Prikrášľovanie pravdy, klamstvo

18. máj 2023

Mám partnera. A zistila som, že klame. Napríklad sme na nejakej akcii, kde niekto rozpovie zaujímavú príhodu. Po nejakom čase začne túto príhodu rozprávat on, akože sa stalo jemu. Veľa cestoval, veľa rozprával príhod z týchto ciest. Ja som asi po 3 rokoch zistila, že tak 1/4 z toho nie je pravda. Napríklad aj na základe fotiek, času nesedeli tie udalosti. Neskôr aj na zaklade reálnej skúsenosti vyššie popísanej. Čo je toto za poruchu?

vanilkovazmrzka
18. máj 2023

Notoricky klamar, s tymto by som nedokazala zit. Ako mu dokazes verit cokolvek suvisiace s vasim vztahom?

autor
18. máj 2023

@vanilkovazmrzka ja som na to v podstate prišla iba teraz

lucimichi
18. máj 2023

Ja poznám 2 chlapov takýchto rozprávkárov. Obidvaja sú rozvedení. Ženy to s nimi nemohli vydržať, odišli aj s deťmi. Neustále majú potrebu si vymýšlať aj teraz. Všetci sa z nich smejú. Je to choroba. Odíď od neho!

vanilkovazmrzka
18. máj 2023

@autor chapem, nezavidim… bude to tazka dilema teraz. Aj si mu povedala, ze vies, ze si vymysla?

cacianka
18. máj 2023

Barón Prášil

autor
18. máj 2023

@vanilkovazmrzka ano, riešim to asi posledný mesiac. Keď mu poviem, neklam, toto si vymýšľaš.. lebo...tak zmklne. Ale nič si z toho v podstate nerobí. Akoze, nie je to zly človek. Čo som si čítala na nete - o nar.poruchach, motorických klamárov..veľa veci naňho nesedí z toho. Mal takže detstvo,(alkoholizmus otcav, násilie, matka nezvládala situáciu) Neviem, ako s k.tomu postaviť, on samozrejme neprizná žeby mohol byť toto problém. Rodicia su po smrti, mama mu zomrela v bolestiach po tazkej chorobe doslova v náručí keď mal ,20 rokov. Potom sa staral o mladších súrodencov. Matku si idealizuje, nemala lahky život ale aj tak to nebol celkom typ milujicej matky. Tak rozmýšľam, či to nebude dajak pramenit z toho.

elam1234
18. máj 2023

Ja som toto našťastie zistila cca po necelom mesiaci 🙂 píšem, lebo by ma tiež zaujímalo, že čo je to za poruchu , či sa to vôbec dá liečiť, donedávna som sa s tým nikdy nestretla

liz_lemon
18. máj 2023

ale aj ten popis jeho zivota znie skor ako z nejakej dramy, ako reality, si si ista, ze neklame aj v tom?

autor
18. máj 2023

@liz_lemon nie, poznáme sa od malička. Aj jeho rodicov som poznala. To ja tak vidím jeho rodinu, reálne. On by nikdy nepriznal takýto opis ich rodiny

vanilkovazmrzka
18. máj 2023

Hmmm, mozno by bolo fajn poradit sa s nejakym psychologom. Mozno je prenho toto vytvaranie si nejakej fiktivnej prikraslenej reality nejaky sposob, ako sa vyrovnat s tou krutou realitou, ktoru prezil. Ale to my mozme len hadat, fakt by bolo najlepsie mu narovinu povedat, ze ty vies, kedy si vymysla, ze to nie je spravne, a ze tymto moze niekomu aj ublizit. Lebo mozno to nerobi uplne vedome a s umyslom niekomu uskodit alebo seba v ociach druhych nejako prikraslit. A ak vravis, ze mal taketo tazke detstvo, terapia by mu kazdopadne neuskodila, ale pomohla minimalne spracovat si to v sebe.

jennky13
19. máj 2023

mozno ho tie klamstva drzali nad vodou, ked mal tazke detsvo, mozno to , co si vymyslal bola jeho mentalna zachrana. Svoj zivot si nevybral, ale jeho predtsvy ako by to mohlo byt inac sa stali barlickou v jeho tazkostiach a uz sa z toho stal navyk. Odmieta realitu ako taku. Ked si to uvedomi, tak s tym moze nieco robit, ale bude zas trosku trvat, kym si vypestuje navyk "pravdy".

rorino
20. máj 2023

Chrobák Truhlik z knihy Ferdo mravec🤷

autor
21. máj 2023

@rorino to už neviem čo ty musíš byť za človeka, keď si dokážeš uťahovať z nešťastia druhých ľudí. 👍

beata_k
21. máj 2023

Diagnoza: Bajkar. Vzdy si bude vymyslat. Aby si raz nevymyslel, ze je slobodny a bezdetny. ☝️

rorino
21. máj 2023

To nie je žiadna sranda,ale prirovnanie,je to notoricky klamár a iný už nebude,a kto bude trpieť budeš vždy len ty,a ak si myslia,že si z toho utahujem,ako chces,tvoja vec,pekný den

river_song
21. máj 2023

Bohuzial tiez som mala tú česť sa stretnúť s par takymito jedincami, muzmi aj zenami. Pár v práci...Bajky typu "nemusim pracovat, som milionar v utajení, mam vlastnú helikoptéru aj auta, ale zijem v zdielanom podnajme a do roboty jazdim na bicykli aby to nebolo take okate", a pod boli na dennom poriadku. Nebolo to dobré ani iba v ramci cisto pracovneho vztahu, pretoze nedalo sa na cloveka spoľahnúť, nevedeli sme ci naozaj komunikuje so zakaznikom, alebo si to len vymýšľa.. fungovanie vo vztahu s takýmto clovekom v zivote si neviem predstaviť. Teraz sú to nevinné bajky o dovolenke a pod, ale ver ze casom pritvrdí.. ludom narozprava take hovadiny, ze okrem toho ze sa budes musiet za neho hanbit, budes mat aj čo vysvetľovať.. ak ste len partneri a nemate ziadne spolocne záväzky - hypo, deti,.. tak radím vycúvať.. môže byť dobrý človek, ale dlhodobo sa s notorickym klamarom fungovať nedá. ani v praci, ani v kamaratstve, ani vo vzťahu...

mondolina
21. máj 2023

klame aj inokedy? v iných veciach?

marca12
21. máj 2023

On si to ani neuvedomuje,ze klame. A nie je pravidlom,ze takyto klamar klame vo vsetkom. Moze to byt dobry,verny muz, dobry otec,len ma potrebu rozpravat rozpravky. Ak sa nanho budes pozerat s porozumenim a nejako vytesnis tuto jeho vlastnost,tak sa s tym da zit. Vsetko je len uhol pohladu. Ale to uz je na tebe,ci s tym dokazes zit. Nie je lahky zivot s takymto klamarom.

autor
21. máj 2023

@river_song toto je už iné scifi.
@marca12 nie, neklame vo všetkom. V určitých veciach. A ano, zvažujem všetky možnosti. A ešte som sa nerozhodla, či ostanem alebo odídem. Neviem.ci je rozdiel medzi klamárom a niekým kto si vymýšľa alebo zvelicuje a priklasuje pravdu.

river_song
21. máj 2023

Je, ale tiez mi to zo zaciatku, ked som sa s tymto konkretnym "milionarom" prvý krat rozprávala, nedocvaklo. Hovoril vselico, ale som si povedala ze wow, zaujimavy clovek so zaujímavým zivotom .. ale netrvalo dlho kým clovek pochopil.. a postupne dával take rozprávky ze koniec..

stanulienkat
21. máj 2023

Tiež to vidím na psychológa, možno má potrebu robiť sa zaujímavejším a krajšim ako v skutočnosti je. Možno má pocit menejcennosti a možno je to v takom štádiu, že už aj sám verí tomu, čo rozpráva.