icon

Priateľ, práca, peniaze

zurizuri
26. apr 2017

Ahojte, idem sa vyrozprávať lebo už neviem čo ďalej...
Mám pred 30-kou, zarábam tak do 500€, robím v call centre, práca ma baví a mám partnera, s ktorým žijem v spoločnej domácnosti. On zarába nadštandardne, výdavky si delíme na polovicu. Problém je, že stále mi vyčíta môj nízky príjem a moju prácu. Na jeho návrh som si urobila jeden kurz, no bez praxe ma nikam v tejto oblasti nechcú. Zdokonaľujem sa v exceli, učím sa sama ďalší jazyk a mám pocit, že som stratený prípad. Doteraz nikomu moja práca neprekážala. Mám skúsenosti aj s riadením ľudí, vrámci zastupovania šéfa, trochu so školením kolegov a neviem, čo so sebou robiť, aby som bola dosť dobrá. Na CV mi neodpovedajú, hoci spĺňam požiadavky - PC, jazyk, potrebné vlastnosti, očakávania. Ani neviem, čo od tejto diskusie vlastne očakávam, napíšte hocičo. 🙂

zurizuri
autor
27. apr 2017

@esther03 jeho plat neriešim lebo nie som jeho žena. S predošlým priateľom som bola oveľa dlhšie ako so súčasným a tiež som nevedela, koľko zarába a ani ma to nezaujímalo. O mojom vie len preto, lebo som nadávala, že sa neviem "odraziť" a robiť niečo, kde by som mala viac, tak sa ma opýtal, koľko zarábam. Moja terajšia práca ma veľmi baví, ale nechcem ostať na 500€ celý život. Snažím sa učiť, niečo preto, že ma to baví a niečo preto, že on chce. Ako som už vyššie písala, príde mi to občas akoby žil v nereálnom svete - urobím si kurz a zrazu budú podľa neho zo mňa všetci paf. Akurát v skutočnom živote to funguje trochu inak. Inač fungujeme úplne normálne, rozumieme si, niekedy ho pozvem na večeru, inokedy on mňa, proste pohodička. Len niekedy, keď nad tým všetkým premýšľam, sa kvôli tomu cítim (a možno aj som) strašne neschopná. Veľmi pekne o mne hovorí aj pred kamarátmi, majú ma radi, len neviem, čo so sebou. Najviac ma demotivuje, že sa fakt snažím a zatiaľ bez výsledku.

maculo
27. apr 2017

Majú v dnešnej dobe ešte nejaké páry spoločné financie? Typu, že čo je moje je aj tvoje? A nerieši sa kto bude čo platiť a kto je komu čo dlžný pretože všetko je spoločné?

bg2014
27. apr 2017

jasne ze maju

maria1989
27. apr 2017

@margotka33 do kelu čo je to s tými chlapmi? 😨 otras toto.

bg2014
27. apr 2017

@maria1989 no sorry ale to mozme povedat aj o zenach takze nedavaj vsetkych do jedneho vreca😉

maria1989
27. apr 2017

@bg2014 myslela som konkrétne jej, a ešte jednej kočky tu v diskusii. Nie všeobecne. Aj keď s týmto, že muži vyčítajú ženám na materskej, že ich živia, sa tu stretávam často.

0silvia0
27. apr 2017

@maculo ja si zas neviem predstaviť zaťažovaním sa kto čo platí, koho čo je, kto má viac a kto menej, kto je komu čo dlžný...asi by ma z toho bolela hlava. My fungujeme od začiatku manželstva s jednou kasou, jedným účtom a všetko je spoločné. Veď máme spoločné deti, spoločné dlhy, spoločnú posteľ atď. To by som ja šatila jedno dieťa a manžel druhé? Preratávala by som kto čo zjedol a kto koľkokrát spláchol wc a podľa toho rátala spotrebu vody a financií? Pre mňa nonsens.

bg2014
27. apr 2017

🙂

womankc
27. apr 2017

@0silvia0 u nás rovnako, i keď máme dva účtu , platíme priebežne čo treba ten , čo je práve pri prachoch😅 o všetkom vzájomne vieme , ale žiaľ je veľmi veľa vzťahov, čo fungujú na princípe moje, tvoje a dokonca aj také ,č o im to vyhovuje ....

zltalienka
27. apr 2017

@zurizuri Som prekvapena, ze pomaha v domacnosti a pod. Manzel co bol v kontakte s IT-ckarmi, tak vravel, ze su to neskutocni "bordelari", ze taky chaos a neporiadok este v kancelarii nevidel ako maju oni.
A uz vies aky ma Tvoj priatel plat?
V tych vydavkoch, co platite na polovicu je aj hypoteka na byt?

0silvia0
27. apr 2017

@womankc nám sa nechcú riešiť ani dva účty, takže obe výplaty chodia na jeden a tam to nie je podstatné koho peniaze sa práve míňajú. A to podotýkam, že manžel má 3xväčší plat ako ja. Ale ak niekomu vyhovuje mať rozdelené položky kto čo platí, tak ok, je to asi aj o zvyku.

moonlight1210
27. apr 2017

@maculo ano, maju. a poznam dalsie, ktore sice nemaju spolocny ucet, ale ked jeden potrebuje, tak mu tam ten druhy prevedie peniaze a naopak. resp. maju obaja kartu od uctu toho druheho. lebo to chapu ako spolocne peniaze. akurát tak, ze jeden plati hypoteku, inkaso, druhy potraviny, oblecenie. a tak. funguju ako firma s dvoma uctami v banke.

zurizuri
autor
27. apr 2017

@zltalienka tak ja mám šťastie na poriadkumilovného, ale aj kolegov má poriadnych, aspoň tých, čo poznám. 🙂 Nie, neviem, koľko zarába. Hypo nemá, bývanie je jeho. Celkovo výdaje nemáme vysoké, ja si viem aj odložiť.

mandala77
27. apr 2017

@zurizuri máš postoj, že keď nie si jeho žena, neriešiš jeho plat a nezaujíma Ťa koľko zarába. Idete 50 na 50. Emancipovaná žena, samostatná, ktorá sa dokáže o seba postarať, pozve ho aj na večeru. Máš to tak, a je to pre Teba ok. Ale zvyk je železná košeľa. By som chcela vidieť, ak by si už bola jeho žena, akým smerom by sa zmenil Tvoj, ale aj jeho postoj. A ako by ste z tých fifty fifty, na ktoré ste obaja zvyknutí prešli na model iný. A kto by s tým mal väčší problém.

Práca Ťa baví, ale chceš zarobiť viac ako 500 Eur. A snažíš sa učiť, nielen preto, že Ťa to baví ale niečo aj preto, že on to chce. Cítiš sa viac neschopná kvôli sebe alebo kvôli nemu?

mamutka
27. apr 2017

@zurizuri ja sice chapem, ze ti mozno chce pomoct odrazit sa, posunut niekam, prilepsit si. Bolo by fajn, zarabat viac. Lenze ty pises, ze ta praca bavi. Dokonca velmi. To je dnes vzacnost. Su ludia, co zarabaju ovela viac ako ty, ale doslova v tej praci trpia. Kazdy den rozmyslaju, ze by sa na to vykaslali, sli by robit za menej nieco co by ich naplnalo, ale nemaju na to odvahu. Toto by mal respektovat. A ty by si sa k tomu tak mala aj postavit.
Spytat sa ho, ci chce, aby si chodila domov vystresovana, znechutena, cely den tlacila rucicky hodin dopredu, len aby si uz odtial vypadla... kvôli comu? Chce spokojnu a vyrovnanu partnerku, alebo chce vedla seba niekoho, koho kariérou sa chce pisit, alebo vynervovanu trosku? Ty sa zamysli nad tym, ci by ta lepsie platena praca naplnala, alebo nie. Ked mate byvanie, vies si aj usporit, si spokojna, tak do buducna potrebujes partnera, ktory to respektuje a ked budete mat rodinu, tak to cele zatiahne. Keby ste nevychadzali s peniazmi a tak ci tak by ta terajsia praca nebavila, tak jasne, chod robit nieco ine a vypracuj sa, zarobis viac. Ale ked ta to bavi??? Nie si socka co sa na nom prizivuje, co chodi len s kamoskami na kavicky a na nakupy, nepracuje a chlap plati. Nasla si si svoju cestu a on to bud prijme, alebo nie. Vyjasni si to s nim. A ako vidi to, ze chlap financuje doslova vsetko, ked je zena na materskej a na rodicaku. Lebo ak si mysli, ze z rodicaku budes vsetko s nim platit 50:50, tak si daj bacha.

ostorha
27. apr 2017

@maculo Ano mame ,sme manzelia 16 rokov no zijeme spolu uz 20 a od zaciatku nasho vztahu to tak bolo este ked ma manzel balil tak mi povedal,ber co chces cokovlek na teba prepisem ked si ma vezmes,nikdy som to nezneuzila a vzdy ked su nejake vacsie výdavky tak sa jeden druhého len opitame ze berieme z uctu a hotovo ,ale bezny chod domacnosti absolutne neriesime kto co kupil,dal- nedal co sme uctovnicka firma ci co.Presne ako bolo spomenute decko je spolocne, postel mame jednu tak co by sa takto zgrlosili,ludia co si prilis chrania svoje materialne veci a peniaze su aj citovo plochejsi ako ludia ktory sa vedia spolu na vsetkom dohodnut aspon z môjho pozorovania.

bg2014
27. apr 2017

@ostorha no a to sa potom vola RODINA

zltalienka
27. apr 2017

@zurizuri tak to je super, ze je tvoj priatel poriadkumilovny a aj to ze si Ty vies odlozit z prijmu. Dufam, ze to vie aj Tvoj priatel a ze tak aj robi.
Teraz k veci: v uvodnom prispevku to vyzeralo tak, ze Ti priatel vycita nizky plat a blbu pracu a teraz uz pises o tom ze Ty sama nie si spokojna so svojim platom. Len Ty sama vies, kde je v skutocnosti pravda.
Realita je vsak taka, ze nemoze mat kazdy plat 2000€. maloktore pozicie su tak platene. V principe su nadstandartne platene pozicie za nieco extra - talent, zrucnosti, vedomosti. IT-ckari s v tomto smere nieco extra, v niecom su genialni a potom v niecom su uplne mimo (vacsinou im nic nehovoria softskill zrucnosti, nevedia jednat s ludmi a su tak trochu mimo realitu - ale to vsak uz davno vies, vsak?) Bezni ludia sa musia "uspokojit" s beznym platom. Netusim ci vo Zvolene je plat 500€ v cistom na zenu do 30r s Tvojim vzdelanim OK alebo nie.
Ked Tvoj priatel funguje v podobnom rezime ako PC, ze si zapisal do svojej hlavy ulohu - "priatelka chce zmenit pracu a mat lepsi plat, aby bola spokojna" tak mu tam ta "nesplnena uloha" stale SVIETI a kedze nevie jednat s ludmi, tak Ti to "vyhadzuje na oci" kedykolvek si na to spomenie. Ak chces aby Ti to prestal pripominat, tak mu musis v tej hlave tuto "nesplnenu ulohu" vymazat, odskrtnut ako splnenu alebo ako uz neaktualnu. A bude po probleme.

rutie
27. apr 2017

@zltalienka Si to vystihla s tym TODO listom 🙂 🙂 IT-ckari su chudaci asi najnepochopenejsi zivocisny druh. Casto im je vycitane, ze su sebecki, nechapavi, nedostatocne laskavi. Ale podla mna ti naozaj echt IT-ckari su verni, rodine oddani manzelia. Len treba chapat ako su nakodovani a spravne s nimi komunikovat. Rodiny v Sillicon Valley vykazuju najlepsie demograficke ukazovatele medzi vzdelanou sociálnou vrstvou v USA - relativne vysokoa porodnost, malo deti zijucich mimo v manzelstva, najmenej rozvodov, muzi sa pomerne skoro zenia a zakladaju si rodiny.

lusy1507
27. apr 2017

@0silvia0 @toskanka presne si myslim ze si potrebuje len fokazovat ze je lepsi. Predtym to nebolo tak dokonca mi nedovolil nic zaplatit vsetko to zacalo ked som tehotna a prestala pracovat. Ako ano je to tak ze ma zivi ale pre mna je to normalne ak sa dvaja ludia dohodnu ze budu mat spolu dieta tak potom chlap bude tahat domacnost. V nasom pripade bolo dieta planovane a aj ked hadky boli aj pred tym nikdy som si nepomyslela ze mi bude vytcitat peniaze. Je to velmi zly pocit a hlavne ked s tym teraz neviem nic robit a naozaj som zavisla od neho. Nikdy pred tym som nepotrebovala financu pomoc preto aj nechcem dokoncit matersku a dat dieta skor do jasliciek. Jeho nazor je ten ze ja nic cele dne nemusim robit a on mi peniaze nosi do huby. K tomu som cely tyzden sama s malym doma, in dojde len na vikend a to sa malemu venuje tak dve hodky denne lebo musi odpocivat. Este zacne nadavat ze si s nim nejdem o deviatej lahnut. No nejdem ked maly zaspi o osmej, potom musim este upratat, najest sa a okupat sa. Po celim dni si chcem pozret nejaku blbost v telke a oddychnut si no to som bezcitna zena bez zaujmu o chlapa.... nuz co vam poviem prezit zivot este raz tak si chlapa ani nehladam

zurizuri
autor
27. apr 2017

@zltalienka áno, vyčíta mi, že nemám poriadnu prácu a zarábam málo. Mne moja práca samotná neprekáža, mám ju rada, no tiež by som uvítala viac peňazí. Učím sa, posielam si životopisy a nič. Doteraz som si nemyslela, že práca sa "delí" na poriadnu a neporiadnu. Čo sa týka toho softskills, máš 100% pravdu, to si aj sám uzná, že s ľuďmi nevie jednať. Občas ho aj "musím" napomínať, aby si to uvedomil. Sám tvrdí, že s ľuďmi by ani robiť nevedel/nechcel, vraj keby musel, tak by šiel robiť za pás. 🙂

toskanka
27. apr 2017

@mandala77 Ako pises, tak to je s tym pocitom neschopnosti a nespokojnosti. A plati to aj v iných veciach. Ako priklad, zena je spokojna so svojim vyzorom, ma pekny okruhy zadok, za ktorym sa vsetci otacaju az raz natrafi na amanta, ktorému sa pacia chude baby ( potom nechapem, preco si taku nenasiel ) a baba sa splasi a zacne kvôli nemu chudnut a citit sa ako tucibomba. Preco si dokelu ludia nehladaju partnerov, ktori splnaju ich predstavy, ale sa snazia im pretlacit to svoje a projektuju do nich svoje predstavy. O tom tato tema hlavne je, naburavanie sebavedomia zdravého, spokojného cloveka, ktory by si dalej zil svoj zivot.

lubina
27. apr 2017

@maculo samozrejme, ze maju spolocne financie...

f333
27. apr 2017

@deti95060810 mala by to tak byt,ze kazdy by si mal hladat rovneho...ale zial, casto sa stava opak... a potom su z toho viditelne problemy..

bg2014
27. apr 2017

@f333 no lebo protiklady sa pritahuju☹

f333
27. apr 2017

@bg2014 neviem ci sa pritahuju. skor ide o cilenu volbu pre nekau vyhodu ---. a casto ide o aj takusi symbiozu...ale nikdy to nie je rovnocenny vztah..

0silvia0
27. apr 2017

@lusy1507 najhoršie na tom je, že si to odnesie váš syn. Kvôli jeho otcovi ho plánuješ šupnúť čo najskôr do jaslí (pričom by si nemusela), aby pánkovi matka jeho syna príliš neuberala z finančných zdrojov. Tvoj priateľ je ešte nedozretý jedinec...

lusy1507
27. apr 2017

@moonlight1210 dospievam k nazoru ze je to povahou a nech spravis ci povies cokolvek clovek sa nezmeni a stale si bude mysliet ze je najlepsi na svete. Uz mu na to ani nic nehovorim len som ticho. Ked pride ten den a ja zacnem pracovat, nezoberem si od neho ani cent a vsetko co kupi mu vyplatim alebo dam polovicu a vtedy som zvedava ako sa bude citit. Ci stale bude ten boh ktremu musim byt vdacna za zivot

bg2014
27. apr 2017

@f333 ako si vyberies tak mas❤

toskanka
27. apr 2017

@lusy1507 To ma mrzi, ze mas takuto skusenost. Pritom materstvo by malo byt to najkrajsie obdobie v zivote zeny, kedy jej malo byt v maximálnej miere poskytnute vsetko, aby mohla v pohode vychovavat dieta, lebo prve tri roky je to jej prioritna uloha. Mas skusenost, ze vsetko dokazes zvladnut sama a ked sa zamestnas, si uvedomis, ze ho ako partnera v podstate nepotrebujes.