icon

Priateľ zdedil dom po starej mame

30. aug 2023

Čaute. Priateľ zdedil dom po starej mame. Treba ho prerábať, je malý, na sídlisku atď. Ja som z dediny, bývať tam ísť nechcem. On tam pri starkej vyrastal. Chce tam ísť bývať. Dom by sa mohol predať za cca 100 000. Je v meste. Ja som z dediny. Naokolo lesy a ďaleko susedia. Pri zdedenom dome paneláky plus dom spojeny s inym. Treba veľa € na prerabku cca 50 000. Začali smr sa kvôli tomu vadiť.neviem ako k tomu pristúpiť. Ja mu vravím, je zo medzi ním a mamou, nech robia ako uznajú za vhodné. Predsa niesme manželia. On je na nervy z toho že nechce byť bez nás ( ja a 6m syn) ale chcel by tam bývať.

majla87
30. aug 2023

Ja by som mu navrhla si ho nechat, ale nebyvat tam. Prilezitostne a podla financii tam nieco porobit, sle nebyt otrokom toho domu, ze sa tam budete musiet zodrat. A casom prenajimat a mat z toho dalsi prijem do rodiny.

autor
30. aug 2023

Rozpisem to trošku viac... Bývame na dedine. Priateľ vyrastal v paneláku a neďaleko toho paneláku bola starká. Chodil ku starkej stále keď sa dalo. Je tam garáž. Chodil tam aj teraz pokým starká žila. Má to tam rád. Dom kde bývame teraz je vo vedľajšej dedine. Dom má 2 izby čo je pre nás a bábätko málo, navyše má spoločný dvor ktorý nevyuživame ( to je už debata o inom). Susedia oproti cez cestu sú svokrovci. Hľadali sme dom ešte za života starkej ale nenašli sme nič čo by nám vyhovovalo. Všetko moc drahé plus kopec peňazí na prerábku. Hotový dom cca 200 000, toľko nemáme. Starká umrela a dom je prázdny. Je starý, vyžaduje si rekonštrukciu. Lokalita je super, potraviny, škola, škôlka, pošta, polícia, centrum... Všetko veľmi blízko od 2-5min pešo. Avšak susedia spojený s domčekom, oproti bytovka, vedľa bytovka. Ja som bývala, momentálne aj bývame tak že vybehneš z dvora a si v lese. Priateľovi som navrhla teda, nech dom predá, vyberie sa úver a kúpime niečo lepšie na lepšom mieste, ktoré sa bude páčiť nám obom. Lamentoval, argumentoval a veľmi smutne súhlasil. V zápätí hneď oponoval, že chce byť v tom domčeku. Momentálne bývame tiež v jeho. Teda v dome, ktorý jeho rodičia nevyužívajú a darovali mu ho. Financie máme poriesene tak, že čo je v dome na pevno platí on. Ostatné veci ohľadom prerábky som platila ja ( veci, ktoré pri rozchode zoberiem a idem) čiže gauč, sporák, skrine, postel atď. Potrebujeme sa odtiaľto odsťahovať, ale nevieme dospieť k žiadnemu kompromisu. On by ak pristúpil, ale vidím že s tým nieje vôbec ok. Je to chlapec z mesta ale už 8 rokov býva na dedine. Má svoje záľuby. Les, crossky atď. Čiže on je na dedine rád, ale stále ho ťahá do toho domu na sídlisku.

majla87
30. aug 2023

A aky velky je ten dom co zdedil? Bol by pre vas velkostou vyhovujuci? Predsa len ta dostupnost je v meste lepsia. A ze ti vidia na zahradu, no a co..

barbora01
30. aug 2023

Ja bývam v paneláku a hneď pod nami sú domčeky, bavilo ma pozerať im do dvora tak cca hodinu z celého času čo tu bývam (17 rokov), teraz ani nevnímam, že tam sú. Tým som ti len chcela povedať, že toto nemusíš brať veľmi do úvahy

ninusa221
30. aug 2023

Keď ma k nemu citový vzťah alebo keď máte kde bývať ja by som ten dom dala dokopy a prenajímala ho. Ja ho chápem že nechce ísť na dedinu proste mestský človek si tazko zvykne na dedine a sú výnimočne prípady ktoré sa ťahajú na dedinu. Ale za mňa máš v meste vsetko.
Ja mám priateľa z mesta a aj tak chce dom na dedine,povedala som mu aby somnou nepočítal. Keď dom jedine v meste.😇

subartic
30. aug 2023

@sasa1310 je priamym . To čo ty píšeš je stupeň . V zákoneč. 595/2003 §9 sa píše v priamom rade postupným dedením , čo znamená že ak sa jeho matka vzdala dedičstva on sa stal riadnym dedičom v priamom rade. Príkald č. 1.

https://podpora.financnasprava.sk/480982-Predaj...

sasa1310
31. aug 2023

@subartic ten príklad č. 1 platí, ak by jeho rodič zomrel skôr ako starý rodič. Vtedy je to priamy rad. naschvál tam dali do zátvorky (dedenie v priamom rade) t. j. rodič zomrel skôr ako starý rodič. Veď predsa, ak ti zomrie starý rodič a tvoj rodič žije, tak ty nejdeš ani na dedičské konanie. Keby to bol priamy rad za života rodiča, tak potom chodia na dedičské konania nielen deti, ale aj vnúčatá. A autorke žijú ešte obaja svokrovci, ako doplnila, tak žiadne priame dedenie sa nekonalo.

tiika
31. aug 2023

Taká prerabka, financie, úver.. je všetko náročné psychicky i časovo. Vie to veľakrát zničiť vzťah a partnerov rozdeliť.
Hľadajte iné riešenie. To tvoje sa mi zdá fajn. Skús mu vymenovať výhody, napísať to finančne. Neviem, čo ma proti.. ci len spomienky a citovú väzbu. Možno keby niečo nájdeš, nezáväzne idete aspoň na obhliadku, zmenil by názor.

autor
31. aug 2023

@sasa1310 prosím ťa už nerieš dobre? Jednoducho má dom a bodka. Prečo musíš okolo toho mudrovať? Je to zbytočné, nijak mi tvoje odpovede nepomáhajú

sasa1310
31. aug 2023

Keď ti to príde zbytočné, Ok. Ja len aby mu potom nedošla riadna pokuta, keď náhodou predá skôr ako to bude vlastniť 5 rokov a nepodá daňové priznanie za to.

subartic
31. aug 2023

@sasa1310 priamy rad znamená len určenie príbuzenstva v priamej línii. Priamy rad je dedo - otec -vnuk. To je priamy rad a nie že sa to dedí napriamo z deda na syna a ten na svojho syna , to už je postupnosť. Nedáš si to proste vysvetliť. Ak sa matka vzdá dedičtva v prospech syna po svojich rodičoch je to postpné dedenie v priamom rade .

luccija
31. aug 2023

Má k tomu domu citový vzťah nepredá ho.
V tom novom dome by ste mali viac miesta?teraz píšeš, že 2 izby...
Ak by ste ho predali v stave aký je viete kúpiť hotový dom kde by ste boli obaja spokojní?alebo ho treba najprv prerobiť za 50 t a potom predať?

sasa1310
31. aug 2023

@subartic v príklade c. 1 ako vieš, že išlo o vzdanie sa dedičstva v prospech syna? Tam je to tak ako som písala. Ani tu nevieš ako zdedil dom po babke. Či závetom, či vzdaním sa dedičstva jeho rodiča alebo nakoniec to bolo este za života babky darovaním. Na to som sa vlastne v prvom príspevku pýtala lebo aj od toho závisí či bude platiť daň alebo nie. Autorka zjavne tiež nevie ako to vlastne bolo. Chcela som len pomôcť, nie že predajú a potom budú kukať, keď im príde vysoká pokuta za nepriznanie dane, keďže kataster s daňovým úradom sú prepojení.

lujza123
31. aug 2023

Ach no toto je ťažká situácia, nezávidím ti. Dom oproti paneláku by som nechcela ani zdarma, ale chápem ze keď máš k niečomu citový vzťah tak to vnímaš inak.
Najideálnejšie je keď si dvaja vyberu a kúpia nehnuteľnosť spolu.

Skúste tomu dat ešte čas, dom predsa nikam neutečie, porozmýšľajte o nejakom riešení aby ste boli spokojný obidvaja.

autor
31. aug 2023

@luccija ak by sme ho predali v stave aký je a vybral by sa úver max 50 000 vieme kúpiť veľmi pekný hotový dom s veľkým pozemkok

luccija
31. aug 2023

Tak to by bolo ideálne bez starosti prerábky...možno potrebuje čas, aby to spracoval Čo navrhujú jeho rodičia?

sovica
31. aug 2023

@autorka Má Tvoj partner tie domy aj na LV? Ak áno, čo tak predať oba domy a postaviť jeden poriadny?

aduskatt
31. aug 2023

@sasa1310 tiež som dedič priamy po babke, čo je na tom také divne a neuveriteľné?

sasa1310
31. aug 2023

@aduskatt nič divné ani neuveriteľné.

aduskatt
31. aug 2023

@sasa1310 ja len, že vysvetľuješ, že to nejak nejde a že musí platiť daň predaja a pokuty, tak nie, nemusí.......stať sa mohlo presne to, čo sa potom písalo, ako aj u mňa, že babka prežila mamu...

sasa1310
31. aug 2023

@aduskatt však stalo sa u teba to, čo som zrovna písala. Že jedine vtedy, kedy tvoj rodič zomrie skôr ako starý rodič. Len vtedy je priame dedenie a vtedy sa daň neplati. Ja práveže vysvetľujem, že je to iba v takomto prípade. Dakujem za potvrdenie

aduskatt
31. aug 2023

@sasa1310 ale autorka nikde nepísala, že situácia je rovnaká a Ty si ju hneď spochybnila, že to tak byť nemôže....tak ja len píšem, že to možné je

sasa1310
31. aug 2023

@aduskatt prosím ta, prečítaj si poriadne celé vlakno. Ja som nikoho nespochybnila. Iba som sa pýtala ako to zdedil, kvôli prípadnému plateniu dani z príjmu. Neskôr dopisala, že obaja svokrovci žijú to znamená, že žiadne priame dedenie sa nekonalo. Čiže bude musieť podávať daňové, ak sa rozhodne predať

michkat
31. aug 2023

Ťažká situácia, treba to rozobrať zo všetkých možných strán, nechať prejsť hlavou a rozhodnúť sa až potom.
Ešte mi napadlo, nedalo by sa vysadiť vyššie stromy aby nebolo do toho dvora z bytoviek až tak veľmi vidieť? Neviem reálne ako to tam vyzerá, ale trošku to oddeliť možno by pomohlo, ak by tam tá možnosť bola.
V každom prípade, dnes je škoda sa vzdávať nehnuteľnosti, asi by som zatala zuby (na tvojom mieste), (na jeho mieste) prerobila dom aby sa dal prenajať, nie podľa mojich predstáv síce, ak by to malo vyjsť lacnejšie, ale skratka aby bol užívateľny a prenajímala ho, nech si na seba zarába, stále by bol môj a časom by sa možno aj priateľ odosobnil, teraz je to asi pomerne "živé" všetko pre neho, asi to chce čas a uzná sám raz, že je najlepšie predať ho a ísť s vlastnou rodinou inam.
Druhá vec však je, že v tomto prípade je to vlastne jeho a pokiaľ by aj tá základná prerabka mala teba ovplyvniť, čo určite, keďže tým pádom by ste neriešili väčšie spoločné bývanie, patrilo by sa ťa zahrnúť do spoluvlastníctva.
Ty sa obmedzis aby sa nemusel niečoho vzdať, okrem toho je tam už dieťa, takže by mal prihliadnut týmto spôsobom, že to nie je tak úplne iba o ňom.
Podobne to bolo u rodičov, otcovi rodičia zomreli, vyplatil súrodencov, chalupa stála, tiež by to chcelo veľkú prerabku, takže nič sa nedialo, základné poplatky sa uhradili, mama bola z toho nešťastná. Jedného krásneho dňa, ale po niekoľkých rokoch otcovi svitlo, že je najlepšie predať to a podarilo sa. Koniec koncov za viac ako by to bol predal hneď ako bol jediným vlastníkom, takže to nedopadlo najhoršie.
🤷

zmrzlinka2021
31. aug 2023

Autorka,

ja by som na neho na tvojom mieste netlacila, je to jeho dom, chce tam zit, ma k tomu vztah.
Co mozno by si skor mala riesit, je aj vlastne byvanie. Teraz zijes u priatela, aj potom by si zila u priatela, ale po rozchode kam pojdes? Mas uz dieta, a mala by si sa postarat o to, aby si nemusela potom zit niekde u pribuznych alebo v drahom najme.
Urcite by som vsak nesla do uverov a takychto zavazkov s priatelom, kym nie si spoluvlastnicka nehnutelnosti. Peniaze dnes extremne stracaju na hodnote, o pat rokov sa s tebou chalan rozide a ty dostanes smiesny peniaz ak vobec.

tanapeta
31. aug 2023

Ja nevidím jediný dôvod prečo by mal predávať niečo svoje a následne kúpiť niečo spoločné, ako tu mnohé radia. Na základe čoho? Nič nenašetrené. Ešte k tomu ani manželia nie sú.

autor
31. aug 2023

@zmrzlinka2021 tak podľa teba má ísť bývať tam a ja si kúpiť niečo vlastné? Pekná blbosť. Máme spolu dieťa plánujeme budúcnosť. Aby mal kde vyrastať. Nemá zmysel momentálne vkladať úsilie do hľadania si bývania pre mňa a zároveň on si bude prerábať dom po starej mame.

sovica
31. aug 2023

@tanapeta Veď nemusí kupovať nič "spoločné". Keďže nie sú zobratí, bude to stále len jeho majetok. Ale mať dva polorozpadnuté domy a nevedieť si vybrať, v ktorom z nich vlastne bývať a vrážať do oboch nehnuteľností zbytočné peniaze, to tiež nie je veľmi múdre.

tanapeta
31. aug 2023

@sovica no autorke nebude stačiť, že nekúpi niečo spoločné. Veď on chce ostať v jednom dome a prerábať si to zo svojich peňazí

zmrzlinka2021
31. aug 2023

Autorka,
to je pekne ze planujete buducnost, ale mozno skus to pomenovat viacej. Budes na liste vlastnictva? Ako budes ty zabezpecena? Lebo realne on bude vlastnikom 2 domov, a v pripade rozchodu proste "ides na ulicu".
Teraz sa ti mozno zda divne o tom takto uvazovat, ale proste toto sa stava