Priatelov syn a žiadosť o zvýšenie výživného?
Moj priatel ma z prveho manzelstva jedneho syna. Rozviedol sa, ked mal syn ani nie rok, nakolko jeho manzelka chcela sposob zivota taky, ze ona bude byvat so synom u svojich rodicov a manzel/moj priatel/ bude moc ku nim chodit na prespatie kazdu druhu noc. Inak ma byvat tiez u svojich rodicov. Samozrejme mal platit seky, na nu, na syna a na celu domacnost. Moj priatel s tym nesuhlasil a teda sa rozviedli.Do dvoch rokov mu syna vobec nechcela davat az po sude uz nemala na vyber. Sice robila vzdy problemy, ale teraz uz ma syn 15 rokov a chodi ku nam v parny tyzden v stredu a vo stvrtok a v neparny od piatka do nedele. Vychadzame spolu super, u nas je vzdy sranda a zabava. Moj priatel ma so mnou este syna, kt. ma 21 mesiacov. Ona sa znova vydala ma syna 3rocneho a so sucastnym manzelom tiez zije tak, ze chodi ku nej len kazdy druhy den. My s priatelom nie sme zobraty, kupili sme si byt a tam zijeme spolu. Priatel je zivnostnik, nezijeme zle, ale nakolko mame uver na byt 40.000, uver na auto osobne 7000 nevyskakujeme, nechodime po restsuraciach, dovolenkach. Vsetky uvery su pisane na priatela. Priatel plati na syna 120€ mesacne hned od zaciatku. Pri marcovom danovom priznani mu nevysli platit ziadne dane, nakolko rok 2018 mal v podnikani velmi slabi. Viac bol v minuse ako v pluse, nakolko mal casto pokazene auto, ktore potrebuje na podnikanie. Ja som na rodicovskej mam 240€. Myslite si, ze si moze jeho byvala manzelka poziadat o zvysenie vyzivneho, kedze pojde syn studovat inde zo zakladnej skoly? Ako sa to rata? Dik za pomoc.
@amstelko veď je to jeho syn, je samozrejmé, že sa o neho treba postarať aj finančne, keďže sa mu pravdepodobne zvýšia životné náklady nástupom na strednú školu. To aj svojmu synovi keď bude mať 15 rokov založíš zožit, kde si budeš spisovať koľko zjedol, koľko minul na zmrzlinu a budeš preratávať a rozratávať? Veď to je choré, uvidíš, že na svojho syna budeš pozerať inou optikou. Raz si si našla chlapa so záväzkom, tak s tým bolo treba počítať. A treba počítať aj s tým, že matka dieťaťa si môže požiadať o zvýšenie výživného. Neboj sa, veď nebude študovať hádam 15 rokov, raz doštuduje a bude sa živiť sám.
@amstelko keď tak dobre vychádzate skúste požiadať o striedavku.....ono ide o to, že bývalka je predpokladám na meterskej čiže zmenili sa príjmové pomery u nej, bude argumentovať aj tým že mladý ide na SŠ, takže ak je na materskej tak výživné zvýšia....Dajte protinávrh , dobrého právnika a žiadajte striedavku. Keďže je bývalka asi na materskej tak žiadajte striedavku s tým že platiť budete ale nemôžete si dovoliť platiť 200-300eur(čo je zrejme predstava bývalky)......Chce to naozaj dobrého právnika, všetko čo platíte naviac treba zdokladovať...či je mladý u vás 2dni alebo celý týždeň je jedno. Záleží na akú školu ide mladý, či je to v mieste bydliska alebo bude dochádzať.....Ale ak ostala ex na materskej príp rodičovskej s druhým dieťaťom tak výživné zvýšia....Preto by som uvažovala nad striedavkovkou.
@maciatkolulu napisala som to preto aby ste si niektore nemysleli, ze mi nic nedavame okrem 120€, ale nech napisem cokolvek, zrejme to nikdy nebude dobre pre niektore.
@alenah31 písala si, že ak dobrovoľne zvýšia výživné, tak ich to vyjde menej ako na chlapca platia teraz mimo výživného, takže preto som sa pýtala. A radila si autorke, aby stopla výdavky pomimo výživného. Pochopila som to tak, že týmto dobrovoľným zvýšením vlastne ušetria a nebudú už viac nič pomimo platiť. Ak som to pochopila zle, ok, len som sa pýtala, nakoľko som takéto záležitosti nikdy neriešila. Nemám žiadnych exov, s ktorými by som mala deti, ani chlapa s deťmi z predchádzajúcich vzťahov, bola to čisto otázka zo zvedavosti, lebo neviem ako to funguje 😉
@mogaa Aky je problem s OCR na stredoskolaka? So mnou aj so sestrou mala mamka bezne OCR - ak sme lezali doma s horuckami, ze sme sa nevedeli ani pohnut, alebo sme cele noci vracali alebo hnackovali a ledva stali na nohach - nenechali nas rodicia doma, ze staraj sa o seba - ani ked som mala 20 a bola na vysokej.
Ked som v takom stave tak ani manzel ma nenecha samu doma, ked neviem ani vstat a caj si uvarit.
@amstelko akože som v rovnakej situácii ako y môj druhý muž má dvoch synov z prvého manželstva a ja mám dve deti z prvého tiež. Ale prepáč to je fakt smutné čo píšeš..... A modlí sa nech sa to nedozvie chlapec,že vypociyavaye koľko ho stojíte. Fakt smutné. Snáď si budeš vypočítavať koľko vyjde zmrzka aj pre tvoje dieťa a Kofola,kolotoče a budeš pozerať. A samozrejme škrtať rozpocet. Koľko stojí krúžok,platí to otec? Hmmmmmm? Že ho tam vozí a chodí na zápasy akože bravooooo,že ide tato na zápas,fakt hrdinský čin,treba vypočítať koľko to vyjde na km,nafta,benzín. Ach jaj
@maciatkolulu nic nevypocitavam, bolo tu zmieneme, ze 120€ je nic na dieta, su otcovia co daju 120€ a to je vsetko, nech sa matka stara, ked sem napisem, zr toto nie je u nas, ze prispievame aj na ine jeho veci, tak som vypocitava? Jednoducho si zrejme na nieco napaprcena a chces si to vyliat na mne, ze ja nedoprajem jeho synovi, kurnik sopa, keby to bolo tak, tak sa ku nemu nechovam tak ako sa chovam, nech napisem cokolvek, pre teba to bude stale zle, keby som napisala, ze davame mu 120€, a na zmrzku nech si pyta od jeho matky, tak by si krutula hlavou, ked napisem, ze mu kopec veci platime, lebo sa tu na to aj pytali, ze ci mu kupujeme aj veci, tak si napisala, ze som vypocitava, ked vycislujem kolko minie, nema to vyznam tu pisat
@maciatkolulu predstav si, ze ten kruzok plati otec,lebo matka povedala, ze na to nema, ale potom by nechodil na nic, bavi ho to, tiez mu kupuje celu vybavu, ale sumy nebudem pisat, lebo napises, ze to vykrikujem a ze som vypocitava, ale pytala si sa tak ti odpovedam
@amstelko prepáč,ale ja po tebe nevykrikujem,skús si precitat po sebe čo si napísala.... škoda,že si nemôžeme prečítať názor matky a otca
@amstelko to vieš každý automaticky predpokladá že každý otec chce len platiť čo najnižšie výživné a nič naviac...a ak napíšeš že platíte niečo naviac - tak si vypočítavá lebo mu to rátaš🙂práveže z toho čo si písala mám pocit že platíte dosť vecí naviac mimo toho výživného takže si myslím že treba dať protinávrh na striedavku a aby nikto nepovedal že striedavku podávate aby ste nemuseli platiť výživné , tak nech platí výživné 80eur a dieťa je v striedavke....len tam už sa bude prihliadať na názor chlapca, chcel by byť v striedavke? lebo podľa mna ak je u vás každý týždeň 2dni v týždni tak môže ostať aj na celý týždeň a bude to lepšie aj pre vás aj pre neho....
@maciatkolulu ja som teda po nej čítala príspevky a nikde som nenašla žeby niečo počítala , jediné čo napísala že otec platí je že cez víkendy dá chlapcovi vreckové aj 20-25eur....to nebolo vyratúvanie niečoho , len skonštatovala....
@maciatkolulu a chlapca máva otec každý týždeň 2dni, jeden týždeň cez víkendy a jeden počas školy.....takže ak chalan niečo potrebuje do školy určite nejde za mamou....
@mogaa pozri ak myslis, ja sa naozaj hadat nebudem😉 ? v tomto pripade rozhodne sud a nie my tu, co sa tyka striedavky, nuz, neviem, neviem, ci to je to po com autorka temy tuzi, alebo ruku na srdce, ktora z nas zien tuzi po tom, mat doma dieta partnera😉 a pritom mat spolocne dieta, to len pojdu naklady hore, zarucene. A nervy s nastrocnym atd.... ved autorka sama pisala, ze to s nim nema lahke v inej teme, ze sa neumyva a pod a ze nakoniec nema cas na svoje vlastne dieta. Takze nechame tuto debatu, myslim, ze je sa popisalo uz dost z kazdeho sudka. takze uz len cakat, co na to sudca
@maciatkolulu tak o tom čo písala v inej téme neviem....ja som vychádzala len z toho že je každý týždeň 2dni u nich a 5 dní u mamy...a rovnako že v tejto téme písala že majú dobré vzťahy😉
@maciatkolulu to, ze sa neumyva, nepoprava si postel som posala, ale baby mi poradili, ze 15rocnemu treba neustale opakovat, a zmena naozaj prisla, ale pisala som tam aj to, ze mam s nim dobry vztah a za tym si stojim, lebo tak je to aj teraz, a to, ze by mi prekazalo, keby byval u nas je z tvojej hlavy, lebo ja to tak nevidim, povie mi viac ako svojej mame, ci otcovi nakolko ho nekomandujem a aj na to kupanie a popravanie som isla na neho zabavou aby si to robil, nesnas sa zo mna urobit krkavciu matku, lebo tono mne urcite nikdy nepovie, najhorsi urcite nie je, je len v obdobi, ked sa takto/ a aj ovela, ovela horsie /chova kazde 15 rocne dieta
@11mirka22 presne tak, na mna otec ako vysokoskolacku dával 60 eur a to sa len s mamou dohodli mimosúdne. Mamina platila nájom a stravu a zvysok som si musela privyrobit na 2 brigadach, a od 15 sme si so sestrou privyrábali roznasanim letákov, dokladanim tovaru a podobne, neskôr uz lepšie brigády. Neľutujem aspon som si vážila každé euro.

@maciatkolulu necakam od teba ziadne pochopenie, zrejme mame iny pohlad na zivot a zijeme rozdielne zivoty a ty zrejme budes v opacnej pozicii ako som ja