icon

Príchody domov 17 ročného syna

nevesta1974
11. jan 2018

Potrebujem radu a skusenosti, možno nielen mamičiek puberťákov, ale aj tých kt.z tohto veku ešte celkom nevyrástli. V našej rodinne sú teraz veľkým "kameňom úrazu" synove príchody domov, neviem správne odhadnúť či som prehnane prísna a náročná preto ma zaujíma Váš názor do kedy povoliť synovi byť vonku. Ako to máte nastavené/ dohodnuté Vy doma cez týždeň/ cez víkend do kedy musia byť Vaše deti doma, pripadne či a ako často sa Vám majú ozvať kde, s kým sú a že sú ok. Ďakujem za každú odpoveď.

Strana
z3
nikaella
13. jan 2018

Neviem ked pises ze mas 4 deti tak asi ma izbu so surodencom a pochybujem ze tak by si dovololi nieco vymyslat. Propo preco vlastne nemozu prespavat? Ake orgie by tam boli ked rodici vedla? Radsej nech prespi doma ako ich nacapat v parku na lavicke 😉Su rozni rodicia. Moja svokra nezniesla ze jej 26 rocny syn prespal inde 😅

nevesta1974
autor
13. jan 2018

@nikaella mam izbu sam

nikaella
13. jan 2018

@nevesta1974 tak aj keby. Lepsie ako by mal vymyslat v tom parku na lavicke. Alebo niekde...ci?

ivanapetrasova
13. jan 2018

Môj názor je taký ze veľké percento záleží od povahy a schopnosti dodržiavať dohody. Mňa nasi od 15 pustali na diskotéky, s tym ze ma o druhej prisli vyzdvihnúť (za co ich do teraz obdivujem , ze sa im chcelo vstať). Ale dohoda bola nepiť, nefajčiť a slusne sa správať. Vedeli s kym idem. Takže zurovala som skoro, obmedzenia neboli veľké, dohodnúť sa dalo vždy. V 17 som si našla frajera, takmer hneď sme spolu sli aj na chatu s partiou. Prespavala som aj u neho, on u nas... Nasi nemali problém. Ale vždy mi pripominali ze treba sa správať tak aby som neľutovala. No a dopadlo to tak ze s tym "frajerom" sme spolu doteraz (teda skoro 16 rokov), sme manželia, mame dve deti, ktoré sme naplánovali a mali az po 10 rokoch vzťahu... Takže ono je tazko globalizovat. Keby som chcela tak som sa mohla zdrogovat v 15. Ale.nechcela som a preto som napr ani neskúsila hulit. Nikdy. Napriek xy možnostiam.

lavieenrose
13. jan 2018

ja som mala tiez skusenot s marihuanou aj alkoholom aj cigaretami ..teraz sa alkoholu ani nedotknem pretoze mi je z neho dost zle,nefajcim lebo som rodic, hulenie mi nerobilo dobre ,aj moji rodicia to skusali..aj drogy mi boli ponuknute ale odmietla som..keby som si neuzila pubertu..teraz by som plakala do vanskusa...mam pekne spomienky..keby sedim doma tak vlastne je moja minulost prazdna,nemam na co spominat

hettinka
13. jan 2018

@lavieenrose ja som nedrogovala, nefajčili a vypila si až na vysokej, aj to tak pivo alebo pohár vina, aj kávu som prvú vypila až po 18. narodeninách... a nemám dojem, že by som si neuzila mladosť, alebo musela teraz niečo doháňať či oplakávať. Možno preto, že som tu nechuť k takýmto veciam vždy mala v sebe, nemuseli mi to naši extra zakazovať. V tomto ohľade som zo vždy mala v hlave “upratané” a nezmenilo sa to ani rokmi.

Čítala som štúdiu, že deti s rovnakou výchovou sa môžu v dospelosti správať veľmi odlišne (napríklad súrodenci) a deti v veľmi odlišného prostredia a s odlišnou výchovou môžu mat naopak veľmi podobne správanie. Z toho vyplýva, že v podstate je to najmä o osobnosti človeka, nie toľko o výchovnom vplyve.
No tu sa bavíme o nedospelom človeku. 18 rokov je hranica dospelosti nielen u nás, asi to má nejaký dôvod a základ, že do isteho veku nie je clovek za seba zodpovedný a nemal by úplne sám rozhodovat. Je to decko a potrebuje oporu aj ochranu. A to stále, nielen keď sa mu to hodí v štýle mama kúp mivsetko, daj jesť, teplo, izbu, ale viac sa nestaraj.

Tu chalan pozná dievčinku mesiac aj s cestami, to je fakt skoro, aby spolu už prespavali v byte sami.
Keď dospeli budú, už by im do toho rodičia hovoriť nemali... teda pokial si na ten byt zarobia.

nyteshade
14. jan 2018

Ja som mohla byt v 17ke vonku do pol noci, pripadne do 1:00, chodila som na koncerty, bola som zodpovedná, aj frajer mohol u mňa prespať a ja u neho, mohli sa na mňa spoľahnúť

lujza123
15. jan 2018

@nevesta1974 ja som mala prisnych rodicov a divoku pubertu. Mozno to bolo dost podobne ako u vas, o 21:00 som musela byt doma, cez vikend veelmi vynimocne po dlhom ukecavani ze je nejaky koncert do 23:0, prespat niekde neexistovalo.
S nasimi ohladom tohto nebla ziadna rec ani dohoda, proste povedali a cakali ze v17 tich ich posluchnem na slovo.
Skoncilo to tak ze som zdrhla z domu par mesiacov pred 18, niekolko rokov sme sa nevideli a dalsich niekolko rokov trvalo kym sa nase vztahy dali doporiadku. Neviem akej povahy je tvoj syn a ako to mate, ako reaguje.
Ja by som takuto chybu ako moji rodicia nespravila. V 17 tich je to hotovy clovek, ci sa ti to paci alebo nie. V 18 tich sa moze zobrat, odist a ty nemusis mat na jeho zivot ziadny dosah, s tym sa podla mna treba zmierit a akceptovat to.

vulka
15. jan 2018

@lula313 No oni sa neučia. Aj to normálne v škole povedia. Že sa doma nepripravujú. Raz som urobila takú anketu, že kto sa na priemyslovke učí viac ako 15minútýždeň. Nikto z triedy. A tak tie výsledky aj vyzerajú. A rodičia chodia učiteľom nadávať(často doslovne), že zle učia, slabo motivujú a pod.

kofilka33
15. jan 2018

Ja keď som mala 17 najneskôr o 19:00 som musela byť doma .V 18-tich som mohla byť do 20:00.Prvy krát som mohla byť vonku do 22:00 keď som mala 20rokov.Mama bola veľmi prísna .A tie časy su piatok a sobota.Cez týždeň som nemohla chodiť von vôbec.

janickacrazy
16. jan 2018

@nevesta1974 Podľa mna si dosť prísna, ja mám 18ročného syna, mal 18 len teraz, nemá žiadne obmedzenia, čo sa týka času, kedy má byť doma, ale tak on veľmi von aj tak nechodí, občas ide niekam, aj u kamaráta prespal už párkrát, mne to vobec nevadí, ja som rada, že má kamarátov. Akože u nás sa stalo, že večer ide o 19 von, že na chvilu, potom zavolá, že bude dlhšie a príde ráno o 2-3, ja si doma pokojne spím, neriešim. Ja som chodila na diskoteky, zábavy od 14 až do rána, mala som staršiu sestru tak rodičia mi dovolili, išli sme spolu vždy. Frajera som mala v 14 prvého, moj syn ešte ani frajerku nemá, takže v tomto sa nepodal na mamu. Je skor tichý. Ja som mala búrlivú pubertu.

Strana
z3