icon

Priateľova mama nás nechce pustiť preč z domu. Čo máme robiť?

jaka02
18. mar 2018

Priateľ má 26rokov a jeho otec odišiel preč a im nepomáha a jeho mama chce aby sme tu ostali len kvôli financiám bude sprosté keď odídeme a necháme všetko tak? S priateľom čakáme babo a tiež chceme mať vlastnú rodinu len mama jeho nechce o tom počuť. Žijeme teraz u neho doma a ved keď sa to malé narodí nemôže žiť všetci štyria v jednej izbe. Ja už mám jedno dieťa 5 ročného a s priateľom čakáme ďalšie. Co mame robit

Strana
z14
tinaa64
20. mar 2018

@jaka02 no drzim silno palce aby ti to vsetko vyslo tak ako si to ty zelaz..a ak ti bude lepsie pri mame tak to je super..a priatel si mozno uvedomi ze to jeho spravanie nieje uplne spravne a v poriadku

veronikastrickova
20. mar 2018

@alaguema toto ma zaujalo, cim zahustujes napriklad omacky, ked nepouzivas klasicku muku? Moj ma problemy s lepkom, ale solamyl sa mi moc neosvedcil, lebo na druhy den je omacka ako zelatina tuha. U mna sa kupuju 4rozky za tyzden, pecivo tiez 0bodov. Zemiaky mam domace, aj kapustu to je kopec usetrenych penazi tiez. Ja dokazem so synom minut aj 50€za mesiac na strave a to on zje viac ako ja, ale masove musi mat 5x do tyzdna, sladke do neho nedostanem.

tinaa64
20. mar 2018

@trdelnik234 inac k tomu vyzivnemu..ak bybotec dietat neplatil este stale ho moze udat a od statu vypytat nahradne vyzivne

tinaa64
20. mar 2018

@veronikastrickova prepac ze sa montujem. Do toho lae napr.ja zahustujem s kukuricnou mukou

alaguema
20. mar 2018

@trdelnik234 nemusíš sa ma na verejnom fóre nič pýtať, aby som mohla napísať čokoľvek, čo je v medziach slušnosti a v rámci pravidiel fóra. Vyslovene agresívne tvoje príspevky nie sú, ale pýtať, že čo také asi varí, ak jedia mäso len raz týždenne, či len múčne, alebo zeleninové jedlá, mi pripadá také absurdné, že som tvoj príspevok adresovala tebe, keďže mám roky skúseností s varením s minimom mäsa, úplne bez priemyselne vyrábaných mäsových výrobkov a bez klasickej múky. Možno si to žena, ktorá varí bežne, alebo "tradične", nevie predstaviť, ale možnosti sú naozaj širšie, než sa ti môže zdať. Ak ťa k tomu okolnosti dovedú, použiješ svoju fantáziu a invenčnosť. Či už zdravotné, alebo finančné. A presviedčať niekoho, že to nie je možné, mi príde už dosť na hlavu.

alaguema
20. mar 2018

@veronikastrickova omáčky u nás veľmi nefrčia, ale ak už, tak použijem pohánkovú múku. Robím z nej aj palacinky, alebo lievance. Ale používam aj pšenovú, amarantovú, alebo v malom množstve aj orechové múky, semiačkové múky, strukovinové a pod. Našťastie je už ten výber alternatívnych múk naozaj široký, aj keď tie skutočne lacné nie sú. Takže ja som veľmi vďačná za to, že mám možnosť to kupovať a veľmi fandím každému, kto vie v kuchyni improvizovať a aj tým, ktorí čarujú z mála.

jaka02
autor
20. mar 2018

Tak to dúfam aj ja ze sa to nejak vyrieši

zltalienka
20. mar 2018

@jaka02 dobre som to pochopila, ze on radsej zostane s mamou a sestrami a Teba aj s jeho dietatkom pod srdcom necha ist?

cecilia68
20. mar 2018

@beky1813 Potom to v lesoch aj tak vyzerá...90% lesného ovocia vyzbierané..popri ceste cigániska predávajú vo vedrách...a všetci sa čudujú, že zvieratá útočia pri kontajneroch, keď im "človek" vyzbiera skoro všetko, čo majú na žranie ☹

zltalienka
20. mar 2018

@jaka02 este co by vam mohlo pomoct, skor jeho mame a sestram.
1. Obe sestry maju narok na vyzivne, ak nebudu platit biologicky otcovia, bude platit stat, ale treba o to ziadat. Posledna suma, co som zachytila bola 115€, teda 230e na 2 sestry.
2. Dalej, starsia sestra ak studuje na VS, moze poziadat o socialne stipendium. Myslim, ze min. dalsich 100€ do rozpoctu pre mamu a sestry.
3. Vykurovacia sezona konci, teda uhlie nebude potrebne, 300€ pol roka nebudu potrebovat.
4. Ak si dobre pamatam, davate jej 600€, z toho 200€ uhlie, 200€ splatka pozicky, a 200€ za to ze tam byvate. Teda ak by ste odisili, a oni nestratili svoj "financny komfort" potrebuju 400€ ziskat! Ale vyzivne na sestry (hoc len to od statu spolu 230e + stipko pre sestru dalsich min. 100€ je spolu 330€ a viac. Tych zvysnych 70€ nech zarobi starsia sestra.
A vy mozte ist 🙂

oliva276
20. mar 2018

@zltalienka, máš nesprávne informácie o výške náhradného výživného - táto suma nie je 115 €, ale 27,32 € . (Rodič musí v žiadosti o jeho priznanie zdokladovať, že sa opätovne a neúspešne snažil vymôcť výživné od druhého rodiča.)

tinaa64
20. mar 2018

@oliva276 nieco sa zmenilo?ja som dostavala 117 ecka....ale to zas bol pred x rokmi

obsadenemeno
20. mar 2018

@tinaa64
@oliva276 £117 mesacne, 27 tyzdenne????

just guessing 😉

tinaa64
20. mar 2018

@obsadenemeno ja viem ze nasi teda babka a dedo ziadali nahradne vyzivne lebo ani mama ani otec neplatili...a dostavala som 117 eur..ale ako pisem..boli to davno..cca 10-11 rokov dozadu....neviem ako to je teraz...mozno sa mylim...mozno to bolo nieco ine..pisem iba to co si pamätam

veronikastrickova
20. mar 2018

@tinaa64 nahradne sa vyratava podla urceneho 🙂

trdelnik234
20. mar 2018

@alaguema
No nepytala som sa to preto,aby som si do nej rypla ale aby som sa nieco nove dozvedela.
Baby preboha neberte sa tak vazne

tinaa64
20. mar 2018

@veronikastrickova tak to uz neviem ako to je...ako sa to rata....ale vedia si to zistit...☺

jaka02
autor
20. mar 2018

Uvidíme za dva mesiace

alaguema
20. mar 2018

@trdelnik234 toto vôbec nie je o mne, ani o tom, ako sa beriem, alebo neberiem. Prišlo mi kočky ľúto, ako tu na ňu nabehol dav len preto, že žije z mála. To je celé.

mala_hobitka
22. mar 2018

@jaka To, že tvoj priateľ chce pomôcť je v poriadku. Je to jeho matka. Ale je rozdiel medzi pomocou a využívaním. Matka tvojho priateľa musí situáciu riešiť. Lamentovať, fňukať a nastaviť ruku "potrebujem viac peňazí" nie je riešenie sitácie. Ak ju muž opustil a spláca spoločnú hypo/úver je potrebné riešiť primárne túto záležitosť. Kontaktovať muža, ak to nejde tak nech situáciu rieši súdne. Keď nepozná svoje možnosti, nech si zájde do príslušnej kancelárie bezplatnej právnej pomoci - najbližšiu nájdeš aj cez google. Môže žiadať vysporiadanie majetku (v prípade manželstva po rozvode), môže žiadať výživné na seba a svoje deti u príslušných otcov. Potom sa k tomu môže pridať pomoc vo forme DOČASNÉHO prispievania do domácnosti než sa dom predá. Ale pokiaľ je situácia zúfalá tak nech sa spravodlivo zapojí celá rodina... teda aj sestry priateľa - sú dosť staré aby prispeli do rozpočtu. Ak situácia zúfalá nie je, tak jeho matka nemá právo vyžadovať finančné injekcie od jedného dieťaťa a druhé dve nechať na pokoji s tým, že majú iné starosti. Bez ohľadu na to ako ste sa dostali do tejto situácie, tvoj priateľ pomohol už dosť (platí 2 matkine úvery, hoci na svoje meno, ale boli brané pre ňu) a teraz má najviac starostí zo všetkých troch detí - rodinu. A jeho matka si musí uvedomiť, že povinnosti jej muža po jeho odchode neprechádzajú na syna ale prechádzajú na ňu.

jaka02
autor
23. mar 2018

Áno tak s týmto súhlasím aj ja

bejami
Autor odpoveď zmazal
laskamojajeidna
28. aug 2021

@jaka02 áno odísť určite a baviť sa bude chcieť ak ostala sama v kontakte ostane určite

crazy_lazy
28. aug 2021

@laskamojajeidna reaguješ na viac ako 3 roky starú tému 😎

laskamojajeidna
28. aug 2021

@crazy_lazy vôbec som si nevšimla....vďaka za upozornenie

Strana
z14