icon

Priateľ je málo doma, máme 7-týždňové bábätko

viktoriina
18. okt 2023

Ahojte, chcem sa spytat, čo si myslite o tejto situácii.
Máme doma 7 týždňové bábätko, priateľ si čerpal prvé dva týždne otcovskú dovolenku a týždeň obyčajnú dovolenku. Keď sme prišli z pôrodnice, veľmi sa snažil a staral sa o nás, pomáhal veľa. Posledný týždeň jeho dovolenky však začal ponocovat, tým pádom aj neskôr vstával, už sa ani tak velmi nesnažil a odkedy začal chodiť do roboty - teraz to je štvrtý týždeň, tak to ide dolu vodou. Robí 12tky, takže bývame s malou celý deň doma samé, čo je v poriadku, veď prácu si nezmení. Lenže keď ma voľný deň, tak spáva aj do 10-11 takmer každýkrat a poobede chodí do posilky na 3 hodiny. Čiže náš týždeň pozostáva z toho ze buď robí a keď ma voľno, tak je doma minimálne. Do posilky chodí tak 2-3x do týždňa vzdy aspoň na 3 hodiny. Veľmi ma to hnevá, ze s nami netravi veľa času, hlavne teraz, keď je mala ešte takáto mala - snažila som to s ním prebrať, ale očividne je posilka preňho dôležitejšia. Predtým ako sa mala narodila mal rôzne obdobia - raz chodil, raz nechodil do posilky. Bavili sme sa však, že takýto životný štýl je ťažko udržateľný s malým bábätkom, že možno keď bude trochu vacsia. Neviem čo mam robiť, keď je teraz realita taká, aká je. Chápem že chce mať pohyb, ale toto je jednoducho na mňa veľa - aby sa viac venoval posilke ako rodine :/

nika11103
18. okt 2023

@zmrzlinka2021 tak z teba ide iba čisté zlo . Rypnut si a môjho muža označiť za niekoho , kto sa o rodinu nestará . Dobre ste niektoré zle a jesitne . Ale jak tu napísal asi jediný chlap b diskusii budete jak osy pustite sa do mna 😀 mne to nevadiiii 🙂.
Ja som písala o tom že pri takom mini bábätku muž nemusí byt cely deň finito ende schluss . Nie že muž nemusí nič robiť .

@nevenka moja mala koliky takmer do polroka 🙂

Dobrú noc dámy a skúste byt trosku milšie a menej útočne

any_soj
18. okt 2023

@nika11103 ahoj. Ja len k tomu, že načo chlap k tak malému... No pre nás je to neskutočne nádherný čas, ktorý chceme tráviť spolu. A jedinečný. Z dajme tomu 60 rokov života pri 3 deťoch tesne po sebe je to dokopy len pár rokov toho, čo sú deti malé a len pár mesiacov, čo sú také mini, je to jedinečný čas v rámci našich zivotov. Pre nás sú vzťahy pointa snaženia a priorita. Takže manžel je od pôrodu doma na materskej a ešte bude nejaké 2-3 mesiace. Samozrejme, iní to môžu mať zariadené úplne inak. Len tým chcem povedať, že úplne chápem, ak autorka túžila po spoločnom rodinnom čase, boli tak dohodnutí a realita je taká, že muž ho zrazu nechce. Mne by z toho bolo veľmi smutno.

stellarstar
19. okt 2023

@eliska13 odkiaľ vieš ze môžem späť? Ja musím fungovať a spať idem az večer o
22 h a otázkou je kedy zaspím či vôbec zaspím. Takže žiadne také neexistuje aby som si poobede ľahla a zdriemla.

aliaray1
19. okt 2023

@majlo1234 ahoj, no my uz mame doma 1.5 rocnu slecnu a nemam pocit z vlastnej skusenosti ci z okolia, ze by vsetci spadali pausalne do kategorie lenivych bez zaujmu. Ono takto jednostranne podany subjektivny prispevok autorky moze zvadzat potom k radam vychadzajucim z niekoho zlej skusenosti.

Vies mne dajak nevychadzalo, ze ak robi 12ku, ma chut ist na 3 hod do posilky...a ak by napriklad ta zena bola hasteriva furia, ani by sme sa potom asi nedivili, ze ma okolo seba prazdno. Ale nemusi to tak byt samozrejme.

Mna preto zaujima co ona spravila pre to, aby to bolo inak.

zmrzlinka2021
19. okt 2023

@nika11103 nemusíš útočiť na mňa. A máš pravdu, muž nemusí, ani žena nemusí. No rodič by mal chcieť, pretože mu na dieťati, rodine záleží.

0kristina0
19. okt 2023

@zooeynka myslim si, ze ten sex uz ma niekde inde

maryetta
19. okt 2023

Ak si neurobis poriadok hned tak ine to nebude.
Max 2x posilka. Po 2hodky.
Ak chce mat viac nech teba doma nosi na rukach. Nech upratuje. Zehli. Vysava. Tam tiez ma dostatok pohybu. Chodte spolu na prechadzku. On si popri tom moze zabehat.
Vsetko sa da.
A to este je teraz babatko ozaj malicke ze potrebuje hlavne teba. A co bude o rok? O dva?

zuzanapjat
19. okt 2023

@nika11103 môj je v zahraničí desať rokov, máme dve deti. Po narodení každého bol doma mesiac a keď prichádzal domov tak jednoducho mi maximálne pomáhal. Vstával v noci k deťom, robil im jesť, prebaľoval, vešal prádlo... proste všetko robil a to bez toho aby som povedala čo len slovo. Keď nejaký chlap dôjde po robote domov a vysedáva do druhej v noci pri telke, ráno chrápe do 11tej a potom je 3 hodky v posilke tak zaručene nie je unavený z práce... ani z práce ako takej a ani z pomoci doma. Mňa by porazilo keby som s bábätkom sama a potom keď je chlap doma tak miesto toho aby prevzal na seba domácnosť a pomoc s dieťaťom tak ponocuje, vyspáva a chodí do posilky!

kvetinka75
19. okt 2023

@zooeynka fakt veľmi dobrý nápad🙈

mmoni89
19. okt 2023

@viktoriina nie kazdy chlap a otec to vie tak s malymi detmi.Mame troch chlapcov ,manzel je velmi dobry otec ,chalani ho zboznuju..no kym boli malicky,do toho roka jednoducho sa im.venoval minimalne,nevedel ako,nevedel co s nimi robit.Aj to chapem,obcas som nevedela ani ja 😀neobhajujem.ho co sa tyka toho ze uteka do posilky,len narazam.na to ze nie kazdy naozaj vie venovat tolko casu babatkam .a v noci tiez k nim nikdy nestaval,a to teda vstavali priserne.ale neviem na co by aj vstaval v nicom by to nepomohlo.

mmoni89
19. okt 2023

@goodidea mas pravdu ,tiez to tak vnimam

goodidea
19. okt 2023

@mmoni89 mužom to geneticky vôbec nieje prirodzene..nikde v prírode to nefunguje tak aby sa otec staral o mláďa..aano ja som sa snažil ako to šlo, venoval som sa a staral viac ako manželka ...a o tom to je ...ľahká doba plodí slabých mužov ..ale ťažká doba silných mužov a čim sú muži silnejší tým sú ženy slabšie...

yvanielka
19. okt 2023

@stellarstar ty si v poslednej dobe neskutočne "príjemná" deje sa ti niečo?

stellarstar
19. okt 2023

@yvanielka neviem poznáme sa? Čo teba do toho? Sa len pýtam?

blabla22
19. okt 2023

@mmoni89 aj nie každá zena to vie s tak malými deťmi. Čo potom? Čakajú obaja partneri kým deti budú mať dva roky a stará sa neviem kto? Otec je presne rovnaký rodič ako matka a myslím si že pri prvom to ani jeden z nich s malými deťmi nevie, ale je na mieste aby nepovedal jeden z paru že on na to kašle a radšej si počká 🤷‍♀️

mmoni89
19. okt 2023

@goodidea ano ja to uplne chapem.Moj manzel radsej navaril obed ako mal ist kocikovat.bola som s tym uplne okej ze za detom nevenoval ked boli maly.boli narocny ,urevany,v aute,v kociku,stale revali.Bolo mi luto ked som.videla to zufalstvo v jeho ociach .tiez odo mna nevyzaduje veci ktore mi niesu prirodzene

zuzanapjat
19. okt 2023

Ani tu nejde o to, či dotyčný chlap to vie s tak malým dieťaťom. Ide o oporu a pocit bezpečia pre tú ženu, keď je pri nej doma a keď ju odľahčí od domácich povinností - navarí, naloží umývačku, povešá prádlo... čokoľvek čo by inak robila ona. Ponosí bábätko na rukách kým sa ona sprchuje, alebo je na wc, dohliadne na neho kým ona zbehne do obchodu, alebo čokoľvek. Taký ten pocit, že nie je na to sama.

majlo1234
19. okt 2023

@aliaray1 mas pravdu, urcite nie vsetci tam spadaju, ale tato generacia ma este vela kusok, ltore si myslia, ze starostlivost o babatka je cisto zensk zalwzitost. Preto nemam rada, ked to tvrdia dokonca zeny, ktore to tiez maju dane vychovou doma. Sama mam doma taky exemplar, ktory nale neprebalil a neokupal, lebo on to nevie a nech radsej ja. Tak som radsej ja a vsetko ostalo na mne. S druhym dietatom taku chybu uz neurobim.

goodidea
19. okt 2023

@majlo1234 táto generácia práveže v deľbe starostlivosti o dieťa je mílovo vpredu už oproti generácií predošlej ..a to nehovorím o generácii príklad spred sto rokov, tam by sa na chlapa ktorý sa stará o dieťa pozerali ako na výjav z chrámu matky Božej

eliska13
19. okt 2023

@majlo1234 takto to začína a zrazu žena o 7 r zistí, že nároky stúpajú škola, kruzky a muž si hovie.Ked nevie okolo dieťaťa tak nech navarí, nakúpi, poprace.Spravila som tú istú chybu a pri druhej sme sa skoro rozviedli, lebo je veľký rozdiel jedno a dve deti.Pri jednej som stíhala všetko na dve už musel zabrať.A bolo to ťažké vôbec nerozumel prečo veď voľakedy si stíhala?druhá bola od narodenia náročná zlý spánok, koliky, fyzioterapia.Muž pracuje do 17:30, takže pokým prišiel aj tak som skoro všetko spravila ja.Je to ťažké nájsť balans a ešte horšie, keď povie, že nie, potom, cez vikend a robota sa kopí.

zooeynka
19. okt 2023

@kvetinka75 tak ty by si chlapa, ktory ti cely den nepomoze s vasim babom a ide si radsej za svojimi kratochvilami este vecer obsluzila v posteli? Super. Sveta zit chlapom ked maju doma take nenarocne zeny.

mmoni89
19. okt 2023

@blabla22 tak myslim ze pre zenu je to stale prirodzenejsie ako lre chlapa.ako pisem,su veci ktore ja neviem a manzel to odo mna nevyzaduje ,tak na nemam dovod ho v noci budit ked viem ze ajtak pri nom nezaspi.Ale tak vzdy je to ma tom aby si to dvaja odkomunikovali ako im to vyhovuje.moj manzel to kompenzoval inym sposobom takze som s tym problem nemala.Samozrejme nieje v poriadku aby bola cela domacnost len na zene a.matke

kvetinka75
19. okt 2023

@zooeynka lenže toto nie je riešenie. Ty si myslíš že sa on zmení? Že toto pomôže? Iba to, čo nemá doma, bude hľadať inde. A autorka má ďalší problém. Veci sa takto neriešia.

aceris
19. okt 2023

@viktoriina prepac, ale bude horsie...ak uz je teraz taky, k lepsiemu sa to nezmeni

kvetinka75
19. okt 2023

@blabla22 to, že si má chlap oddýchnuť, mi príde v pohode. TAkisto aj matka má právo si oddýchnuť. Ok. nech ide do posilky a toľko času, čo trávi v posilke, nech si autorka ,,vyberie,, keď on bude doma. Nabalí mu dieťa na prechádzku a ona nech si ľahne, nech si pozrie TV, nech robí čo sa jej žiada. Keď ide do posilky 2x do týždňa, čo nie je tak veľa, tak si autorka spraví voľno 2x do týždňa. 2 hodiny s dieťaťom predsa vydrží.

aceris
19. okt 2023

@kvetinka75 to je sice pekne ale autorka chce iste aj cas ako rodina spolocny...ak si aj ona bude vyberat ten cas pre seba a iba pre seba uz neostane na ten spolocny...

kvetinka75
19. okt 2023

@aceris tak nech skráti čas v posilňovni. No neviem, ale čo potom robí keď príde z posilňovne? veď môžu byť aj vtedy spolu. Alebo ho zobudí jednoducho skôr a nájdu spoločnú aktivitu - či to už bude prechádzka, upratovanie, rozprávanie sa, to je už jedno. Ale každý má právo aj na svoj čas pre seba. Všetko sa dá zadeliť si. Zobudím ho ráno o 8 hod s tým, že máme program a hotovo. A keď to nepôjde a nebude sa zapájať, tak potom mu nadhodím, že takto to ďalej nepôjde a nech si uvedomí, že ak chce mať rodinu, musí aj o n niečo pre to spraviť. Ak to nejde rozhovorom, tak treba radikálne zmenu - nech mu dá to dieťa na pár hodín a nech si ide po svojom, možno potom zistí čo to je . Ak nie, tak žiaľ, natrafila na takého, čo na rodinu kašle a už bude iba na nej, ktorým smerom sa to bude uberať. Niektorí ľudia sa zbadajú, až keď im horí pod zadkom a niektorí an ivtedy nie, žiaľ

zooeynka
19. okt 2023

@kvetinka75 takze ty by si sexovala aj s uplnym debilom len aby si si ho udrzala?

kvetinka75
19. okt 2023

@zooeynka prečo sem stále pletieš sex. Veci treba riešiť inak. Čo jej bráni v tom mať s ním sex a ráno ho zobudiť, pretože majú spoločný program? Tu treba komunikáciu. ja sa ani nečudujem niektorým mužom, keď ženy všetko riešia cez sex. Fakt ,,super,, nápad. Kto z koho.
Miesto komunikácie a iných riešení.

zooeynka
19. okt 2023

@kvetinka75 ale ved oni komunikuju. Akurat ze on ju ma v pazi. Ona ho poprosi aby fungoval viac s rodinou a on odide do posilky na 3(!)hodky. Ja by sim na takeho chlapa chut nemala uz nikdy. A ak autorka len hubuje a nestopne mu nielen sex ale aj plne hrnce a upratanu domacnost tak mily partner nema dovod nieco na svojom spravani menit.