icon

Priateľ je závislý na marihuane

amy8
14. sep 2016

ahojte ... mam 23 moj priatel 28 mame dcéru 2 ročnú ... zijeme spolu cca rok dcerka nie je jeho ... ide o to že žial sa stal zavisli na marihuane ... stale to popiera poslednej dobe to prehana a uz som si povedala dost tak som spomenula ze si myslim ze potrebuje liecenie ... komunikovala som s jeho blizskymi priatelmi bratom ... vsetci sa zhodli ze potrebuje liecenie vybavujeme to atd... on to popiera a najskor sme sa preto len hadali ale teraz to konci tak ze stale odchadza z domu .... neustale si kupuje dalsie a dalsie drogy .... a mna obvinuje ze chcem menit jeho charakter ze chcem z neho urobit ineho cloveka lebo ja sm vymyslela ze ma problem ktory nema .... proste ja som vsetkemu na vine a to ze sa dozvedel uplnou sprostou nahodou lebo stopy som zahladzovala ze komunikujem s jeho bratom atd ...tak to som ho zradila ohovaram ho pred inymi atd ... nwm uz rozoznat co su prejavy zavislosti a co je jeho ozajstny charakter ... povedal mi ze uvazuje ze sa rozide so mnou lebo nechce niekoho kto ho chce menit ... proste kopa veci obvinovania hadok ... najviac ma trapi ako sa spustil a ze to vsetko dcerka vnima srdce mi ide roztrhat ked pride za mnou a dava mi dudel aby som neplakala ako to robi ja jej alebo ked sa hadame a taha nam nohy k sebe a ukazuje nam aby sme si dali pusu .... pokial sa on nebude chciet liecit nijak ho asi nedonutime .... nwm co mam robit som v koncoch... jeho rodicom to povedat nechcem zatial ot by bola pre neho najvacsia zrada a uz by sme s nim nepohli si myslim a jeho rodicia su zas taky zeby to nezobrali musime mu pomoct ale odsudili by ho si myslim mozno nie nwm nechcem to riskovat .... navrhol parovu poradnu aby mi dokazal ze som ja posahana a on je ok a ja setko nicim .... tak tam chcem zajst aby konecne pochopil ze nie ja som zla ... mam stavy ze ho chcem vyhodit a nenavidiet a mam stavy ze mi je ho luto chcem mu pomoct lebo ho lubim .... aj som ho uz vyhodila na sksusku prosikal ze sa zmeni atd ale nemalo to vyznam do tyzdna sme boli kde pred tym ... bojim sa ze ked ho opustim naozaj sa zosype totalne a skonci ako nejaky fetak na ulici ... a zas nechcem aby to dcerka prezivala ... je to hrozna situacia .... prosim poradte mi :( uz si normalne niekedy myslim ze to ja som chora naozaj ... tak ma kruti atd.... neviem uz vazne niekedy comu mam verit

mawka
14. sep 2016

@sissy27 lebo asi tak nejak ocakava, ze jej tu napiseme, ze ved hulit travu je uplne normalne, ze ved ju chcu legalizovat, ze o nic nejde.

ok. trava ma aj liecive ucinky. lenze nie je hulit ako hulit. inteligentni ludia si zahulia jedneho jointa raz za rok a este sa aj rozdelia s piatimi ludmi. a ine je hulit kazdy den a este byt oprsknuty, ze ved sa nic nedeje. neni fetovat ako fetovat. aj barbituraty su drogy, ale je rozdiel, ked si niekto da lexaurin raz za uhorsky rok a je ine, ked to niekto doslova zerie ako lentilky. a to iste alkohol. z casu na cas si da niekto pohar vina prilezitostne, ale opat je ine, ked niekto chlasce dva litre vina denne.

a autorka ocividne ma problem toto pochopit. ze jej frajer uz davno prekrocil hranicu.

ja neviem, pocit stastia si viem navodit aj inak nez drogami. cize tam moze byt este dalsi problem. ked stav po droge navodzuje prijemny stav, ktory si ten clovek nevie navodit inak. sak lepsie sa zhulit, ozrat alebo si dat lexáč ako riesit problem...

mawka
14. sep 2016

a uplne idealne pred dietatom, sak nech kludne v piatej triede zacina rano tym, ze si zapali, v siestej uz bude hulit jointa lebo sak tato huli, je to normalne, v siedmej triede budu na are decku pumpovat zaludok bo sa ozere na umretie, v osmej triede zdrhne z domu, deviatu ani nedokonci lebo skonci na odvykacke ako zavisle od heroinu, pripadne na ulici jak stetka zavisla od heroinu. ked si toto niekto nedokaze uvedomit......

amy8
autor
14. sep 2016

to ze to nie je dobre a ze to prehana si uvedomujem preto som pisala o tom ze ho chcem dostat na liecenie nie necakala som ze budete pisat ze je to ok ... len som chcela radu akym sposobom ho tam dostat a ak sa to nepodari tak aj sama viem kde je moja hranica ale vykopnut ho bez sance nie je moj styl .... on musi pochopit ze ma problem a snzila som sa ziskat radu akym sposobom mu to ukazat .... tak sa uz ukludnite prosim vas o tom ako mi zalezi viac na nom ako na dietati trd makovi .... skuste sa vzit kto nezazil nepochopi .... ale co som cakala ...

terezka1947
14. sep 2016

@amy8 preco si myslis,ze sme nezazili?
moj dedko bol alkoholik....a babka sa pri nom utrapila....o co su drogy ine?????
myslis,ze nieco pochopil?
az po jej smrti sa troska spamatal....a trpela tym cela rodina
aj ked nepriamo,ale trpela
ak sa on sam neuvedomi,ty mu nepomozes

a aky sposob?odid.....ak mu na tebe zalezi,aspon sa zamysli...prip.aspon liecbu zacne...
ak nie...nema zmysel cakat a davat sance,jednine,ze sa chces obetovat...to je potom ok
nikto nic nove nevymysli....

mawka
14. sep 2016

@amy8 ty si stojis na vedeni? preco ho obhajujes stale? pokial on dobrovolne nechce nastupit liecbu, tak ho tam nedostanes nijak. ani jeho brat ani priatelia, nikto. a on ti dal jasne najavo, ze s tym prestat nechce. ty citas, co pises? a citas, co ti tu pisu zeny? pride ti normalne zotrvavat v tom vztahu a byte s dvojrocnym deckom, kde sa regulerne fetuje?? sak odid od neho s tym, ze nechces, aby dieta vyrastalo v takych podmienkach, ale ako priatelka mu rada pomozes a az absolvuje liecbu a bude uspesna, vratis sa. ak ta miluje a zalezi mu na tebe aj na malej, tak to spravi (aj ked to by ho uz trklo sameho davno) a pokial neurobi nic a este ti aj na rozlucku zamava, tak je jasne, ake ma priority. ty musis byt strasne zalubena. nevidis realitu. nevnimas ju. ten chlap ta ma u prdele.

trdelnik234
14. sep 2016

@amy8

Pomoze rychla hospitalizacia. Nemusi byt hned na psychiatrii, postaci na zaciatok aj obycajne urazove ci interne oddelenie, tam si uvedomi, ze ma problem ( samozrejme ak mu travu nebudes z cistej lasky pasovat aj tam, aby si lasocka v parku zahulila).
Nema nejaky zdravotny problem?
Tymto sa s tebou lucim.

lubkavargova1
14. sep 2016

Dobrovolne nedostanes nikoho na liecenie pokial nechce...ked, tak jedine so sudnym nariadenim. Ale tp by si musela na policiu a to nebude koser.

lubkavargova1
14. sep 2016

Alebo surovo ultimatum: ty a byvanie alebo mariska. Uvidis co si vyberie a podla toho hodnot lasku nebesku

alexlexy
14. sep 2016

Nikdy nebude lepšie. môžete všetci kľačať na kolenách a prosiť ho, môžeš hroziť, vysvetľovať, plakať.... on nemá problém. Problém máš ty, ktorá s ním žiješ.
Zažila som to isté s alkoholikom. Zničených 20 rokov života, prežitých v biede za finančnej pomoci mojej mamy. Financovať alkohol , automaty a stávkové kancelárie niečo stojí.
18 rokov sme sa točili stále v tom istom kolotoči- on pije, ja ho vyhodím, o pár mesiacov
príde, že už nepije, ja mu dám šancu a do týždňa sa spíja.
Čo všetko dokáže závislý človek urobiť svojej rodine, o tom môžem písať knihy.
zažila som všetko...ožratého chlapa, ktorý celé dni vyspáva, prehratú kompletne celú výplatu pre Vianocami, klamstvá, vykradnuté detské pokladničky, ukradnuté šperky odnesené do záložne, sfalšované šeky o zaplatenom inkase, podozrenia, že deti nie sú jeho - ako mu nakecali kamaráti v krčme, škrtenie,jeho pokusy o samovraždu, návštevy polície, neraz som mu opitému vyťahovala deti z auta, keď ich bral na výlet, samozrejme za nadávok rozliehajúcich sa ulicou, že som p.. a k.., ktorá všetko zničí.
Pod tlakom svojich rodičov absolvoval 3- mesačné protialko liečenie, vydržal nepiť asi 2 mesiace.
nasledovali 2 liečenia ambulatné, lieky prestal brať, lebo menia jeho osobnosť.
A samozrejme, on sa liečiť nepotrebuje, nech sa liečim ja, keďže ja mám problém.
Po tom všetkom ti môžem zodpovedne odprisahať, že závislosť vždy vyhrá nad láskou, zodpovednosťou aj zdravým rozumom.
Prečitaj si pozorne o čom píšem. Taký je život so závislým človekom. Skutočne si ochotná toto podstúpiť v mene pomoci človeku ktorý o tvoju pomoc vôbec nestojí?
Nebudeš šťastná ani ty ani tvoja malá, časom môže prísť ďalšie dieťa a o to ťažšie sa ti bude rozchádzať.

sissy27
14. sep 2016

@mawka úplný súhlas...
@amy8 pokiaľ nespácha nejaký trestný čin pod vplyvom omamnej alebo návykovej látky, tak sa liečenie nedá nijako vybaviť - musel by ísť dobrovoľne... ale ON NECHCE !!! chápeš alebo stále nie??? a aj keby na to liečenie išiel súdnym rozhodnutím, tak prvé čo spraví po návrate bude, že si nájde starú partiu a bude zase fetovať, lebo to je jeho zmysel života, jeho priorita, jeho všetko, jasne ti to povedal ... a čím skôr to ty pochopíš, tým lepšie pre teba a hlavne pre tvoju dcéru...
a áno, aj keď si to nepriznáš, tak jeho uprednostňuješ pred svojou dcérou... na ňom ti záleží, aby sa vyliečil, ale očividne ti nezáleží na tom, v akom prostredí vyrastá tvoja dcéra...
a o závislostiach viem toho zo života dosť na to, aby som ti s istotou povedala, že tu sa žiadny zázrak neudeje...
dobre ti to tu @alexlexy napísala - ty máš problém, nie on, on je totiž so svojím životom aj stavom spokojný...
povedz mi tri dôvody, čo ti ten človek dáva, prečo ti je s ním tak dobre, prečo s ním tak strašne chceš zostať...

miriam11
Odpoveď bola odstránená
lubkavargova1
14. sep 2016

Zeny kliiiidek....o co viac budeme tvrdit ze je to cocot a to viac ho bude branit. To je pravidlo akcia-reakcia...

dominika6
14. sep 2016

@amy8 dieťa nieje jeho,nevie vás zabezpečiť,podporiť,príp.vychovávať malú...
má pravbdu,niesi normálna...lebo si s ním a tým dávaš príklad aj svojmu dieťaťu,že drogy,hádky a krik sú normálne...niesú..zbaľ a ber malú od neho preč,nech chlapec dospeje,hoci aj na ulici...

mondolina
14. sep 2016

@amy8
Ja som to zažila milá moja osobne,preto ti hovorím že sa vyser na cele liečenie na ktoré ho aj tak nedostanes,ale to musíš pochopiť žiaľbohu sama

mariannastancelova
14. sep 2016

Chces mu pomoct co je pekne , najprv mysli na dcerku nie na niekoho ineho aj keby to bol princ :Moja dcerka ma tiez 2 roky a neviem si prestavit ze by mala takto zit a ktovie ako dlho sa to bude takto tahat,kým začnu s výčitkami padat facky .. Zbal svoj poklad (dcerku) a utekaj. Nie to ze by sa ti este vyhrazal ze ta opusti, ..
Ak ho naozaj lubis a myslis si ze aj teba a je dobrým otcom a tvojej dcerke tak mu daj navybranou lebo inak sa rozides ty s nim.

svetkaadamko
14. sep 2016

@amy8 z pohľadu toho, že mu chceš pomôcť, že sa nechceš naňho vykašľať ako na človeka, kamaráta, je to všetko fajn. A toto ti nikto neberie ani nezakazuje, úplne iné by bolo, keby ste boli bez dieťatka, to by sme ti poradili, kašli naňho a viac to neriešili. ALE keďže je v tom aj TVOJE dieťa, tak to nás ženy trápi a myslím, že je to úplne normálne.
Na liečenie ho nedostaneš bez jeho súhlasu, alebo ako už niekto spomínal, bez nariadenia súdu. Ale myslíš, že keby si ho tam dostala súdnou cestou, ako by to skončilo? On by obviňoval TEBA, že si mu dodrbala život a možno by sa ani neuvedomil. A ešte je tu taká maličkosť, a síce, začala by to riešiť sociálka, v akom prostredí žije to dieťa. A poviem ti teraz na rovinu - sú tu ženy, ktoré v tejto oblasti aj pracujú a práve si čítajú tvoj problém. Fakt ti ten človek stojí za to, aby ti dcérku vzali? Lebo dôvod na to majú dosť veľký.
Pomôž mu, ale nie ako partnerovi, ale ako kamarátovi. A hlavne, vyprac ho z domu, nech sa na to malá nepozerá, lebo možno o tom nevieš, ale 2-ročné dieťa je dosť vnímavé, divila by si sa, čo všetko si pamätá a všíma. Úplne stačí, že plačeš, že si v strese a že ťa uvidí po hádke. Prosím ťa, zamyslí sa nad tým. To nie je sranda. Alebo (budem sprostá) daj dcérku do domova a staraj sa oňho, aby si mala lepší pocit.

mala_hobitka
14. sep 2016

@amy8 Tvrdis ze ako blizky clovek mu proste musis pomoct. To je spravne. Ale pomahat niekomu je podat pomocnu ruku ked o nu poziada (alebo ked ju prijme) - pomahat pri rieseni problemu - o ktorom vie, ktory riesi v prvom rade sam a ty si ten doplnujuci element ktory mu to ulahcuje. TO je pomoc.
To ze ty robis aj nemozne aby pochopil ze ma problem a riesil ho nie je pomoc. To ta taha hlboko do bahna s nim. On problem nema. On nevidi nic co by mal riesit. Takze tu nejde o pomoc.
Tvoje dieta vidi ze trpis a robi vsetko co vo svojom veku vie aby ti pomohlo. Lebo ty mas problem - s chlapom a trpis. Mala sice nechape celkom co sa deje ale vie ze nieco riesis, nemoze a nevie to riesit za teba a snazi sa ti to ulahcit podla svojho. Ona ti naozaj pomaha. Chapes?
Ked on spadne do bahna este hlbsie - koho je to vina? Tvoja? Ty ho tam tahas ze daj si daj si este? Nie. On si da. Jemu je najprednejsia droga. Tvojou ulohou je ukazat mu ze mam problem a ponuknut mu pomoc. Nic viac. Vsetko ostatne je mrhanie casom/emociami/slovami/peniazmi....

lauricka
14. sep 2016

@amy8 navrhol parovu poradnu, to je predsa super, je ten konzultant aj psycholog? Alebo chodte aj k psychologovi. Asi je takymto formam otvoreny a tam sa mozno otvoria oci aj jemu. Myslim, ze to je fajn, len do toho.

adel222
14. sep 2016

ako casto huli?
chodi do prace? slusne zaraba? stara sa o vas? je zodpovedny?

kindervajicko
14. sep 2016

@amy8 prosim ta ignoruj vsetky komentare, precitaj si ten od @alexlexy a tym sa riad. Kto nezazil, nepochopi.

ema234
14. sep 2016

Ak si nechces zabit roky mladosti odid od takeho cloveka, toto je nenapravitelny pripad, ziadne sedenia a ani nic podobne nepomoze. V jeden den slubi, druhy den ublizi. Ani mala nieje jeho tak mas vyhodu, uvidis jak sa ti ulavi po case po tom zvyku s nim.

ema234
14. sep 2016

@alexlexy ono sa ti to lahko pise , ale ake dlhe roky si bola s takym clovekom. Clovek sam pochopi az ked odide, ale kedy odide az po dvadsiatich rokoch?

sue
14. sep 2016

1.Koho je byt, kde žiješ?
2.Ak sa závislák nechce liečiť, pokiaľ niečo nevyvedie, nik ho na liečenie nedostane.
3.Uzívaš HAK?
4.Z čoho žiješ? Koľko máš peňazí? Nevynáša ešte frajer prachy / veci z bytu na drogy?

5.Naozaj ti viac záleží na milencovi ako dcére?

moonlight1210
14. sep 2016

@amy8 poviem ti jedno: milovat a chciet NESTACI.
toto nie je ten pripad.

ale ked uz navrhol tu terapiu, tak to vyuzi.

uvedom si ale jedno: romantika o dobrodini nabok.
a navstiv stranky, kde sa stretavaju ludia, co toto ziju. oni ti povedia, co ta caka. nie je to ziadne terno a na konci nie je odmena (lebo zavislost sa nikdy nestrati, len je pod kontrolou, ostrazitost ostava). iluzie bokom.

sardinka336
14. sep 2016

@amy8 ak by bol nejaky automacky sposob ktory donuti zavisleho k liečbe tak dostanes Nobelovku tomu ver...Ak sa človek nechce liečiť SÁM!!!!! tak mu nie je pomoci, holt je to tak. Kruta realita. Ja by som mu dala nejake ultimatum....bud začne alebo o teba pride. Co mu je prednejšie je jasne - je to droga. Neviem ake šance a kolko ich chceš davat...a to ze huli doma, ak byvate v bytovke tak to musi byt citit. Moja pribuzna je zavisla na alkohole, zial ver mi viem o čom hovorim, ked ma svoje ,,šupy,, tak tam ani nejdem to nema vyznam. Ak dotyčny sam nechce zmenit svoj zivot tak mu nie je pomoci. Uz to neriešim, ak by chcela pomoct pomozem ale ak pomoct nechce tak zije tak ako zije.

mamutka
14. sep 2016

tak jeho nazor teda poznas, ze on sa dobrovolne liecit nechce. Respektujes jeho problemy, jeho nazory, jeho potreby, hladis na jeho buducnost, urobila by si vsetko pre jeho dobro. Asi mas dobry pocit z toho, aka si dobra dusa.
Opytaj sa ale na nazor svojej dcerky. Chce zit v hádkach, v prostredi kde mama place, kde musi dvoch dospelých tahat k sebe, aby sa nehadali, musi mamicke nosit dudlik, aby uz neplakala, kde sa zacne z tych hadok po nociach pocikavat a kde bude mamicka plakat stale viac, lebo ujo je divny, ma leskle oci, stale castejsie sa smeje bez priciny a krici?
Nazor tvojej dcery je ako vysoko na piedestali tvojich hodnot???
Ci ona ti to bude vediet povedat az ked bude vacsia? ked bude mat hlboko vstepene, ze plac doma je normalny, aj potajomky nieco divne si davat, ked z nej bude problemove dieta a skonci v pastaku? Aj tak by to predsa mohlo dopadnut, ked sa rozhodnes moc sa obetovat pre niekoho, kto to ani nechce.
Spytaj sa, ci chce zit tvoja dcerka s tebou, v klude, pohode, bez placu....
Keby si nemala dieta, pomahaj mu az do roztrhania tela, vcelku to chapem, ale mas malicke dieta, tvoje nazory, potreby a tuzby treba trochu korigovat.
Dieta nepotrebuje len cistu postel a jedlo a pusu na dobru noc, ako iste vies, ja myslim, ze pre dieta je pohlad na utrapenu placucu matku velmi bolestivy. Ziaden chlap by mi za to nestal, aby som dietatku kazila stastne dectvo.
Jeho nech si riesia jeho rodicia, je to ich dieta. Ty mas svoje dieta. On raz pochopi, preco si odisla a ak nie, tak potom to nie je bezpecny clovek pre rodinu, ani pre seba.

guiseppinka
14. sep 2016

Prepac, ale neda mi to tu nenapisat... mas dieta, on nie je otcom, mas 23, on 28. Poznas ho kolko? Lebo pises, ze dlho... on problem nema, mas ho ty a riadne velky. On musi mat bud vtaka zo zlata aleboat neuveritelne miliony na svajciarskych uctoch, ked si s nim...
Nechapem, ze kde takych chlapov hladate. Zacinam mat pocit, ze na konovi je asi par zien s normalnym chlapom a zvysok ma totalnych debilov.
Z rodiny - chalan, ma 27. Od 16 fajci a huli, chodieval chlastat kazdy vikend. Doma absolutne ziadny zaujem o hladanie roboty, lebo dosiel domov o piatej rano totalne ozraty, vyzral kuchynu a spal do druhej. A jeho mama? Vsetko tolerovala a ked nemal peniaze, tak ho sponzorovala. V minulosti mal problemy s policiou. Teraz uz nehuli travu, lebo je nelegalna, ale nasiel nejaku synteticku marisku a tu si slahne... a este ti povie, ze mariska, je vlastne iba bylinka a je totalne neskodna a vobec nechape, ze co vlastne robis za cirkus... aktualne je niekde v riti a podla poslednej fotky vyzera otrasne... mame tvrdil, ze uz nechlasta, ze si da iba pivo... a ona je spokojna a stastna a stale rozprava o tom, ze sa raz ozeni. A ked som jej povedala, ze ci ona by si ho zobrala, tak ze ano, lebo on nie je zly chlapec... nie, svatoziara mu okolo hlavy svieti... a to pritom mal otca alkoholika a teraz sa ich rodicia rozvadzali...

alexlexy
14. sep 2016

@ema234
Nepíše sa mi to ľahko, je to príbeh môjho strateného času.
Najprv keď mal môj syn cca pol roka, pozerala som na neho ako spí a až mi slzy vošli do očí, keď ma napadla myšlienka, že také úžasné bábätko by malo vyrastať bez otca.
A ako plynul čas, pribúdali deti. Veĺakrát s nami nežil, lebo som ho vyhodila, chodieval na týždňovky, kým mal vodičák aj na kamión, tak to šlo vydržať, že s nami veĺa času nebol.
horšie bolo, keď sa zdržal dlhšie, lebo ho vyhodili zo zamestnania pre alkohol za volantom, vtedy bolo zle.
Keď deti začínali byť rozumnejšie, tak mi hovorili " nájdime si iného ocka",
no ale ako, pri 3 malých deťoch a s týmito skúsenosťami.
Teraz mám 3 teenagerov a ani jeden z nich nerobí problémy, problémy v rodine robil iba ich otec.
A spätne si uvedomujem, že život nemá byť o tom vydržať akékoĺvek podmienky,
ale dá sa prežiť aj inak

lubkavargova1
14. sep 2016

Zeny nema to vyznam...skoda slov. Ona ho nevyhodi.

mia018
14. sep 2016

@amy8 Teba sa ani neoplatí ľutovať, všetko zlé si robíš sama tým že ostávaš v tomto ,,chorom´´ vzťahu a dúfaš že sa kvôli vám zmení, čo neurobí nikdy. Len tak ďalej. Ty ak chceš nič si život, ale je mi ľúto tvojho dieťaťa. Takýto život, aký zažíva pri tebe si nezaslúži. Dúfam, že jedného dňa neskončí v decáku a ty na odvykačke lebo sa bojím aby ťa priateľ so sebou nestiahol do svojho sveta drog keďže chceš tak verne pri ňom stáť.