icon

Príchody domov 17 ročného syna

nevesta1974
11. jan 2018

Potrebujem radu a skusenosti, možno nielen mamičiek puberťákov, ale aj tých kt.z tohto veku ešte celkom nevyrástli. V našej rodinne sú teraz veľkým "kameňom úrazu" synove príchody domov, neviem správne odhadnúť či som prehnane prísna a náročná preto ma zaujíma Váš názor do kedy povoliť synovi byť vonku. Ako to máte nastavené/ dohodnuté Vy doma cez týždeň/ cez víkend do kedy musia byť Vaše deti doma, pripadne či a ako často sa Vám majú ozvať kde, s kým sú a že sú ok. Ďakujem za každú odpoveď.

libawet
12. jan 2018

@nevesta1974 no ja takého syna mám tiež, má už síce 23, no tiež sme si týmto obdobím prešli. Nie je to bohviečo, pretože dnešná doba a čas v noci - je už dosť nebezpečný aj pre chlapcov. Chodieval von v tých 17-19 tak, že cez prac. týždeň, keď bol v škole ani veľmi nie, no prišiel piatok, sobota, už aj vyrážal, príchody mával do tej 24.00, ak sa zdržal dlhšie, písal sms, no nebolo to dobré, pretože ja som typ matky, keď nemá " decko " doma, ani nespí, takže som bývala permanentne nevyspatá, najhoršie boli prázdniny. Všetko sa zmenilo, keď nastúpil na VŠ, viac učenia, no bol a je ešte v Brne, takže, čo oči nevidia, srdce nebolí a zasa, už je predsa len starší a uvedomelejší, no len zasa - prídu letné prázdniny a už mám obavy, čo bude, našťastie - syn už má priateľku a viem, že je s ňou a chystá sa aj brigádovať, takže už to nebude snáď ten horor, čo bol minulé letné prázdniny, pre mňa určite, takmer som sa nevyspala. Zakázať sa to nedá, lebo je to len horšie, len dohovárať a nejako to proste vydržať, raz to prejde.

nevesta1974
autor
13. jan 2018

Dakujem vsetkym, kt.reagovali, pomohlo mi to v presvedceni, ze " nie som az tak celkom mimo". U nas bola dohoda do 22.00 a cez vikendy podla dohody aj dlhsie. Syn mal stale problem s dodrzanim casu...nestihol spoj, dlho cakal na taxik(?), zaspal u kamosky a pod. Tak som to skratila na 21.00 cez tyzden, cez vikendy 22.00, ale ked sa ozve, ci moze dlhsie bez problemov dovolim do polnoci. Kamen svaru v poslednej dobe je to, ze cca mesiac ma novu ,, kluc od ich bytu a neustale tlaci na to aby mohol u nej prespat. Ja som rezolutne za to, aby spaval doma. Nikdy som nedovolila ani aby spal u kamarata, ani si nezelam aby u nas prespaval niekto . Byvame vo vacsom meste, ale v pohode vie prist domov aj peso( od nej to ma cca 20min) aj nocaky chodia. Vcera boli na bale vecer, mal "volnu ruku" co sa prichodu domov tyka,tak o polnoci uz boli u nej doma, tam akoze zaspal a cca po 3tej mi pisal, ze u nej ostava do rana, na co som ja sadla do auta a isla pre neho. Nechcem popustit, lebo by sa to podla mnazvrhlo na to, ze tam bude u nej stale a vovec ho neuvidim. Vyzadujem tiez, aby zo skoly prisiel vzdy najprv domov az potom vonku, lebo isty cas to skusal aj tak, ze zo skoly rovno k nej- ma to po ceste a domov az vecer. Vzdy mi vykrikuje, ze je ako v klietke so zlatymi mrezami a, ze nikdy neprisiel domov spity, zhuleny, zbity....co je sice pravda, aj ked viem, ze skusenost s alkoholom aj mariskou uz ma, co ani sam nepopiera.

lavieenrose
13. jan 2018

@nevesta1974 synator je chudak zalubeny az po usi..ja som mala v tomto fajn ze rodicia nebranili v prespavani u frajera..o sexualnom zivote sme boli pouceni a aj sme sa chranili...v tomto veku by som velmi tazko niesla ze nemozem,takze tvojmu synovi sa ani necudujem...ak maju dohodoby vztah mozno by sa dal najst kompromis..frajerku poznas osobne?

ajush5
13. jan 2018

@nevesta1974 ja som večierku nikdy nemala aj napriek tomu sa nikdy nestalo ze by som niekde ponocovala. Aj tak som sa musela vzdy prispôsobiť večierke ostatných 🙂 neter ma 17 sestra na nu vie byt prísna ale švagor to vzdy nejak uhra aby mohla byt do pol noci... osobne si myslim ze 17tocny jedinec je uz dost veľký na to aby sa naučil rozhodovat za seba a niesť za to následky. Nebezpečie vonku číha ci su 2 hodky poobede alebo v noci pred tym nase deti neuchranime.

jarka_201
13. jan 2018

Pointa je v tom, ze si na nom pricapena, chudak chlapec bude panic az kym nevyjde vysoku skolu, lebo si nevies predstavit, ze nejaku s prepacenim pretiahne...

lavieenrose
13. jan 2018

@jarka_201 aale prosim ta ..zatrtosit sa da aj za 10

lavieenrose
13. jan 2018

@jarka_201 minut...myslim ze toto maju uz za sebou

jarka_201
13. jan 2018

@lavieenrose jasne ze da 😬 ale posledny komentar od autorky vyzera, akokeby sa bala len toho, kedy si chlapec uzije 😀

ajush5
13. jan 2018

@jarka_201 ked si nemoze vrznut v noci vrzne si cez den 🙂 tomu sa da zabrániť jedine úplným obmedzením vychádzok, skolkslych výletov, absolútna kontrola nad dochádzkou v skole a podobne 🙂

jarka_201
13. jan 2018

@ajush5 ano, viem, ved toto zazije kazdy, sama som nepotrebovala noc na to, aby som bola s chalanmi 😬 len vychadzam z posledneho komentara autorky 😀

lavieenrose
13. jan 2018

@jarka_201 autorka nevie asi kde ako a kedy sa da ..tak sa asi o to boji...alebo jej je to blbr ze je u cudzich ludi..ale keby povolila frajerku u nich doma tak ho vidi castejsie

hettinka
13. jan 2018

@nevesta1974 17-ročnému by som žiadne prespavanie u frajerky nedovolila. Keď bude sebestačný, zarábať, tak nech dá páči. Ale dovtedy pripadne následky budeš riešiť ty ako rodič a podľa toho sa mladý musí aj zariadiť.
Taketo veci oznamujem decku oznamovaciu vetou a nie ako podnet na diskusiu.

Jej rodičom to nevadí??? Ak nie, nie je to vhodná partia pre slušného chlapca.

Ja dovolím prespať u kamarátky, aj odveziem aj doveziem dcéru, ak sú doma aj kamaratkini rodičia. Aj kamarátky spia u nás. Ale nedovolím žiadne chaty, zurky v byte a podobne. Na VS to už nude iné, vtedy už bude dospela.

nevesta1974
autor
13. jan 2018

Tiez mam paniku z toho, ze az bude mat 18r postavi si hlavu :(...inak dievcatko ku kt.chodi ma tiez 17nast a dost sa cudujem, ze jej rodicia su s tym v pohode. Mam aj 20r.dceru a teda mi nie je cudzia ani opacna strana.

ajush5
13. jan 2018

@lavieenrose tu zjavne viacerí netušia ze sex sa da mat aj cez den 😂 Neviem no ja osobne v noci spím... deti sme robili zasadne cez den 😋

basska_b
13. jan 2018

Mne mama vždy položila len 2 otázky, kam idem a kedy sa vrátim. To sa vždy dodržalo. O 21:00 si ľahla spať a nikdy mi nevolala. Tatko to tiež absolútne neriešil. Niekedy som prišla aj uprostred noci a všetci spali. Bola to od nich veľká dôvera, oni vedeli, že nechodím za chalanmi, nikdy som neprišla opitá.. kamarátka mala strašný teror. Mama jej stále volala, kedy príde, kde je. Hrozne ju to ponižovalo a ešte teraz má za to veľkú zlosť na mamu. Brat potom, keď začal chodiť von s partiou, odmietal mame na dané otázky odpovedať. To som nechápala. Mama ho doma držať nemohla alebo nechcela (ja by som ho nepustila, kým by mi nepovedal), potom sa aj s otcom hádali, no proste úplne iné správanie zrazu ako u mňa...

hettinka
13. jan 2018

@ajush5 príležitosť robí zlodeja... my sme mali tie príležitosti za slobodna teda značne obmedzene. Rodičia sú na nervy, keď pubertiaci urobia decko, ale keď im všetko dovolia, tak je to tak.

Samozrejme, dieťa sa nedá doma držať a nepustiť von. Ale všetko s mierou a trosku si overiť, či neklame.

ajush5
13. jan 2018

@hettinkasestra nemohla nic, vyrastala v dobe 14 rokov predomnou. Vydávala sa lebo musela po pol roku frajerenia. Ja som bola maznacik, rozmaznavana mohla som vsetko, von som sa nemusela pytat nikdy ma nikto nekontroloval. Drogy som neužívala, pila som ako kazdy bežný teeneger a dieta som si spravila s manželom v 25rokoch po dohode ze teraz je ten správny cas a ideme na to. takze je to vec pohladu 🙂

ajush5
Autor odpoveď zmazal
hettinka
13. jan 2018

@ajush5 vidíš, to je zasa ten opačný extrém, ta tvoja sestra. Že ju doma moc držali a príliš zakazovali, a potom, možno z nevedomosti, možno na truc, sa take niečo stalo...
Ako rodič sa snažím nájsť tu správnu mieru, nezakazujem všetko, ale iste hranice platia a zatiaľ to funguje k obojstrannej spokojnosti.
Dcéra už na ZŠ prespavala mimo domu, vrcholovo športovala, takze boli sústredenia, súťaže a nie vždy tam mala dozor. Zatiaľ naši dôveru nesklamala, k alkoholu, fajčeniu a drogám má nulovú toleranciu ona sama. Neznáša to, keď spolužiaci pijú.

ajush5
13. jan 2018

@hettinka ja tvoju výchovu neodsudzujem. Je to tvoja vec ako vychovavas svoje deti. Ale tvarit sa ze dieta nema co prespávať u cudzích lebo potom musis alimenty platit za vlastne dieta (pritom to dieta si mozes soravit cez prestávku na toalete - extrémny príklad ale je to len príklad 😉) a potom ost tychlo dopísať po pol hodine do komentáru ze Ved ty svojej dcére dovolíš... ja neviem no cudne cele 😃 mas svoj nazor ja mam svoj. Autorka si kazdopadne aj tak spravi po svojom a moc jej drzim palce aby z jej syna vyrástol taky človek akeho si zela

vevesh
13. jan 2018

@nevesta1974 je ine chlapec a ine dievca v puberte, na dievcata su rodicia viac haklivi a maju menej dovolene, cest vynimkam..... ja teda schvalujem tvoj postup - tiez nase deti nebudu moct kade tade prespavat a stylom "leharo, klidek,vsak nic sa nedeje , ked nepridem domov nacas/v noci/nad ranom" a pod.
Ps.: mala som, ako tu pozeram na prispevky, az priam spartansku vychovu - cez tyzden do 19.00, cez vikend 20.00 , a na diskoteku som mohla ist iba, ak sli 3 kamosky a na dedinu a iba na katarinu a na velkonocnu, a potom som cez den nemohla spat, lebo som musela pratat a varit cely den, ziadne koncerty, rodicia ma dovazali aj odvazali z akcie, ak som mohla ist, a ked prisla era telefonov, tak hlasit kde som a kedy pridem... 🙈🙈

hettinka
13. jan 2018

@ajush5 myslím, že sme sa len trošku nepochopili
v dnešnej dobe už asi nie je dosť dobre držať dieťa do osemnástky doma zatvorené - to by naozaj nemohlo ani športovať, ani ísť na školský výlet, exkurziu, ani "žiť".

V prípade syna @nevesta1974 by mi vadilo hádam viac ako sporadické prespatie u frajerky to, že mladý nedodržiava dohody. Že sa len tak zdrží, doma rodič na nervy, že sa mu mohlo niečo stať (súdim podľa seba), a on si zavolá o tretej v noci, že "zaspal" ... ako toto keby robilo mne decko, tak končí s vychádzkami, kym nebude vedieť dodržať dohodu.
Ak sa raz povie, že príde o desiatej (jedenástej, polnoci), tak v tom čase aj príde a basta.

A aj toto by mne osobne teda poriadne vadilo " skusenost s alkoholom aj mariskou uz ma, co ani sam nepopiera." ... lebo toto mna ako rodiča môže dostať do problémov. Prípadné ošetrenie opitého a zhuleného teenagera totiž platí komplet celé rodič, a sú to často aj tisícové sumy! Nehovoriac o dopade na jeho psychiku a zdravie, správanie atď. - možno preto je taký papuľnatý, príde neskoro, aby ho prešlo opojenie... Nie je normálne, že mladí pijú a nie je normálne, že to dospelí akceptujú a berú na ľahkú váhu (ako vidíme aj v tejto diskusii ... )

vroni
13. jan 2018

Ja som tiez nikde nesmela chodit, ani ku kamoske prespat, ani kamosky k nam, frajer bolo zakazane slovo.... Poznacilo to moj vztah s rodicmi na dlhe - predlhe roky a zmysel takejto vychovy nevidim dodnes - ani ako stara korytnacka. Mozu u nas prespavat kamarati, moje deti u nich (ak poznam rodicov) a nemienim deti buzerovat, aby boli doma uz o desiatej ked viem, ze nepridu opite, zhulene alebo cokolvek podobne. Tak pridu v sestnastich domov az v nedelu rano, no a? Kym si plnia skolske povinnosti a spravaju sa normalne, nemam dovod ich uvazovat na retaz a tvarit sa, ake je to vychovne. S mojimi obavami a strachom si musim poradit sama a nie ho prehodit na deti a este si pytat zasluhy. A za vychovu: najprv upratat a potom vsetko ostatne by som na rodicov volala socialku. Dieta ma povinnost hlavne sa vzdelavat a nie upratovat, co je to za chore nastavenie? Isteze ma aj nejake tie domace povinnosti, ktore musi splnit pred zabavou, ale asi by som si poklopala po cele, keby po mne niekto chcel mat najprv vyupratovane a potom sa mozem ist ucit.

jana_eyre
13. jan 2018

@nevesta1974 no ja nechcem kritizovat urcite.. ale ten ked bude mat 18, tak si hlavu postavi, lebo nikto v tom veku sa nerad citi obmedzovany.. ja som v pohode prespavala u frajerov, neotehotnela som, mala som zvacsa starsich, inteligentnych priatelov a nemam. pocit, ze som nebola vhodna pre slusnych chlapcov zato, ze to mojim rodicom nevadilo.. bola som zodpovedna aj napriek tomu, ze som so sexom necakala na toho praveho a jedineho.. cim viac by mi mama zakazovala, dosiahla by pravy opak.. mam za to, ze na dieta treba byt prisnejsi v malom veku, kde si clovek. buduje autoritu a cim je vacsie, tym viac sa treba pripravovat na to, ze clovek zacina byt samostatnejsi a ma mat aj vlastne rozhodnutia.. ma byt pouceny a vedomy si rizik, ale nesmie sa citit ako male decko lebo nim uz realne nie je.. ja viem, ze teraz polovicka zien sa chyta za hlavu, a vravi si, ze ved uvidim. ake to. bude ked moje. deti. budu v puberte, ale jednoducho toto je moj plan, videla som ho u nas doma a myslim, ze bol. spravny.. nech si kazdy robi ako uzna za vhodne, nikomu to neberiem, len si myslim, ze v puberte treba menit mantimely, pretoze dieta pripravujeme do. dospelosti ktora pride o nedlho..

hettinka
13. jan 2018

@vroni máš ešte malé deti ... ja som tiež mala na niektoré veci iný pohľad, niekedy liberálnejší, niekedy prísnejší, kým sa to netýkalo mojej dcéry. Puberta je veľmi ťažká, a naozaj ide o to, aby ju človek prežil tak akosi v zdraví a riešil veci tak, aby si nepokazil vzťah s dieťaťom na dlhé roky (ak nie navždy) a zároveň dieťaťu nedovolil "po hlave skákať".
A keď si už človek myslí, že má to najhoršie za sebou, príde ďalšia vlna ... moja dcera nemala zatiaľ frajera, takže uvidíme, ked toto príde, čo bude... dopredu človek nikdy nevie, až ked to príde.
Ja mam ešte aj profesionálnu deformáciu, celé dni trávim s 15- 19 ročnými deckami, a stačí jeden školský výlet a máš po ilúziách (aj o tých najtichších a najslušnejších). Možno preto ten striktný postoj k chatám a bytovým žurkam. Ked vidím, čo robia pod dozorom, tak bez dozoru to musia byť pitky a orgie...

jana_eyre
13. jan 2018

a dokonca aj skusenost s marihuanou mam osobnu, sama som. o tom mame povedala, lebo som vedela ze ma nezabije.. a co mi to dalo? ze som sama zistila ze takou cestou sa uberat nechcem,..

nevesta1974
autor
13. jan 2018

@jarka_201
Dakujem za velmi " mile a trefne" odpovede poniektorych dievcat...mam 43r a 4ri deti, uz som co to preskakala a nie som ani naivka ani nevisim prehnane na detoch 😉 viem, ze uz panic nie je a mali sme aj zopar debat o ochrane+ syn sam dobre vie co obnasaju male deti kedze ma aj mladsich surodencov. Vobec sa nebranim tomu aby si k nam doniesol dievca, predchadzajuca priatelka nam v poho chodila, ale spavat chodila domov, lebo jej rodicia to tiez vyzadovali. S touto dievcinou su spolu cca mesiac.

vroni
13. jan 2018

@hettinka, nuz, mam i nemam 😉 Vlastne su este male na frajerov i diskoteky. Ale vychovavam (tj. byvaju s nami) aj manzelove dve deti, takze jednu chlapcensku pubertu uz mam za sebou (chalan ma takmer 24 a uz asi pol roka byva sam, tak dufam, ze puberta je prekonana),s druhou dievcenskou prave "bojujeme". Vyhoda nevlastnych deti je, ze mas predsa len trochu odstup a nie si tak totalne citovo angazovana, ale stale su to "tvoje" deti, takze trening je to dobry. Moja mama bola tiez ucitelka a mala podobny postoj. Ja som si tych bytovych party zazila dost a veru orgie a pitky sa konali minimalne. Alebo to bolo prave pod taktovkov tych "tichych a slusnych", ktori sa odtrhli z retaze alebo to organizovali profesionalni vrtaci. ktori boli najhustejsi, ked mohli vyprovokovat autoritu.

siska012
13. jan 2018

zákazy , zákazy a zákazy .... čo to pomôže ? ja som neskutočne rada že moji rodičia mi nikdy nič nezakázali , najlepšie detstvo aj dospievanie. Podľa mňa treba nechať aby si mladí ľudia užívali ( nemyslím teraz hned sexuálne ) práve kým sú mladí lebo potom sú len starosti, práca , rodina a na nič neostane čas. Ja som rada cestovala, chodili sme a stále chodíme s partiou na chaty, výlety, do kina, alebo len tak von pokecať , samozrejme že ma rodičia kontrolovali ked sme išli niekam preč ,ale nijako to nehrotili a vždy ma pustili .... nemali ma problém pustiť s kamarátkou na 3 týždne do Talianska , pretože vedia že som zodpovedná, nepijem nefajčím, nedrogujem a nevláčim sa s pochybnými ľudmi a som za to rada že mi dôverujú ... Nechápem ako ho nemôžte pustiť k niekomu prespať , ved to sú najlepšie zážitky z detstva ...

malasandrika
13. jan 2018

Mňa naši nechávali cez víkendy od 16 rokov samu doma, venovala som sa škole a chodila som na cateringy. Každý piatok a sobotu som brigádovala. Samozrejme boli aj diskotéky, alkohol, večierka pre mňa neexistovala, ale som neskutočne šťastná, že mi naši dôverovali a nechali zodpovednosť na mňa. Od 17 som žila s ex partnerom a bola to obrovská skúsenosť. Teraz mám 27, ročné dieťa a manžel je detto rád, že ma nechytá puberta. Osobne zastávam názor, že zákazmi sa nič nedocieli, treba dieťa správne vychovať a samé bude vedieť, čo je správne.