Mužská chrípka = smrteľná choroba

hankab
14. jan 2023

Ahojte, chcela by som pocut vase nazory na to, ked su vasi chlapi chori. Funguju vtedy normalne alebo sa lutuju a “zomieraju”? 🤣
V skratke: priatel je chory od jesene uz snad 8.krat a obaja toho uz mame dost. Je PN aj teraz. Nema horucku, len sopli, bolave dutiny a trochu kasle. On sa vsak pri kazdom takomto prechladnuti tvari, ze to je koniec sveta a nezmoze sa na viac ako lezanie v posteli cele dni. Tym padom cela domacnost zostava na mne, za ten tyzden co je vacsinou chory neurobi naozaj nic. Mam psychicky velmi narocnu pracu, vacsinou sa vratim domov o 5 a padam na hubu, lebo idem cely den na plny vykon, a to este nemame deti.
Za inych okolnosti priatel pomaha, vyperie, uprace, pomaha s varenim aj s nakupmi. No teraz tym, ze je viac chory ako zdravy za posledne mesiace je vsetko na mne.

Tiez to tak mate doma? Som zla, ked od neho chcem aby sa aspon trochu povzniesol nad tu chorobu a pomohol? Ked mu to poviem, tak mi odvrkne, ze to cele zlahcujem a fakt mu je naprd.
Mam pravo sa hnevat alebo prehanam?

lukbe
14. jan 2023

@hankab preháňaš aj ty aj on. Ak ti inokedy pomáha,ako píšeš,buď rada. A áno,chlapi sú zvyčajne odrovnaní aj pri takejto chorobe. Pomôž mu nejako s nadobudnutím imunity.

0silvia0
14. jan 2023

@hankab moj muz ked je chory, co byva raz za 5 rokov, funguje rovnako. Vobec nepisti ani sa netvari ako mrtvola. Akurat ide skor spat.
Moj otec rovnako, chory byva raz za 10 rokov, imunita super a nikdy sa nestazuje.
Vsade citam ako chlapi tazko znasaju choroby, ale v nasej rodine chlapi nie su taketo babovky. Dokonca moj syn pocas choroby zalezie do izby a netvari sa ako trpitel sveta.

danica2711
14. jan 2023

môj muž je bývalý vrcholový športovec, zo športu je zvyknutý prekonávať chorobu, bolesť a iné ťažkosti a napriek tomu podávať potrebný výkon. Ale zakaždým, keď mu niečo je, si z toho robí srandu, na otázku, ako sa cíti, odpovedá vždy: No ako by som sa cítil?! Mám soplík, som chlap, zomieram! Takže je to bežné...

thoughtfulweirdo
14. jan 2023

A keď si chorá ty, robí všetko v domácnosti on? Ak áno, tak je to v pohode 🙂 u nás doma manžel nijakú chorobu nepripúšťa, aj s horúčkou mi tvrdí, že sa cíti celkom dobre a môže zobrať deti von 🤣 musím ho teda naopak presviedčať k oddychu.

syslik81
14. jan 2023

ked mas chore deti tiez ich nutis robit doma? to naozaj ten tyzden nevydrzis -navaris na 2 dni neupratujes denne tak neviem ci fnuka viac on alebo ty ... vztah je o podrzani jeden druheho .. nale tebe tozrejme nejde

caroline_
14. jan 2023

@syslik81 presne tak

kiki68
14. jan 2023

@hankab tak bud rada, ze nemas hypochondra, co vystudoval medinu 😂 to je ina zabava. Ten vzdy vymysli 10 diagnoz, ze by sa modry konik mohol ist schovat 😂

svokrinjazykmonika
14. jan 2023

U nás je to presne naopak. Ja umieram pri každom nachladnutí a môj muž môže byť akokoľvek chorý, nič ho nezastaví. Som rada že nemám jedného z tých slabochov... Nuž, ja som u nás ten slaboch.

dzulli1980
14. jan 2023

Môj muž sa snaží fungovať normálne, keď je chorý ... to skôr ja ho posielam do postele, nech sa polieči, navarím čaj, dám lieky ... vôbec od neho nevyžadujem vtedy, aby mi pomáhal v domácnosti, robil nákupy atď. ... a keď som chorá ja, funguje za oboch on ... vzťah je aj o kompromisoch, empatii, tolerancii, trpezlivosti atď.

akje
14. jan 2023

@autorka cau 😊 tuto je vysvetlenie 😄😄😄

https://www.youtube.com/watch?v=TPuiOjxt3K4
slovenka753
14. jan 2023

Nie si zla. Chápem ze ak je to už 8x tak to nedávas. Ja ho síce vždy polutujem ale býva to tak 1x do roka kedy mu behám za ritou a náležite ho ofukujem. Podľa mňa sa vyprdni na domácnosť, týždeň to zvládnete. Navar mu za hrniec vývaru a nákup čaj.

marca12
14. jan 2023

@hankab Chorobu treba vylezat. A niektori chlapi naozaj zle znasaju choroby,ale napr.mam aj kamosku,ktora je uplne odpisana aj pri nadche. Takze by som to nezlahcovala a nic sa nestane,ak si dovoli tyzden umierat v posteli. Co uz len take musis robit,ze padas na hubu? Perie ti pracka,vyvesit je najmenej,poskladas,ked budes vladat,pradlo sa da zobrat aj z kopy. Pripadne povedz muzovi,ci by ho neposkladal,ked mu bude lepsie. Jedlo si vie aj objednat,ak nevladzes navarit a ranajky,vecere sa da zjest hocico z domacnosti,co netreba varit. Na nakup ti staci ist raz za tyzden,tak naozaj nechapem z coho mozes padat na tu hubu ako pises.

akje
14. jan 2023

@autorka aj moj byval casto chory, pomohlo mu, ked sa zacal otuzovat 😊 zacal v septembri chodit do vody a v marci uz bol profik 😄 ja by som do tej studenej vody ani nevliezla, no naozaj mu to pomohlo 😊 maval soplik od oktobra do maja a teda ja som uz nevladala pri malom dietatku. Liezlo to na nervy aj mne, aj jemu.. tak sme hladali riesenia 😊 snad najdete aj vy.

liljana
14. jan 2023

Ved nemate ani deti. Ak lezi, tak nema cas ani robit bordel. Perie pracka(oprate a povesane za 20min), riady do mycky(vlozit a vybrat 10min), uvarit na 3 dni (hodina). Nakupit cestou z prace za 30min na 2 tyzdne dopredu. A sadni si a pozeraj s nim telku, alebo chod do fitka,... Ak ludia nie su blbi a nerobia si schvalne bordel, ktory musia potom upratat kazdy den, tak mas upratane, oprate za 2 hodiny tyzdenne. Navarit dopredu, potom iba vyberies a ohrejes. Ale ked si niekto nabordeli a nevie prezit bez cerstveho jedla 3 krat denne, tak nech trpi a kruti sa okolo domacnosti 3 hodiny denne.

doriiis
14. jan 2023

🤦🏻‍♀️....byť v dnešnej dobe chlapom musí byť v niektorých prípadoch veľmi náročné.Ani chorý nemôžeš byť.😀
Autorka....nemáte deti.Tak načo každý deň upratujes a varíš? Každý deň nakupujes? Načo?Však navar na viac dní,objednaj donášku,pizzu.Naco sa každý deň nahanas? Keď je frajer chorý,dojdi domov, veget s ním.Vyloz nohy,objednajte jedlo a oddychuj.Bordel,pranie a nákupy pockaju

aileen_mt
14. jan 2023

@hankab Je uplne v poriadku, ze ti to uz lezie na nervy, 8 krat za par mesiacov je proste otrava. Ale nemusis sa predsa doma zodrat, nebud na seba taka prisna ♥️ aj ty musis oddychovat, aby sa telo vladalo branit chorobam.
Ak je muz cely den v posteli, nespravi doma bordel, takze prilis neries upratovanie. Ak bordel spravi, proste mu povedz, nech si za sebou prace, kludne pomalicky, ako vladze, ale nech nevidis vecer jediny dokaz, ze sa pohyboval po dome 😜
Nakupy - mate moznost donasky potravin? Nech muz cez den vyklika nakup online, idealna robota do postele a ty usetris kopu casu.

zmrzlinka2021
14. jan 2023

Ja ked som chora, nerobim nič.

Presne tak - nič. Odpocivam, liečim sa, o všetko sa stara manzel. Podobne, ked manzel je chory, urcite ho nenutim do ničoho, a pomozem mu s vecami, ktoré mal on na starosti.

Nevidim jeden jediny dovod, prečo by clovek mal pocas choroby namiesto odpocivania, co je procedura liecenia, pracovat v domacnosti, ak je to skutocne nie je zivotne dolezite.

Problem u vas vidim skor v tom, ze tvoj frajer je 8. krat chory, čo moze značiť, že treba zmenit kompletne stravu, nastoliť pohyb, otuzovanie...

sissy27
14. jan 2023

@hankab u nás je to jednoduché - kto je chorý tak leží a nič nerobí, stará sa ten druhý. Ak náhodou obaja naraz, tak domácnosť počká, čaj nejako spraví ten kto vládze, nákup / jedlo vybaví donáška. Nikdy by mi nenapadlo od chorého človeka niečo chcieť a keď som chorá ja, tak tiež nikto nič nechce.

mirco50
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
liljana
14. jan 2023

Ked si dobre zorganizujete prace, tak s upratovanim nemoze byt problem. Robot na vysavanie, aut.pracka, mycka. Problem je, ak druhy spravi (casto schvalne a zbytocne vela) neporiadok a ani sa neohne, aby to po sebe hned prebehol. Necha to na neskor, alebo na teba. Vtedy pridu hadky.
Utries linku, odides od cistej, prides a vzdy je spinava. To si treba doma vybavit, ze takto to nefunguje. Kto pride k cistemu, tak odide od cisteho, koniec debaty.

mooonika1975
14. jan 2023

@danica2711 moj chlap tiež vrcholový, ale teda chorobu ako bábovka, on celkovo je umravčaný , u nás chlapa robim ja 😂

trema
14. jan 2023

A s cim chces aby ti vtedy pomohol? Upratovanie a pranie si nechajte na vikend (alebo ked mu uz bude dobre) a navarit na 3 dni snad zvladnes aj bez jeho pomoci
Ja ked som chora tak tiez nic nerobim

lucia851
14. jan 2023

@hankab nech užíva niečo na imunitu aby nebol stále chorý

nikdenikto
14. jan 2023

Nie, maximálne si dá teplý kúpeľ, Paralen a skôr spať. S obyčajným prechladnutím bez horúčky by určite nešiel na PN alebo sa tváril ako mŕtvola. Keď ho boli v krku tak si len kúpi nejaké cukríky, na sopel sprej do nosa a tým to končí. Za 10r čo sme spolu nebol nejako extra chorý že by mal teplotu, silný kašeľ a pod.

avanka
14. jan 2023

@hankab poviem ti takto..môj manžel chorý nebýva a ak je aj nachladnutý, funguje,chodí do práce, áno,jasne, že postone, polutujem ho...keď mal covid, starali sme sa o neho, varili mu čaj, obskakovala ho..
Tieto Vianoce začal horuckovat starší syn 12.12, 18 sa pridal manžel,22 mladší syn a 24 som začala ja. Áno, fungujem vždy ..maminka nemá čas byť chorá. Takže som nemala čas ležať. Lebo veď upratať, navariť, piecť, starať sa o chlapov.
A poviem ti, že som sa precenila až tak, že dnes je 14, tretí deň beriem silné antibiotiká, mám veľmi silný zápal dutin a konečne po 3 týždňoch neodpadavam od únavy a nejde mi roztrhnut hlavu od bolesti, ale ako tak je mi lepšie. A to som mala "len" sopel, kašeľ a bolela ma hlava.
Takze áno, môže mu byť zle, postaraj sa o neho, nech skočí na imunologiu, lebo 8 infektov za takú krátku dobu je ozaj veľa, potrebuje zvýšiť imunitu.
A to nemáte deti, si vezmi, že budete mať bábo a ty budeš chorá, budeš mať 40 horúčky. Veď mi, zažila som to neraz a nikto mi nepomáhal. Okrem manžela samozrejme, ale ten chodil do práce a ver mi, že je to kruté niekedy.

roja01
14. jan 2023

Ja by som neriesila, ze nepomaha, ale naopak by som mu pomohla zmenit jeho nedobry zdravotny stav. Je to podstatnejsie, ako nejake domace prace.
Je treba sklbit lekarsku liecbu s prirodnou. Velmi dobra je bylinna liecba od serafinbyliny.sk prestudujte to. Je mozne, ze ma zanesene dutiny (velmi casto to byva alergickeho povodu) a tie mu stale vracaju opisane stavy.

panelacikova
14. jan 2023

@hankab podľa tvojho príspevku usudzujem, že nemáte deti. ani ich nemaj, lebo s týmto svojím prístupom sa zblázniš. čo sa týka chlapa, je to individuálne. poznám takého, čo umieral pri kýchnutí a poznám takého, ktorý ľahne, až keď má cez 38, za 2 dni sa vypotí a funguje. nesťažuje sa, neľutuje sa, dokonca si sám uvarí a operie, ak nutne potrebuje. takže je to fakt individuálne. ty si sa ani raz nepozastavila ale nad tým, že tvoj partner sa môže fakt cítiť reálne zle? že môže patriť do tej 3.skupiny, ktorá navonok nepôsobí až tak strašne (a nemá ani teploty), ale reálne jej je vážne zle? súdim podľa seba. ja napríklad keď mám horúčky, tak sa za 2-3 dni vypotím a cítim sa omnoho lepšie, než keď som chorá bez teplôt. aj teraz som bez teplôt, trápim sa už vyše týždňa aj s ATB a nedajbože sa doliečiť. možno to ešte 1-2 týždne potrvá. fungujem, lebo musím. lebo mám dieťa. keby som nemala, tiež vylihujem celé dni. ale i tak oddychujem omnoho viac, než keď mi nič nie je. a nie som hypochonder, jednoducho je to tak.
neviem, ako sa správa tvoj chlap, keď si chorá ty. ale ak je vtedy milý, pozorný a chápajúci, tak to potom od teba nie je pekné, že ho takto odsudzuješ 🙂 pokiaľ teda patrí do tej 3. skupiny. nie do prvej, kde ide o doslova rozmaznaných ľudí. ale to musíš už vedieť ty. ty si ho poznáš, my nie

lindous
14. jan 2023

Ja som v tomto asi tiež chlap, najviac zničujúca je pre mňa choroba, kedy mám len mierne zvýšenú teplotu a chytené dutiny, z toho som vždy strašne unavená, horšie ako keď mám jeden-dva dni vysoké horúčky a vypotím sa poriadne 😅 a nerobím vtedy naozaj nič.. Asi posledné, čo by ma napadlo riešiť je, že nerobí nič v domácnosti a ak by som ja úplne nestíhala, tak by ma určite netrápilo, že nie je všetko tip-top vypulírované, ale či už mu je lepšie a ako možno riešiť, že je tak často chorý

hankab
autor
14. jan 2023

Dakujem vam za reakcie, chcela som len vediet ako funguju ini ludia. Neda sa objektivne porovnat ako je to ked som chora ja, ci sa o vsetko stara vtedy priatel. Byvam chora raz do roka a v posteli nevydrzim dlhsie ako 1 den, fungujem normalne, chodim do prace a liecim sa popri tom. Mozno aj preto prenho nemam pochopenie.

Samozrejme ked to bolo prvy, druhykrat tak mal moju podporu a nemusel nic. No 8.choroba od novembra je uz vazne moc. Ked sa vraciam z prace a pocujem medzi dverami: “co budeme jest?” lebo v tomto stave nie je schopny si spravit ani ranajky ani objednat obed (ked nema navarene v chladnicke), tak uz to na mna dolieha.

0silvia0
14. jan 2023

@hankab tak "co budeme jest" by nasralo aj mna. Aby sa niekto nevedel dosuchtat k chladnicke a urobit si caj a prazenicu alebo toasty🤷‍♀️