Priateľ mi neprispieva, všetko platím ja
V skratke....mám od leta priateľa, ide o intenzívny vzťah, sme spolu denne, ozaj len pár krát sa stalo, že sme sa nestretli. Sme v určitom veku, obaja dlho rozvedení, on o dosť starší, deti dospelé, býva pri rodičoch, ale zase musím povedať, že oni sú už v takom stave, že on im je veľa nápomocný, myslím ako s prácami pri dome a v záhrade. Ja bývam ešte so synom. Ide o to, že počas prvých mesiacov som ho samozrejme hneď domov nevodila, tak sme chodili na kávu, na prechádzky a občas počas víkendu niekde na penzión. Večeru platil z 90% len keď sme boli na ubytovaní, inak sa stalo pár krát, že sme boli niekde na večeru. Ja som mu zase na margo toho stále niečo kúpila, tričká, sveter, voňavku. Pár mesiacov už chodí ku mne do bytu, je tu každý deň do večera, cez víkend aj prespí. Bol tu celé sviatky a nič. Nikdy mi neurobil nákup....ako prinesie zemiaky na jedno varenie podotýkam alebo nejakú zaváraninu, či občas vajcia, aj to len keď pýtam alebo keď mu volám a je na ceste, tak zbehne kúpiť maslo napr., keď mu poviem. Inak, vianočný nákup som hradila sama celý, sivestrovský na polovicu a to som už mala doma dosť vecí nakúpených, čiže len také dokupovanie. Už som ho aj pár krát vybalila domov s jedlom alebo koláčmi, lebo jeho mama už veľmi nie je schopná navariť. Keď sme niekedy v obchode, hlavne pred víkendom a robím nákup, tak platím ja, on zaplatil fakt pár krát, keď išlo o sumy do 10 E. A u mňa ako doma, stravuje sa, vyberie si z chladničky čo chce, variť nevie, čiže ešte aj varím len ja, zo začiatku občas aspoň riad umyl, teraz už ani to nie. Podotýkam...príjem má medzi 1800 - 2000E. v lete viac, je na výsluhovom dôchodku + pracuje. Ja medzi 700-800 E. O výške jeho dôchodku som sa dozvedela nedávno náhodou, ja som sa nikdy nepýtala, dovtedy som sa ešte aj cítila trápne, keď sme sa občas niekde ubytovali a on mal výdavky. Cítim sa znechutená, postupne mi to dochádza, lebo sa to ukazovať začalo vlastne až potom, keď som ho začala vodiť domov. Čakala som, či ho to napadne, lebo mi je trápne mu to hovoriť, sám by sa mal nejak spamätať. Viem, že komunikácia je základ, ja som mu už myslím aj dosť dala najavo, že to by tak nemalo byť a nič. A vravieť mu, že by sa patrilo, aby občas nakúpil.....to fakt je trúba? A už aj keby som to mala od neho žiadať, už len tým mi odpadáva od srdca. Inak veľa vecí mi nasľuboval, ktoré som ja sama od neho ani nechcela, bola to jeho iniciatíva, ale išlo to pomaly do stratena...Čiže ja to tak či tak vidím na rozchod a to je len jedna z vecí, čo mi vadí.
@vitalita1 Ja budem asi za tu zlu v tejto diskusii Ale bola som na tom podobne s priatelom prvych 6-7 mesiaocv, chodil ku mne on na vikendy, pretoze v jeho byte mal spolubyvajuceho, a Ja som byvala sama, priatel ma slusnu pracu, zaraba 10 krat viac ako Ja, Ja zarobim sice tiez dost, vzdy som si nakupovala sama, NIKDY, som od neho neziadala peniaze ked sme u mna jedli cely vikend a nikdy ma to teda ani len nenapadlo! ale! My radi chodime mimo, niekedy na vikendy, dovolenky, lyzovat, na vecere von, stale nieco a to VZDY plati priatel! Teraz ideme byvat spolu a dokonca odo mna nechcel ziadne peniaze, ze nech si platim skolu, Ale je mi to hlupe Takze aspon niecim prispievat budem. Podla mna, to tvojmu priatelovi proste nedochadza, pozyvas ho k sebe, Je to len vikend, Takze zrejme to co u teba zje je pre neho irelevantne. Mojho priatela tiez nikdy nenapadlo, ze hej spravim nakup, Ja teda vsetko objednavam online, ale zasa vonku vzzdy vsetko plati on, kupuje mi veci, darceky pre mna aj pre malu. Sama musis vediet aky mate vztah a co do neho davate
@vitalita1 ja keď to porovnám s priateľom mojej mamy (bola cca 8r vdova keď sa dali dokopy), čo je obyčajný človek s platom neviem ani akým ale robí na družstve tak asi fo nebudú tisíce, s ktorým chodia na dovolenku, po výletoch, ide bud on k nej na obed alebo ona k nemu na víkend, do peňazí im nevidím ale tak nejak sa vždy podelia, aj nám sem tam pošle niečo zo záhrady a to by ani nemusel keďze my žijeme dávno inde. Ten tvoj bude typický strýko drzgroš. Keď ho to syslenie robí šťastným tak nech sa s nimi aj zadrhne, do hrobu si majetok aj tak nevezme.
@bodka70 Máš pravdu.
@kattrin5 si asi nečítala všetko, tam nejde o to ze mu dá cez víkend najesť
@kattrin5 ja ho nepozývam, on to berie už bežne a je u mňa každý deň, nie len cez víkend a vonku nechodíme, keď tak len výnimočne na nejakú kávu, žiadne výlety, wellnessy a tak....a myslím si, že som niekde inde, ja mám syna handicapovaného na rozdiel od teba a to je teda tozdiel, v tvojom prípade by som povedala mladosť-pochabosť, veľké ego, ale život niekedy zloží a potom sa na to inak budeš pozerať. Aj keď musím povedať, že u vás je to vyvážené....ty víkendy, on výlety, u nás to tak nie je, prečítaj si všetky moje príspevky.
@kattrin5 Tak ale sama vidíš že ti to vynahradza inak.
@dopolbokaodrata syslenie 😀 asi tak, ja ho už podozrievam, či nemá nejaké dlhy.
@vitalita1 ved to prave, ze on mi to vynahradza inak, aha takze chodi ne veceru kazdy den ale inak vobec nicim neprispeje? Hmm Ja by som asi aj Tak hned nerozchadzala, skus sa s nim najprv pekne porozpravat, ze sama to dalej finance neutiahnes zivit jeho, aj syna a ze by ti pomohlo, keby ste si nakupy rozdelili. Snad sa spamata
@vitalita1 Však si pozri kataster, register exekúcii. Akože sa k tebe chodí najesť? 😁 Alebo normálne s hod reč že máš tento pocit. Ja mám takého muža my máme rozdielne názory a raz som mu povedala že čo si myslím úplne vážne kukal jak puk a povedal že možno to tak naozaj vyzerá, ale to tak nie je. Zmenilo sa to. Nevnímal to tak.
@kattrin5 hej, každý deň je tu do neskorého večera, akurát cez týždeň chodí domov spávať, dnes je výnimka, riadne som mu povedala, že čakám návštevu, nepáčilo sa mu, ale prijal to, inak by tu bol do teraz, nemala som chuť s ním byť a počúvať veľké eseje o láske, ale len v slovnej forme.
@vitalita1 nemyslim, obvykle to tak je, že kto má veľa chce mať ešte viac, je sám tak sedí na peniazoch ako kvočka na vajciach aby mu náhodou neubudlo. Mala som takého šéfa, poznám takých viacerých aj medzi známymi. A ak aj ma dlhy, je to len priateľ, nič čo by sa ťa v prípade rozchodu nejak dotýkalo.
@vitalita1 ako vies, je to cudne, hlavne ked teda ma peniaze, namiesto rozmyslania co sa dense, by som sa naozaj s nim narovinu o tom pobavila. Mozno budes prekvapena z jeho reakcie, mozno mu to fakt len nedochadza. Neviem, zasa na druhej strane, pokial si spomenula v minulosti ze mas finance problemy, a vobec sa ani len neponukol nijako pomoct, Ja neviem, je to cudne. Nieco tam urcite bude
@vitalita1 , myslím, že mnohé tu nechápu o čo tu ide, kto sa s tým nestretol, ťažko to pochopí. Navyše ak človek takto nerozmýšľa, nechápe myslenie takýchto vypočítavých ľudí, berie to podľa seba. Aj ja som takto niekedy rozmýšľala, myslela som si, že keď budem dobrá a férová, tak mi to ten druhý tak nejako prirodzene vráti, nie preratávaním na úplne drobné, ale že proste to bude v rovnováhe a netýka sa to len peňazí. Už som sa v živote poučila, aj ja som doplatila na svoju "dobrotu", dávam si už pozor, komu venujem svoju dôveru a pozornosť.
Keby boli tie peniaze jediny problem, tak by som riešila. Ale tam je toho zjavne viac a myslim, ze Ty sama vieš, co mas a chces urobit😉
@vitalita1 to je tak keď človek zloží ružové okuliare. Ja som napríklad môjho spoznala na vš, bol z obyčajnej rodiny kde nebolo veľa peňazí allw nejak ho ani nenaučili hospodáriť takže som ho musela zo začiatku ťahať, ale ne že by bol lenivý len skratka nevedel narábať s peniazmi. Doteraz strážim financie ja, ale musím uznať ze aj on už dosť pokročil a odkedy mame hypo a deti tak už tú hodnotu peňazí vie oceniť. Teraz nás zase ťahá on kým som na rd, potom bude zas lepšie.
@dopolbokaodrata hej, on mi pripadá ako človek, čo vloží do banku napr. 20E a čaká, čo sa bude diať .....a až keď má pocit, že sa mu tých 20E vrátilo, až potom vrazí ďalšie....a aj to má zlý odhad....nákup za 7 E, určite nie je nákup na víkend hoci len pre neho samého.....snáď chápete, čo som tým myslela. A na iných že by minul?? jajaj....to by ste tvrdo zaplatili, už by ste nerozhodovali, či bude u vás do 15 alebo do 19h , lebo on zaplatil.....je to len môj vnútorný pocit, ale myslím, že je správny, vypozerala som to.
@dopolbokaodrata tak to má byť, je to iný level, môj má takmer 55 rokov.
@vitalita1 , ja tak isto a povedala som si, že toto už v živote nikomu nedovolím, pokiaľ tomu budem môcť zabrániť. Dostala som sa v živote k trom bytom, pri každom ma niekto obabral finančne. Pri prvom moji rodičia, pri druhom môj švagor v spolupráci s mojím teraz už bývalým , pri treťom môj bývalý. Vďaka tomu sa dnes na prahu 50 tky tlačím s deťmi v prenajatom byte, zatiaľ čo môj bývalý sa sám rozťahuje v našom spoločnom 3 izbovom byte a bude to nadlho, kým sa dostanem k svojmu podielu na ňom - platí síce on hypotéku, ale moju polovicu dlhu mi "sťahuje" z výživného. Sama moja dcéra najstaršia sa ma pýtala, prečo od neho nepýtam "nájomné" za užívanie mojej polovice bytu. Ale ja už nemám síl s ním o to bojovať, bude mi stačiť, ak ma vyplatí a kašlem na neho.
@bodka70 Si silná žena.❤️

@luzzia mimo misu....povedala som mu, že by som rada zľavila pracovne, hlavne kvôli zdravotným problémom....on ma na to naviedol, keďže má kopu voľného času a chce ho tráviť so mnou a neznáša moje nočné....ale keď som mu povedala, že nevyžijem, že by som potrebovala aspoň 200E aby som bola na tom, čo teraz, tak zrazu nič, robotu nech si nájdem čo najlepšie platenú, aby som sa sama utiahla, aj v prípade nepredpokladaných výdavkov.