icon

Priateľ je málo doma, máme 7-týždňové bábätko

viktoriina
18. okt 2023

Ahojte, chcem sa spytat, čo si myslite o tejto situácii.
Máme doma 7 týždňové bábätko, priateľ si čerpal prvé dva týždne otcovskú dovolenku a týždeň obyčajnú dovolenku. Keď sme prišli z pôrodnice, veľmi sa snažil a staral sa o nás, pomáhal veľa. Posledný týždeň jeho dovolenky však začal ponocovat, tým pádom aj neskôr vstával, už sa ani tak velmi nesnažil a odkedy začal chodiť do roboty - teraz to je štvrtý týždeň, tak to ide dolu vodou. Robí 12tky, takže bývame s malou celý deň doma samé, čo je v poriadku, veď prácu si nezmení. Lenže keď ma voľný deň, tak spáva aj do 10-11 takmer každýkrat a poobede chodí do posilky na 3 hodiny. Čiže náš týždeň pozostáva z toho ze buď robí a keď ma voľno, tak je doma minimálne. Do posilky chodí tak 2-3x do týždňa vzdy aspoň na 3 hodiny. Veľmi ma to hnevá, ze s nami netravi veľa času, hlavne teraz, keď je mala ešte takáto mala - snažila som to s ním prebrať, ale očividne je posilka preňho dôležitejšia. Predtým ako sa mala narodila mal rôzne obdobia - raz chodil, raz nechodil do posilky. Bavili sme sa však, že takýto životný štýl je ťažko udržateľný s malým bábätkom, že možno keď bude trochu vacsia. Neviem čo mam robiť, keď je teraz realita taká, aká je. Chápem že chce mať pohyb, ale toto je jednoducho na mňa veľa - aby sa viac venoval posilke ako rodine :/

kvetinka75
19. okt 2023

@zooeynka tak ho ráno zobudím nie? Nenechám ho vyspávať do 11 hod. , neoperiem, nenavarím. Ty si myslíš, že keď toto všetko doma bude mať a sex nie, že sa zmení? Nie, sex bude mať aj inde alebo iba inde a všetko pôjde po starom.

zooeynka
19. okt 2023

@kvetinka75 tak ak je po nocnej tak budit ho rano je trosku cez ciaru. Ja by som mu okresala tie prehnane posilky, treba ho zamestnat dietatom tak, ze nebude mat sily ist do posilky. Lenze tuto geroj ma partnerku uplne u riti a sprava sa ako slobodny mladik. Uz aj to ze nemal potrebu si ju vziat za manzelku o niecom vypoveda.

kvetinka75
19. okt 2023

@zooeynka preboha tak po nočnej nie, to už sama autorka musí vedieť posúdiť kedy áno a kedy nie. A posilka 2x do týždňa nie je prehnaná. môj muž tiež chodieval 2-3x do týždňa športovať ale chodievala som aj ja. Tiež zo začiatku stále vyvolával ale zvykol si . A o tom to je, niečo zaviesť, povedať jednoducho teraz budeš s dieťaťom ty a ja mám svoj program tak ako si ho mal ty, alebo ak autorka nepotrebuje priestor pre seba, teraz budeme všetci tráviť čas spoločne - navaríme, upraceme, pôjdeme von - to už je na nej. Na čo sa s ním bude rozprávať, keď uviedla, že to k ničomu nevedie? Treba radikálnejšie riešenie a nie iba nebude sex a hotovo. neviem, koľko máš rokov, ale tak ten sex si vie muž zohnať aj inde a nevyrieši sa situácia doma.

zooeynka
19. okt 2023

@kvetinka75 zdaleka nie kazdy muz si vie zohnat tak lahko sex inde, pokial za neho samozrejme nebude platit. Ja problem v partnerstve nemam, moj muz je rodinne zalozeny, ale to co muzovi viac chyba ako upratana domacnost je sex. Nezapajas sa do fungovania domacnosti? Prepac nemam na teba energiu, mozno ked zajtra urobis to, ono a tamto tak vecer budem mat viac chuti na sex.

kvetinka75
19. okt 2023

@zooeynka neviem koľko máš rokov , ale za život som toho zažila toľko a či už z mojich alebo zo skúseností iných, ti viem povedať, že veľmi veľmi ľahko si v dnešnej dobe zoženie muž niekoho na sex a nemusí nikomu nič platiť.

zooeynka
19. okt 2023

@kvetinka75 tak to nieco porad tuto takemu zufalcovi, sice neviem jeho nick ale vyplakava tu ze nevie najst zenu 🙂

blabla22
19. okt 2023

@kvetinka75 vsak jasne, toto je presne to, o com hovorim, ten cas na oddych by mal byt medzi partnerov rovnocenne rozdeleny- nie ze jeden si zije svoj zivot na ukor druheho (a tretieho clena rodiny) ale prave to sa mi zda byt u autorky ten problem..

kvetinka75
19. okt 2023

@zooeynka prečo by som ja niekomu mala radiť. A hlavne nie niekomu o kom človek nič nevie a naklame hory doly. Ja vidím v reálnom živote ako sa ľudia chovajú, kde nemôžu klamať. tak ako tu. A oni nehľadajú ženu -manželku, ale niekoho na sex. A to je ten rozdiel. Takých zúfaliek je.

zuzanapjat
19. okt 2023

@eliska13 normálny chlap na to príde... môj otec mamke nepomáhal na začiatku, narodilo sa jedno dieťa, potom druhé.... a on stále nič. Mama spravila cirkus, vzala deti zbalila kufre. Vtedy sa spamätal. Keď som sa narodila ja ako tretia, otec varil, pratal a maximálne sa mi venoval. Ale časom sa jej priznal sám, že zo začiatku sa tlačil do pomoci s nechuťou.... potom už ho to doslova bavilo. :D

simca06022011
19. okt 2023

Nehnevaj sa, dieta ma iba 7tyzdno, cize sa staras sama mesiac on a si na nervy... tak ja neviem... podla mna prehanas. A ano, podla mna je normalne ak niekto robi 12tky ze sa potrebuje vyspat, a 3x do tyzdna mi fitko nepride ako katastrofa aj ked podla popisu, on sa tam zakecava s niekym, alebo je taky motacik, ze mu vsetko dlho trva. Zjednodusene si ale myslim,ze za tie 3t si mu isla tak na nervy, ze proste nechce byt doma :D Alebo si ho nedostatocne chvalila aky je sikovny (vraj chvalit treba chlapov, neviem... ). Trosku sa ukludni a prestan vsetko prezivat. Ano dieta zaspi aj same, netreba nacvicovat spartakiadu.. prebalila som aj v spanku ked bolo treba, nechalaa som nech spi.

Ak robi 12tky, niektore dni je doma, spavat do 11tej by som ho nenechala ak nemal nocnu a pod. Normlane ho zobudim, treba ist nakupit, upratat.. sup sup. Alebo su ranajky a nech ide potom cvicit lebo o 10 berie dieta kocikovat, ked je doma. Ty si to musis zariadit, nech sa o dieta stara. PO SVOJOM kludne, cize ked necha zaspavat dieta v postielke, tak necha... no a? Este ti spravi sluzbu, lebo sa dieta nauci zaspat same bez neviem coho... Alebo si urob uz aj ty nejaky program, podla jeho pracovnej doby, a chod z domu na hodinu-dve, kedze asi dojcis, tak viac ti aj tak nevyda. Oddychnes si, odreagujes sa a bude ti lepsie.

A nazory ze treba ho zamestnat dietatom aby nevladal posilku.. :DDD no co uz take moze okolo dietata 7t robit niekto, ze nevladze nieco? to dieta treba prebalit, nakrmit a ide spat, sem tam pocvicit, nechat na brusku. Ist s kocikom von sa prejst . Hroza :DDD Ako zeny.. ved nech si ide zacvicit, v normalny cas, pri jeho prichode ho bude cakat dieta, kocik a mozu ist este behat.

majlo1234
19. okt 2023

@goodidea ano, mas pravdu, ale stale vnimam, ze plnohodnotna muzsk starostlivost je skor vynimka. Ale naozaj sa to posuva k lepsiemu

mamutka
19. okt 2023

@viktoriina nerozumiem tvojmu príspevku o tom, ze si ho v noci zobudila, aby prebalil a uspal nakojene dieťa 👀 akože ty nakojis a potom ho na truc zobudíš, že dokonči to? Naozaj myslíš, že dvaja majú vstávať ku dieťaťu? Ak to u vás funguje takto, tak ti chlap bude utekať. Kto vie, ako tie vaše rozhovory vyzerajú. Každopádne, to aby travil tri hodiny v posilke je blbosť, súhlasím s ostatnými, že len uteká. Tie sprostosti ako potrebuje vypnúť chlapec, to neviem na čo sem niektoré píšu, casu ma chlapec dosť. Mám aj muža, aj deti a vzdy vedel športovať a predovšetkým sa intenzívne venovať rodine.

kika147
19. okt 2023

@viktoriina dieťa do kočíka s sup sup nech si tatino ide s dieťaťom na prechádzku , a povedz nech sa nevracia kým nebude mať aspoň 10 000 krokov veď nebude bežať niekde na pase v posilke ale môže ísť rovno von

hederamonstera
20. okt 2023

Uz mi zacina liezt na nervy ako sa v takychto diskusiach radi ako mame tych chlapov mojkat, povzbudzovat, chvalit, dam im pocitit, ze su najdokonalejsi tvor na zemi, lebo inak budu lemry lemrive. Ako fakt? Zena je do toho hodena a na nu sa len nadava, ze co vlastne chce, nech maka a drzi hubu (a pochvali manzela, ze sa raz spraval ako dospely a vyniesol smeti, ked ho zena pekne poprosila)
Jednu po hube by si zasluzili.

veronicka1901
20. okt 2023

@nika11103 lenže on nepracuje ako tvoj manžel, on má voľnočasové aktivity, časté a dlhé. Inak by nič zlé na tom samozrejme nebolo. Keby staval dom, tak by sa asi autorka nesťažovala. Ani keby chodil na fusky. Toto je úplne iná situácia.

veronicka88
20. okt 2023

Nájdi si aj ty(samozrejme nemusíš úplne hneď o o taký mesiac keď už budeš fit)niečo kde vypadnes dvakrát v týždni keď bábo večer zaspí alebo keď príde on z roboty...hocičo aj keď len vezmeš nákupy potravín na seba alebo sa dva tri km pôjdeš prejsť sama so svojou hlavou. Potom sa ti to vyjasní. On má čas na to lebo nemusí riešiť dieťa.musite nájsť kompromis. Nám sa to podarilo až pri druhom a takisto som si prvého odzurrila že nemôžem nič a on všetko. Vďakabohu že pri druhom som si už vedela dupnúť🙂

veronicka88
20. okt 2023

@simca06022011 👍 pekne vystizne

martinuccia
20. okt 2023

@viktoriina tvoje pocity sú úplne normálne. Mal by sa vám venovať viac.. Prečo to tak nie je si môžeme len domyslieť...buď ho to veľmi vyčerpáva, lebo až teraz zistil, čo je to ponocovať pri dieťati a venovať sa už nielen sebe, tak sa ulieva alebo hľadá pokoj u iných, resp. možno u inej..ešte by som sa s ním porozprávala a vysvetlila mu aké je to náročné pre teba samú a že potrebuješ jeho blízkosť a podporu aspoň tieto prvé mesiace, veď posilka počká.Ak sa potrebuje "vyvenčiť", tak rozhodne nie na 3hodiny..

mvagusta
20. okt 2023

@viktoriina dalsi s chlapov kt.videl vidinu urobenia si dietata v zmysle “bude sex juchuuu” ale zbytok nedomyslel.. hamba mu. Aky cas mu dat? A matke kto da cas,aby sa zzila so situaciou ze zrazu musi byt nonstop v pohotovosti 24/7 !!!!
Boze boze dakujem ti za muza akeho mam.. ked vidim ake niektore telence si robia deti a potom si myslia,ze staranie sa je na mamu..
Autorka mila, nejako ho musis zapojit,on ma v robote 12tky, ty mas 24ky.. bez naroku na dovolenku. Kludne moze ist na hodinu kocarovat von,a pritom si moze “zabehat” namiesto posilky.. problem bude ze ma asi ine predstavy a netusi aka je to makacka s takym malym cloviecikom

martinuccia
20. okt 2023

Drzim palce, aby dostal rozum a pričinil sa viac o starostlivosť o vás dvoch 🙂

medyna
20. okt 2023

Teraz premýšľam, ako to bolo spočiatku u nás, ked sa narodila dcéra ... z pôrodnice ma muž odviezol domov, zložil mi tašky, tak pusu na čelo a odchod do práce, pretože mal stretnutia a nemohol ich zrušiť .... Dovolenku, žiaľ, nemal ani jeden deň, nebolo mu to umožnené, ráno odchádzal, večer okolo šiestej prichádzal .... a vlastne potom nastal jeho čas - dcéru kúpal len on, ja som sa bála, a niekedy aj uspával ... zato nočné som ťahala výlučne ja, od ráno o pol siedmej odchádzal do práce. A dookola každý deň, aj soboty. Ja som to nejako nehrotila, že som bola celý deň sama, veď nás chcel zabezpečiť .

queen_el
20. okt 2023

Mna by zaujimalo, kolko ma ten chlap rokov a kolko ste spolu? Dieta ste planovali, obaja? Nejak mam taky pocit, ze je to taky mlady nezrely chlapcek, a to dieta nebolo tak uplne premyslene? alebo ak nie, tak sa tak správa minimalne…

majlo1234
20. okt 2023

@hederamonstera moje slova

viktoriina
autor
20. okt 2023

@medyna hej, lenže momentálne nas on nezabezpečuje. Vsetko ideme viac-menej 50:50 (samozrejme nerátame to do eura, ale platíme vsetko a obaja). Zatiaľ som na materskej. Potom sa to samozrejme zmení, keď budem na rodičovskej.

veronikastrickova
20. okt 2023

@viktoriina nie kazdy chlap vie byt 100% otec. Moj ex bol pri nasom malom asi ako tvoj, moj terajsi muz tu bol teraz len pri porode, tyzden ponom a pride az v decembri, cize sama som teraz s 3mi to najmensie ma 8tyzdnov, ale on ked pride je naozaj plnohodnotny otec. Ked pride z prace venuje sa detom, ked sa nam narodila dcera, bezproblemov ku nej vstaval aj v noci.ale je to naozaj o cloveku, od chlapov nemozes ocakavat to co zvladas ty, najdu sa taky, ale je ich malo.

mimi3008
20. okt 2023

@nyusika Veru tak...pisu, ze on si potrebuje vypnut, ale co matka? Ona musi kmitat 24/7 a nema si kedy vypnut. Moj manzel napriklad sam uznal, aj ked ma v robote prace vyse hlavy a robi ozaj vela, ze ist do prace je v podstate psychohygiena (mame 2 veeelmi zivych chlapcov)

zltalienka
20. okt 2023

@viktoriina zhrňme si to: s priateľom máš ani nie 2 mesačné dieťa, pred jeho narodením tvrdil, že svoj životný "štýl" prispôsobí dieťaťu...no nestalo sa.
Zároveň si teraz pridala info, že finančne "idete" 50-50. Asi tak ako do narodenia dieťaťa. Pre neho žiadna zmena. Pre teba obrovská. Za 4-5 mesiacov Ti skončí materská a ako to bude potom? Ste na niečom dohodnutí? A ak aj áno, bude to platné až príde čas? Či tak ako s tou zmenou životného štýlu?
Životným štýlom teraz nemyslím posilňovňu, lebo to je len vrchol ľadovca. Ale mám na mysli ponocovanie a vyspavanie a nevenovanie sa rodine.
Bolo by zaujímavé vedieť ako ste trávili voľný čas kým ste neboli rodičia.

vespertine
20. okt 2023

Čo sa deje, keď príde z posilky? Nechaj mu potom bábätko a choď sa aspoň prejsť. Alebo mu navrhni po posilke, že poďme niekam spolu s kocikom do prírody...pripadne nech kúpi cestou domov večeru z donášky a pokočíkuje...poraď mu, ako to spraviť, aby ste boli všetci spokojní.

vespertine
20. okt 2023

@goodidea Nároky sa zmenili na všetkých. Nielen na mužov. O dieťa sa kedysi starala celá rodina, ja som v detstve bola nonstop u babky...teraz chodia starí rodičia ešte do prace, alebo majú svoje záujmy. Odkedy máme deti, neboli ani raz (!) v noci u starých rodičov bez nás, a to má moje najstaršie dieta takmer 9 rokov. Absolútne sa nepodielaju na výchove, chodíme tam občas na návštevy. Na všetko sme sami, všetky choroby, očr, prázdniny. Do práce chodím rovnako ako môj muž, zarobím tiež len o niečo menej ako on. Nie je absolútne žiadny dôvod, prečo by som sa o deti a domácnosť mala starať viac ja pri rovnakom objeme času, ktorý máme obaja v jednom dni. A keby to môj muž nechápal, tak by sme už boli dávno rozvedení tak, ako väčšina jeho kamarátov s oveľa menšími deťmi.

viktoriina
autor
20. okt 2023

@vespertine on sa venuje malej, keď je doma (zoberie ju na ruky, prebalí, uspi - niekedy viac, niekedy menej. Keď mu ju dam, ze idem raňajkovať alebo sa osprchovať, tak samozrejme ju popestuje alebo uspi) Aj porobi veci okolo bytu. Mne slo o to, ze je malo doma a teda sa malo venuje. A to, že je malo doma je jeho voľba, lebo mohol by byt aj viac.