Priateľ popri štúdiu nechce pracovať
Ahojte. Žijem s priateľom už 3 roky a ja už pracujem no on má ešte 2 roky školy kým ju dokončí. Ide o to že nezvladam to utiahnuť financne. Tie brigady čo má popri škole mi vôbec nepomahaju. Zarobí 200€ mesačne. Povedal že nemôže pracovať normálne lebo ma školu online vyučovacie hodiny a pod.
Zaujímalo by ma ako pracujú teda ostatní vysokoškoláci ? ..ako to že niektorí žijú sami chodia do školy aj do práce ?
Keď on hovorí že nemôže.
Ja plačem už 2 roky prosím ho aby skúsil si nájsť niečo lebo ja už nevládzem. Žijeme z ruky do huby a ja sa bojím o holu rit pri tých všelijakých výdavkoch , keď sa niečo pokazí a pod... Neskutočne palky idú za všetko. Čo mám robiť prosím vás.
Stále mi tvrdí že robota pre vysokoškoláka pomaly neexistuje aby mu vyhoveli. Napr.vo fabrike že by nemohol pracovať.
Sme z Humenneho prosím vás ak viete o nejakej práci kde by vzali aj vysokoškolaka ktorý má ráno hodiny čiže môže pracovať v poobedňajších hodinách prosím dajte mi vedieť nech mu môžem dokázať že môže pracovať aj on.
@cocolino234 ale teda aké veľké ústa....áno situácia na pracovnom trhu vo východnej časti Slovenska je problematická, ale aj tam sa dá pomerne slušne zarobiť....ľudia, ktorých som mala na mysli boli s väzbou na rodinu, prostredie a priateľov....nie každý má možnosť a CHUŤ sa sťahovať cez celú republiku za prácou! Ak vychádzame z predpokladu, že žena (štatistický je dokázané, že ženy ešte stále v určitých profesiách majú za rovnakú prácu nižšiu mzdu ako muži) zarobí 500 a muž cca 1000 tak v pohode majú na "obed" problém autorky sú nenaplnene očakávania od partnera...ja mám vyštudované 2 vysoké školy a STÁLE som bola schopná aj popri prezenčnom vzdelávaní si zarobiť...vsetko je o tom čo chcem...ale, keď sa niekomu NECHCE je to horšie akoby NEMOHOL
A hlavne ked vies ako to v Humennom chodi neviem preco tam ostavas. Zapad nieje len Bratislava. Ja som tiez z Humenneho a ked som pred 12 rokmi skoncila skolu a ponukli mi v Humennom plat 500e tak som sa pousmiala a poslala ziadosti po celom Slovensku. A sla tam kde ma zobrali a vyhovovalo mi to platovo,
Byt Ing a robit predavacku nieje vyhra, na to si nestudovala.
@dievcacitajucelist ale prečo by on mal byť do niečoho tlačený. Možno si chce užiť aj študentský život. Keby mal rodinu, dieťa. Tak nepoviem pol slova. Aby nebola prekvapená, keď sa po skončení školy zoberie a nájde si niekde inde veľmi dobre platenú prácu. Poznám takých, čo zarábali pár eur popri škole, lebo neboli nútení. Užívali si VŠ a po skončení rozbehli kariéru. To, že niekto študuje a nezarába viac neznamená, že je neschopný. Celý život má pred sebou. Bude mať možnosť zarábať po škole.
Hlavne, že autorka je spokojná sama so sebou. Ak sa mi niečo nepáči, nebudem meniť druhého, zmením sa ja a nájdem spôsob ako si chýbajúce peniaze zarobiť alebo znížim výdavky. Ale neubdem vinu hádzať na druhého.
Tiež si myslím, že nie je to až také zle. Tvoj priateľ robí, čo môže. Samá vidíš, že s prácou je problém, keď píšeš pravdu. Nemyslím si, že sa vyhovára. Študenta na dennej forme nezamestnajú ani väčšinou na TPP. Uvedomujú si, že priorita by mala byť škola. Ja som sa chcel zamestnať už na Ing., ale počúval som len že vyštudujte a potom uvidíme... Napokon som ani nedoštudoval, lebo ten stres som nedal. Štúdium je psychicky náročné a treba aj oddychovať. Ja som zabudol na to. Nad knihami som sedával 12 hodín denne, robil zadania a aj tak som nič nestíhal iné. Zle dopadlo to celé...
Popri VS sa naozaj tazko pracuje, mimo brigad cez vikend a cez prazdniny. Mali by ste zit osobitne, on u rodicov a iba sa navstevovat, randit. Ked skonci skolu, bude pracovat fulltime a zarabat dobre. Vsetko ma svoj cas. Studium, aj praca.
Nasla si si studenta, ale cakas uz vlastne zarabajuceho podnikatela.
@kvetinka75 veď v pohode, kde som písala, že "by mal byť do niečoho tlačený" mne je to jedno nech si každý žije ako chce...ja som napísala, že ona ma nenaplnene očakávania to je všetko...to či je autorka spokojná, nespokojná so sebou s partnerom...to si nech prehodnotí sama...
ako mozes vediet, ze ti vysoka skola nezabezpeci dobry plat? Nikdy si ju nestudovala, tak to nemozes vediet. Toto co pises, su take utesovacky, aby si v ociach druhych nestracala na cene. Keby si mala vystudovanu architekturu, informatiku alebo ja neviem, graficky dizajn, tak sa nemusis trapit s 500e. Zarucene by si mala viac. No a teraz mi k tomu napis nejaky mudry komentar.
A nemôžeš ísť aspoň dovtedy kým priateľ doštuduje bývať naspäť k rodičom? Mne to skôr príde také, že máte problém aj vo vzťahu, nie len s peniazmi. Ak by Ťa mal naozaj rád, tak by sa snažil aspoň tých 200 eur zarobiť každý mesiac. Začiatky bývajú vždy ťažké, no tam kde je láska, všetko sa dá zvládnuť. On je svojprávny, keď sa nato necítil mal jej to rovno povedať a nie isť s ňou bývať. A ak je s tebou len zľútosti, aby Ti trochu pomohol s platením tak neviem, kde nechal lásku k tebe. Mali by ste spolu začať viacej komunikovať a dohodnúť sa čo ďalej. Ak aj s ním ostaneš, nikto Ti nezaručí, že hneď po skončení školy si nájde prácu, ani to že s tebou ostane. Dobre robíš, že si hľadáš inú prácu, aby si nemusela byť na ňom závisla.
Nik ti nenapisal, ze s VŠ ma clovek automaticky "super pracu a nadpozemsky plat",ako ty uvadzas. Ale je sakra rozdiel medzinadpozemskym platom a minimalnou mzdou, ktoru poberas ty.
Správaš sa ako 18tka približne a nie ako pani s Ing. Ešte by som pochopila keby si stredoškolácka myslí, že áno, juchu, idem bývať so študentom, všetko pekne podelíme, tak sme sa dohodli, jej.
Na čo ti ten dráhy podnájom? Na východe sa dá nájsť byt v lepšej cene. Keby si mala nie len to vzdelanie, ale aj rozum inak by to bolo. To nie je len o tom, že vzdelanie nezaručí dobrú prácu a vlastne si v tom teda nevinne.
Rozumná mladá žena by skúsila väčšie mesto a vzťah by šiel bokom. Bohužiaľ. Alebo by zostala, nasla si izbu pre seba a niečo aj ušetrila. Kedy budeš šetriť na hypotéku? Rozmýšľala si nad tým? Nie. Lutuj sa ďalej, hľadaj vinu všade len nie v sebe a bude sa ti dariť ako doteraz. Alebo si môžeš uznať, že si sa unahlila ked si šla bývať s mladým studentom, nájdi niečo lacnejšie, sprav niečo pre svoju budúcnosť. To ze ta tu niekto polutuje ti dobrý život neprinesie.
Toto tu už tuším bolo raz🤦🏻♀️
Problém skôr vidím v tebe ako v priateľovi.... Každá škola je iná a keď ti prispeje ako študent 200€ tak je to ok... Mala by si sa skôr snažiť uživiť sa aj bez neho pomoci a nebyť na jeho 200€ závislá
Ahoj. Prosim ta, najdi si normalneho chlapa, naco ti je studentik ktory ti do zivota nic nedava, Ani si ta nevie ocenit a povie ti ze mas bezat za inyn chlapom? On je proste uplne pasivny, zbytocny clovek pre teba. Ved sa zblaznis pocas dvoch rokov co musi dokoncit studium, plus ktovie kedy si najde pracu po skole?
Pozri, mas 500 eur. Najdi si lacnejsi podnajom, hoci aj jednu izbu, docasne. Uskromni sa na nejaky cas. Snaz sa najst lepsiu pracu. Bud pozitivna a sebavedoma. Co takto odist z Humenneho? Chod do velkeho mesta, vystup z komfortnej zony. Bud pozitivna a vsetko v tvojom zivote sa zmeni k pozitivnemu! 🌷☺️
Nezostavaj s tymto clovekom, zasluzis si lepsie. Nech taha k maminke a studuje si odtial, a nech nevysava priatelku ako pijavica. Tolko je lenivych chlapov v tejto dobe ze to svet nevidel. Teraz sa ukazuje jeho charakter. Cize ze mu na tebe nezalezi. Ked si v buducnosti najde pracu, garantujem ti ze zase budes tahat vacsinu financii ty a on ti bude prispievat omrvinky. Proste, mas na viac! Nikdy sa neuspokoj s niecim takymto. Chlap musi ist MINIMALNE pol na pol, a spravny chlap Plati vacsinu vydavkov
Píšeš, že si Ing. Priateľ má ešte 2roky do ukončenia VŠ a zároveň už dva roky sa trápite v tom byte. Teda je od teba o min 4 roky mladší? Alebo uz ty počas tvojej Vš si pracovala a zarábala tých 500e alebo ako?
@dievcacitajucelist to bolo na margo toho, že ty si si dokázala zarobiť. Nie každý má ale záujem makať aj popri škole. Narobia sa ešte dosť. Keď nechce, jeho vec. Možno bude potom zarábať oveľa viac. On na to nie je odkázaný. A to že jeho priateľka je nespokojná, tak to nech si rieši ona - má aj ona možnosť lepšie zarábať.
Chudák chalan.....ty si si vydobila svoje a teraz sa sťažuješ? Prečo by sa mal študent starať a zarabat ako pracujuci clovek? Bez teba si mohol v klude studovat a tych prilezitostnych 200 euro vrazit do cestovania resp. Odlozit na byt po výške.
A ty si uvedom čo je to byť samostatná. To je byť schopná uživiť samu seba a nie čakať ze polku tvojho standardu bude vykrivať chlap.
ešte ma zarazila 1 veta - plačem už 2 roky. To za dva roky sa zmôžeš len na ten plač? Mnoho žien by bolo už niekde úplne inde a bez pomoci študenta.
Ja som teraz na VŠ. Intrak vyjde cca 200€ na 3 mesiace. Čiže zaplatím 2x200€ na pol roka a zvyšok peňazí si môžem minút na výlety. Jedlo mi platia rodičia. Cize v priemere platim 67€ mesacne za ubytko aj s vodou, kurenim a internetom.
Veľa ľudí odišlo bez priateľa, bez kamošky do väčšieho mesta, alebo do zahraničia. Izba sa dá nájsť na fcb cez skupiny napr Žilina podnájom. A nájdeš izbu ci za 150e,alebo viac ak potrebuješ niečo krajšie (asi áno, prečo by si inak zostala so svojím platom v byte na východe za 380 😂). Ešte k tomu aj usetris, nájdeš lepšiu prácu. A keby si aj znova robila predavačku na začiatku, tak ti nedajú iba toľko co v Humennom. Ty máš možnosti ako mladá celkom dosť, len si lenivá niečo pre seba spraviť. radšej sa polutujes, postazujes
@ummimaryam jeho charakter? A co jej charakter? Nuti ho do svojho sposobu zivota ak tak neurobi bude to povazovat za zradu.....uplne nechutne citove vydieranie. On nema vobec dovod byt teraz chlap.....ona si ho nastahovala do podnajmu kde vyhadzuju prachy vzduchom. Nemaju dieta niesu manzelia....nemusí sa o nu starat. Je to mladý chalan, ktorý si ma uzivat zivot na Vš....nakolko mal a ma podporu rodicov. Ale nie panicka si zmyslela, ze chlap sa musí postarat aj studovat aj sa sťahovať aj na hlavu sa postavit.....aby bolo podla JEJ snov a predstav. A ona bude len rypať, revať a nadávať.
@kvetinka75 s tým súhlasím
Ti máme jasný príklad že vs vzdelaný neznamená prirodzene inteligentný. Povedz kde si to ing vlastne dostala, nech sa tej škole môžu adepti oblúkom vyhnúť.
Mne sa nepáči, že tu sa ten chalan vykresľuje podľa niektorých ako lenivý, nezodpovedny prizivnik bez charakteru, lebo nepracuje na plný úväzok počas denného štúdia na VŠ.
Preboha, veď to je denne štúdium, svojim spôsobom je to momentálne jeho "pracovná náplň". To, že si nájde brigádu popri skole, je len jeho plus, čiže už to svedčí, že nie je "bezcharakterny povalac".
Ale to, že autorka chce, aby nosil domov plnú výplatu, lebo podľa nej len sedí a nič nerobí, svedčí skôr o jej nechapavosti.
Keby písala, že priateľ robí niekde a nedáva jej peniaze, vylihuje a nestará sa o nič, ok, beriem. Ale to, že chce silou mocou od študenta plný plat, je skutočne cez čiaru.
Ak by to písala študentka, že "bývam s priateľom, študujem denne štúdium, dávam 200 eur, ale jemu sa mali, kričí a vyžaduje, aby som prispievala napoly a nasla, si prácu, keď nebudem mat školu, tak mam makať 8 hodín" okamžite by tu dostala, rady, že ma odísť, aký je to debil a kreten, že využíva študentku a núti ju makať na plný úväzok, aby doniesla viac peňazí a ze je to hrozne, ako ju využíva.
V čom je toto iné? On je študent na dennom. On ma nárok ešte byť iba študent, nie je externista, kde je to o inom. Nemajú dieťa, že musí sa starať o rodinu. Oni len silou mocou chceli dačo dokázať rodičom, nepremysleli to a "nabili si ústa"
Takže autorka, skus sa uvedomiť, a keď naozaj to nezvladate, bud choďte do zdieľaneho bytu, alebo ešte lepšie, rovno od seba.
A opakujem, keby to bolo opačne, píšem absolútne toto iste...
V tejto dobe to štúdium musí byť podľa mňa extra náročné, keď sa raz chodí do školy a raz nie. Keďže má brigádiu, nie je to tak, že by proste nič nerobil, to by som mu podľa mňa krivdila. No asi vám to takto samostatne proste nevychádza
@iwka_77 väčšina ľudí si teraz myslí, že keď sú prednášky a skúšky online, že všetko ide ľavou zadnou.
@cocolino234 chystáš za slovíčka. Pokiaľ nevie na seba zarobiť je decko. Neviem prečo sa jej vysmievas, realita je taká, že je to chlap a ak by chcel, zarobí . Minimálne jún,júl, august, september
@nikyball a prečo by mal? je to v prvom rade študent a ako naloží so svojim študenstkým životom , je jeho vec. Preto ešte nie je chlap?

mňa by zaujímalo, kto inicioval spoločné bývanie. Či to nie je iba jednostranné želanie