 20 minut do postele.
Druhy krat ked som sa ho opytala, tak zacal tym, ze sa nemam urazit a uz isiel: aky mam bordel, ako sa nema kde zlozit, ako je vsetko strasne spinave a spustnute, ako sa stale nanho nieco niekde prilepi, atd.
Ja som mu povedala, ze ano, dnes to tak je (stava sa to ozaj vynimocne) lebo som cistila 300 litrove akvarium a to proste s malymi detmi trva dlho. A ze sa bohuzial neviem rozkrajat a ze pri malych detoch to tak proste je, ze sa neda mat stale dokonaly poriadok.
On sa na to uplne ofukol, ze pouzivam prehnane gesta a ze mu davam najavo aky je precitliveny.
Fakt netusim, co som mala na jeho ponosy povedat a ako reagovat.
Videla som ze je uplne napaty a podrazdeny, tak som mu povedala, ze vsak ked sa neciti v pohode, nech ide domov. Cely cas som bola v obrannej pozicii, ani raz som nanho nezvysila hlas, uz som nevedela co robit aby bol viac v pohode.
On sa schytil a doslova usiel prec.
Ako by ste v takej situacii reagovali vy?
Moj pocit je, ze to dnes nezvladol a len si hladal zamienku, aby na mna mohol vyletiet a este to aj otocit proti mne.
Ale mozno sa mylim, privitam akukolvek konstruktivnu kritiku.
ja sa ho musim zastat.... ale asi je to tym, ze vzdy pozeram na pohar, ze je poloplny a nie poloprazdny... ked som zacala citat tie komenty, hned som aj prestala..... unika vam podstatna pointa....... sama si pisala, ze bol unaveny a nervozny z prace citujem---- ,, prisiel. Len mi volal, ze mal velmi zly den a ze si ide lahnut. A o 3 hodiny napisal - o chvilu som u Teba. Cize mi vobec nedal priestor sa nejako pripravit ani nic. A pritom mu to stale opakujem ze nech mi da vediet dopredu, kedy pridem, nech sa zariadim, ale to on moc nechce, vnima to ako buzeraciu 🙄,, - - -
Ja by som ocenila to, co Vam nejak vsetkym uniklo, ze on aj napriek tomu, ze bol unaveny a otraveny z prace a chcel si ist lahnut PRISIEL ZA TEBOU... to, ze mu vadil bordel chapem, aj mne vadi bordel... ale chapem aj teba, lebo,, kde sa zije,tam sa aj rozhadzuje,, Ale skus sa vzit aj do jeho koze, ze ak je prilis pedantny, tak sa v takom prostredi moze citit nesvoj a on za to nemoze....
cim viac citam tvoje vyjadrenia, tym cudnejsie ten chlap posobi a tak trochu aj ty. On ti vycita, ze v nom vyvolavas pocit viny, chystas sa vzdy dopredu, aby bolo vsetko tip top (ale v zdravom vztahu ma miesto aj spontannost!), bojis sa, aby si o neho neprisla, lebo mas len jeho (to je jediny dovod? posobi to tak z toho celeho). Neviem no, ale viac ako ta poriadkumilovnost by ma desili tie vycitky na adresu tvojho spravania, aby si ho chudacika z niecoho neobvinila a nesposobila mu traumu - to je take nemuzske.. Nahodou zacnete spolu zit a nebudes moct ani brvou pohnut, asi.
@savmebej no ja nesúhlasím. Prečo má oceniť že k nej prišiel unavený a podráždený ? Ma oceniť že tu nervozitu priniesol do jej domacnosti? No to je mi teda darček ...keď som unavená a podráždená nikam nechodím a už vôbec nie buzerovat druhých. Oddýchnem si a nebudem svojimi problémami zaťažovať matku dvoch detí ktorá toho má raz toľko . Je to obyčajný egoista až despota podľa toho čo ďalej píše autorka.
@savmebej a " ešte je príliš pedantny , v bordeli sa cíti zle a on zato nemoze"
A kto za to môže? Nebodaj autorka.
Nechcem byť zlá, ale človek ktorý má problém s bordelom ktorý v daný okamih je opodstatnený tak ako sa vraví- je to jeho problém a nikoho iného. Tiež keď je taký puntickar mal začať čistiť akvarko a nie len hundrat smrdí smrdí smrdí
Autorka, nemaj výčitky reagovala si úplne dobre až skvele, len ma mrzí že teraz ho obranujes či máš výčitky..nemaj. ..a dám ti radu, aj keby to mal byť posledný chlap na zemi nebuď s ním len z tohto dôvodu. Žiadny chlap nestojí aby si mala takéto výčitky či pucovala byt hodinu pred jeho príchodom lebo panko bude podráždený.
Správny chlap by už včera keď mu vadil zápach navrhol, že ti pomôže akvarko vyčistiť.
Z toho čo píšeš s týmto žiť v jednej domácnosti by bolo utrpenie. Neviem ale red flag už len z jeho neustálych výčitiek...len tak starý mládenec nebude...buď náročnejšia, neber hocikoho ...pre mňa NIE.
Nie je tvoj priatel pedant?
Ja teda som a v neporiadku sa citim velmi zle a cim vacsi neporiadok, tym viac som nervozny a reagujem podrazdene.
Neviem to ovplyvnit, je to proste tak a neprejde to, az kym sa neporiadi a potom pride velka ulava.
@savmebej ja by som to vobec neocenila. Tak ona unavena po celom tyzdni pride domov, treba obriadit deti, este sa pusti do toho cistenia a panko jej tam este dojde robit prednasky. Ved v poriadku, mohol mat zly den, ale mal ostat potom doma. Mne to pride, ze len potreboval dojst si na niekom vypustit paru. Aj mne vadi neporiadok, ale tak prisiel necakane a ked mu to tak vadilo, mohol aj hned odist a nie do nej este rypat.
Otrasný chlap!! Toto ti chyba ku šťastiu? Poslala by som ho niekam!!!!
Ja sa ti cudujem, ze v tvojej zivotnej siuacii (neviem ci si vdova alebo rozvedena) s malymi detmi si na krk uvalis taku osobu.
Namiesto tvojej otazky "co mozem spravit aby si sa lepsie citil", on mal bez slova vstat a zacat riadit, pohladit ta, pripadne zatial vziat deti niekam na detske ihrisko...
Sama si to napísala v prvom príspevku. Je to starý mládenec, aký má rád svoj kľud a svoj systém.
Nie je to chlap do rodiny s deťmi, a úprimne poviem, dupľom nie s nevlastnými.
Príliš ho "chápeš a ospravedlňujes". Bud sa dajte len do roviny "sex kamaráti" alebo úplne to ukončite. Z toho normálne vzťah nebude, lebo sa navzájom len budete týrať
@savmebej ja mám pochopenia za mraky ale jedno viem iste.
V tomto prípade nie je čo oceniť.
Ocenila by som tohoto chlapa vtedy, keby napriek svojej uchylke Monka prišiel kvôli nej (jej pomôcť). Lenže on k nej prišiel preto, že bol naštvaný už z práce a potreboval si uľaviť . Takže prišiel len kvôli sebe!
Žiaľ nevidalo, nahnevala ho aj ona, lebo však ako je možné keď panko v takomto rozpoložení príde a ešte na bordel sa má pozerať..je to obyčajný egoista ...takže ako čo máme oceniť? Čo nám uniklo?
Máme pána tvorstva oceniť že vôbec zdvihol zadok a racil prísť..ja som pochopila že ešte predtým si 3 hodiny oddychoval (pospal) a potom neohlásene zachvilu som u teba. To bude taký "rozmaznany" starý panko ktorý verím že nemá ani polovicu toľko roboty čo táto dáma ,,nemusí riešiť deti, domácnosť ,....len si zrejme tu svoju lešti lebo....však nech si luxuje ...ale čo tie neustále výčitky voči autorke?
Chudáčik, ona svojou komunikáciou s ním vyvoláva v ňom pocity viny ..nie je to Jeho problém či vina? Ale to sa sakra mýliš- je. A treba s tým pracovať. Sú terapie u psychológa kde sa naučí že nie celý svet sa točí okolo neho. Psychológ mu ozrejmi že tieto pocity možno pochádzajú ešte z jeho detstva a nie je na mieste sa ofucat a utekať pred pravdou ...a evidentne za jeho pocitmy frustrácie nestojí ona ...no panko by si to najskôr musel priznať a chcel to riešiť. Inak sa nikam nepohnú. A tento vzťah nemá budúcnosť. Teda šťastnu budúcnosť.
no, precitalaq som si po "Dva krat som sa ho opytala, ci mozem urobit nieco aby sa citil lepsie" tam som pochopila kde je vas vztah, precitaj si tu vetu viac krat a zamysli sa co si jeho matka? welness coach? preboha!!!!Slovenske zeny, zobudte sa uz
Autorka: ja ťa chápem,viem,prečo robíš všetko pre to,aby sa on cítil pri tebe dobre...ja som mala takého manžela...tiež som si vravela,že každý je len človek,každý má svoje lepšie a horšie dní,nemusí zvládnuť situáciu...ale poviem ti z mojej trpkej skúsenosti,že tento človek ti ešte spestry tvoj život a nie v pozitívnom a dobrom slova zmysle...môj manžel (už chválabohu exmanžel)sa vedel pretvarovat 6,5 roka,čo sme sa poznali...a potom to začalo natvrdo,bo už ma mal "istú"...tvoj priateľ je s tebou iba 2 roky,aj to spolu nežijete...ja sama mám deti a viem veľmi dobre,že všetko sa vždy pri nich stíhať nedá a časom pribúdajú aj problémy iné,nielen tie okolo domácnosti...keď sa ku tebe správa ako to opisujes,premoz svoj vnútorný strach z toho,že budeš sama a radšej vykroc bez neho...už máš za sebou manželstvo/vzťah z ktorého máš deti,verím,že už vieš aku máš hodnotu a že nechceš ďalšie roky prežiť v tom,že musíš vkuse vyhovovavat mužovi, ktorý nikdy nebude spokojný...manipulatorovi nikdy v živote nevyhovies,nech by si spravila čokoľvek...
Je otázka času , kedy sa začne správať takto k tvojim deťom …
@savmebej ale ved písal, že si ide ľahnúť, lebo je unavený. Nikto ho nenútil, aby šiel k nej, autorka nikde nespomína, že by ho žiadala, či naliehala, nech príde
On zmenil sám rozhodnutie, vôbec nebral do úvahy, že ona môže mať iný program,a potom bol naštvaný, lebo tam ho nečakala s "otvorenou náručou".
Podla mna- ak ta ma takto stale stresovat, menit ti plany, ty musis vtedy ked pride mat vyupratovane - tak to nestoji za to.
A ak odisiel len kvoli bordelu, tak to je uz na zamyslenie.
Pride mi to celkom take zvlastne spravanie.
Ja tiez nemam rada neporiadok, ale toto je uz prehnane. Mas dve deti, mas dost svojej prace a on s vami nebyva, takze toto bola uplne prehnana reakcia z jeho strany aj v pripade, ze mal zly den.
@savmebej ja to ale uplne beriem, ze sa citil v nepohode, ja som to na nom videla, ze je podrazdeny a nervozny.
ja sa od zaciatku pytam, ze ako som mohla inak reagovat na jeho vycitky ohladom poriadku, aby nevyletel. lebo tam je problem.
ja chapem, ze kazdy mame svoje zle dni, mne sa ale nepaci, ze on si to vybil na mne a este to otocil tak, ze ja som ho obvinila z precitlivenosti, lebo som povedala, ze pri malych detoch sa neda udrziavat dokonaly poriadok.
lebo jeho verzia znie, ze on sa nenastval kvoli neporiadku, on sa nastval na moju reakciu na jeho expresivne vycitky.
@hradnapani ano, on je velmi precitliveny na seba. jemu staci velmi malo na to, aby sa urazil a ofukol. nielen vo vztahu so mnou, ale s hocikym. to o nom viem. nepaci sa mi vsak, ako sa to vcera snazil otocit na mna, miesto toho, aby normalne povedal, ze toto nedavam, zaleziem niekam, kym ulozis deti, tak do mna rypal, a potom vyletel a hodil to na mna
podla mna je uzkostny a preto hentak reaguje v tych stresovych situaciach
@apolka77 on praveze vacsinou pomoze, aj ked to od neho necakam, aj s detmi, aj s poriadkom, vcera si vyslovene nevedel najst miesto, bola som velmi prekvapena ako vyletel. bollo by to v poriadku, keby sa za to ospravedlnil. bohuzial, stal sa pravy opak, vytocil sa na mna neskutocne a odvtedy ma ignoruje (ja som sa mu neozvala).
Vieš čo môže ťa bozkávať a nosiť na rukách ja by som mu iné povedala a za klobúk by si to nestrcil. Jednas s ním ako s bábätkom. Nech sa objedná na psychoterapie.
@savmebej ano, suhlasim, ja si uvedomujem, ze su to prenho stresove situacie (vsak aj pre mna), preto mu vzdy hovorim, nech mi da vediet dopredu, kedy pride, aby som sa tomu vyhla. on to nedokaze pochopit, ze ja si popri praci, detoch a domacnosti ten cas proste musim planovat. ze ked pride len tak hocikedy, tak bohuzial musi ratat s tym, ze sa niekedy stane, ze pride do bordelu a chaosu.
@apolka77 ano, chova sa casto ako male rozmaznane decko. on to ospravedlnuje tym, ze je velmi citlivy a ze on nemoze za to, ze je taky citlivy. ale ja za to tiez nemozem, ja sa ozaj kvoli vcerajsku necitim ziadno vinna.
@ema22270 aj to.Ale ja som reagovala na celkový opus jeho správania voči autorke...ako ju obviňuje z komunikácie,že ona nevie komunikovať...pritom ona píše,že sa ho ešte pýtala,že ako mu môže pomôcť,aby sa cítil dobre...on sa ešte urazil,ešte na ňu všetko zvalil,vylial si na ňu zlosť...toto je jeden z typických znakov manipulatora...kým je podľa jeho,je to úžasný človek,akonáhle sa nedeje podľa jeho predstáv,tým že je aj prehnane citlivy na seba,tak reaguje presne ako opísala...veď písala,že po 1x sa stalo,že boli v takejto situácii,dovtedy všetko vždy bolo pripravené a prichystané...
Je to jediný chlap na svete....?
@jaskolka on prisiel, lebo vie, ze som sa nanho tesila. ale keby mi zavolal vopred, tak by som mu povedala, ze nech pride neskor, ze mam doma chaos.
podla mna mi chcel urobit radost, ze pride skor, ale asi necakal, ze ho ten bordel a chaos tak vezme.
on mi len zavolal, ze ide z prace, a ze mal tazky den, a potom len napisal, ze je na ceste.
medzitym sme v kontakte vobec neboli, cize nie, ja som ho nevolala, ze nech pride, cim skor, nestihala som nic.
podla mna si ho mozes nechat tak na obcasne stretavanie jak doteraz (ak ti to staci) ak hladas nieco seriozne na spolocne byvanie, dovolenky a pod, tak nieje pre teba. jednoducho mate ine zivoty.
inak jak som na zaciatku citala ten prispevok, tak som sa musela smiat a hovorim si ze ved jak u nas :D :D ale chapem ze on ked neni zvyknuty na ten chaos, musi to byt tazke, nakoniecc pre vas oboch.

Prečo ho toľko ofukuješ? Mala si mu strčiť do ruky handru a nech si drhne sám akvarko keď mu smrdí.