icon

Priateľ je závislý na marihuane

amy8
14. sep 2016

ahojte ... mam 23 moj priatel 28 mame dcéru 2 ročnú ... zijeme spolu cca rok dcerka nie je jeho ... ide o to že žial sa stal zavisli na marihuane ... stale to popiera poslednej dobe to prehana a uz som si povedala dost tak som spomenula ze si myslim ze potrebuje liecenie ... komunikovala som s jeho blizskymi priatelmi bratom ... vsetci sa zhodli ze potrebuje liecenie vybavujeme to atd... on to popiera a najskor sme sa preto len hadali ale teraz to konci tak ze stale odchadza z domu .... neustale si kupuje dalsie a dalsie drogy .... a mna obvinuje ze chcem menit jeho charakter ze chcem z neho urobit ineho cloveka lebo ja sm vymyslela ze ma problem ktory nema .... proste ja som vsetkemu na vine a to ze sa dozvedel uplnou sprostou nahodou lebo stopy som zahladzovala ze komunikujem s jeho bratom atd ...tak to som ho zradila ohovaram ho pred inymi atd ... nwm uz rozoznat co su prejavy zavislosti a co je jeho ozajstny charakter ... povedal mi ze uvazuje ze sa rozide so mnou lebo nechce niekoho kto ho chce menit ... proste kopa veci obvinovania hadok ... najviac ma trapi ako sa spustil a ze to vsetko dcerka vnima srdce mi ide roztrhat ked pride za mnou a dava mi dudel aby som neplakala ako to robi ja jej alebo ked sa hadame a taha nam nohy k sebe a ukazuje nam aby sme si dali pusu .... pokial sa on nebude chciet liecit nijak ho asi nedonutime .... nwm co mam robit som v koncoch... jeho rodicom to povedat nechcem zatial ot by bola pre neho najvacsia zrada a uz by sme s nim nepohli si myslim a jeho rodicia su zas taky zeby to nezobrali musime mu pomoct ale odsudili by ho si myslim mozno nie nwm nechcem to riskovat .... navrhol parovu poradnu aby mi dokazal ze som ja posahana a on je ok a ja setko nicim .... tak tam chcem zajst aby konecne pochopil ze nie ja som zla ... mam stavy ze ho chcem vyhodit a nenavidiet a mam stavy ze mi je ho luto chcem mu pomoct lebo ho lubim .... aj som ho uz vyhodila na sksusku prosikal ze sa zmeni atd ale nemalo to vyznam do tyzdna sme boli kde pred tym ... bojim sa ze ked ho opustim naozaj sa zosype totalne a skonci ako nejaky fetak na ulici ... a zas nechcem aby to dcerka prezivala ... je to hrozna situacia .... prosim poradte mi :( uz si normalne niekedy myslim ze to ja som chora naozaj ... tak ma kruti atd.... neviem uz vazne niekedy comu mam verit

lubkavargova1
14. sep 2016

@mia018 napadlo ma...pribeh smutne slavnej Whitney Houston. Tiez tolko ppmahala a lubila az ju ten hajzel stiahol do bahna drog.A tiez zacinala len s mariskou... smutne :(

mia018
14. sep 2016

@lubkavargova1 No však práve, aby mariška nebola len začiatok...

alexlexy
14. sep 2016

ešte raz musím k tejto téme napísať, pretože mi to nedá..
Záchrana akéhokoľvek závislého človeka a na 99 % je to tak, mi pripomína scénu, ktorú som už pár krát zažila na chirurgickej pohotovosti.
Sedím, príp. stojím v čakárni , ako väčšina normálnych ľudí, ktorí pracujú a platia si poistné a čakám, kým prídem na rad.
Do toho príde záchranka, so smradľavým ,počúraným, zavšiveným a opitým bezdomovcom, ktorého zobrali kdesi na ceste, kde spadol a rozbil si hlavu.
Má samozrejme prednosť, veď ho priviezla záchranka.
Bezdomovec však o záchranu nemá záujem, jemu bolo dobre tam kde bol, aj s rozbitou hlavou. Z lehátka sa snaží utiecť, kričí, nadáva, pľuje na sestričky, ktoré nemajú inú možnosť, len zavolať policajnú hliadku. Koniec si už nepamätám, ale výsledok je ten, že zachránený bezdomovec skončí zase na ulici a pokračuje tam kde prestal pred touto úspešnou záchranou.
Takto vyzerá záchrana proti vôli zachraňovaného.

tinapa
14. sep 2016

@amy8 Rýchla pomoc neexistuje.. Musí si sám uvedomiť, že je závislý.. Ty mu môžeš pomôcť tým, že od neho odídeš a povieš mu- ja stojím pri tebe, chcem ti pomôcť, ale ty si uvedom, že máš problém...a kým ho nezačneš riešiť a konať, nevrátim sa k tebe. Ty nemáš za neho zodpovednosť. Je dospelý.. Super je, že chce ísť na párovú terapiu. Len dobrú psychologičku to chce.. Ty si zodpovedná za seba a svoje dieťa, chráň ho..veď to je hrozné, keď sa pred ňou hádate. Nerob to, ona to veľmi vníma a prejaví sa to negatívne..

tinapa
14. sep 2016

@amy8 A ešte jedna rada- psychologičku vyhľadaj aj ty a sama pre seba- niekde musí prameniť tá tvoja snaha za každú cenu udržať to puto s ním..

bruneta880
14. sep 2016

Liečenie jednoznačne!A vy ostatné čo tu píšete vaše múdre "vykašli sa na neho" ,som zvedavá na to ako by ste reagovali keby to bol Váš partner...ale odpoveď poznám, vám by sa to nikdy nestalo...podľa mňa je logické že chcete pomôcť človeku ktorého ľúbite a záleží vám na ňom...ale tieto odpovede sú všetky na jedno kopyto-chľasce vykašli sa na neho, podviedol ťa -vykašli sa na neho...už ste zabudli? V dobrom aj v zlom...problémy sa treba snažiť riešiť a nie utekať, to je to najjednoduchšie!A teraz zlatinko tebe, musíš ho donútiť aby išiel na to liečenie, hoci aj po zlom, povedz mu že ak nepôjde povieš to celej rodine (je jasné že on to bude brať ako vyhrážku, nikto kto je závislý si neuvedomuje svoj stav, a samozrejme závislý človek nechce prestať-PRETO JE ZÁVISLÝ)Ty sama ho nepresvedčíš aby prestal...je ešte rozdiel či je závislý fyzicky alebo psychický, ale väčšinou je to ruka v ruke, môžeš sa len modliť aby mal nejakého podradného dílera a neobsahuje takmer žiadne THC .Musíš mu dať rázne na výber buď ty alebo jeho "osobnosť" ...ak sa rozhodne sám pre seba, to ešte neznamená že si mu ľahostajná, závislosť je vážna vec a je ťažké ju zlomiť, ale ak zatiaľ len fajčí, tak sa to dá.Poznám jedného chlapa ktorý fajčí pravidelne, ale už som ho dávno nevidela...kým nefajčil bol zlatý chalan, ale postupne bol čoraz viac apatický a jeho najobľúbenejšie slovo bolo v pooohooode...úplne ho to vypatlalo...držím ti palce aby ste to dokázali...a ešte, pred malou po sebe nekričte

sossannah
14. sep 2016

@bruneta880 ak smiem vyjadriť svoj názor .. súhlasím s tvojim, ale ona píše, že má priateľa, nesľubovali si v dobrom a v zlom .. aj ona, aj dcérka si zaslúžia muža, ktorý bude tým správnym manželom a otcom .. v tomto mužovi sa aspoň podľa jej písania prejavuje neskutočná sebeckosť, ktorú ona sama, liečenie alebo rodina nezmenia .. nato musí mať chlapec pevnú vôľu a chuť zmeniť to ..

a ešte druhá rada (už pre dotyčnú autorku), pokiaľ by si priateľa opustila, určite neísť strmhlav do ďalšieho vzťahu, hlavne si správne usporiadať svoje priority... vychovávaš malé dieťatko, ktoré si zaslúži byť v plnohodnotnej rodine a spoznať, čo je láska a prijatie a určite aj ty si zaslúžiš poznať svoju skutočnú hodnotu ..
príjemný večer prajem .. 🙂

intrograla
14. sep 2016

Postav ho pred rozhodnutie buď bude liečenie alebo bude koniec vzťahu. A tam sa ukáže ako mu na Vás záleží/nezáleží.

bruneta880
14. sep 2016

@sossannah závislý človek nechce prestať preto je závislý- to nie je o sebeckosti...a v dobrom aj v zlom som myslela obrazne- obrúčka na ruke nieje meradlo toho že problémy treba riešiť až keď sme manželia

adell77
14. sep 2016

@sossannah aký je rozdiel medzi manželom a priateľom v čom je to iné ? Ja sa nikdy nechcem vydať a zato mi ma na priateľovi záležať menej ako keby bol môj manžel ? A co iné ako laska by bolo medzi nami keby sme manželia ? Je to iste .... A @amy8 drž sa skús to v tej poradni a ak to ani tak nepojde netráp sa ďalej pre človeka co o to nestojí držím palce

celasapremenim
14. sep 2016

@amy8 prijmi fakt, ze ked on si neuzna zavislost, nema sancu sa z nej dostat liecenim, ako dospeleho by ste ho museli zbavit svojpravnosti, on sa zrejme nebude chciet liecit
ultimatum mu mozes dat jedine to, ze ostanes s nim len pod podmienkou, ze sa prelieci, lebo je zavisly, je vsak velmi pravdepodobne, ze sa s tebou rozide v tejto faze zavislosti

on odmietne a na tvojom mieste by som nedbala o svoje city ku tomuto cloveku, dbala by som na bezpecnost dcerky a na jej buducnost, dcera nech ti je na prvom mieste, tam mas ten azimut....skus si to nechat rozlezat v hlave, ver mi, ze mam pravdu, nic a nikto nestoji za viac, ako zdravie a stastny zivot tvojej dcery, neznic jej zivot

city ta prejdu do dvoch rokov, bude ti lepsie a mozno stretnes niekoho, kto si zasluzi, aby si ho lubila a bude pre teba a tvoju dcerku oporou

sossannah
14. sep 2016

@bruneta880 nepísala som o obrúčke, ale o sľube .. ten sa dáva poväčšine v manželstve .. i keď nehádžem do vreca všetkých, ktorí v manželstve nežijú .. pokiaľ je vo vzťahu láska a aj jeden, aj druhý vie, že to nie je o ňom, ale o tom druhom, tak vzťah je plnohodnotný .. mám skúsenosť s dvomi závislými ľuďmi, síce na alkohole, ale nevidím v tom menšiu závislosť a museli nájsť v sebe naozaj silnú vôľu, aby s tým skoncovali a vôbec na žiadnom liečení neboli .. a poznám príbeh jednej ženy, ktorá manžela dala na liečenie niekoľkokrát, resp. ho presvedčila, ale nedostal sa z toho a musela zo vzťahu odísť.. (lebo bola fyzicky a psychicky týraná)

@adell77 nikde vo svojom príspevku som nepísala, že ten kto nežije v manželstve, si svojho partnera menej váži .. je to o vás dvoch, ja vás nepoznám a ani neposudzujem ..

píšem to tak, že proste v manželstve, kde obaja poznajú hodnotu toho druhého a sľub, ktorý si sľúbia (či už v kostole, na úrade, v nejakom inom kresťanskom spoločenstve ... ) majú neustále na pamäti a nie je to len nejaké slovo do vetra, tak v takom vzťahu má človek istotu .. kdežto vo vzťahu na divoko, kde jeden žije pre seba a druhý dajme tomu pre rodinu (alebo tiež pre seba), tak tam je to ako domček na piesku ..

simculllka
14. sep 2016

@amy8 ahoj, príbeh z môjho blízkeho okolia. Kamoška si našla skvelého chalana (podľa nej),ktorý mal drogovú minulosť. Ale už údajne šťastne za sebou, hoci v kuloároch sa hovorilo o tom, že nikdy naozaj neskončil. Ale všetci sme jej závideli, on isto nedroguje, veď mu dávala robiť aj testy na drogy, ktoré údaje priamo pred ňou ocikal.. No proste, napriek tomu,že veľa ľudí v okolí tvrdilo niečo iné, kamoška dôverovala svojmu frajerovi. Čuduj sa svete, o pár mesiacov otehotnela, prišla svadba. Ešte na svadbe hovorili niektorí jeho známi, že isto je v tom. A zrazu, na druhý deň po svadbe, milý chlapec nastúpil na liečenie, lebo ( prekvapenie obrovské) on furt fičí na drogách. Že vraj si ona na druhý deň všimla, že jej ukradol peniaze z účtu... No a takto bol na liečení tri roky!!! Nebudem to už ďalej konkretizovať. Už sú rozvedení a kamoška povedala, že to bolo to najlepšie, čo kedy urobila. Syn má šesť rokov a tatka vidí raz za čas. Kamoška má nový vzťah, v ktorom je naozaj šťastná. Jej exmanzel ju okradal, klamal ju a využíval, dokonca chcel klamstvom obrat aj jej rodinu o peniaze. Drogy sú svinstvo a v živote by som takémuto niečomu nevystavila svoje dieťa. Áno, pomôcť môžeš, ale ak sám o to nemá záujem, môžeš sa aj rozkrajat a nepomozes mu. Možno keď ti začnú miznut prvé peniaze z účtu alebo dostaneš preventívne jedni facku, spamätas sa a prestaneš ohrozovať svoj život a život svojej dcéry. Ja by som však až do takéhoto štádia nechcela dôjsť. Každá z nás si myslí, že chlap sa kvôli nej zmení, ale nie je to vždy pravda. Možno budeš svetlá výnimka, ale ja by som to nepokusala. Si už zodpovedná aj za svoju dcéru a to by malo byť pre teba prvoradé. Držím palce.

charity
14. sep 2016

@amy8 Je zavisly. Prec od neho.

majcika
15. sep 2016

@amy8 ty si povinná chrániť svoje dieťa. Tvoj marihuanovy partner nie je tvoje dieťa, nechce si priznať problém a nechce ho ukončiť. Môžeš ho nútiť ísť na liečenie ale to sa nepodarí, keďže je dospelý svojrázny vôbec nemusí nastúpiť na liečbu, ak to aj urobí nikde nemáš zaručene že prestane brat pi liečbe ak ju aj absolvuje celú. A vieš prečo? Lebo závislý človek si musí upratať najprv telo tj deťom potom hlavu stanoviť si priority a to trvá min 1 rok kým dospeje do štádia, že sa môže vrátiť a nespadne späť do drog

shia
15. sep 2016

@amy8 ja som tento príspevok ani nedočítala do konca - stačili mi prvé vety a pomyslela som si - a to ti je nejaký cudzí feťák prednejší ako dcérka??? nerozumiem týmto ženám...radšej ničí seba a dcérku kvôli cudziemu chlapovi, ktorým ste úplne očividne obe ukradnuté..

radkamikic
15. sep 2016

Necitala som vsetko ale pokial si dospely neuvedomi ze problem je na jeho strane skoda investovat do takeho vztahu ....a uplna priorita pre autorku ma byt vlastne dieta az dlho dlho potom moze riesit spasu ostatnych

viktora26
15. sep 2016

presne viem ako sa citis. aj ked ja este dieta nemam a neviem ako by som reagovala v takej situacii ale mala som muza(vtedy este priatela) ktory bol zavisly na marihuane. dal si aj 3-4 krat do dna, uz som nevedela kedy je pod vplyvom a kedy nie. ma to sralo ale nevedela som s tym nic urobit.. tiez mi rozpraval ze preco ho chcem menit a kazda jeho byvala ho chcela takisto menit.. ze preco ze toto je on a takto to aj ostane a on sa menit nechce koli nikomu.. tak som to prestala riesit. vnutri ma to stale sralo a trapila som sa koli tomu strasne.. a myslela som stale na to ked som bola snim ze ci je zas v tom proste uz clovek ani nevie.. po nejakom case som zistila ze som tehotna.. tak chlap v soku.. aha? uz to nebude take ruzove jak doteraz zivot gombicka. dokonca prvy den jak sa to dozvedel v tom soku rozmyslal aj nad tym aby som si babatko dala zobrat.. nikdy!! som revala ako chora cely den a na druhy den mi napisal ze by sme urobili najvacsiu chybu v zivote lebo nas miluje a dal by za nas zivot. tak odvtedy mi slubil ze sa zmeni.. .. ano zmenil.. a to ze som vydrzala som urobila najlepsie ako som mohla. sice som sa trapila ale stalo to za to lebo to bude najlepsi otec na svete kedze on oca nemal nikdy a maminka mu zomrela stale mi hovori ze nase dieta nikdy nebude mat take detstvo ako on ze to nikdy nedovoli.. kazdy den mi bozkava brusko rozprava sa s nim rozprava ako nas miluje..
v prvom rade teda musi chciet on.. on sa tak musi rozhodnut a uvedomit si co ma.. nikto iny mu to do hlavy nevtlcie ja len dakujem tam tym hore ze ten moj sa toho vzdal a dobrovolne.

petulda333
15. sep 2016

Takyto clovek by mojim priatelom uz nebol!

yna1
15. sep 2016

@viktora26 kiezby kazdy pribeh mal takyto stastny koniec 🙂

michal3691
20. sep 2016

tu si nasli zeny svoje 🙂 moj nazor je taky ze ak si clovek plni povinnosti tak coby nie , ja som si tu ties uzil svoje pred rokom aj daco ked mi zeny odtial nadavali do smaziek a podobne 🙂 a zijem stale a nic sa nezmenilo 🙂 ludia fajcia a piju a zije sa 🙂 Nejdem obhajovat tvojho frajera pretoze neviem kolko a ako huli a aky je zodpovedny ako sa ta uz pytala adel222 pretoze podla mna je rozhodujuce toto 🙂 Ja drogy uzivam roky nie konkretne marihuanu ale da sa to nesom ani vypatlany ani agresivny 🙂 zeny co ti tu maluju katastroficke scenare su mimo realitu neskusili nic a iba ukazuju najhorsie pripady 🙂 Ja ties poznam tucne zeny ktory sa prejedaju cokoladou a umru na cukrovku a ? Podstata veci nieje ho hnat na liecenie ked chodi do prace , je zodpovedny , a huli vo volnom case no a ? Zakladna otazka kontroly nad svojim stavom je jasna : sadol za volant skureny ? do prace isiel skureny ? Zahuli doma ked ma na starosti dieta ? ak nie neriesit prave naopak vtedy sa necuduj ze ti zacne hovorit ze ho chces menit 🙂 Samozrejme ze drogy su ako ohen ak si clovek nevyhradi pahrebisko moze s toho vniknut poziar 🙂 ale to je z ineho sudka 🙂 Na modrom konikovi nehladaj ziadne rady pre chlapa tuna neznasaju takych ktory sa vedia bavit , hned opustit , nechat tak , rozviest sa , nic ine 🙂

me3
20. sep 2016

@amy8 suhlasim s
@michal3691

lubkavargova1
20. sep 2016

No neviem ale ked "bavit" sa znamena ficat na mariske, alebo byt mimo relity..tak nech sa paci...mne je suma fuk ci sa niekto odstreli s nejakou latkou len aby mu bolo fajne a lietal. Len potom nech ten cloovek sa pekne odhlasi zo socilaneho a zdravotneho systemu a plati si vsetko sam. Lebo ja odmietam sa z mojich dani skladat na jeho dalsie zdravotne problemi v buducnosti a aby vyuzival....ked si vie sam zapalit marisku alebo slahnut nieco ine, tak si vie dobrovolne aj sam platit tieto veci.

celasapremenim
20. sep 2016

@lubkavargova1 to mas teda pravdu
a ja odmietam aj fajciarom a alkoholikom a aj ciganom platit a cirkevne vydavky by som tiez nakategorizovala, co ano a co nie, lebo prinos aj do splocnosti maju, ak mnisky sa staraju o ludi v socialnej nudzi, alebo bez rodiny na posteliach, a supluju jednoduchym ludom psychologicku starostlivost....ale nakategorizovat

mawka
20. sep 2016

@michal3691 no a povedz mi, kolko takych ludi je uvedomelych, ktori beru drogy a vedia si to zmenezovat tak, ze to neni na ukor rodiny a neohrozuju tym ani nijak okolie? velmi malo.

desantana
20. sep 2016

michal3691 ono by to bolo vsetko fajn, keby to bolo len tak, ako si ty napisal. Problémom drog je vsak to, ze sa pri nich postupne menia priority-hodnotovy system cloveka. Tak sa vlastne clovek meni pred ocami. Rychlost upadku uzivatela zavisi na jeho genetickej vybave. Viacere tu radia opustit takéhoto cloveka a urcite by to bolo rozumne riesenie. Pretoze takyto vztah bude prinasat autorke kopec bolesti a buducnost je viac, nez neista. Ak zacne s drogami experimentovat dieta, tak ho maju rodicia moznost dat na liecenie nasilu. Dospelého cloveka ale neprinutis a spolocnym znakom vsetkych zavislych ludi je to, ze si tu zavislost a svoj "problem" nechcu priznat, tak preco by mali ist na liecenie, ked im vlastne nic nie je a dokonca ani nic zle nerobia. Ja som si taketo nieco tiez zazila, podrobnosti nechcem opisovat. Ale rozumiem autorke, ze sa brani tymto radam. Este sa nedostala na svoje dno, az potom (ak jej zostane dostatok sil) sa z neho odrazi a takéhoto chlapa opusti. Skoda len toho casu, co takto premarni

monikq
20. sep 2016

clovek ma sancuna zmenu len vtedy ked spadne na uplne dno. bud sa od neho odrazi alebo zostane lezat.
zo zavisalkom sa nema vyznam po dobrom rozpravat a dohovarat mu. nie je v stave to pochopit.
asi to bude zniet kruto a pre mnohych nepochopitelne, ale ak ti na nom naozaj zalezi, tak ho surovo "natri" policii. lebo tam to speje, tak to urychli, kym je cas.
ked ho zbalia, urcite sa dostane do abstaku a vtedy nastane u neho naozajstny proces rozhodovania, ktorym smerom....

lubkavargova1
20. sep 2016

@celasapremenim ja to viem a chapem..len nechapem prispevky, ked pride clovek co frci na takych latkach a ide obhajovat ake je to super najsamfasa a my to nechapeme a nechceme sa s olu s nim "bavit"....no dobre, tak bavme sa, ale kazdy na svojom piesocku a za svoje. Len ja mam velakrat prave ze pocit, ze akonahle by taky ludia mali znasat aj dosledky tak padnu tak hlboko na hubu, ze sa tazko postavia. Samozrejme, nech to s fajci marisku a slaha ine veci za svoje peniaze. Kludne, ja mu spravim hoc aj full servis...ale je skor opacny pripad, kde to zacina nevinne a potom skoncia uz veci v zalozniach, penaze sa stratia z uctov atd. Dobre, mozno si taky pomyslia, ze to nie je ich pripad...ved oni chodia do prace...poctivo....dobre, tak prosim...

lujza123
20. sep 2016

Jezismária, je smutne citat kam az siaha nevedomost spolu so statnou bubububu antidrogovou politikou, to tu vyznieva ako keby si tu marihuanu picha priamo do zil 😀 😀 ach

@amy8 ako casto tvoj priatel fajci? Vies mam kamosa co ho jeho frajerka tiez posiela na liecenie za to ze si raz za tyzden zafajci travu, tak ako to robi obrovske mnozstvo ludi. Kontroluje ho, hadaju sa koli tomu, podla mna uplne zbytocne, ona si tiez neda nic vysvetlit ze kym ona moze mat kavu a cigaretu niekto ma takisto jointa.

Priatel by mal v prvom rade ist na navstevu k psychologovy, kde sa urci ci naozaj ide o zavislost alebo len rekreacne uzivanie..trava nieje heroin, ani alkohol, neboj sa, na to sa neumiera, ani sa koli tomu nekradne a neruinuju rodiny

celasapremenim
20. sep 2016

@lubkavargova1 prosim ta, hentoho som ani necitala hore, co na neho reagujete
jednoducho clovek na drogach, akykolvek, je postupne niekto uplne iny
preliecit sa dokaze jedine za principu, ze si to prizna, ze je zavisly a zaroven ti ludia si ospravedlnia, ze vsetko za vsetko ich pocinanie mozu okolnosti, inak by sa nedokazali preliecit
prelieceni ludia ziju v kolajach, stretavaju sa a drzia sa navzajom, inak by mohli znovu zacat, su aj taki, co sa nestretavaju a nezacnu, ale tam je ina silna motivacia a charakter este nebol zlikvidovany dostatocne
druha vec, prelieceni abstinenti od cohokolvek su odporni sebecki ludia a cele svoje siroke okolie nutia zit v ich mantineloch
ja chapem manzelky, co maju s takymi chlapmi napr. deti a ze kvoli detom to znasaju
ale nemat deti pri takom, dobre si rozmyslim, ci si hodlam znicit psychiku, lebo niekomu drbe z abstinencie, lebo to presne im je potom cely zivot
bohuzial je to tak