icon

Priateľovi rodičia nesúhlasia, aby bol dom prepísaný aj na mňa

7. jan 2026

Dobry den. Som s priateľom 5 rokov ide prerábať starý dom a chce aby bol písaný aj na mna no jeho rodicia s tym nesúhlasia a odhovaraju ho. No ja sa tam nechcem cítiť aki na návšteve keďže sa mame aj brať. Co si o tom myslite ?

Strana
z3
zuzubb007
9. jan 2026

Nemáte deti, nemáte svadbu, nemáte nič, tak nechápem načo si narokuješ, ak mu dávajú rodičia dom, ty nemáš nárok na nič, a dobre robí, kolkí potom vybabru zo systémom a ostanú z holou riťou, keď budete mať dačo spoločne nech sa páči potom sa ozývaj, zatiaľ si pre nich úplne cudzí človek čo nepatrí do rodiny, čiže nečudujem sa, že nesuhlasia

akvi
9. jan 2026

@anonym_autor chápem aj teba aj rodičov. Prečo by si mala len tak dostať, si v podstate cudzí človek. Pri prípadnom rozchode by si mala nárok na nehnuteľnosť a to sa samozrejme rodičom nepáči a ja im rozumiem. Na vašom mieste spravím znalecký posudok na dom teraz, v momente darovania, potom spisem zmluvu, kde bude uvedené, že všetky následné opravy robíte spolu, odkladám si bloky a spisujem všetky urobené práce. A ak sa rozidete, dostaneš polovicu z preinvestovanych peňazí. To mi príde fér.

martinadomianova
9. jan 2026

@anonym_autor akosi si nám zabudla napísať, koho je to dom. Ak je to len čisto priateľov, tak právo na to má. Môže si nakladať so svojím majetkom ako sám uzná za vhodné. Pokiaľ je jeho rodičov, tak to je iné.

anonym_0b36e7
9. jan 2026

Ak je dom iba jeho a ty sa nechces citit ako votrelec, dajte si urobit znalecky posudok, zaplat mu polovicu z domu (to mozete dat na prerabku) a s cistim svedomim ta moze dat na list vlastnictva a jeho rodicia nemozu ani pipnut.

janicaroman
9. jan 2026

Ak s tým nesúhlasia v poriadku ale určite by som nedávala svoje peniaze do toho domu . Kde je záruka že vzťah vydrží?

anonym_3748cd
9. jan 2026

@anonym_autor Je to správne rozhodnutie, prečo by mali prepisovať svoj majetok na cudziu osobu a to Ty si.Nech Tvoji rodičia prepisu svoj majetok na Teba.

anonym_69c4ee
9. jan 2026

@anonym_autor ja by som dala dom nacenit, znalec určí sumu domu pred rekonštrukciou. Po svadbe môžete dom prerobiť s tým, že hypo bude už spoločná. V prípade niečoho, znalec ohodnoti dom opäť, odráta sumu pred rekonštrukciou a zvyšok ti manzel vyplatí.

anonym_9b4556
9. jan 2026

Zjavne autorka chcela polku domu a nemať žiadne výdavky.
Lebo veď,raz sa budú brať. Nechce sa cítiť ako na návšteve. Iba ako prizivnik. No ďakujem raz za takú nevestu.

romanovic
9. jan 2026

@anonym_autor dala si malo informacii. Skus doplnit, kto je vlastnik domu, kto ho realne zaplatil a kto bude platit prerabku.
Ak vsetko plati priatel a jeho rodina, iste chapes, ze by nebolo fer, keby si zadarmo ziskala 1/2. Kazda z nas ma okolo priklady vychcankov, ktori prisli zadarmo k majetku a potom este pozadovali vyplatenie.

anonym_bbc6a6
9. jan 2026

@anonym_autor nechápem takéto lemry 🙄 brat mal s prvou ženou dom a 2 deti ale žiaľ po x rokoch ostal vdovec
O nejaký čas sa oženil a časť na ňu prepísal pritom nič do toho nedala
Prečoby mala žena dostať čas keď to nieje jej ? Čo manželstvo je automaticky vstupenka k jeho majetku ?
Sesternica to má dobré
Ma manžela byt si kúpila sama tým pádom je len na jej meno
On tiež platí samozrejme veci ale trvalý pobyt tam nemá
Zas on má auto čo aj ona využíva ale je písané na neho
Je to fér každý má svoje a nemusia sa báť o majetok aj keď sú dlho manželia
Ak by sa rozviedli má istotu že jej byt nikto nezoberie

alica110
9. jan 2026

Zalozis diskusiu a viac nereagujes. Tak neviem, ci je to vobec pravda co pises. Kazdopadne malo info si dala. Je to dom jeho rodicov alebo mu nan dali peniaze? Alebo je dom jeho a ma nan hypoteku?

marca12
9. jan 2026

@anonym_autor Pokial nie ste manzelia,tiez by sa mi nepacilo,ze syn ide prepisat dom na priatelku.

anonym_b4a9a9
9. jan 2026
@anonym_07822a

Je to taká ošemetná otázka, lebo ty sa tam stále budeš cítiť ako votrelec, ale budeš dávať na réžiu a zveľaďovanie aj ty
Ale zase oni nadobudli, zdedili a majú prepísať aj tebe, chápať treba aj ich stranu
Preto radím, ísť do svojho spoločného na hypo a keď niekto z vás má niečo len svoje, ponechať tak

@anonym_07822a súhlasím. Takto sme to aj my riešili. Mala som svoju nehnuteľnosť. Ta je písaná len na mňa. Vo vzťahu sme si brali spoločný úver. Rodičov úplne chápem, ale aj Teba autorka.

zorienka28
9. jan 2026
@anonym_autor

@sasa1310 a preco nie ? Ked chce somnou deti atď.to mam zit v neistote?

@anonym_autor Pretoze ti na ten dom neprinalezi ziadne pravo. Dedic je on, a tebe by teoreticky pripadla polovica, keby zomreli a on tu polovicu napisal na teba, alebo by ste bolo manzelia a mali ho v BSM. Proste sa s tym zmierte, ze ziju a dom je ich. To ze ich syn vymysla je jedna vec, ale ty si pekne drza, ked si robis taketo naroky.

anonym_07822a
9. jan 2026
@anonym_b4a9a9

@anonym_07822a súhlasím. Takto sme to aj my riešili. Mala som svoju nehnuteľnosť. Ta je písaná len na mňa. Vo vzťahu sme si brali spoločný úver. Rodičov úplne chápem, ale aj Teba autorka.

@anonym_b4a9a9 my to tiež tak máme, neprepisovali sme nikto nič na nikoho , každý má svoje
A spoločne,kde bývame , čiastočne zaťažené hypotékou na oboch písané , aj hypotéka

amdornik
9. jan 2026

autorka sa stále nehlási (už dva dni) 😀

anonym_3511f3
9. jan 2026

@anonym_autor NIKDY by som neprepisala polku môjho domu na môjho priateľa ani manžela. NIKDY.
Veď to je čisté bláznovstvo.
Jeho rodicia majú absolútnu pravdu a aj keď ťa nepoznám, už teraz viem že on to raz bude ľutovať.

koniarova
9. jan 2026

Nebola som tu dnes. Autorka.nič?

anonym_69c4ee
9. jan 2026
@anonym_bbc6a6

@anonym_autor nechápem takéto lemry 🙄 brat mal s prvou ženou dom a 2 deti ale žiaľ po x rokoch ostal vdovec
O nejaký čas sa oženil a časť na ňu prepísal pritom nič do toho nedala
Prečoby mala žena dostať čas keď to nieje jej ? Čo manželstvo je automaticky vstupenka k jeho majetku ?
Sesternica to má dobré
Ma manžela byt si kúpila sama tým pádom je len na jej meno
On tiež platí samozrejme veci ale trvalý pobyt tam nemá
Zas on má auto čo aj ona využíva ale je písané na neho
Je to fér každý má svoje a nemusia sa báť o majetok aj keď sú dlho manželia
Ak by sa rozviedli má istotu že jej byt nikto nezoberie

@anonym_bbc6a6 neporovnavaj hnuteľný majetok s nehnutelnym.

staryjarec
10. jan 2026
@anonym_3511f3

@anonym_autor NIKDY by som neprepisala polku môjho domu na môjho priateľa ani manžela. NIKDY.
Veď to je čisté bláznovstvo.
Jeho rodicia majú absolútnu pravdu a aj keď ťa nepoznám, už teraz viem že on to raz bude ľutovať.

@anonym_3511f3 👏👏👏

Strana
z3