Priateľov 9 ročný syn ma nechce prijať
Ahojte. Prosím Vás dajte mi radu, povzbudenie, čokoľvek..... Obaja žijeme spolu už 4 roky v jednej domácnosti. Obaja mame deti z minulosti. Problém ale je, že jeho syn 9 ročný, má nechce prijat nech robím co robím. On ma striedavku a syna ma každý druhý týždeň. Vždy je navarene, upratané, nakúpené. Normálne spolu vychádzame. Jeho syn je u nás a napríklad normálne sa správa 4 dni a potom zrazu z ničoho nič to na neho príde.... . Začne sa správať nevhodne, začne do mňa alebo do mojich detí, vŕtať, má poznámky, kričať, vyplazovat jazyk, ukáže mi prostredník, dokonca už sa stáva, ze z ničoho nič napadne moje dieťa, úplne bezdovodne, strčí, stuchne, buchne palicou, hodi kameň, čokoľvek co ma aktuálne v ruke. Trvá to už dlhšie. Snažíme sa dohovarat, ale evidentne to nepomáha. V poslednom čase keď som ho vymakla ako ubližuje môjmu dietatu a požiadam aby prestal, ale aj tak pokračuje v tom istom a mne povie ze mu nemám čo rozkazovať. V tomto zakroči priateľ ak situáciu on nevidel a vyrieši si to s nim. Doslova je v akomsi amoku/záchvate a absolútne na mňa nereaguje. Trápi ma to, pretože ako píšem vyššie pár dní je úplne normálny,šikovný, smejeme sa spolu, hráme. kecame....niečo neuveriteľné ako sa vie zrazu zmeniť a trvá to asi hodinu kým sa ukludni.
@karmen118 podla mna je na vine otec dieta, ze tu striedavku este nezrusil. Zjavne si s tym 9 rocnym synom aj tak nerozumie, doma je bordel a 4 rocny bude psycho. Este k tomu nove babatko. Nebudete mat cas dohliadat na 4 rocneho. No ak je ten manzel normalny, tak sa nebude hrat na vojaka, ale proste zvysi vyzivne a posle dieta matke. O matke toho 9 rocneho sa tu nic nepise. Ale ak neberie zrovna drogy alebo nema nejakeho tyrana noveho manzela, tak tu nie je vobec o com. Na Slovensku ludom este nedocvaklo, ze striedava starostlivost nie je vymena dietata v sudom urcene dni, ale aj veelmi vela komunikacie s ex. Vela matiek si vie vychovat dieta aj same a su z nich normalni ludia v dospelosti. Kto striedavku nema, tak tieto problemy ani nepochopi.
@amstelko zda sa, ze ste matku chlapca nevychovali uz od zaciatku. Tie sudne terminy treba presne dodrziavat, ak sa obe strany nezhodnu. Na mna ex volal bez problemov 5x policajtov. Teraz ked syn 6r. nechce ist k otcovy, ze on sa z miesta nepohne, tak mu poviem, ze otec zavola policajtov a uz ide k otcovy dobrovolne. Ja zase az tak velmi terminy nemenim, akurat sem tam chcem syna o 3 hodiny dlhsie alebo ked bola korona, tak som chcela striedanie po 10 dnoch, aby som si mohla zobrat OCR. Ale nic mi nepreslo, socialka mi pri kazdej otazke napisala, ze mam podat ziadost na sud. Takze ex, ked si ma prist pre syna a zrovna nema skolku, tak caka dole pri brane a presne v danu hodinu, presne na minutu zazvoni. Syn ma special veci len u neho, ktore si nemoze nosit ku mne, lebo to su jeho veci. Kruzky vsetko na polovicu. Doma to mame uplne inac tiez ako ex. Uz som pisala socialke, ze syn ma schizofrenicku vychovu. Psychologicke som povedala, ze mame striedavku. Prve co sa ma opytala je, ze ci syn bude mat len jednu skolu. Ja, ze ano. Ona na to, ze to je dobre, ze sa v tom vieme zhodnut. Vela problemov sa pri striedavke vobec neriesi. Ja som bola totalne za striedavu pred rokom, uplne som bola nadsena tym celym planom. Teraz som uz tak znechutena z toho a ono sa to neda ani vobec zrusit ak jeden rodic nesuhlasi. Ked ma chlapec 16 rokov uz, bohuzial stale ho zivia rodicia a tiez sa musia rodiny dohodnut alebo ist tou sudnou cestou. Co je dost naprd, lebo nikdy clovek nevie, ako sa to skonci na sude. 16 rocny by mohol ist teoreticky navzdy k vam, ale to jedine s tym, ze by ste ho mali u seba navzdy. Tj. v niektorych pripadoch az do staroby. To su skor matky ochotne si ponechat u seba deti navzdy ako otcovia. Otcovia ked maju peniaze, radsej im kupia potom byt.
@goglica ak je zly na vylete tak ano, bolo by fajn sa vratit domov.
Dieta je nevychovane. Nechce tvoj muz zrusit striedavku? Ze by prisiel len na vikend ked sa mu bude chciet.
Ja by som tieto striedavky zrusila. Na hlavu ten kto to vymyslel.
Decko nema vlastneho kuta, svoju vlastnu postel, svoju lampicku... hnus. Prajem kazdemu dospelemu nech si vyskusa pendlovat hore dole medzi naladovymi ludmi. To nie je ako ist raz za rok do tabora a potom sa vratit do svojho. Nemas svoje.
Clovek ma mat jednu zakladnu, to svoje.
Zeny, nedajte si deti do striedavky.
Jedna krava este aj vyzula decko z topanok v parku ked ho davala otcovi.
Jasne, ze je dieta na drogach. Ved to je na psychiatriu.
@evica01 uplne suhlasim. Dieta len pendluje medzi naladovymi ludmi unavenymi z prace. Otec aj tak nema 100% cas na dieta a supne ho novej zene, babke alebo susede. Moj ex na mna volal policajtov, ked som mu hovorila a pisala, ze mi ma vratit 11 EUR za plavanie, co ho tam nedal. Ze ho obtazujem. Namiesto toho, aby proste 11 EUR poslal na ucet, bude si so mnou cely den vypisovat. Pritom sa vsade chvali, ze zarobi 15 EUR v cistom za hodinu. A to je vo vsetkom. Nas syn je uz taky zdeptany, ze ked bude mat jeho nova zena dieta, tak ho bude tlct tiez. On ju vzdy posle do spalne ked tam idem k nim raz za uhorsky rok. Potom zacne byt nervak na mna, za to, ze sa ho opytam, preco dava dietatu salamy, ked ma potvrdeny 1 stupen histaminovej intolerancie a uz vola policajtov. A to fakt asi mesiac sme riesili len topanky. Tusim to nakoniec tiez skoncilo u policajtov. Ja mu kupujem len 2 znacky, ktore ma oblubene, lebo sa mu v nich dobre beha (Filli). Dost drahe, tak som chcela prispevok. No on, ze on mu kupuje lidl topanky, ze na Modrom konikovy maju Lidl topanky dobre referencie. Tiez mame uplne iny rezim dna. Ex mu dava hrat aj pocitacove hry, co u 6 rocneho mi pride uplne nevhodne. U mna pozera len nevinne rozpravky. Syn povedal, ze potrebuje, aby mu otec (moj ex) prisiel ku mne opravit jeho tablet, lebo chce hrat nejaku hru...Ze sa mam schovat, aby sme sa nehadali. Ex ho brava na vylety stale, co je sice dobre, ale podla mna to uplne staci. Nemusi tam trcat 50% casu v roku. Este vela krat to vyslo tak, ze bol 3 tyzdne u ex len.Cize som dieta 3 tyzdne vobec nevidela. Syn absolutne nevie zvladat neprijemne udalosti, alebo ked mu nieco nevyjde. To je presne typicke pre taketo deti. Okrem toho sa dieta doma za tyzden nenauci nejakemu domacemu poriadku a rezimu. Lebo u ex ma uplne iny rezim.
@sbear ja dufam, ze toto citaju prave sa rozvadzajuce pary.
Je to ciste psycho.
Len tak som cakala kedy napises nieco o pc hrach. Take typicke. Uzasni ockovia.
Pocuj a to tu svoju terajsiu zavrie do spalne ked prides?
Ako fenu 😂
Opytam sa.. da sa zrusit takato dvojita vychova? Ze date na sud (ked aj obaja spolu) nejaky podnet "dobre, stacilo, poucili sme sa".
O co tam ide? O vyzivne, ze sa potom neplati ked je striedavka?
@goglica nie som psychológ ale poznám podobný prípad. ....náhla zmena nálady a správania môže byť z dôvodu, beď že mu začne chýbať mama a uvedomí si, že pri ňom iba ty. Alebo naopak, že si uvedomí, že mu mama nechýba lebo si pri ňom ty a dokonale ju nahrádzaš, a za tieto pocity sa obviňuje. Nevie sa vysporiadať so smútkom za mamou a zaroveň s tým že má rád teba aj tvoje deti. Je zmätený a preto vám ubližuje slovne aj fyzicky.
Ak ex spolu komunikujú je potrebné s matkou rozprávať, lebo chlapec vo vnútri prežíva niečo ťažké a trápi sa.
@sbear ano striedavka vyhovuje všetkým len nie dieťaťu... 💞
@evica01 u nas sa striedava neda vobec zrusit. Ako pisala penelope 10 dole, striedava vyhovuje kazdemu, len nie dietatu. S ex mame dieta, ktore si vychovavame cisto len podla seba kazdy v svoj sudom urceny cas. Teraz prosim ex, aby syna doviezol o den skorej, aby syn nemusel cestovat zbytocne po Slovensku 10 hodin za 2 dni. Aby ho z jeho dovolenky odviezol na moju dovolenku, ze ho vyzdvihnem v BB alebo blizko. Tak a uz je ohen na strechce. Ze vyzdvynutie je presne v pondelok o 18hod v BA... My mame uplne dokonale pomery pre striedavu. A ex trdi, ze ked ju nechcem, vybavy, aby syn ostal len u neho navzdy a so synom budem kazdy druhy vikend. To sa vyhraza uz 5 rokov. Takze jediny, kto striedavu moze zrusit je syn a to by musel ist na sud osobne. Co je ste maly v 6 rokoch, bol by to maximalny stres pre vsetkych, rypala by sa do toho cela rodina - moji rodicia, ex svokrovci a ex cela rodina... A dieta by bolo v este vacsej traume. Ale kto moze striedavu zrusit, vsade pisem, nech ju zrusi a da si len predlzene dni u otca. A kto nad nou rozmysla, nech si to rozmysly kym moze. To je jedine, co mozem na MK napisat, moje zle skusenosti.
Co sa tyka vyzivneho, mam od neho vyzivne na dorovnanie zivotnej urovne. Ex je programator a ja len administrativny asistent. Ak by striedava nebola, asi by som mala vyzivne 350 EUR - max 400 EUR. Podotykam, ze ked som ex spoznala, nemal auto a byval u rodicov, takze zlatokopka som nebola. Inac okrem toho vyzivneho ex nechce na nic prispiet co by si dieta nosilo ku mne. Cize ma komplet vsetko 2 krat. Ale topanky nesuhlasim, aby mal ine a este skolske tasky 2. To som ochotna dat na sud jedine.
Teraz som nastvana zase, lebo ex ma syna 2 tyzdne v kuse koncom augusta a zaciatok septembra a niekedy to vyjde tak uplne blbo, ze ho tento rok mal 3 tyzdne. Lebo v roku sa stale prelinaju sviatky a skolske prazdniny. Ja som za to aby mali deti vztah so svojimi otcami, ale ex ho mal tento rok strasne vela a nechcel upustit ani jeden den. Ze ak 3x dohodu nedorzim, da to na sud. Ex ako programator to ma dost v hlave a dava prachy na pravnicku. Takze ex musia vsetci posluchat. Pritom ja nie som na dieta sama. Este mam zijucich rodicov. Ukoncujem tuto temu, idem pracovat. Syna preberam o tyzden a pol, tak aby bolo vsetko hotove.
@sbear a preco to vychadza tak blbo? Co s tym maju sviatky a prazdniny? Ja som myslela, ze je to na dni.. kalendarne. Dva tyzdne tam a dva tam (alebo tyzden tyzden alebo neviem) a hotovo. Ale nevyznam sa :D pravdupovediac nik v okoli mojom realne striedavku nema.
kto chce, poslem moju dohodu na email, tu sa PDF neda pridat. Osobne udaje som z dohody vymazala.
V pripade majitelky pripevku mi to pride ako uplne sialenstvo otca toho 9 rocneho syna, ze este striedavku nezrusil. On sa tomu synovy vobec samostatne nevenuje tak mi to pride. Kazdy den aspon hodinu sa mu ma na 100% venovat, len jemu osobne. Pride mi to tak, ze on ho hodil do svojej novej "dokonalej" rodiny a zakroci len ked je zle. Majitelka prispevku sa uz viacej nevyjadruje k teme. Ale silne pochybujem, ze komunikacia na vsetkych stranach u nich funuguje.
Som rada, ze piseme na tuto temu. Dospelaci by sa mali prebudit. Zakonodarcovia aj rodicia aj vsetci kto za tento system moze.
@goglica podľa mňa je mu u vás dobré. Píšeš,že 4dni je ok a potom to príde...to je ten čas, keď už ide zase k mame. Či je celý čas taký? Možno žiarli na tvoje dieťa, lebo ono ostane s vami a on musí ísť zase preč
@sbear na vine je otec aj jeho mama, psychológ by mal zistiť u koho chce chlapec zostať žiť, a podľa toho by mal súd rozhodnúť. Ako som už písala striedavka je chorý výmysel egoistických dospelých - dieťa si "rozdelia" napoly ako nejakú vec, ktorú si posúvajú hore dole, je to choré. Dieťaťu to viacej škodí ako prospieva, kedže máloktorý rozvedený pár spolu dobre vychádza, väčšinou si riešia krach vzťahu a svoju nenávisť k ex aj naďalej cez to dieťa/deti a tie deti to poznačí na celý život.
@karmen118 to ja presne viem. Lenze striedava sa neda zrusit, ak jeden nesuhlasi. Psycholog aj ked ti potvrdi veci, tak sud sa tym nemusi vobec riadit. Ja som si presla sudom, socialkou a policajtami a aj tak je stale len po mojom ex. Myslim, ze vela deti sa v tom naozaj uz nevyzna. Okrem toho nepoznam matku, ktora by suhlasila, aby jej dieta ostalo u otca, hlavne ak je dieta mladsie este. Ale poznam aj pripad, kde si rozdelili deti. Syn isiel k otcovy a neprekonal to, ze neostal u matky. Skoncil na drogach samozrejme. Povacsine pripadov je lepsie, ak dieta ostane u matky. Ale cely proces je maximalne zlozity, ked sa uz raz zacnu hadat ludia o dieta. V zivote vieme o milion veciach, ako maju fungovat a aj tak musime prijat tu horsiu moznost. Striedava funguje v Europe a Slovenske sudy ju nezrusia nikdy. Dokonca ju mozu nariadit aj ludom, ktory o nu absolutne nestoja. Cely sud je len fraska a ked sa nevotre clovek socialnej pracovnicke, tak ma smolu. Moj ex sa jej krasne votrel do r. On sa vie votriet kazdemu.
@sbear kazde dieta je individuálne a tiez aj rodicia. Su deti, ktore su prisúdené matkám ale lepsie sa cítia u otca. Dieta ja u matky stale buzerovane, odstrkovane, bez komunikácie. Toto su tiez dôvody, pre ktore by mohol otec poziadat o striedavú starostlivosť. Ale nie je to navonok nic závazne aby sa hovorilo, ze sa matka o dieta nestará. A ak je dieta z matky vystresované a ma zakázané hovorít veci otcovi, otec nemoze urobit nic.
@amstelko syn chcel byvat od roku a pol u otca, tak som suhlasila v jeho rokoch so striedavkou. Teraz po pol roku chce byvat u mna viacej. Podla mna to do dovrsenia vysokej skoly a kym si najde svoje byvanie zmeni este 10x Deti to samy nevedia posudit. Raz im je dobre tak raz tak. Ja to vidim na sebe a mojich rodicoch. Ale najlepsie je byvat jednoznace bez rodicov.
@sbear syn chcel bývať od roku a pol u otca, to ako povedal?
@maciatkolulu normalne, ze chce ist k tatovy alebo neskor, ze chce byvat u tata. On vedel rozpravat uz o jedneho roku, co niekt. deti az od 3 rokov... V rozpravani je po ex svokre.
@sbear 18 mesačne dieťa vie povedať svoj názor u ktorého rodiča chce bývať... Hmmm. Šikovné dietko, ale ty si mrkni gramatiku teda. 😂😂😂
@maciatkolulu moja gramatika je des, ale nechce sa mi po sebe citat. V praci tiez tak pisem po slovensky. Jedine anglicku gramatiku si po sebe opravujem.
@sbear tak ja neviem, ale podľa mňa sa patrí aj po slovensky po sebe prečítať, žijem mimo sk a problémy nemám so slovenskou gramatikou a ani inou.
@maciatkolulu skvele, tak to ma byt

@zooeynka lenze ten 9 rocny chlapec nie je jej vlastne dieta, nemoze ho byt. Ona je nieco ako au-pair v podstate. Stara sa o cudzie dieta.