Priateľ mi nedovolí psa
Prednedavnom sme sa s priatelom prestahovali do spolocneho domu. Od uplneho zaciatku nasho vztahu vedel, ze velmi tuzim po psikovi-jazvecikovi a dohodli sme sa ze hned ako sa zabyvane zacneme hladat - idealne utulkaca alebo nechceneho psika.
Nasla som teda pani, ktora chce darovat svoju 5r. sucku kvoli alergii syna na srst. Sucka sa lieci na stitnnu zlazu, o 2 tyzdne ma mat kontrolu u veta, bez toho ju nikomu zatial nedaruje. Navrhla som teda ze ju pojdem pozriet, aby som nebrala “macku vo vreci”, jasne ze ak by som videla ze nie je v poriadku tak to zrusim a najdem si ineho psika.
Priatel na mna zrazu vybehol, ze doma nechce ziadneho stareho choreho psa a ak si ho donesiem domov, tak ho rovno mozem ist zaniest do utulku, lebo on s nim pod 1 strechou nebude. Zostala som zarazena. . Vraj si za jeho chrbtom planujem dotiahnut domov choreho psa, ktory ma bude stat celu vyplatu a on ho tu tolerovat nebude a nech sa neopovazim ho priniest. Mala to byt pritom len navsteva, aby som vyhodnotila ci je ok.
Priatel o vsetkom vedel, aj o chorobe, aj o mojej navsteve, akurat mu to cele islo jednym uchom dnu a druhym von, lebo cumel do telefonu a nepocuval ma, ked som mu to vravela prvykrat. A tak je nasraty uz 3 dni ako pentagon, pricom od zaciatku so psom suhlasil, ale tohto jednoducho nechce a neda si nic vyvetlit. Chcela som aby ho teda siel pozriet so mnou, no vraj aky ma zmysel ist pozerat psa, ktoreho doma nechce a bodka.
Som vytocena do vyvrtky a namiesto psa mame za sebou “krasny” predlzeny vikend plny hadok 🤷🏻♀️
Vas nazor na celu tuto situaciu? V tom navale emocii neviem objektivne vyhodnotit, kto by sa mal komu ospravedlnit, a mam chut ho vymenit za psa 😁 (srandujem).
@lindous povodna dohoda bola taka, ze “moj” bude jazvecik a on chce vlciaka. Nakoniec sa sam rozhodol, ze na vlciaka nema cas a priestor sa mu venovat. Pre mna je vlciak ten posledny pes, ktoreho by som chcela doma, nepaci sa mi, je velky a potrebuje velky vybeh a hodiny treningu. no nikdy som mu nepovedala ani slovo, a ak by si ho priniesol domov tak ani nepipnem, lebo respektujem jeho volbu.
@zmrzlinka2021 a on ju respektovat nema ? Ci len chlap ma hlavne slovo a zena len poslusne hopka pri nom ? Sa necudujem, ze sa tu dookola riesia uplne hluposti, ked zena je len nejaka podradna bytost bez nazoru a ma len pocuvat svojho muzicka.
@romi0310 zviera nie je predmet ani nieco docasne na par dni a v pare musi byt vzajomny suhlas.
V manzelstve su velmi doelzite kompromisy, ale su veci, kde musi byt jednoznacna zhoda, napr. ci aj dalsie dieta - proste ak jeden s tym nie je OK, tak dieta za kazdu cenu neprinesie harmoniu do rodiny.
A ano, pes nie je nevyhnutnost - ak vopred neboli dohodnuti na tom, ze chcu psa obaja, tak ziadneho psa by si nemala dotiahnut domov.
To nie je o podradnosti, ale o respekte, ucte. Ak mne vyslovne nieco velmi vadi, moj manzel ma plne respektuje a nejde mi robit prieky. Detto aj ja. O tom je fungujuce manzelstvo. Beriem ohlad na toho druheho. A hovorim, nejde u nich o skrecka, ktory sa "strati v dome a predrichme vacsinu zivota". Ide o psika, ktory bude okupovat cely dom, treba sa mu venovat, pojdu do toho spolocne financie...
Ak je pre nu podstatnejsi pes pred vlastnym snubencom, tak radsej treba ist od seba.
Tak toto mi príde od začiatku veľmi zvláštne nastavenie mať doma každý "svojho" psa a tváriť sa, že ten druhý.. sa ma netýka? alebo neviem teda ako ste si to presne predstavovali... ja si neviem predstaviť, že by priateľ domov doniesol domov akékoľvek zvieratko len-tak, bez toho aby sme s tým boli obaja stotožnení a to isté aj naopak... keď trošku vychladnete z toho konkrétneho, asi by ste sa mali o tom porozprávať vo všeobecnosti...
@lindous Ja som velmi na mačky, ale moj muz nesuhlasí s mačkou v byte, tak nemame mačku 🙂 a svet sa absolutne nezrutil. Proste respektujem jeho volbu nemat zviera v byte a je pre mna podstatnejsi, ako "mačka".
@lindous jasne ze by som lubila aj jeho psa, aj by som sa mu venovala, zboznujem vsetkych psikov. Boli to len preferencie ras, ktore sa nam pacia.
@zmrzlinka2021 moj ma alergiu na macky, jasne ze by som si nikdy ziadnu nedoniesla. Keby bolo na mne, mam aj potkanikov, papagaje, jasterice.. milujem zvierata. No on nic z toho nechce, tak ziadne nemame. Pes je jedine zviera, o ktorom je ochotny sa bavit, aj to uz teraz viem ze bude mat zakaz vstupu do spalne lebo tam ho neznesie.
Nevzala by som toho psa, ak s tym nesuhlasi partner. Zbytocne z toho budu neskor problemy-zo skusenosti ti to vravim. Moj muz nie je psickar, pes sa nam naskytol a vtedy s nim suhlasil podla mna pod vplyvom zalubenosti, ale tolko pind som si za tie roky vypocula…vsetka starostlivost je na mne, vynimocne ked musi nieco on riesit, tak lwn nadava. Nepaci sa mu, ze mu nici travnik, ze smrdi, ze slinta, stale dokola pocuvam nejake pindy. Cize ak nie ste na rovnakej vlne, nechod do toho-nwbudes mat ziadnu podporu a zbytocne stresy
@zmrzlinka2021 prečítala si si úvodný príspevok?
,,Od uplneho zaciatku nasho vztahu vedel, ze velmi tuzim po psikovi-jazvecikovi a dohodli sme sa ze hned ako sa zabyvane zacneme hladat - idealne utulkaca alebo nechceneho psika." - vedel o jej túžbe od začiatku a DOHODLI SA (množné číslo, čiže s tým súhlasil).
Toto nie je o rešpekte ani o kompromise. Ak by sa môj partner zachoval tak ako ten autorkin, veľmi by som začala prehodnocovať náš vzťah, pretože to o ňom hovorí veľmi veľa. Keď bude nejaký problém tak urobí čo? Pánko sa tvári, že dom je iba jeho a on má to hlavné slovo. Čudujem sa, že zrovna ty, ktorá tu veľmi rada prezentuješ názor, aby si žena dobre všímala akékoľvek signály mužovho správania, ktoré môžu v budúcnosti spôsobovať vo vzťahu problémy, si ok so správaním autorkinho partnera, ktorý je zjavne panovačný a nerešpektuje jej prianie aj keď zo začiatku s ním problém nemal. Rešpekt a úcta by mala byť z oboch strán a ak aj nesúhlasil s tým psom, ktorého chcela autorka, dá sa to vyjadriť inak. Pri týchto témach, ktoré tu zvyknem čítať si vždy hovorím, že som vďačná za svojho muža a obišli ma takíto "tajtrlíci".
@lalala94 ano,ze budu hladat. Spolu. Ona ho nasla sama. To je asi jeden z problemov. A tiez by som choreho psa nechcela. Vobec sa mu nedivim
Ty chceš psa. A chce vôbec psa aj tvoj priateľ? Naozaj či chce? Alebo je to o tom, že ťa má rád a preto bude psa tolerovať? Viem si živo predstaviť ako bude v takom prípade pindat na úplne všetko okolo psa. Nechaj trochu túto tému vychladnúť. Netlač na pílu. Si dospelá. Určite dokážeš oddialiť túžbu po niečom ako psík.
Akoze ja ale chapem aj jeho.Aj ja tuzim.po psovi ale brat si stareho choreho psa ktory potrebuje nonstop asistencou veterinarov?Ja by som to nespravila.Chaoem ako to myslim.
Suhladim s tvojim priatelom. Ma pravdu v tom, co povedal.
@petulda333 ten pes má len chorú štítnu žľazu, veď to nebude liečba za neviem koľko stoviek eur mesačne. Veľmi závisí od toho, čo tomu psovi je. My sme si vzali zdravého psa z útulku a o polroka sme zistili, že má alergiu a mesačne jeho lieky stoja 45€. Podľa autorkinho muža by už mal pravdepodobne letieť do útulku. 🙄 A že ho našla sama? A ako presne to malo prebiehať? Mali spolu sedieť za počítačom a prehladávať FB stránky útulkov či bazoš? Našla psa, oslovila pani, či je to aktuálne a začala diskusiu s priateľom, ktorý vlastne ale nediskutoval, rovno povedal nech sa ho neopováži doniesť domov a tolerovať ho nebude. Neviem no, nie som zvyknutá na takéto panovačné prejavy, preto mi ten jeho výstup príde odveci. Už ale to, že kašlal na to, čo mu autorka hovorí a radšej si ťukal do mobilu mi tak nejako napovedá, že ten vzťah ok nebude, ale to nech si zhodnotí autorka sama, ona doňho vidí viac než my. Pes bude v tomto prípade najmenší problém.
Cize ob sa vzdal svojho sna vlciaka a tebe teda dal otaze hladania psika. Ty si nasla a on sa vyjadril..
Akurat teda sposob, akym to povedal a jeho chovanie su ozaj na h.ovno.
Vzdy je taky vybusny a nepocuva?
@lalala94 mne pride pristup oboch dost zvlastny. Ja ho aj chapem. A ano,ja by som s muzom sla do utulku pozriet spolu. Alebo by som nasla niekolko psov a ukazala mu ich. A spolocne by sme sa rozhodli. A nie,ze pridem,ze idem pozriet psa.
@petulda333 no áno, samozrejme, tiež by som sa išla pozrieť spoločne do toho útulku (muž autorky to ale odmietol). No súhlasím s tebou, že je to celé divné.
@maminkadeticiek akeho stareho psa? Ten pes ma 5 rokov, dozije sa minimalne 15. A ziadnu nonstop asistenciu veterinarov nepotrebuje, mozno tak kontrolu kazdy druhy mesiac.
V takýchto veciach buď alebo, nie je priestor na rešpektovanie, treba spraviť kompromis... A ten musíte spraviť spoločne... Ja som vymyslela psa, muž vymyslel rasu, ja som ho kúpila a muž sa stará, dobré no nie? 😂😂
Uplne pomimo vsetkych veci tykajucich sa vasich dohod. Ja iba fakty veterinarneho charakteru.
Ak ma pes problem so stitnou zlazou, predpokladam ze nizka T4, substituuje sa to liekmi, vacsinou Forthyron. Bude to brat dozivotne, 2xd, ale co chcem povedat, na vahu jazvecika je to mesacne smiesna suma, ziadne palky. Takze mozno si skuste ozaj vysvetlit aby sa nebal ze teraz 200e z vyplaty mesacne pojde na lieky pre psa.... Aj keby z tvojej... Ak ide len o to.
Schvalne som to pozrela, zavisi samozrejme od doktora, pracoviska, atd... Ale ak ma ten pes cca 10kg, pri davke co priemerne treba vyjdu cisto lieky ani nie 10 euro NA MESIAC. A to som este par eur nadhodila, reku ak je niektore pracovisko drahsie 🙂
Nuz a ine veci, aj ked vezmete psa z utulku, neviete ako zdravy/chory bude do buducna, takze ano pes prosto je aj zavazok financii, co predpovedat nevie nik.
A na kontrolu sa vobec nechodi kazdy druhy mesiac. Ak je pes stabilizovany a berie dlhodobo, staci raz za polroka-rok zakladny odber na t4, keby nic ine..
A aj to niektori majitelia chodia tak raz za x rokov 🙂
Ja si myslím, že on vlastne žiadneho psa nechce a na každom mu bude niečo vadiť. Možno aj zo začiatku nejakého chcel, ale teraz si uvedomil, že pes nie je hračka a ty sa mu budeš musieť venovať. Možno sa bojí, že psa budeš mať radšej ako jeho. Neviem, čo sa mu preháňa v hlave, každopádne sa treba o tom porozprávať, keď krásavec vychladne.
Ked mate psa, nemozte na dovolenky, nemozte sa hnut z domu, ak nemate dohodnutu opateru o neho. Ked sa vam zadari dieta, ci dve, budes mat cas sa starat o deti, dom, domacnost, aj vencit psa? Pes nie je na 1-2 roky. Bolo tu x diskusii, ako sa niekto stazoval, ze predtym to bolo v poho, obstarali so dvoch psov,... a po dietati sa nevladze starat o vsetko zive doma.
@liljana na dovolenky nechodime, a ak by sme nahodou aj sli, psika mame kde nechat - v rodine mame niekolko psickarov, co robia aj psie hotely, aj v okoli je ich niekolko. Byvame v dome, kde otvorim dvere na terasu a pes ma priestor vybehat sa na dvore, plus s nim budem chodit na prechadzky. To je cele davno premyslene, nie je to rozhodnutie z hodiny na hodinu, mame vsetko co pes potrebuje a neodlozime ho len tak, ked pride dieta. Stat sa moze hocico, pes moze aj do roka zomriet na akukolvek chorobu, ale moze zit aj 18 rokov. No urcite nie sme nezodpovedni blbeckovia, co si vezmu 5 psov a zavru ich do koterca. Chceme clena rodiny a uz teraz je jasne ze psik bude milacik, teda minimalne moj, priatelov pristup neviem predvidat.
Môj manžel by tiež chcel psa. Lenže ja nemám k tomu vzťah. Ku psom mám odpor. Nechcela by som psa ani keby mi za to mali platiť. Keď som bola malá pohrýzol má pes. Tak sa to celý život so mnou vlečie a psov sa bojim. Našťastie manžel to rešpektuje a zmieril sa s tým, že nebudeme mať nikdy psa. Lenže Vy ste boli dohodnutí. Na Tvojom mieste by som teda nezobrala tohto psa, ale išla s ním niekde do útulku a našla iného psa.
Kazdy pes ma plusy aj minusy, stena, starsi, chory, hyperaktivny. Tu nejde o psa, ale ze ste sa v niecom nezhodli a kazdy mate iny nazor. Ty chces pocut, ze si v prave a ze ten pes spada do vasej dohody. Riesenie je len na vas dvoch. Obaja mate rovnake pravo chciet/nechciet.
Jazveciky maju sklon k chorobam stitnej zlazy, znizenej funkcii, ktora moze viest neskor k chorobam srdca ci cukrovke. Mna by este mrzelo, ze ma 5 rokov a o par rokov mu zacnu jazvecikovske problemy s chrbticou. Nuz ale uz je narodeny, trpiet bude kdekolvek, ci u vas ci u niekoho ineho. Jazceciky su krasne, susedia mavali vzdy len jazvecikov, ale vsetky chodili neskor prehnute, ziadny schodik neprekonali atd
Nechápem, prečo sa kvôli tomuto hádate a kazíte si víkend. Zaobstarať si psa nie je maličkosť, s tým proste musia súhlasiť obaja. Akonáhle jeden nejakého konkrétneho psa nechce, treba hľadať iného. Na dôvodoch nezáleží. Určite nájdete aj psíka, ktorý bude vyhovovať obom.
K tomuto konkrétnemu prípadu, nechcem vyzerať bezcitne, ale tiež by som chorého psíka nechcela.
Ja by som sa bala do taketo prostredia si kupit psa, bala by som sa aby priatel neublzil psikovi alebo mu nieco nepodhodil. To nejde proste ze ty si kupis jazvecika on vlciaka. Ked sa ti nebude dat tak aj on sa musi postarat o tvojho jazvecika. Podla mna ti robi len na truc ked vie ze sa ti vlciak nepaci just si ho chce kupit. Zrejme ta namotal na toho psa, aby si vobec s nim bola ochotna ist do domu a teraz cuva. Zrejme tych nezhod mate viac.
Roky sme mali retrievera, potom sarpeja a neda sa to tak ako si to vy predstavujete.
Celý deň ste v praci, nekupujte si psa.... A nie určite to za hádku nestojí. Co za hádku stoji je ze vedel o tom a,teraz vyrukoval a tym ze mu to vadí, nepočúva ta atď. Takéto situácie budú a aj horšie, ak si prístup nezmenite, inak sa budete musieť dohadovať pisomne :D

Uprimne, ked ma tvoj partner uz teraz taketo nazory, tak by som si ziadneho psika radsej nebrala. Jednoducho, su ludia, ktori maju k zvieratkam vztah a su taki, ako aj tu v komentaroch, ktori k nim ten vztah nemaju. Niekomu nerobi problem vysolit za mesiac na seba 100€ ale na psa mu to uz vela pride. Ja som bola odmalicka vedena k laske k zvieratkam a popravde mam ich radsej, ako ludi. Na zaklade toho som si vyberala aj partnera. Nastastie moj manzel je v tomto uzasny a v zivote by neriesil, ze ci zaplatit pre psika tu najlepsiu starostlivost alebo nie. Doma mame dvoch psikov a jednemu sa rok dozadu zlomila labka. Operacia 1200€. A vsetko okolo nas vyslo cca 3000€. Segrin psik zas abaolvoval operaciu v Rakusku za 5000€. To, ze si niekto kupuje zdraveho psa este neznamena, ze aj cely zivot zdraby bude. Tu vidim totalny nezaujem z partnerovej strany a na vsetky sracky, co sa za zivot stanu, budes sama. On si mysli, ze pes je nieco, co postavis do zahrady a on tam bude do konca svojho zivota slusne sediet alebo lezat. Samozrejme sa ale moze stat aj to, ze sa do neho zamiluje a bude to jeho najvacsi milacik. Aj take pripady boli. Mam aj v rodine. Ale napriklad kolegyna nemala nikdy vztah k psovi ani jej priatel a kupili dcere buldocka, lebo ho chcela. Ten im skapal...doteraz nevieme pravu pricinu, ale jej to bolo uplne jedno. Teraz maju dalsieho a ani nechcem vediet, ako sa ten u nich ma, nakolko jej priatel je uplny kreten. Takze si treba zvazit, ci ste obaja rovnako naataveni