Priateľ sa nestará o naše deti, ale na účty chce polovicu
Priateľ s ktorým som cez 20 rokov sa nestará o naše deti.Deti sú už v puberte ale nikdy sa o ne nestaral a ani keď sú už staršie nechce sa o ne starať.Neurobí nič ani keď sú choré ani keď niečo potrebujú do školy,nevenuje im žiaden čas.Svoj čas venuje odjakživa len svojmu podnikaniu a ľudom ktorý pre neho pracujú,známym a kamarátom a jeho rodine.Tým pomôže aj čas na nich má.Na naše deti nie.Prestala som si ho vážiť a kde neni úcta, neni ale láska.Nikdy sa nesprával ani ako môj partner ani ako rodič.Život s ním bol prežitý len ako večné čakanie.On si vybudoval úspešné podnikanie, v domácnosti nikdy nič nechcel robiť.Fungujem ako otrok a služka.Na všetky účty chce ale polovicu.Začala som rozmýšľať nad budúcnosťou pretože keď poplatím účty,plus deťom čo treba,občas sebe ostáva mi z výplaty zúfalo málo.Tým pádom mám aj našetrené málo.Na dovolenky nechodíme, nič drahé nekupujeme.Nemám v podstate žiaden majetok ani svoj byt.Momentálne na prednom zube mi treba peniaze na korunku, zub sa už zachraniť nedá a mám aj ďalsie 2kazy, plus pod ďalšou korunkou silno zapálené dásno takze korunku treba zložiť.Je tam mŕtvy zub a ten treba prečistiť,opraviť.Oči sa mi tiež vekom pokazili a tým že som aj krátkozraká aj dalekozraká a už ma nebaví meniť okuliare podľa potreby tak si musím kupiť multifokálne okuliare ktoré su drahé. A toto vsetko bude tak drahé že musím siahnuť na moje ťažko našetrené úspory.Moja otázka znie.Platili by ste účty spravodlivo na polovicu? Keď všetko v domácnosti robím len ja? S deťmi po lekároch chodím len ja, keď sú choré ostávala som na očr len ja.Veď aj opatrovateľky,upratovačky a kuchárky majú za svoju prácu zaplatené.Rozmýšľam nad budúcnosťou že ja v podstate v starobe dopadnem s nízkym dôchodkom keďže som obycajný človek s platom tesne nad hranicou životného minima.Bez svojho bytu a bez väčších úspor.Príde mi to nespravodlivé.Pretože priateľ má aj mal celé tie roky luxusne veľa času na to budovať si svoju karieru tým že v domácnosti nič nerobil a ani sa nestaral o deti.Platili by ste vy účty na polovicu keby ste žili tak ako ja? Ja som mu toto cez víkend povedala a jasné že sa rozčúlil a povedal mi ze v tom prípade sa môzem vystahovať.
Pozri, ja tu vždy píšem že platenie účtov na polovicu pri nerovnakom príjme je blbosť. Rodina má fungovať a hospodáriť spoločne.
A ty by si vedela dopredu keby si bola slobodna, bezdetná či sa muz bude o deti starať? Lenze uz ubehlo vela casu a zistila si aky je.Teraz Ta to dobehlo
Ty si s mužom cez 20 rokov, dvojičky si rodila, keď si mala 19 rokov a sú v 9. triede???
Ano. Ak odmieta hnut prstom doma, nech plati viac. Ani upratovacka mu nebude robit zadarmo, ked bude zit sam.
Ale co sa tyka dochodku a byvania, muz, s ktorym ani nie ste zobrati, nie je povinny ti na to zarobit, aj ked je to domaci lenivec. Tam si musi kazdy zivot rozvrhnut tak, aby stihal oboje. A lenivca vyhodit zo zivota.
Pisala si, ze ste spolu 20 rokov ... Tak teda 15-20 rokov do dochodku. Pocitaj s tym, ze vekom budes coraz unavenejsia a nebude to lahke si zarobit na byvanie po 40tke.
Autorka - vsetky tvoje riesenia su take..detinske.. Nesmeruju k vyrieseniu problemu, len nieco demonstruju. Ja nevravim, ze aj to obcas netreba, ale zaroven mam pocit, ze nemas vobec jasno, aky bude dalsi krok. Alebo si snad myslis, ze po tejto "lekcii", sa tvoj priatel zrazu zmeni?? Nebud naivna. Takze ok, neupratujes..co dalej? Jemu mozno ani o dva tyzdne nedojde, ze je bordel.. Mam doma dvoch chlapov, co im nepoviem, ze treba, tak oni si nevsimnu.. Im nevadi, ze je pasta rozkydana po umyvadle, ani ze je blato v predsieni, uz vobec nie nejaky prach.. Takze este raz, co dalej..uz vies? Mas pripraveny dalsi "scenar"? Ci si len potrebovala nieco demonstrovat, ako pubertak, ked tresne dvermi na izbe.. Lebo toto teraz robis.. Pytas si pozornost..a ked ju dostanes, co teda dalej? Chyba mi v tom tvojom plane nejake dospele "gesto".
Ked takto zijete 20 r od neho ziadnu zmenu necakaj.
Toto nie je zalezitost, ze zacinate spolu byvat a ucite sa ako spolu fungovat rozdelit si povinnosti… teba zaujima len ci rozdelit financie..zle to bolo pd zaciatku, zle to je teraz a este len bude.Vies si predstavit, ze by si nasiel druhu?ako si napisala cely zivot cakas… a na co?nie je tam laska, ucta on sebec, ignorant a tebe to mozno vyhovivalo mame kde byvat, ale raz pride vzdy prebudenie.Myslim, ze vy to uz nikdy nemate do sspon trocha normalnej roviny ty trpis jeho, on teba…
s týmto blbom si 20 rokov? sa ti čudujem, už dávno si mala od neho odísť...zachráň ešte čo sa dá, lebo ozaj skončíš na ulici....
či by som platila učet na polovicu? poviem rovno že nie....
😳😳😳a kam dáva manžel peniaze s úspešnej firmy keď sa mu darí 😳 keď vám nic nedopraje 😳 a keď ste si ho brala bol aký?
A kam dáva peniaze keď je úspešný podnikateľ ????!!! A ma úspešnú firmu. Veď musí mesačne zarobiť krásne veľké peniaze a tebe nic nedopraje ?
ano je to nespravodlive,ale preco si to trpela 20rokov?!
Odpoved je nie neplatila. Minule som pocula rozumne rozdelenie nákladov u jedných mladých a to je naklady kazdy hradí 50% z prijmu. Cize on ma vacsi prijem, takze dava vacsi podiel. Ale akonahle pojde jeho snúbenica na materskú tak komplet naklady bude platit on az kym ona nebude mat zase plny prijem. Ale tak teda je to jeden z mala mužov, ktory nabehol s prsteňom hned ako ostala tehotna.
A co ti pomoze ze neupraces? preboha.... tu nejde o to, ci ty doma nieco robis, ci hclap nieco robi.. ale zijete si na kopke, 20rokov, a tebe teraz vadi, ze idete na polovicu... to JE problem. Ze nemas zadne vratka, ze vsetko je jeho... a pritom ani neviem kolko deti mas. Tak ked na polovicu, nie ste manzelia - sud + vyzivne a ano polovica nakladov na byvanie, Jest si kupi sam, navari si sam... byvat ale v chlieve? :D tak upratovacka nech sa paci, na polovicu... Ale aj to su take riesenia o nicom. Vztah o nicom. Najlepsie najst si riadnu pracu, deti spakovat, odist a jeho nechat...
@lenjaona vzdy bolo treba suhlas na zmenu institucii pre deti.
Autorka pises, ze aj teraz platite na polovicu tak nerozumiem o co Ti vlastne ide?aby ocenil kolko si robila v domacnosti?alebo nechces platit, aby si si viac nasetrila?vela zien taha za kratsi koniec deti, choroby muz ma svoje podnikanie, sluzobky vo finale ma zena dobry pocit z materstva a muz ostatne, ale to si musela vediet uz volakedy..ked si porodila v 19 r a deti su cca 13 r nie si stara na zmenu ja, ze tu pise pani po 50 tke.Vydavala si sa mlada a hlupa.co cakas, ze muz to uprace?dopredu Ti pisem, ze neuprace.Neodides dobre vies, ze neodides co aj chapm bez uspor…k otcovi odist by bol ideal, ale moze sa stat, ze deti budu chciet zostat pri otcovi.
Tebe pomoze len jedno a to budem nemoralna ci vychcana raz si najst ineho chlapa s byvanim, ktory sa o teba postara., kedze pises, ze zarobis o trocha viac ako minimalka, alebo pokym si mlada vzopriet sa odist, dostanes vyzivne byvat u otca, v podnajme..zuby si daj spravit mas benefity od poistovne, okuliare si budes striedat, kedze na multifokálne nemas.Mozno ty si poznas chlapa by stalo za to neprovokovat nejako to urovnat v rovine normalnej…nerozumiem preco zrazu Ti vsetko doslo, ked si tak zila roky.Spravodlive to nie je mas pravdu aj v tom, ze si nemala dopustit, aby vsetko bolo na tebe.Toto je len taku stekanie psa za plotom vystavim mu fakturu za upratovacku na pracovny stol..prednedavnom som citala tu v poradni ako na chlapa ignoranta od vztahovej terapeutky povedala len zmenu od zeny odvhadzat z domu, najst si kamaratky, svoje hobby bud sa chlap spamata, alebo je koniec, ale aspon zena nesedi doma a necaka
Mám doma veľmi podobné čudo,som s ním 7 rokov,doteraz mi aspoň dával na stravu a oblečenie pre deti,teraz už nič. Byt je jeho,platí on. Prispievať mu určite nebudem,keď všetko čo sa týka detí platím Ja. Určite si zisti či má priznané príjmy a podaj žiadosť o výživné a už nestrácaj dalšie roky života.
Byt je jeho? Ak ano, odstahuj sa a daj si vycislit vyzivne, nech aj zhnije v tom bordeli. Suhlasim, ze tvoja vyjednavacia pozicia je na nic, neskoro si sa zobudila.
No ano, preto ma clovek vztah, aby PRED tym, ako si zalozi rodinu, zisti, ci sa bude chlap a tuto rodinu aj starat. Normalni muzi to totiz robia=staraju sa o svoje deti, zeny, spolocnu domacnost a zarabaju peniaze pre rodinu. A ano, da sa to zistit aj predtym, nez mas s muzom dve deti. A ak aj nie, tak tu asi vacsina proste nechape, preco zijes 20 rokov dobrovolne s takymto clovekom…
Hlavne si nevycitaj, ze to je 20 rokov. Vswtky su tu mudre, kym nechodia v tvojich topankach. Najskor su deti male, pribudne dalsie a vsetky akosi zabudaju, ze zena je cez deti neskutocne zranitelna a vydieratelna. A kazda si mysli, ze je jednoduche si najst normlaneho chlapa a vediet ho hned odhadnut. Minulost nezmenis, musis hrat s kartami ake mas.
Nie je moznost poziadat teraz v tom bydlisku o najomne byvanie? Deti by nemenili mesto. V tom by som sa skusila odrazit. Ak sa ti to podari, potom na urad o priradenie deti do starostlivosti a sudne poziadat o vyzivne.
Dovtedy setrit, kde sa da a odkladat si. Drzim palce.
Neľutuj sa, hľadáš len dôvody prečo nie, ale začni hľadať spôsoby ako... A odpoveď na tvoju otázku? Nikdy som neplatila na polovicu, neplatím a ani nikdy nebudem...
@luccija No ono sa na vychove a spolubyvani da uz dopredu vidiet, ze je muz navyknuty, upratat, oprat, porobit na dome, ci je pracovity, aj ci ma rad deti. To len kazda si povie, nevadi, ved ja ho "zmenim". Ved ma byt, auto,... A nezmeni. Alebo si povie, nevadi, o deti sa rada postaram, nech nosi peniaze. A na konci zisti, ze aj nosil peniaze, aj zaplatil domacnost, ale na dochodkove sporenie, ci na jej byvanie po rozchode jej uz odkladat nebude. To nikto za nu neurobi.
Vela zien doplati na svoje motto, ja som matka, kto ej viac, budem doma. V praci robit nechcem, ani sa v nej nepredriem. Staci mi jednoducha slabo platena praca, kde sa netreba prilis snazit, ani vzdelavat Mne zarobia na byvanie a dochodok ini. ... a potom zisti, ze takto zivot nefunguje.
Autorka, nevsimaj si tu tie "rady za vsetky prachy" ze preco si si robila decka s nim a preco hento a toto. Tu je strasne vele zakomplexivanych zien, co vie len zhadzovat ostatne zeny a ich rady "do minulosti" je jak hadzat hrach o stenu.
Ja by som neplatila ucty na polovicu. Otazka je, ako on zareaguje. Aby ta nevyhodil...
Riesenie este je, prestat mu robit servis, nevar mu a neper, kasli na neho. On si nevazi co robis, tak mozno ked prestanes.....ale mozno ho to len rozzuri. Ale chces zit s niekym takym?
Ake velke mas deti?
@autorka nie neplatila, ale ja by som toto 20 rokov netrpela…
Ale chcem sa ti velmi pekne podakovat za tvoj prispevok. Lebo niekedy zabudam aky poklad mam doma a riesim sprostosti… a vdaka takymto prispevkom si to znovu uvedomim. Cize dakujem 🙏
Vyrubiš mu faktúru za upratovačku a opatrovatelku napr. 500 eur. Čakáš že ti polku zaplatí on. Neviem prečo to čakáš keď ti už povedal že nezaplatí.
Akurát ti moze vyrubiť faktúru 500 eur najomne (nie energie nájomné) za to ze byvas v jeho byte. Ak nezaplatis môžeš sa vysťahovať. Aj to ti už povedal. Takže co to vlastne stváraš ?
Ideš ho vystrašiť viacdňovými omrvinkami na podlahe ?
Ktorá matka by nechala deti ich otcovi ? No ja urcite áno.
Že je debil je fakt ale po 20 rokoch to nezmeníš určite. To si mala riešiť dávno.
Pomaly si baĺ veci a buď rada že máš kam odísť niekto ani nemá kam.
Len ako tieto natahovacky ohladom platenia vyriesia to, ze ste totalne nefunkcna rodina? Aj ked si budes dupkat a kazdy ucet pytat na polovicu, aj ked budes chodit doma ako na smetisku? Myslis, ze lasku, porozumenie a uctu najdete? Za mna, spakovat sa a ist kade lahsie. Ak nie chce to aj ine zmeny, nie len ze plati ucty, ale plati ucty za spolocne byvanie, za spolocne majetky, ked ta kopne o 10r do zadku a vyhodi na ulicu tak co budes robit? Lebo z toho pristupu, mne to pride, ze vlastne si tam len ako matka jeho deti, a ano upratovacka. Nic vase, ziadne vy...
A ku skole, ani raz, za dcerinych 12rokov zivota som nepotrebovala od jej otca suhlas a podpis na NICOM. Na nicom. Neriesila matrika trvaly pobyt, neriesila skola podpis otca, neriesila to predtym ani skolka ani jasle. Vsetko som riesila sama. V podstate som totiz slobodna matka aj ja, v podobnej situacii ako autorka az na to, ze my sa teda o tieto platby vobec nehadame :DD Ani pre istotu to ziadna skola nepytala... a keby sa uz otec ohanal s tym, ze mu to prekaza, riesila by som to potom tym sudom. Dieta aj tak bude treba zverit do starostlivosti niekomu, niekde byvat budu musiet, a aj do skoly budu podla vsetkeho chodit tam kde byvaju...