Priateľ popri štúdiu nechce pracovať
Ahojte. Žijem s priateľom už 3 roky a ja už pracujem no on má ešte 2 roky školy kým ju dokončí. Ide o to že nezvladam to utiahnuť financne. Tie brigady čo má popri škole mi vôbec nepomahaju. Zarobí 200€ mesačne. Povedal že nemôže pracovať normálne lebo ma školu online vyučovacie hodiny a pod.
Zaujímalo by ma ako pracujú teda ostatní vysokoškoláci ? ..ako to že niektorí žijú sami chodia do školy aj do práce ?
Keď on hovorí že nemôže.
Ja plačem už 2 roky prosím ho aby skúsil si nájsť niečo lebo ja už nevládzem. Žijeme z ruky do huby a ja sa bojím o holu rit pri tých všelijakých výdavkoch , keď sa niečo pokazí a pod... Neskutočne palky idú za všetko. Čo mám robiť prosím vás.
Stále mi tvrdí že robota pre vysokoškoláka pomaly neexistuje aby mu vyhoveli. Napr.vo fabrike že by nemohol pracovať.
Sme z Humenneho prosím vás ak viete o nejakej práci kde by vzali aj vysokoškolaka ktorý má ráno hodiny čiže môže pracovať v poobedňajších hodinách prosím dajte mi vedieť nech mu môžem dokázať že môže pracovať aj on.
@jaskolka Keby to mam porovnat s mojou situaciu z pred 12 tich rokov, ktoru som opisala tak tiez neviem. Priatel mal vtedy plat 650 eur, najom stal 380, tiez neviem ci by to dal bezo mna. Myslim si, ze asi by siel do zdielaneho bytu na tie prve dva roky po skole. Alebo k rodicom na prve dva roky. Alebo by si prenajal mensi byt za mensi peniaz. Ja by som to asi tiez sama bez neho nezvladla. Ale my sme sa tak dohodli SPOLOCNE. Ja som mala stalu brigadu, vedela som kolko priblizne zarobim, pocas 5tich rokov na VS som pracovala cele leto, takze tiez som vedela kolko zarobim v lete. Priatel mal plat 650 eur. Tak sme to dali dohromady, krasne nam vysiel podnajom. Ale kedze sme sa dohodli este predym ako sme sa nastahovali, ze cez skolu budem prispievat 200 eurami a v lete budem pracovat co to pojde (a zo skusenosti z predchadzajucich rokov som priblizne vedela kolko mozem v lete zarobit), tak som tak aj urobila a dohodu dodrzala. Mne by prislo nefer po nastahovani oznamit niekomu s kym som sa dohodla, ze v lete nebudem robit nic, lebo som student a idem uzivat zivota. Neviem ako to mala autorka poriesene predtym ako si podnajom nasli. Neviem ako sa oni dohodli.
@kate211 veď to, že zrejme mali príliš ružové okuliare. Teraz je už aj trichu iná cenová situácia, ako ste mali vy pred 12 rokmi s priateľom, vtedy aj ja, som zarábala 450 eur a stačilo mi (podnájom bol v pohode) aj konkrétne v Humennom šli napríklad brutálne ceny energií hore.
A pracovné príležitosti sú tam tiež úplne iné, ako v takých Košiciach, ktoré sú aj študentské mesto. Humenné je maličké mestečko, kde nie sú až také extra príležitosti pre brigádnikov študentov, keďže tam ani veľmi takých denných vysokoškolákov niet (nie sú tam výšky)
Zároveň autorka píše, že aj keby, sa rozišli, tak on je v pohode, lebo sa vráti k rodičom. Ona ale ma problém, lebo nevyjde s peniazmi.
S tým tiež museli rátať, že čo ak vzťah skrátka nevyjde? Tiež som mala priateľa a šli sme spolu bývať, ale nebála som sa, že bez neho to neutiahnem.
Skrátka to nedomysleli, alebo mali prilis velke očakávania.
A najviac mi tam asi vadí to, že autorka nikde nespomenula, že sa ľúbia, že jej na ňom záleží a opačne.
Nepise "chcem s nim byť lebo ho milujem, a chcem s ním byť, preto chcem, aby sa aj snažil a pomohol aj takto, aby sme mohli byť spolu"
Pise len"neprichádza do úvahy, aby sa vrátil k rodičom, lebo čo potom bude so mnou? Potrebujem jeho peniaze "
Toto ma veľmi irituje, aj keď možno on sa môže trebárs cez prázdniny zamestnať. Ale spoľahnúť sa, že študent bude zarábať ako plne pracujúci, (to bola kolosalna hlúposť od nich oboch) a ešte vyčítať mu, že zarobí malo a ma robiť viac a ze ma zradza lebo...
Tak to je také už prehnane... A nepáči sa mi to od nej...
Píšeš, že ty sama s titulom si dokázala nájsť v Humennom prácu za 500 eur na plný pracovný úväzok. V porovnaní s týmto je tých jeho 200 eur na brigádach potom celkom OK. Aká bola vaša pôvodná dohoda? Keď ste sa sťahovali, vedel o všetkých výdavkoch, ktoré so spoločným bývaním súvisia? Súhlasil, že bude platiť mesačne toľko a toľko..? Na jednej strane si myslím, že áno máš pravdu, zivis ho. Na druhej strane sa on učí a
Nemyslim si, že je reálne na dennom štúdiu robiť niekde na plný úväzok. To by spal fakt 4 hodiny denne. Ak by niečo ako študent zohnal, lebo tu nejde len o účasť v škole, ale aj o učenie sa, prípravu.. V čase skúšok a zápočtov som ja osobne bola úplne zahrabana v ucive, neviem si vôbec predstaviť, kedy by som vtedy chodila do prace. Mala som príležitostne brigády, ktoré neboli o peniazoch ale len a len o nadobúdani praxe.. Nie nadarmo sa štúdium na vyske označuje ako "sústavna príprava na budúce povolanie". Osobne nepoznám nikoho, kto by popri dennom štúdiu vo veľkom makal v práci na TPP a zarábal seriózne peniaze.
Myslím si, že sa zbytočne zozieras a plačeš druhý rok. Jednoducho si treba priznať, že momentálne nemáte na to, bývať spolu, a nechať spoločne bývanie. Rozchadzat sa ešte nemusíte. Neviem, koľko máš rokov a neviem akú máš presne školu ale ak technického smeru (dedukujem z titulu) tak je za teba obrovská škoda v Humennom za 500 eur..
@jaskolka Mas pravdu, autorka cely svoj prispevok napisala tak, akoby to vobec nebol partner, len niekto s kym ta ma financne utiahnut. S tym suhlasim. Ja som chcela len podotknut to, ze clovek hoc aj student, ktory sa rozhodne viest partnersky zivot v podnajme, ma mat trochu zodpovednosti i k podielaniu sa na tom podnajme. A to preto, ze sa tak rozhodol a dohodol sa na tom s tym druhym clovekom. V pripade autorky neviem ako to bolo. Taktiez suhlasim, ze v Humennom moze byt s brigadou obrovsky problem. A ked sa aj nejaka brigada najde, nemusi byt stala. Ja som mala vyhodu v tom, ze som mala stale brigady, takze s peniazmi z brigady som mohla pocitat pri rozpocte.
Ty si od neho tak o 5 rokov starsia, nie? Ak si ing, kolko si popri skole zarobila? A teda neverim, ze ako geodet sa nic neuci. Ved to su mapy, hadam rysovanie, matika, ja netusim, co vsetko... to nie je socialna praca na svatej alzbete.... arozpravate sa vy vobec? Ved najdite lacnejsi byt a hotovo. Ale lepsie bude sa rozist. Pre neho urcite.
@kate211 presne o tom vravím. Lebo podľa toho, čo píše, on aj brigáduje, hoci 200 nie je veľká položka, ale pre študenta s brigádou v Humennom je to skutočne ešte dobrá suma.
A to ma teraz online vyučovanie... Keby sa vrátil ba intrak(predpokladám, že škola je v Prešove, Košiciach, alebo tak, že teda zrejme nedochádzalo by denne domov), tak čo potom? Autorka skončí na ulici? Alebo umrie od hladu?
Bohužiaľ, nedomysleli to predtým...kľudne mohli ísť do zdielaneho bývania, alebo ona mohla ísť do mesta, kde on študuje..
A mohli byť viac spolu, aj pokojnejšie, ako teraz síce "sú spolu" ale stavím sa, že je to hádka na dennom poriadku.
Len preto ze ste sa kedysi dohodli, tak 2 roky plačeš, že nemáš nič? Ešte ako dlho to budeš ťahať? Ja toho chlapca ľutujem. Boh vie ako sa s ním doma rozprávaš, podľa toho čo čítam tak by ma neprekvapilo keby si ho inak vydierala. Úprimne mu prajem, aby prišiel k rozumu a rozišiel sa s tebou. Nechal ta tak nech si riešiš svoj život a on nech si rieši ten svoj. Ty si nájdeš iného a zase budeš pre niečo obeť 😅 keby si ho mala naozaj rada, tak by si mu povedala, že na tento život nemáte, nech ide domov, ty si niečo nájdeš a boli by ste ďalej spolu. Ale ty to len ideš vyhrotit aby z toho bola pekna dráma
@jaskolka Na to, ze pocas skoly zarobi na brigade 200 eur za mesiac, tak to je fakt pekne. Na Humenne mozno az nadstandart. Ale co robi ten clovek v lete? Vsak ma tri mesiace volno. Autorka cez tieto tri mesiace pracuje i ked za 500 eur. On moze cez tie tri mesiace, ked nema skolu nejak viac brigadovat. Moze klidne odpracovat aj 160 hodin za mesiac. Nemusi to byt v Humennom. Moze ist na tri mesiace za pracou aj dalej. Ja som toho nazoru, ze nech aj uziva studentsky zivot. Nech napriklad do polovice septembra, ked nema skolu cestuje alebo venuje sa svojim veciam. Da sa to naplanovat. Ale, aby cele tri mesiace sedel, pretoze je student a v zivote sa narobi dost mi pride scestne. V poriadku by to bolo, keby sedel doma pri rodicoch a zivili ho. Nie v pripade, ked sa rozhodol , ze pojde do podnajmu za 350 eur s autorkou. Tam uz ma aj inu zodpovednost, nie len studentsky zivot. Ked chcel uzivat zivota aj pocas celeho leta, nemal sa trepat do podnajmu. A je dospely clovek, neverim, ze ho autorka prinutila.
Autorka, ked nevyzije sama za 500 eur v 350 eurovom podnajme, bude to musiet inak vyriesit. Vzdat sa bytu, ist do zdielaneho podnajmu, k rodicom alebo do garzonky za mensi peniaz. Inu moznost nema.
Opustite byt a choďte do spoločnej izby zdielaneho bytu za 200eur, a ostane ti aspoň stovka
@rora mudro. Bingo. Top odpoved, takto sa zariad autorka a maš vyriešene, hlavne nechod hlavou proti muru a založiš dalšie 3 diskusie na temu, aky je frajer nemožny. Nie. Pošli ho domov a najdi si 2 spolubyvajuce, každa poplatite 150 najom alebo chod s frajerom do zdielaneho bytu neviem po kolko ide izba jedna 150?
A ešte poznam, tento vaš štyl bývať spolu, ty 500eur a on študuje, si môže dovoliť niekto, kto na hlavný pracovný pomer zarobi 1000 alebo 1200 eur a neni na spolubývajuceho príjem odkazany, poznam dvojicu ale tam je to naopak chalan doštudoval Ing zamestnal sa, kupil na hypoteku 2 izbovy byt, frajerka sa presťahovala z druheho konca republiky a začala študovať VŠ, predpokladam, že väčšinu vydavkov platí on, i ked jej rodičia môžu posielať nejaké peniaze, ale keby chalan nezarobil, pochybujem, že by 3/4 platu vrážal do nájmu a jedol suche rožky, zakial by frajerka chodila po nociach upratovať Treba si dopredu určiť priority, nemôžeš mať všetko naraz, nejak sa utrieďte...alebo vymeň frajera 🙂
@kate211 ale to je ok, poriadku, ak by aj šiel cez 2 -3 mesiace niekde brigádovať. Ale vždy je to iba brigáda.. Teda dajme tomu, že by zarobil hoci aj 500 eur... (týmto štýlom pochybujem, že by ona súhlasila, aby šiel niekde do zahraničia, takže tipujem, že 5000 to nebude ☺️).
A co ďalej? Keď minú za mesiac tých 500 eur? Ako to vyrieši v širšom kontexte ich situáciu? Nehovorím o tom, že aj on v inom meste, ak by siel brigádovať tam, bude mať dáku réžiu (jedlo, strava, ubytko v inom meste). A v Humennom brigáda za 500 eur🙉🙉.. Ach bože snívajme ďalej, tam sú bežné tieto plne platy, nie brigáda... Budme realisti..
Ja nezastavam jeho ako takého.. Len vravím, že oni si absolútne nepremysleli, čo robia...A tetaz ich dobehla skutočná realita.
@nikyball nechce sa mi to opakovať ešte raz, prosím ta, precitaj si, čo som písala @kate211,lebo to je v podstate aj odpoveď pre teba
Ako vyrieši ich situáciu, keď on za letné mesiace by zarobil aj 1000 eur? Lebo lepšie brigádu v Humennom nenájdeš a keď pôjde inde, tak bude mať aj istú réžiu (byvanie jedlo)A keď ich minú tak čo? Opäť budú čakať do leta,keď 200 eur nebude opäť samozrejme stačiť?
A pochybujem, že by autorka ho pustila na 3 mesiace do Nemecka napríklad..
A ano, keby si môj syn našiel takú partnerku, a absolútne nepremyslali dopredu, osobne ho vyfliaskam za hlúposť.
Dúfam ale, že tvoja dcéra študuje doobeda a poobede a v noci maká o dušu a samozrejme aj cez leto, veď treba si plne zarobiť a denne aj studovať, ako inak....
A ak nie, tak skus tu neuražat nás a naše deti, ok?
@evica17 Na stavebnej je to skutočne ťažké. Je to veľký kolotoč večných zadaní (skoro každý týždeň jedno aj 4 predmety), potom rysovačiek, učenia ku tomu na zápočty z predmetov a tak. Študoval som a ja som to ani nedal psychicky. :( Stále bola len škola, zadania, zápočty nič iné a bolo to veľmi vyčerpávajúce.
Kráne ste sa tu na autorku vrhli 🙈
Ja som vyčítala z jej príspevkov, že dotyčný porušil dohodu. Mali platiť pol na pol, no akosi z toho vzišlo. citujem "Tie jeho malé brigády čo má trvajú Max 2,3 mesiace len keď potrebujú dakoho a POTOM aj 4,5 mesiacov NIČ "
To sa vám zdá fér? veď on jej ani pravidelne neprispieva a nechá sa živiť.
Autorka, kašli na to. Zruš podnájom a nech sa vráti domov. Že mu to nieje trápne.
@evica17 ja som na stavebnej študovala statiku a mávala som toľko zadani, že som nemala čas ísť ani na rande. Škola 5 dní v týždni, niekedy až do večera. Je pravda, že to bolo už dávnejšie, možno to teraz funguje inak. Každopádne, to, či sa dá popri škole pracovať, závisí od vyťaženosti študenta.
@kittykat22 moj syn nastupuje budúci rok na VŠ, na ktorú je tazke sa vobec dostať, musel nadobudnúť značné vedomosti pocas SŠ. Velmi dúfam, že v budúcnosti nenatrafí na taký typ ženy ako ste vy 🙏 podotýkam, ze počas SŠ v 3. a 4.r brigádoval a nepotreboval odo mna ani cent. Ale aby svoje doterajsie usilie, chut´ studovať, zlepšovať sa a nadobúdať nové informacie pocas dalsieho stúdia zahodil kvoli tvrdohlavosti, vypočítavosti a sebeckosti nejakej osoby, to by som spokojná nebola. Nechajte ho odíst späť k rodičom a Vy si určite poradíte aj sama, nech si chlapec užije normálny vysokoškolský život s priatelmi - starosť o jedlo a energie si ešte v ďalsom zivote užije.
prepácte @kittykat22 , omylom som Vás oznacila. Moja odpoved mala byt autorke, velmi sa ospravedlnujem
@sashabb nie. Ide o to, ze ona tiez potrebuje jeho zarobok. Byvaju 3 roky spolu, teda od jeho nastupu ma VS. Ona ma skolu skoncenu vtaj. Takze Urcite je starsia od neho. Mala mat rozum a zrata 2 a 2, kwd s 19r zajkom sla na podnajom s tym, ze on urcite popri skole zarobi dost nanajom.... no trt. A ona s minimalkou? No financna negramotnost.... ona chcela jeho rodicom dokazat, ze s nou skolu dokonci? Wtf???? Maco je 3 roky s chlapom, o ktorom jepresvedcena, ze porusil dohodu a zaraba malo a nevyrirsi si to s nim? Iba ho tu okiedza, ze odpisuje na skuskach? Ako sorry? Nech sa rozidu a ona zije zivot, co si moze dovolit zo svojich 500.
@sashabb hlavne nechápem, že vôbec takú somarinu vymysleli.
Celý problém je ze oni si chceli dačo dokázať, že "môže študovať aj pri nej" a rýchlo zistili, že urobili blbosť.
On je denný študent. Nedá sa od neho chcieť, že bude sa podieľať plne pol na pol, ak si to mysleli, spravili hlúposť.
Aby si takto dovolili žiť, musí jeden z partnerov zarábať skutočne dosť, aby dokázal potiahnuť v prípade potreby aj toho druhého a nie ledva na prežitie pre jedného, že keď ten náhodou nebude mať tú brigádu, tak umru od hladu.
Ona potrebuje jeho zárobok. Sama píše, že aj tých 200 eur je nutné pre ňu.
Miesto toho, aby sklopili uši, povedali si, že proste mali veľké očakávania a nevládzu to takto ťahať, ona sa presťahovala do lacnejšieho bývania (izba samostatné v zdielanom byte) on s ospravedlnením zbalil svoje veci a šiel k rodičom a po skole, keď už obaja budú robiť plne, tak skúsili to opäť s bývaním, tak ona tu plače a nalieha, aby on si našiel lepšiu robotu, a makal tak, ako ona chce, a preboha nešiel k rodičom lebo ona zahynie asi...(aj keby robil celé prázdniny, tak ako im to vyrieši situáciu počas ostatných mesiacov?)
Takze mne sa toto nezdá fér... Ale z jej strany, lebo už dávno mohla súhlasit s jeho odchodom domov a ona si nájsť iné bývanie.ale očividne sa ona tomu bráni zubami nechtami.
Proste tetaz nemajú na to, aby spolu bývali sami. Hotovo celý problém je toto si uvedomiť a konať.
@jaskolka este mozno ist do garsonky, alebo mensieho bytu. Autorka je asi starsia, a chce po mladom aby bol zodpovedny ako vyzrety tridsiatnik. To sa ani neda od 23 rocneho ( odhadom) cloveka. Celkovo muzi dospievaju mentalne neskor. Alebo mohla byvat sama v mensom a on by ju navstevoval, obcas u nej prespal, urobil jej nakup a pod. A nie stylom idem dokazat jeho rodicom .....dokazat mala hlavne sama sebe ze dokaze vyzit aj bez muza. Celkovo chyba mi tu laska v celom tomto pribehu
@1gramofon ja osobne silno pochybujem, ze je Ing. To by znamenalo, ze je uz 3 roky po škole a robi taky dlhy predavacku za minimalnu mzdu a ze jej priatel je teda od nej mladsi o 4 alebo 5 rokov🤔
@bosorka2302 presne. Úplne iné by bolo keby on už pracuje. Vtedy by som celkom inak to brala.To by som bola jednoznačne za to, aby prispieval pol na pol.Ešte by som podporila autorku, že ma pravdu.
Aj keby bol mladý, však môj manžel v 18 začal robiť a zodpovedne sa správal, dokonca živil partnerku na materskej a jej dieťa (bolo jej, slobodná matka). Ale normálne robil, 40 hodín v týždni, 100%úväzok, čiže to bolo celkom iné.
Ale denný študent jednoducho sa nemôže dať na úroveň plne zarabajuceho chlapa. Brigáda je vždy iba brigáda, nie pravidelný príjem. Veď brigádnik môže jeden deň prísť a druhy mu povedia, že čau, už ťa nepotrebujeme. To vôbec nie je istota...
Takze keď on pri volil, že bude pol na pol platiť, očividne vôbec netušil, o čo ide. A ona neuvažovala dopredu tiež, len "silou mocou spolu, a vystuduje aj pri mne"
A hups, teraz je realita krutá...
@autorka
Chapem ta, ze to beries tak, ze si mate vzajomne pomahat, tak to aj ma byt, lenze on je denny student a nemozes od neho chciet, aby bol zaroven aj pracujuci.
Mna skor zarazilo to, ze ty kvoli frajerovi ostavas zit niekde v zapadakove a s vysokou skolou robis predavacku za 500 EUR. To naozaj si takto predsatvujes svoj zivot? To naozaj si ochotna kvoli frajerovi obetovat moznosti mat dobry job za normalny prijem a tak odist prec?
Tvoj frajer chce zostat tam nie kvoli tomu, ze ma job za 5 litrov v cistom, ale "aby bol pri mamicke". Velmi sa ti cudujem, ze ty sama seba tak zanedbavas a nezdvihnes sa a nejdes prec z toho regione.
Vies, mozes mat titulov aj milion ale ak robis pracu mimo vzdelania, kde ti staci ucnovka bez maturity, tak akakolvek skola a vzdelanie su ti zbytocne. Je smutne, ze ty ako mlada zena si uprednostnila nejakeho frajera pred svojim osobnym rastom.

@kate211 problém je v tom ze autorka sama píše, že on keby sa vrátil k rodičom, tak ona neprežije lebo potrebuje jeho 200 eur.Ze to neprichádza do úvahy,lebo on ma kde bývať, ale ona nie.
Čiže on možno už aj navrhol podľa toho, že sa vráti domov, ale s tým očividne nesúhlasí ona....