Priateľka chce dieťa a rodinu, no ja nechcem
Dobry den,
objavil som toto uzasne forum a konecne mam moznost vyjadrit svoj problem. Jedna sa o to, s priatelkou spolu sme 3roky, teda nebývame spolu,ale stretavame sa a sme spolu casto. Priatelka chce dieta a zalozit si rodinu. Momentalne mam 25rokov a ona 24rokov. Nedavno som ukoncil VS a som rad, ze konecne si najdem normalnu pracu a troska si uzijem financnej slobody. Precital som si vela tem na tomto fore a bojim sa vychovy a celkovo dietata a rodiny este viac ako predtym, konkretne hadok,zmeny nalad v tehotenstve,vychovy dietata a pod. Neviem ci som divny alebo co ale momentalne vobec netuzim po rodine a dietati, asi za 10rokov by som to inak vnimal. Hovoril som priamo priatelke , ze za ziadnu cenu nechcem deti a rodinu ani sa stahovat od rodicov a brat si hned po VS na hlavu hypo na 30rokov….Ona ma taky nazor ,ze si na vsetko zvyknem a bude to OK.
Co urobit ?
@sorciera24 tych jeho 10 rokov by som brala s rezervou. Dnes hovori tak, zajtra bude zas onak. Dnes sa mu zda, ze potrebuje 10 rokov, lebo este netusi co a ako po skole. Za dva tri roky sa na to moze divat uplne inak. Aj tak, ze chce tu rodinu. Zrejme ale potrebuje ziskat istotu, ze sa vie postarat o seba a nasledne aj o inych.
priatelka mi hovori, ze ma nadovsetko miluje a ja to aj od nej citim a ja ju tiez..Nedokazem si predstavit zivot s inou…Zaznelo tu ,,mamahotel,, odchadzam o 6.30 ráno z domu, nakupujem do chladničky, žehlím si sám a varím ak nechcem obedovať vonku a plus davam rodicom peniaze do najmu. Prichadzam z prace okolo 18.30 a to len zlozim veci , sprchu a idem za priatelkou.
Priatelke mam pocit, ze tento styl momentalne vyhovuje, no vyhliadky ma uz po rodine a dietati.
rozumiete ja som len nedavno zacal zit ako ,,dospely,, clovek, pretoze ked chodite na denne studium na VS, je to v podstate to iste ako stredna skola akurat ste starsi ale ten rytmus zivota je rovnaky. Konecne mam nejake vlastne financie aj priatelka ma vlastne financie a je rada ze konecne necakame na stipendium a neriesime skolu.
@malapepka ale isteze, ved som mu pisala, ze to chce riadne otvoreny rozhovor a aj to, ze si daju obaja sancu zit zivot podla vlastnych predstav. Nemozes niekoho spracuvat a presviedcat k tak zavaznemu kroku akym je zalozenie rodiny. To musia chciet obaja spontanne. Natahovat niekoho nie je fer urcite, k tomu ma sluzit ten rozhovor, aby sa vedeli podla situacie zariadit. Aj rozchodom. Rozhodne to bude lepsie a menej bolestrnejsie ako keby mal jeden alebo druhy vo vztahu trpiet.
Ale nazyvat niekoho nezodpovednym len preto, ze sa este neciti na rolu otca a zivitela rodiny je od veci! Na co su dobre taketo zbytocne sudy? Co to ma spolocne s charakterom cloveka a s jeho pristupom k zivotu? Niekto si dupne, ze chce dieta hned a zaraz, a ked sa mu nevyjde v ustrety, tak sa zacne hladat chyba v protajsku? Trosku by som brzdila.
Nie je nic lepsie a krajsie v zivote ako stretnut cloveka opacneho pohlavia v case, ked obaja tuzia po tom istom. Ked maju v sebe zrovnane na rovnako priority a tuzby. Ked uz kazdy nasiel to svoje miesto v zivote, ma zazite to co chcel zazit. Kazdy dozrieva inokedy, nie sme klony. Niekto kludne aj v 16 tich. Niekto po 30 tke. A? Su preto niektori lahkovazni, nezodpovedni a neviem este aki? Co su toto za uvahy? 😝
Myslím,že tu ide o to,nakoľko máš svoju partnerku rád a ochotný pristúpiť na kompromis,lebo manželstvo je hlavne o tom.Myslím ,že 3 roky je dosť dlhá doba na to,aby si vedel,či chceš so svojou priateľkou zostať a založiť rodinu.Žene roky utečú,a po 30 môže mať problémy aj s otehotnením.Ty však budeš zrelý na deti aj v 60tke.Ak to tak necítiš ako ona,treba sa zamyslieť......To isté platí aj o hypotéke.Výhodné sú do 35rokov,potom je to oveľa drahšie.
@jacob9822 chapem aj teba, ale ako žena chápem najmä tvoju priatelku. Biologicku podstatu neoklameš. Ja som v juni zoštatnicovala a v juli otehotnela. Chvalabohu môj manžel (vtedy priatel) tužil po dieťatku, celkovo tuži po velkej rodine, takže bol šťastný.
Vravíš, že sa bojiš že sa tvoja priatelka zmení. No samozrejme, že sa zmení, ak funguje normalne. To je proste príroda, tá to zariadila tak, že ked žena porodí, jej dieťa sa pre nu stane prioritou čislo 1. Teda ak je normálna. Poznám aj ženu, ktorá napriek tomu, že porodila, nema problem chlastať po krčmách, bez vyčitiek a myšlienok, čo jej dieťa robí doma.
inak, akurát nedavno som videla zaujimavy clanok na podobnu temu:
http://www.eduworld.sk/sk/mate-medzi-20-30-a-my...
@jacob9822 obaja ste niekde uplne inde, ona chce dieta, ty nie, ja ta uplne chapem, my sme sa brali ako 23 a 24 rocni a dieta prislo, ked sme mali 31 a 32 rokov, bude to chciet kompromis, je uplne normalne ,ze sa na dieta necitis a ona ako milujuca partnerka by to mala chapat, takze bud urobite obaja kompromis, alebo nie ste jednoducho pre seba. Suhlasim s @jabadaba preco by ho mala tlacit k zalozeniu rodiny, potom budu nestastni vsetci traja
@jacob9822 tym kompromisom som myslela, ze sa vezmete a budete budovat svoj domov a financne zazemie, aby si ty mal istotu a ona pocka s dietatom tych 4-5 rokov.Stale bude mat pod 30 rokov, uplne idealne na splodenie prvého dietata. Ona zaroven bude mat istotu, ze chces byt otcom jej deti.
No takto, práve si skončil školu, začínaš byť nezávislý, plne ťa chápem. Konečne si sám riadiš život a máš plné právo na to, aby si si užil trochu nezávislého života. Tvoja priateľka ukončila školu, zamestnala sa a chce kopírovať model rodiny, ktorú pozná z domu, že čo ju ešte v živote čaká. Tak je čas na manželstvo a dieťa, má pocit, že jej niečo v živote ujde. Chápem aj ju, chce si ťa poistiť manželstvom a dieťaťom. Ale ono to tak nefunguje, na založenie rodiny sú potrebný dvaja a chápem, že ty na to ešte nie si pripravený a ani ešte nemôžeš byť, nemáš na to vek, doteraz si študoval, potrebuješ natiahnuť krídla a dozvedieť sa, čo sám dokážeš. Mám syna, má 21, študuje náročnú školu, hovorím mu, že vnúča očakávam najskôr okolo jeho 30 rokov, je iná doba, chlapi, keď študujú na VŠ, dozrievajú neskôr, prečo by si mal hneď po škole riešiť manželku a dieťa? Rodina ti neutecie a keď ju už máš, nemôžeš ju odložiť, užívaj si najprv život a ono to príde samé a ani nevieš ako a budeš pripravený na to, zobrať zodpovednosť za nový život a raz budeš super manžel a otec.
@jacob9822 s tou hypo mam trosku iny nazor. podla mna cim skor zacnes splacat svoje, tym bude lepsie...
ale k tej rodine.... nenechaj sa do nicoho nutiti.... ani do rodiny a ani do svadby.... mojho prveho muza nikto nenutil. boli mu polozene otazky, on a bal v tom case povedat co naozaj chce.... urobil tak, ako to od neho cakalo okolie a radili mu rodicia a vo vztahu nebol stastny, deti si nevedel uzit, cele ho to frustrovalo a nakoniec odisiel... takze sa isto nenechaj do nicoho nutit. skor by som uvazovala nad ukoncenim vztahu. ono ten koniec asi pride tak ci tak, lebo ty si chces 10 rokov uzivat a ona uz teraz tuzi po rodine... ona cakat 10 rokov asi nebude /ja by osm necakala/ a ty to zase nechces....
Nečítala som celú diskusiu ale osobne mi to tak pripadá že tebe by v podstate ani nevadilo keby ťa nechala a zostal by si sám ...
@zuzana76 s tymto plne suhlasim...byva u rodicov aj jeden aj druhy, obaja iste rodicom davaju peniaze, ktore by mohli davat aj do spolocneho byvania... navyse, podla mna netuzi hned tak po dietati, ako po tom, aby mala nejaku istotu, ze chlap, ktoreho ma tak velmi rada, s nou ma zaujem ostat a casom zalozit rodinu...urcite v taktomto pripade, by s dietatom pockala nejakych par rockov, keby videla, ze sa veci hybu dopredu aspon v niecom...
@vejula dieta "ohrozuje" karieru jedneho alebo druheho. Dvojkarierove manzelstva ci partnerstva akosi nefunguju v prospech deticiek. Bud sa vzda sebarealizacie jeden alebo druhy. Vzdy jeden z partnerov je ten kto cosi obetuje, aby rodina fungovala, aby deti mali dobre zazemie. Zvycajne je to zena, tu by som sa skor bala ja. 😀 Muz ma v tomto navrch. No ale zavisi od moznosti, od vzdelania a prilezitosti jednotlivca. Kludne aj zena moze mat lepsie vyhliadky na sebarealizaciu a potom to bude partner kto sa bude musiet vzdat v prospech rodiny svojej kariery. To uz oni dvaja vedia ake maju vyhliadky do buducnosti, co sa kariery tyka.
@jacob9822 ukonči to nema to vyznam neideš s ňou byvať to je o kompromise ak by si chcel išiel by si s ňou byvať aby ste vydeli že každy mate ine zvyky z domu, každy z vas bol inač vychovavany a tym že by ste išli byvať pod jednu strechu by ste vydeli ako to funguje a hlavne ak pridu konflikty, nezhody, lebo nieje všetko ružove ak nevydiš v tom vychodisko a si chceš uživať tak sa nenuť prišlo by dieta a potom ak by ste sa rozišli tak by ste trpeli všetci a čo sa tyka hypo teraz mlady ľudia byvaju iba tak väčšinou bohu žiaľ inač to neide čim viac rokov budeš mať tym sa ti bude hypoteka ziskavať ťažšie ty musiš vedieť čo citiš k nej čo ona k tebe ale ked to ma byť nutene tak radšej sa rozidťe nieste prvy ani posledny moja sestra ukončila zťah po 13,5 roku a tu je ale zasa ak maš ju veľmi rad a ona bude naliehať na dieťa tak nebudeš chcieť tak odide to mi ver a a bude mať dieta z inym a ty to budeš skôr či neskôr ľutovať ty musiš vedieť čo chceš ale ja aby som byvala dalšich 10 rokov u rodičov to by nepripadalo v uvahu v žiadnom pripade.
Je len malo mužov,ktorý sú v tvojom veku pripravení založiť si rodinu a trufnem si tvrdiť že aj čoraz menej žien,takže tvoje pocity sú úplne normálne.Ked to tak ešte necitis nerob to.Človek si musí aj trochu odzit kým sa takto zaviaže a ked to tak cítiš určite vieš prečo.Aj keď priateľku určite lubis nemyslím si že si povinný mať na to rovnaký názor ako ona.Treba si to vyrozprávať a buď to pochopí alebo nie.Aj o tom je život.Ja ta plne chápem a podľa mňa uvazujes správne.Ked príde tá správna chvíľa budeš to vedieť a nebudeš váhať 🙂
@jacob9822 priatelka byva tiez u rodicov? Posunte sa dalej a chodte spolu do podnajmu. Ked pises ze prispievas rodicom, nakupujes, riadis a tak, tak to mozes aj v najme spolu s priatelkou a budete platit spolu byvanie. A to bude taka prva previerka, mnoho partnerov spolu nedokaze byvat, takze treba to skusit, dopredu sa neda povedat ako to bude.
To co pises ze poznas asi 8pripadov kedy sa nezodpovedna, nedospela zena stala zodpovednou mamou a desi ta to 😅 toto je myslim klucove v tvojom pripade. Pit, fajcit, rychle auta, iba cast zodpovednosti (prispevok na byvanie, zehlenie, nakup potravin) ale zaroven este ochranna ruka rodicov...este si beries a chces brat len slahacku. Co je sice ok, v tvojom veku, ale je to len taka visuta puberta. Rodinu zakladat teraz urcite nie. Dieta nie. Zostahovat sa spolu ok, posuniete sa dalej, k zodpovednosti, ale zaroven to nebude take nenavratne. Co sa tyka veku na zakladanie rodiny, financii, byvania,...nikdy nie je dost vhodna doba, ale urcite su horsie a lepsie moznosti. Ak teda vynechame z hry osud, tak asi bude lepsie otehotniet ked ma muz dobru pracu, zena dobru pracu kam sa moze vratit, ak maju vlastne byvanie, nieco nasetrene a obaja dieta chcu. Ale zaroven sa moze stat ze su uz prilis zvyknuti na zivot bez deti, na slobodu, ze bude problem vo vyssom veku otehotniet, ze nastanu dalsie komplikacie. Takze nalinajkovat sa to idealne neda, ale je dolezite si uvedomit rizika ktore kedy hrozia a zvazit si co je clovek ochotny podstupit. Pre teba je podla mna normalne mat cas do 35rokov, ale je pravda ze zena to vnima inak a vhodna doba na prve tehotenstvo je vo veku zacinajucom na 2... Je trend, je doba, vselico, kazdy nech si robi ako chce, aj nech nadava na nezodpovedne 20tnicky a podobne ale priroda sa neoklame. Urcite je v pohode mat dieta aj v 35 aj viac, ale ak to chcu obaja. U vas je podobny vek trosku nevyhoda, starsi partner by pre nu bol vhodnejsi z tohto pohladu... ale to je tiez len teoria, pytas sa ze co vy dvaja. Chodte spolu byvat a dieta na par rokov nerieste. Mozno za 5 rokov budete na podobnej vlne. Pri tom spolocnom byvani zistite viac ci je to laska alebo zalubenie, z chodenia popri studiu sa to zistit velmi neda.
v prvom rade,by som najprv skúsila spoločné bývanie,poznám veľa párov v mojom okolí čo boli spolu 5-6 rokov ,ale nebývali spolu a ked začali hned sa rozišli:( nezáleží koľko si s tým človekom,pokial s ním nebývaš nenavyknete si na seba ,a vlastne až vtedy je to podľa mna vzťah,ja som s mojim chlapom začala bývať hned na druhý deň a nič lepšie som nemohla spraviť,lebo sme sa lepšie spoznali a presne vie,ked sa zobudim hore zadkom tak chodí po špičkách..:D určite si najprv zaridte vlastné bývanie,podnájom a skuste spolu žiť 🙂 @jacob9822
Riešenie by bol spoločný podnájom. Hypo je zatiaľ blbost, kto by ju platil? Ty, ona, spolu? Keď spolu, bol by to spoločný majetok, si pripravený mať s niekým spoločný majetok? Načo? Ešte nie si pripravený na zodpovednosť a spoločný majetok je zodpovednosť, keď hypo, tak na aký byt? 1,2,3 izbový? Veľa premenných a zodpovednosť na ktorú sa necítiš. A mamahotel, keď ešte nechceš s niekým bývať a prečo nie? Načo platiť podnájom, keď tam chodíš len spávať? Asi ti to s rodičmi klape, máte stanovené hranice a pravidlá, načo by si si musel nutne platiť sám bývanie? A chceš vôbec sám bývať? Niekto netúži a hlavne v tvojom veku byť doma sám, človek je tvor socializovaný a chce spoločnosť a keď ti to doma vyhovuje, prečo nebývať s rodičmi?
necitala som vsetky prispevky moj nazor, pokial sa na rodinu necitis nenechaj sa do toho tlacit.....a uz vobec nie ak by ta priatelka dietatom vydierala, nieco ine je spolu chodit a stravit dve tri hodinky spolu denne, a nieco ine je byt s niekym stale a uz toboz nieco ine je starat sa o rodinu....
ak ju tak milujes mozno by ste spolu mohli zacat riesit spolocne byvanie a cas ukaze ci vam to aj takto spolu klape....aspon podnajom....poznam vela pripadov kde vela parov len spolu chodili planovali si spolocnu buducnost v parku na lavicke a ked spolu zacali zit zistili ze si vobec nesedia...
a co sa tyka hypoteky,mozno cim skor tym lepsie....len tiez si treba rozmysliet ci sam alebo spolu s priatelkou....
@jacob9822 každý jeden človek musí najskôr vnútorne dospieť, aby sa sám dostal do štádia, že už vie, že nadišiel ten čas, keď rodinu chcem a som ochotný a schopný urobiť a znášať všetko, čo sa za takéhoto stavu odo mňa vyžaduje. Pokiaľ sa ešte na to necítiš, nedaj sa do ničoho vmanipulovať. Keď to príde, sám to ucítiš.
@jacob9822 nepatríte k sebe,ona chce istoty,usadenie a Tebe sa otvára svet....máš právo žiť a nebyť pod tlakom,si zodpovedný,lebo rozmýšľaš a rozoberáš situáciu,dávaš návrhy...netráp sa,tú pravú stretneš a prirodzene budeš s ňou chcieť splodiť bábätko,bude Ti na tom veľmi záležať....ale až si niečo odžiješ 😵
nedá mi nereagovať.
@jacob9822 v prvom rade si myslím, že vôbec nerobíš chybu keď nechceš si hned zakladať rodinu a daj si pozor aby sa nestalo, že otehotnie.
Ďalšia vec. Neviem prečo asi som divná ale nemyslím si, že v dnešnej dobe je vhodne zakladať si rodinu za učelom mať dieťa. Ano dobre ale treba niekde bývať zabezpečiť rodinu a dieťa. Nechápem prečo sa všetky ženy hrnu hned do materstva. Prečo si proste neužíva slobodu? Ved teraz len skončila školu a už chce mať dieťa na krku? Ja som skončila školu ale neviem si predstaviť hned zakladať rodinu v dnešnej dobe mi to príde šialene. Ale z dôvodu že ešte len vyšla zo školy.
Tvoja priatelka mi velmi pripomína moju kamošku. Našla si priatela, začala študovať vysoku skončila ju a už ho tlači do manželstva a dieťaťa lebo ona si myslí, že žena ma za ulohu rodiť deti a muž sa starať ako sorry ale by som ju do riti poslala. Si ešte mlady a podla mna uvažuješ správne. Ak ťa naozaj lubi počka ak nie tak Ti nestala za to. Zrejme sa pohybuje teraz v prostredi kde su same tehotne alebo matky a aj toto vplýva na ženy. Ale určite sa nenechaj do tohoto tlačiť urobil by si najväčšiu chybu vo svojom živote a doplatilo by na to len dieťa
Zaujimave a paci sa mi ta diskusia..konecne chlap co nabral odvahu a napisal co a ako citi 🙂
Tiez navrhujem nejake spolocne byvanie a ked to nevyjde tak bohuzial...proste zivot ide dalej. Len trosku ma zaraza v poslednej dobre dost vela prispevkov, ked zienka chce "donutit" chlapa aby zalozili rodinku a chlap sa vtedy zlakne a aj ked je tam laska nebeska tak zdupka z takeho vztahu 🙄

@jacob9822 Inak uvedom si jednu vec: az sa rozkyves do hypoteky, budu mat Tvoji rovesnici tretinu hypoteky splatenu a zaroven budes kupovat drahsi byt nez Tvoji rovesnici teraz. A obdobie, ked budes mat najviac penazi, premrhas na zabavu a az budes chciet splacat hypoteku, budes mat vyrazne nizsie prijmy vdaka ziveniu manzelky a dietata. V preklade povedane dnes je ten najrozumnejsi cas zacat setrit a ist do hypoteky. Z cisto ekonomickeho hladiska.