icon

Priateľ nechce živiť rodinu počas mojej rodičovskej

8. okt 2023

Ahojte, som roka doma so synom a priateľ ma posiela do prace už “ma nechce zivit”. On pracuje na 100% HO a vraj popri práci sa dokaze venovat na 100% dietatu. Mne je z toho strasne smutno. Ako by ste sa zachovali? O jasliach nechce pocut, že bude doma on s nim a ani z prace si nechce vziat voľno. (Pracuje tak že ma deadline do kedy ma odovzdat projekty povedal že cez vikendy bude pracovať keď ja budem doma)….

akiana
9. okt 2023

@kvetinka75 Sorry ale ked muz takto vychovava a konfrontuje svoju zenu na verejnosti, nechcem vediet, co robi doma. Akoze preco ho nepodpori, mala proste nechcela ist k nemu na ruky a nutit ju by sposobilo este vacsi rev na ulici. Mozno aj to je dovod, preco je mala umrncana a nechce ist otcovi. A ano, ked je jedno dieta starsie a druhe ma 1,5 roka, zena moze ist do prace. Nevravim, ze ma ostat doma cely zivot. Jasne, ze sa neda zovseobecnovat celych 7 miliard ludi na svete, ale celkovo nasa spolocnost funguje ta, ako som napisala.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
akiana
9. okt 2023

@sheila121 Staci mi pravidelne citat MK bohuzial.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
maryetta
9. okt 2023

@kvetinka75 toto co opisujes je uplne smiesna situacia. Lebo napr ani ja nechcem aby deti okolie zbytocne brali na ruky kedy si to zaziadaju. Hlavne deti po roku teda. Tu asi neslo o potrebu otca vziat dieta na ruky-to mohol urobit rovno namiesto matky cez ten priechod. Mozno mu skor islo len o to aby dieta stichlo.
Potom sa muz ci stari rodicia rozprchnu a zase iba zena bude vlacit dieta? Lebo to dieta chce? Myslim ze zena je s dietatom povacsine najviac. A vie co si moze a nemoze dovolit. A teda hlavne dietatu dovolit.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
dadka_bb
9. okt 2023

@sissy27 trefa !

kvetinka75
9. okt 2023

@akiana ako sa choval? Normálne chcel zobrať dieťa na ruky a jeho žena/priateľka, neviem v akom vzťahu boli, na neho vyletela. Nebolo to opačne, nech ju nechá tak ,že ona je zvyknutá na ňu. Aj po malej vrieskala. On hovoril normálnym hlasom. A kedy si má potom zvyknúť na otca? U nás keď som ja nemohla, jednoducho zastupoval muž, bez debaty. Jednoducho som aj ja na MD potrebovala vypadnúť, či už na nákup, kaderníčka, masáž, s kámoškou von, zabehať si a pod. TAk bol s dcérou muž. Prežili obaja, Dcéra bola aj najedená , aj prebalená, Nič jej nechýbalo. Dokonca popri nej stihol aj riady umyť
@maryetta myslím, že tu išlo skôr o to, že matka nechcela aby prevzal čas príjemných povinností - byť s dieťaťom - aj otec. Bolo 20 hod. Večer, dieťa pravdepodobne unavené.

akiana
9. okt 2023

@kvetinka75 Aha, nebola som tam, a ani ty tu rodinu nepoznas, takze budeme zbytocne polemizovat, co a preco. Mohli sa pred odchodom pohadat, preto reagovala tak, ako reagovala. Ja netvrdim, ze zeny su vsetky dokonale a neomylne a muzi su pausalne zli, iba hovorim, ako z mojho pohladu vyzera standardna situacia na Slovensku. Nakoniec je tu o tom na tyzdennej baze milion diskusii, vsade ten samy problem. Chlap doma ani prstom nepohne a zenu s malym babatkom posiela na plny uvazok pracovat. Na inu debatu, ale to sme este ani len neriesili vseobecnu nedostupnost jasli a skolok.

Ano, jeden den za uhorsky rok, ked ty ides ku kadernicke, to muz mozno zvladne. Tu sa ale bavime o kazdodennej rutine.

darina77
9. okt 2023

Mne by bolo zle z neho, nemohla by som s ním žiť

maryetta
9. okt 2023

@kvetinka75 tak to je zase ina situacia. Jasne ze vecer o osmej je uz dieta unavene.

kvetinka75
9. okt 2023

@akiana presne tak, nevieme ale takisto nevieme ani v tomto prípade -autorky a ani v mnohých iných a pritom aj opačné prípady sú, že väčšinou ženy sú upäté na ženy a mužov ignorujú. A ptoom je ich chovanie také, aké je. Ono sa treba na to pozerať z viacerých uhlov a každý vzťah je iný. Nejdem si zastávať mužov, ale nie každý je taký, ako to opisuje možno jeho žena/priateľka a platí to aj opačne.
A ktej rutine. Môj muž každý deň doma niečo robil a keď som išla na celý deň niekam, mala som jednu prácu - párkrát do mesiaca som chodila vypomáhať, tak nemal problém ma zastúpiť. Tak jasné, aj tam som mohla nájsť chyby, čo spravil podľa mňa - napr. nepovysávané za posteľou, chladničkou, nedochutené jedlo. ale to sú len také detaily, Nebudem hrotiť situáciu. A taktiež som mohla spraviť aj to, že ty to nevieš, ja to viem lepšie, nebudem nikam chodiť, ty nebudeš doma, a hotovo.

joannita
9. okt 2023

Autorka, sadni si s nim a vyuctuj mu: opatrovatelske sluzby, upratovacie sluzby, kucharske sluzby, nakupovacie sluzby. Daj mu na papier, kolko by platil, keby si niekoho najal na cinnosti, ktore ty vykonavas. Vyjde to celkom vysoka suma. Ked ani potom mu nedojde, ze ON TA NEZIVÍ tak je to idiot a chrapun, s ktorym budes mat velmi tazky zivot a myslim si ze toto je len zaciatok vasho konca.

kremlika
9. okt 2023

je za nma velmi smutne ak niekto dokaze povedat parnerovi, ze ho nebude zivit. my sme nikdy nemali podelene peniaze, kto co ako, proste ako sme spolu, je jedna penazenka a musim povedat, ze nikdy som nedostala ani taku vycitku, ze prinasam menaj penazi

kate211
9. okt 2023

Ale ved to je super, ze pocas HO ma cas, chut a energiu starat sa o male dieta. My sme boli na HO obaja, plny plat obaja a o rocne dieta sa starali obaja. Pracu sme dorabali casto cez vikendy, podla potreby. Ty niesi rada, ze sa mozes realizovat v praci a mas doma chlapa, ktory pocas tvojej prace obriadi celu domacnost, dieta a pracu dokonci pripadne cez vikend? V pripade rozchodu sa nemusis bat, ze by nezvladol striedavu starostlivost, ked uz takto sa bude sam starat o dieta odmalicka. Dalsie plus pre teba, mozes sa viac realizovat v praci. Co by za to ine matky dali.

sonnenshein
9. okt 2023

@akiana Tak ja teda zdviham ruku.
S manzelom fungujeme absolutne rovnopravne a plnohodnotne obaja. AJ pracovne, aj doma, Nasa dcera od narodenia je rovnako zvyknuta na oboch, obaja sa o nu vieme postarat, a to aj niekolko dni, ak sa vyskytne nejaka pracovna cesta mimo miesto bydliska. Rovnako domacnost financujeme obaja, raz viac ja, raz viac on, raz uplne zhodne.

@autorka Nevidim nic zle na tom, ak jeho predstava je, ze sa mas vratit do prace. Si ale svojpravna, takze zalezi aj na Tvojej predstave. Ked si obaja sadnete ako dospeli ludia, poviete si vzajomne svoje priority (ale svoje, nie ze on si mysli ze mas ist do prace a Ty si myslis, ze Vas on ma zivit), cesta sa Vam ukaze aj sama. Chce to ale urcitu mieru odosbnenia sa, a schopnosti pocuvat. Drzim palce!

17alexis
9. okt 2023

Milá autorka, žiaľ, ty si pre priateľa cudzia žena, s ktorou má dieťa. Nie je povinný ťa živiť, ale o tom ste sa mali rozprávať predtým, kým ste si urobili dieťa. Neviem, čo je to za móda, že si dvaja cudzí ľudia urobia dieťa a majú pocit, že sú rodina. Vy nie te rodina. Priateľa sa nezastávam, už keď si mu to dieťa porodila, mohol by na seba prevziať zodpovednosť, ale chápem ho.

eliska13
9. okt 2023

@17alexis
@kate211 vážne nevidíš rozdiel, že ona si chcela na RD oddýchnuť a byť so svojim dieťaťom? Vy ste robili z domu bolo by ti to príjemné, keby doma zistrl muž a teba napĺňa a baví materstvo a posle ta do práce?
@17alexis v čom ho chápeš platí jej leasing, vybavenie bytu?veď ešte ona míňa svoj RP nie takéto typy sa nemenia bol by rovnaký aj v manzelstve len momentálne je na vysoko, lebo robí z domu za slušné peniaze a rodičov má za chrbtom.Tiez si začínam mysliet, že je lakomy a city sem city tam za ďalší plat nech strázi dieťa aj sused.Alebo chce zo vztahu vycúvať potrebuje, aby bola samostatná on si zvykol starať sa o syna a potom sa raz nevráti z pracovne od rodičov veď určite tam má full servis.Rozisla by som sa s ním to je verzia s ktorou neráta vo svojich plánoch je podrazak

kate211
9. okt 2023

@eliska13 A preco by si mala oddychnut len matka a uzivat si materstvo len matka? Moj muz tuzil uzit si materstvo este pred rozhodnutim mat dieta. Dost ho to naplna starat sa na HO o dieta. Mna to naplna tiez, ale nebudem branit muzovi, aby si to materstvo uzil tiez. Hlavne ked vidim, ze ho to naplna. Dieta je OBOCH a OBA maju pravo si dieta uzit. Muz napriklad u nas riesil vsetky ockovania, fyzio (jeho tema). Ja vyber nostiek, autosedaciek, samozrejme dojcenie (moje tema). My sme to mali tak, ze pol rok na materskej ja (muz pracoval na HO), pol rok na materskej muz (ja pracovala na HO) a od roka oba na HO a starali sme sa o dieta spolocne. Trosku viac sme pracovali cez vikendy.

autor
9. okt 2023

@17alexis Ano chapem tomu, ale napríklad ja si ho ani vziat nechcem. Rovnako ma syn priezvisko po mne..

viestta
9. okt 2023

@kate211 @eliska13 keby bolo po mojom, tak ja by som chlapov na MD posielal povinne, hocikedy do troch rokov veku na pol roka na plny uvazok. Den pri dni su tu debaty o tom aki su chlapi unaveni z roboty a zena dovolenkuje (pri detoch a s celou domacnostou na krku), debaty o tom, ze otec nema vztah s dietatom, malym, vacsim ani velkym. Tak nech si tu "dovolenku" uziju a nech si buduju vztah.

sense
9. okt 2023

Nečítala som všetky príspevky, ale rodičovská dovolenka je výsada nie povinnosť. On môže byť s dieťaťom a ty môžeš ísť do práce. Rovnako môžeš požiadať výživné na dieťa aj keď spolu žijete. Žiaľ toto ste mali mať vydiskutovane predtým ako ste splodil dieťa.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
kate211
9. okt 2023

@viestta Ja by som povinne neposielala. Lepsie by bolo, keby to ti chlapi chceli robit sami od seba (podielat sa komplet na starostlivosti o dieta, domacnosti) uz od zaciatku. Ja som len reagovala na autorku, ze je super, ze chce chlap pocas svojho HO prebrat starostlivost o dieta, domacnost a pracu pripadne dokoncit cez vikend. Neviem sice aky je pan "zdatny" v statostlivost o dieta, ale v dnesnej dobe to zvlada cim dalej tak tym viac muzov. Doba sa meni.

nicoletta98
9. okt 2023

Podľa tvojich reakcií, ktoré tu píšeš, by si si prácu mala hľadať čím skôr.. nechceš s ním mať druhé dieťa, nechceš si ho vziať..na čo si ešte s ním? je ochotný sa podieľať na starostlivosti dieťaťa počas HO.. tak na čo ešte čakáš? Ak dvaja tvoria pár, tak by to určite nemalo byť tak, že toto je moje a toto je tvoje.. tvoríme predsa pár, pomáhame si v platení účtov a pod.... ale je podľa mňa veľmi odvážne v dnešnej dobe a pri dnešných cenách, ak to mám už tak drzo napísať sa spoliehať na niekoho podporu a peniaze.. neviem z čoho by žili polovica žien, ak by ich priateľ nechal.. nie je viac ako byť sebestačná a dokázať sa postarať sama o seba a v tvojom prípade ešte aj o dieťa... neviem, asi som mala inú výchovu, alebo som proste len videla, ako to moja mama zvládla všetko sama bez pomoci môjho otca..

maryetta
9. okt 2023

@kate211 tu ale muz zanesie dieta k rodicom. A on si bude robit. Aspon ked som pochopila ze on ma pc a veci potrebne na ho u rodicov v izbe.
Takze neviem ci by popri tom zvladol striehnut cely den na male dieta ktore akurat zacina chodit. Do vsetkeho sprtat. Aj mu navarit. Zabavit a vsetko. Zalezi aj ake je dieta ci je to spokojne alebo narocnejsie. A tiez ten Ho. Zalezi ci “len” nieco odklikava. Alebo programuje ci musi sa ozaj sustredit na pracu.

kvetinka75
9. okt 2023

@maryetta ona si ho vziať nechce, dieťa má priezvisko po nej. Neviem aký mali vzťah pred tým, než otehotnela, ale takto to vyzerá, že muža iba využila a teraz nech sa stará. Čo je to za vzťah, ona nič nechce, ani on? Na čo vlastne mali dieťa? Akože spravme si dieťa, ja budem 3 roky doma, veď ty to budeš ťahať, on - nie sme rodina, prečo by som to ja mal ťahať choď do práce, nebudem ťa živiť - v podstate je pre neho ničím, okrem toho, že je matka ich spoločného dieťaťa, ktoré z nejakého dôvodu majú ale vzťah asi žiadny. Príde mi to , že je to už len kto zkoho.

janage
9. okt 2023

Ono ale často je velikánsky rozdiel medzi ženou a mužom na RD.
1.zena na RD. Vstáva v noci, má celú domácnosť na starosti teda poriadok, žehlenie, pranie, varenie...Stará sa o dieťa. Muž chodí do práce. Nerobí iné lebo však žena je doma a má sa postarať. Ak má ešte aj nejaké koníčky aj s dieťaťom je fakt minimálne
2. Muž na RD. Žena všetko nachystá na daný deň a on sa venuje dieťaťu. Po príchode domov ho žene odovzdá lebo veď nech nestratia puto. On sa ide venovať koníčku. V noci opäť vstáva žena lebo dieťa si ju vyžaduje.
Naozaj poznám asi 2 prípady z 10 kedy Muž keď bol na RD išlo všetko tak ako pri žene. Nehovorím teraz o dokonalosti , ale objeme a náročnosti starostlivosti.
Autorka povedala by som, že mám s tým zásadný problém odijst od tak malého dieťaťa do práce. Nemám problém pracovať obávam sa o starostlivosť o dieťa a domácnosť.
Nepísala si koľko času denne trávi partner so synom, na akých domácich prácach sa podieľa?
Aby si neskončila ako tých 8 z desať, že nástupom do práce nároky na ne stúpli o 100% a muž ruka hore však ťažká pohoda.

17alexis
9. okt 2023

@eliska13 chápem ho v tom, že aj keď majú dieťa, sú to cudzí ľudia, ktorí spolu žijú. Nie sú manželia, nemajú voči sebe žiadne práva ani povinnosti. V tom jedinom ho chápem. S manželom máme aktuálne ročné dieťa, obaja pracujeme z domu, on je na HO a ja som začala podnikať, je to náročné popri dieťati, ale manžel sa v starostlivosti veľmi angažuje, čím ma neskutočne odbremeňuje. Len u nich by nefungovalo ani to, keby šla autorka do práce lebo kto sa o to dieťa postará? Jej frajer je zjavne dosť kratkozraký lebo si neuvedomuje, čo obnáša starať sa o dieťa, lenže tu sa zas dostávame na začiatok, že dvaja cudzí ľudia, z toho úplne asi nezrelý chlap, si urobili dieťa a hrajú sa na rodinu.

autor
9. okt 2023

@maryetta už som tu písala že jeho rodicia sú obaja stále pracujúci a do dôchodku majú minimálne 8 rokov čiže bude naňho sam bez pomoci