icon

Priateľ objednal nábytok bez toho, aby poznal môj názor

30. apr 2021

Dievčatá, nastvalo by vás, keby vás partner objednal novu posteľ (zariadzuje byt), bez toho, aby sa vás spýtal na nazor, ci sa vám páči, keďže sme denne spolu a budeme na nej spolu spat. Nežijeme spolu oficiálne, ale sme spolu takmer denne. Mňa to urazilo. Hoci vedel, ze nabytok chcem s nim vyberať spolu, aj tak to urobil. Sme spolu rok a pol.

autor
1. máj 2021

@konikkon suhlasila by som urcute s tym co by sa pacilo jemu, slo len o princip

autor
1. máj 2021

@andreatytler spravne si to pochopila

autor
1. máj 2021

@andreatytler nie, myslím si stale to isté a to, ze sa zachoval nesprávne

autor
1. máj 2021

@ayanamirei ja by som suhlasila s jeho vyberom, bez slova, slo mi len, aby ma tam vzal

number19
1. máj 2021

Tak mna dokonca kamosi (ziaden pratnersky vztah) volali vyberat kachlicky a aj spalen a obyvacku do ich bytov. Tahali ma do Parndorfu. 🙄
1,5 rocny priatel by sa ta mal aspon formalne spytat na nazor, alebo ta zainvolvovat. Divne.

andreatytler
1. máj 2021

Hlavne by ma nahnevalo, ze vedel ze tam chces ist a napriek tomu ta tam nezobral. Akoby to urobil naschval, alebo dokonca tym nieco chcel naznacit... aj ked chlapi skoro nikdy nenaznacuju. Bud o probleme mlcia alebo povedia na rovinu co chcu.
Skor to bude tak ze jemu je uplne jedno aka postel to je. Jej kupa je pre neho banalita a vobec nic to neznamena. Ked som sa opytala mojho muza co si o tomto mysli, povedal ze tu nie je co riesit. Proste chlapi myslia uplne inac ako zeny. Ak by sa toto stalo chlapovi, ze jeho priatelka kupila postel bez jeho pritomnosti, len by nad tym mavol rukou.
Aj ste sa o tom porozpravali?

lintu
1. máj 2021

@andreatytler Presne. Na jednej strane jeho byt/jeho peniaze, ale na strane druhej boli podľa všetkého na niečom dohodnutí a on si napriek tomu urobil po svojom.... Trochu blbé od neho, ak ju nechal v nádeji.

Inak nad posteľou by chlap možno mávol rukou. Bolo by mu to však rovnako ľahostajné aj pri výbere napr. auta? Niektorí totiž v tomto nie sú o nič lepší ako ženy 😀

taskataska
Odpoveď bola odstránená
andreatytler
1. máj 2021

@lintu Auto urcite nie... to by sme od neho poculi ak by ho zo sebou nezobrala😀
Co mam vlastne skusenosti, oni su lahostajni hlavne voci nabytku a vobec vyzdobe/zariadenu bytu.

lintu
2. máj 2021

@taskataska Kúpa auta v kontexte: Dvojica. Ona si chce kúpiť auto. On jej s tým chce pomôcť. Ona ho obíde a auto si zaobstará sama.... Nie, toto by niektorí vážne neprežili. Rovnako ako by to neprešlo ani pri iných veciach, v ktorých sa chlap cíti dobrý.
Tvoj prípad s priateľom je predpokladám o inom. A teda buď ty si sa mu do výberu auta ani nepokúsila miešať alebo ťa priateľ včas stopol. Tak je to v poriadku.

autor
2. máj 2021

Predstavte si situaciu. Ja si idem kupovat auto. On auto nemá, ale vie, ze ho budeme užívať spolu, ved sme pár. Ja vezmem do predajne áut kamaráta, alebo znameho, nech mi pomôže a jeho proste obidem. Alebo tam pojdem sama a poprosím predajcu, nech mi pomôže. A jemu len oznamim, ze cau, kupila som auto, poobede pôjdeme na vylet, budeš šoférovať. Ako by sa asi citil?

sense
2. máj 2021

Milá autorka a keby ty chceš Audi napr a on BMW tak pre kt sa rozhodneš? Preto co chceš ty alebo preto co chce on. Pretože ja aj keby ho vezmem zo sebou aj tak si kúpim podľa seba... A nie podľa frajera..
A ak ti šlo len o princíp už si si to s nim vydiskutovala že ťa ranilo že ťa nevzal zo sebou aj keď si tam vlastne chcela byť s ním bez toho aby si mu zasahovala do výberu? Alebo si ešte stále urazena?

sense
2. máj 2021

@andreatytler môj povedal co tam po posteli dôležitejší je matrac... A potom si neodpustil poznámku vidíš to iné sú urazene že ich chlap nezoberie a ty si nervózna keď ta volám ísť vybrať... (my už spolu ale rok žijeme)

leskovael
2. máj 2021

Mna by ani nenapadlo uraziť sa za to, že si kúpil za svoje peniaze a do svojho bytu hocičo.. Stále ste len 1,5r frajeri, ani len spolu nebývate, to že tam chodíš skoro každý deň nič neznamená a nie nieje to rovnaké akoby ste spolu žili.. v komentoch tu padla viac x otazka ci sa podieľaš na financovaní domácnosti a neodpovedala si - takže podľa mňa nie.. Keby si sa podieľala, tak by to bolo iné, predsa len tam by ti mal minimálne dopredu ukázať čo chce kúpiť. Mne to príde zvláštne ze ste sa nebavili o tom pred kúpou, my ked sme niečo kupovali tak sme si preposielali s chlapom obrázky ked niekto zbadal niečo zaujímavé a tiež to hradil on, lenže my sme spolu žili a vyberanie bolo na mne.. Ale teda nevidím najmenší dôvod aby si sa cítila urazene..

Najsmiesmejsie na tom je že pre chlapa je to na 100% len jedna kupa postele, nič viac nič menej, tam jeho myšlienkový pochod začína aj končí.. Ale ženy na koni tu rozoberajú ako už s tebou dobuducna neráta, maj sa na pozorne a podobne veci 😂

autor
2. máj 2021

@sense ano som, pretoze to spravil opakovane, uz sa to stalo pred 3 mesiacmi a vie, ze mi to vadi

autor
2. máj 2021

@sense pre to na ktoré mam peniaze a potom pre to, ktoré mi on, ako muz poradí

autor
2. máj 2021

@leskovael ja mam svoj byt, on svoj. Co sa týka stravy, tak tu platím prevazne ja, kedze nosím z domu navarene. On mne najom tiez neplatí a tiež u mňa prespava

leskovael
2. máj 2021

Tak potom nemáš co riešiť, keby si chcela tak si tiež kúpiš hocičo do bytu a nie všetko s nim konzultuješ a vyberáš.. On si jednoducho vybral posteľ a hotovo. Podľa mňa je pre teba väčší problém to, že ex mala voľnú ruku a ty nemáš.

autor
2. máj 2021

@leskovael ale ved o tom je celý moj prispevok

leuchtturm
2. máj 2021

no tak sa poucil. Mudry clovek sa pouci, hlupak bude stale opakovat svoje chyby. Mat byt zariadeny podla exa nie je to prave orechove 😝

leskovael
2. máj 2021

No príspevok bol o tom, že ta urazilo že kúpil posteľ bez teba..až potom si spomenula ex a to ako ona mohla vyberať... Tak jednoducho mohla.. možno sa mu viac páčil jej vkus, možno mala na zariaďovanie vlohy, kupovala s rozumom cena/kvalita a xy inych veci, alebo práve vybrala posteľ s ktorou nebol spokojný a preto si chcel vybrať už sám podla seba a nenechať si do toho kecať.. Je jedno aky mal dôvod, ale platil si niečo z vlastného a do vlastného bytu, takže je odveci že si urazená.. Ty kúp iné veci (zavesy, obrazy, obliečky) a zutulni spálňu, ked tak budeš mať lepší pocit.
A ked ti to vadí natoľko že sa cítiš urazená, tak verím, že si mu to povedala a spýtala prečo kúpil bez teba a máš odpoveď.

sense
2. máj 2021

Takže teba štve hlavne to ze ex vyberať mohla a ty nie.... Možno sa poučil a už nechce vzťah mu nevyšiel a kvôli tomu všetko kompletne vymieňať by finančné nákladné...
Keď máte každý svoje tak mu navrhni nech sa k tebe na sťahujete načo platiť 2 byty a o náklady sa podeľte takto budes mat taky nábytok podľa teba...

A vidíš ty by si sa rozhodla pre to co ti poradí on aj keby sa ti nepáči.... On sa rozhodol preto co chce on.... Každý sme nejaký... Ale ak je toto jediná jeho chyba tak je zbytočné si kaziť vzťah pre posteľ...

cervenaruza123
2. máj 2021

Myslim, ze su tu rozne nazory aj preto, lebo nevidime presne ako funguje ten vztah, na akej je urovni a podobne. Napriklad keby som bola ja na tvojom mieste a mali by sme vztah sice dlhy, ale nedoriesene, ci chceme spolu ostat byvat ci nie alebo co, ze je to este take otvorene, tak by sa ma to nedotklo. Ak by vztah bol hoci aj kratsi, ale vazny, ze planujeme spolocnu buducnost, ze realne sme o tom rozpravali, tak by ma to trochu nastvalo. Napriklad keby mi to aspon oznamil, ze pocuj, planujeme spolu ostat, ale to je daleka buducnost, tak idem kupit postel, to by zase bola druha vec. Ak je vztah taky, ze sa prakticky podielas na domacnosti a spolu vlastne zijete, aj prispievas nejak do domacnosti (financne, varis, zariadujes a tak), akurat teda mas aj svoj byt, tak tam mi to pride uplne samozrejme, ze by mal vsetko zariadovat s tebou a nastvalo by ma to riadne.
Myslim, ze problem tu robi mozno to, ze jeho ex zariadila cely byt. Neviem preco sa rozisli, ale po rozchode mu ju cely byt zbytocne len pripominal. Chcel z lasky k nej jej nechat volnu ruku a nakoniec sa rozisli (ak nechala ona jeho o to horsie), ublizila mu (vacsinou sa tak po rozchode kazdy citi). Takze po tejto skusenosti by som asi aj ja vahala nad tym, komu dovolim podielat sa na zariadovani bytu. Urcite by som to s nim rozobrala, ale samotne to, ze kupil postel bez teba, by som za nic extra vazne nebrala, ale rozobrala by som to s nim. Ci mu to nenapadlo, ci ma zadne dvierka, ze rata, ze dlho spolu nebudete. Ak nechala ex jeho, o dovod viac aby bol opatrny a to by som teda povedala, ze pochybnosti kvoli posteli ani mat nemusis, len je opatrny, ked sa uz raz velmi sklamal.

sidicek
2. máj 2021

Tak spavajte u teba, tam máš posteľ ktorú si si sama vybrala. A prečo mu ty nosíš jedlo?

jaskolka
2. máj 2021

Celé je to zrejme o tom, že ex mohla a ty nie. No zbytočne porovnávať, možno to vtedy tak chcel, a teraz už nie, možno ona bola razna a presadila si to a teraz už to nechce dovoliť, možno pre niečo úplne iné. Pozri, ak by ste byt spolu kúpili a spolu zariaďovali, boli manželia a podobne, tak ani, vyberáte spolu. Ale z tvojich príspevkov mi to príde, že všetko je z jeho peňazí a ty tam len prespis, bez akýchkoľvek spoločných záväzkov do budúcnosti. Vy spolu nebyvate, teda vôbec nemáte nárok si vzájomne niečo vyberať. Pozri, keby si ty si chcela kúpiť skriňu a on ti do toho bude hovoriť, bude chcieť pobehať s tebou predajne, a možno sa mu výber páčiť nebude, ako by si to prijala? Veď sa ho spýtaj, prečo to urobil, možno povie ze ani si to neuvedomil a možno povie niečo iné. Ja som tiež kúpila si sama byt, sama ho zariadila a vtedajší priateľ (uz ex) do toho kecal, čo ma len rozculovalo, lebo nijako neprispel ale nároky si robil.

acrobaleno
2. máj 2021

Vsetky, ktore sa jej tu zastavate, chcela by som vidiet vase ksichty, keby vas fraje, ktory s vami nebyva a ktory nicim neprispieva do vasej domacnosti zasahoval do toho, ze aky gauc si kupite alebo zavesy....len preto lebo bude mozno v buducnosti tam spat alebo sediet.

jana_eyre_2
2. máj 2021

@acrobaleno no neviem, ja by som bola uz len s človekom a ktorým to myslím vážne, ratam s ním ako so životným partnerom a chcela by som s ním zdieľať rozhodnutia ohľadom bývania..

ja som s mojím mužom bývala od prvého rande v mojom byte. a od kedy sme spolu tak sme sa prirodzene zacali rozhodovať spoločne, čiže keď sme aj niečo väčšie kúpili (čo posteľ za väčšiu investíciu považujem) tak sme v tom boli spolu hoci to bol môj byt na papieri.. sme spolu 16rokov a robíme tak dodnes.. keď idem kúpiť niečo väčšie do domácnosti, tak sa ho pýtam na názor.. závesy a vankúše nepovažujeme za takú investíciu aby sme to museli preberať..

zhodou okolnosti sme si aj kúpili posteľv čase keď sme spolu začali, pretože keď som bývala sama mala som len roztahovaci gauč a bol mu krátky, keďže má skoro 2m..

Keby autorka napísala že ide o kamoša s výhodami, alebo sú spolu 2m tak by mi bola reakcia prehnaná..

ale ja si nemyslím že 1,5r vážneho vzťahu, kde si vravia že sa milujú a plánujú budúcnosť sa dá pokladať za light vzťah kde sa dá stále rozdeľovať na moje a tvoje..

z môjho pohľadu (samozrejme nikomu neberiem ten jeho pohľad) vo vážnom vzťahu beriem veci už ako naše, inak by to nemalo zmysel..

ak to ty máš inak a aj skoro 2r vzťah berieš len ako vzťah bez budúcnosti, ok tvoja vec.. autorka to už ale asi berie vážnejšie a tak očakáva že rozhodnutia budú spoločne..

janeninka
2. máj 2021

Ja si hlavne myslim ze to cele vobec nie je o posteli. Je to o emociach ktore sa v autorke spustili (ziarlivost, neistota vo vztahu, neistota zo samej seba- ex mal radsej, strach, ze to partner nemysli vážne...) zahnevom totiz vacsinou este lezi nejaka ina emocia. Takze je cas sa s partnerom porozpravat o budúcnosti, o vas, trosku si preskumat svoje vnutro a nemotat do toho tu postel.

autor
2. máj 2021

@janeninka asi áno

anita6666
2. máj 2021

Autorka,vyries si naozaj váš vzťah, lebo 4 strany debatovať o posteli je cez. Keby to malo byť o posteli v jeho byte,za jeho peniaze,tak do toho ťa naozaj nič bez ohľadu na to,či s ním budeš alebo nebudeš žiť. Mne osobne by bolo úplne jedno,čo si môj prípadný frajer kúpi alebo nekúpi do bytu,keď na tom nemám žiadny finančný podiel. Ty s ním ani nezijes a narokujes si na také veci,že byť ním,tak ťa pošlem niekam a to platí aj opačne.