Príliš milá svokra
Ahojte, nasla som len diskusiu o "zlych" svokrach a neda mi zaradit tam tu svoju tak vytvaram novu. Moja svokra je az prilis mila. Kym sme nemali dieta tak to bolo super, rozumeli sme si, vsetko bolo v pohodke. Odkedy sme traja tak mam niekedy pocit ze prekracuje hranicu "normalnosti". Denne vola niekolkokrat, pise emaily, velmi sa stara ci je ok, aka bola noc, ako sa ma, atd. Vyjadri vzdy svoj nazor ked sa pre nieco rozhodneme, napr ked sme spravili detsku izbicku a my sme ostali sami v spalni tak to bolo prilis skoro atd. Skoro kazdy vikend sme tam aspon na obede, od takych troch mesiacov nam stale ponukaju ze si ho vezmu aspon na noc aspon na vikend atd. Doteraz som to tak nejako brala a filtrovala, smiala sa na tom a aj ked som mala zmiesane pocity predsa je lepsie mat milu a dobru svokru. Boli sme vsak nedavno na dovolenke sami a moji rodicia a svokrovci strazili - par dni kazdy par. Ked sme prisli, svokra vecer volala a plakala do telefonu - ako moc jej chyba a ci je ok, a ze jej je luto atd. Trosku ma to prekvapilo, rozumiem ze je tazko byt bez neho ale ta reakcia bola taka zvlastna, proste plakala. Som velmi rada ze ho lubi ale niekde v hlbke mi "svieti kontrolka". Zda sa mi ze sa az prilis nanho viaze. Mate aj vy taku skusenost? Mozem to nejako ovplyvnit? Myslim ze aj pre nu by bolo lepsie keby to brala tak nejako viac v pohode
@rebecca2006 @xlucia
a este som zabudla napisat, ze maly sa mi neuveritelne celkovo skludnil, dokonca zacal aj lepsie spavat po nociach. Len este velkeho spracovat,clovek ma pocit, ze ma doma dvoch malych chlapcov, a ze ten vacsi je mensi ako ten mensi, ach jaj🙂
dievcata dakujem vam za tuto diskusiu, je to o mojej mame, neviem co je horsie mat milu manipulatorku mamu, alebo svokru. Mne osobne to dost dlho trvalo kym som si to uvedomila a este stale ma to stoji vela sil aby pochopila ze mam pravo na sukromie, ze to ako sa ucia deti nie je jej vec. . . Atd.vlastne vsetko uz odznelo. Prajem vsetkym vela odvahy zit vlastny zivot.
@jasamija no vdakabohu byvame 6 km od nej, ale ona tu chodi na zahradu do domu po jej mame, je to klasika, telefonaty, caka nas ked idem s detmi zo skoly, chce mat prehlad o vsetkom co robime, a najlepsie by bolo keby sme robili co ona povie, no a prisla som na to asi pred rokom a pol a postupne si vytvaram vlastny priestor
@jasamija to som rada,že sa to u vás dobre vyvíj,a obdivujem tvoju vytrvalosť 🙂 U nás to neviem osúdiť, lebo monentálne sme bez babky, akonáhle odišla, ideme v našom režime, Maťko sa síce jeduje, že nemá toľko pozornosti- ale nepomôže si. Teraz ich mám ešte oboch chorých- Maťo dovliekol nejakú respiračnú virizu a nachytala Esterka- to je inak spravodliosť, keď bolo najhoršiejemu, celá rodina okolo eho skákala, aj dedko s babkou ho došli kuknúť, a chúďa Estrrka akurát dostane Paralen a nacicnúť a trochu ju pomojkám.
Babku spomína, že mu chýba, ale v zásade akceptujem že teraz tu má len rodičov. aLE MYSLíM, že keby sa hneď teraz stretnú, tak je to tam isto- on proste má tendenciu si otročovať Ľudí kolo seba, nech sa mu niekto venuje na 100%. Nič, poriešim tvojím sppôsobom, ak nebude u nás nejaký prúser, tak babka najkôr o mesiac....
@rebecca2006 ja len k tomu pouzivaniu babky na krizove situacie, my sme pred casom boli pohadani so svokrovcami ( nepodstatne preco), dovtedy ked bola mala chora, trebalo ju strazit , urobit jej program, poskrabat za uchom... 🙂 halo halo svokra
no a vtedy ked sme im nemohli/nechceli zavolat som zistila akak som vynaliezava 🙂 , dalo sa to aj bez nich, sice to bolo o hubu, striedacky s mozom ja v praci on varuje ja varujem on v praci a mame obaja pracu kde si mozeme on menit sluzby a ja robit z domu ak to nie je kazdy den
no chcem povedat ze sa musis prepnut do rezimu BABKA NIE JE, a ze proste zavolas az ked budes na smrtelnej posteli a zostane ti 1 telefonat 🙂 , a ked uz budes sebestacna tak potom obcasna navsteva potesi. Ja viem ze je to pohodlne mat komu zavolat ale tiez som si zasa vypocula aki sme mi nevdacniiiiiiiiiiiiiiiiiiii ( nedlai cloveku ani moznost podakovat)
Ahojte kocky,tak tato diskusia mi ako keby spadla z neba.Momentalne riesim ten isty problem. Moja svokra je doslova vtierka,neviem ako to inak nazvat.Viem ze by som mohla byt rada ze nie je hnusna ako ine a ze ma vsade chvali ze som najsamprvlepsia na svete a najsikovnejsia,najkrajsia a neviem co. Lenze mame male babatko a nanestastie byvame v jednej dedine a ona je u nas nasackovana denno denne. Ja mam tlak 300 a zacala som aj fajcit koli nej co mam take nervy. Vzdy sme sa vedeli dohodnut a respektovala ma ale teraz ma jednoducho ignoruje.Co ma stalo sil aby som jej vysvetlila ze nebude tu obsmrdat kazdy vecer pri kupani,ze malinka je uz unavena a nepotrebuje asistenciu,ale aj tak chodi stale a mna ide vyrutit. A reci ze a nie je ti zimka?A preco mas studene rucickyyyy?A kde mas ciapockuuuu?Uz niekedy cakam je ju aj ta mala posle do zadku s prepacenim. Viem ze to nemysli zle a ze nas ma rada ale akoze uz fakt nevladzem. Manzel to samozrejme vidi tiez a chape ma len je to jeho mama takze nechce ju zranit ale tentokrat sme sa dohodli ze sa s nou porozprava. Mam taky dojem ze to speje k tomu,ze ak sa to nevyriesi poslem ju kade lahsie a nie prave slusnym sposobom. Ako jej vysvetlit ze ju nepotrebujeme vidiet kazdy den ako ona nas a ze nemusi s nami vsade chodit nasackovana aj na nakup?/to som uz zatrhla chvala bohu/ ako ste to riesili vy?dakujem za kazdu dobru radu 🤐
@lucka227 ahojky, mňa už iba z tej predstavy striasa 😀 My sme mali so svokrou dobré vzťahy, kým som sa nevydala za jej syna 😎 😀 a keď som po svadbe ostala tehotná, spánombohom... tiež bola do všetkého veľmi hrrrr a keďže to bolo prvé bábätko a aj prvé vnúča v rodine, nevedela som, kde si ako matka môžem určiť hranice, skrátka som dovolila (Ale iba pár dní) aj to, čo ma vytáčalo do nepríčetnosti, lebo som nevedela, že ja si musím určiť strop, dať hranice a ostatní ich musia rešpektovať, lebo JA som MATKA malého... je to ťažké, ja som napr. vykypela... už som to nezvládla (ako svokra chce malého k sebe do postele na noc, ako stepuje ráno pred izbou a čaká, kedy sa zobudíme a ona hneď berie malého von na prechádzku apod.), hrozne som vynadala chudákovi manželovi, on to referoval svojej mame atď... nakoniec mi napísala list, ja som jej odpísala späť a jasne jej dala najavo svoj postoj... odvtedy nemám problém 😉 držím ti palčeky!!!! Ak nepočúva teba, musíš pohroziť manželovi, veď sa to dá vysvetliť milion spôsobmi, aby sa neurazila, ale keĎ žiadny nezoberie a naďalej bude robiť svoje, pritvrďte... ty si musíš určiť hranice, inak tvoj stres a nepokoj malinká vycíti 😔
Joj, dievčatá, dnes som natrafila na vašu diskusiu a normálne, akoby ste poznali aj tú moju svokru 🙂 Tiež sme mali problém so svokrou, ktorá "vychovala dve deti a všetko vie určite lepšie, ako my s MM" (mimochodom, obaja máme cez tridsať, takže myslím, že sme dospelí a svojprávni 😀 ) Na jednej strane človek vie, že mu tá žena chce naozaj dobre (v tom jej chápaní), ale na druhej strane mám problém s tým, že to "dobre" musí byť vždy len po jej, inak je zle. 😖
@snopkulka uha no to ti verim,aj u nas to tak presne je,alebo ked som bola tehotna tiez stale vyvolavala dookola a ked som jej povedala nech mi nevola tak ze a co keby som zacala rodit.A coby ma odrodila ona alebo co?Joj,je to hrozne.Dnes jej muz povedal ze nech si da pohov ze cez vikend nech nechodi ze mam navstevu tak sa urazila ale co uz,s tym som ratala pochopit to nejak musi....
@rebecca2006 @xlucia
Ahojte,tak u nas to ide len k lepsiemu,akurat bojujem s muzom, minule som sla k lekarovi a on maleho "odlozil" k babke,lebo potreboval odmrazit chladnicku,skoro ma porazilo 😝 Ale nastastie maly urobil velikansky pokrok,kebyto islo tak aj u velkeho....A inak cakame druhe,tak dufam,ze to zmaknem,teda hlavne nas ocino🙂 A este baby som Vam chcela podakovat za pokec a nazory,lebo z lajkov na prispevky clovek toho vela nema,takto mi dalo vela pocut nazor niekoho nezainteresovaneho,mozno s podobnymi skusenostami. Ako sa dari u Vas Rebecca?
Vytu pisete o svokrach... Ja mam tento problem zase s mamou mojou... Vola 5x denne kazdy den je na navsteve stale mudruje...i ked jej vyslivene na nieco nie poviem este 5 c sa ma to spyta... Viem ze to mysli vsetko dobre ale uz ked ju vidim medzi dverami tak oci prevraciam... Minule som jej msela velmi dorazne povedat ze je to MOJE dieta a nijej ... A ona na to ked ja toho maleho tak lubim a co ja viem co vy s nim robite... No na zabitie...
@jasamija to som rada a blahoželám k druhákovi 🙂 uvidíme, ako u nás, po 6 T dojde mama na návštevu, tak som zvedavá, ako to dopadne. 🙂
ahojte dievcata,pripajam sa k vam ak mozem.ja mam problem so SVOKROM od kedy sme s mm svoji co je 4roky stale mi strpcuje zivot vzdy ked ma nejaku prilezitost tak mi zacne nadavat do spinavych ku...v a podobne.mm vcera uz aj policajtov volal lebo sa vyhrazal ze nas pozabija ale oni nic nemozu spravit okrem ulozenia blokovej pokuty !!! No a to sa len olej prilial do ohna mojmu mm patri polovica domu a svokor chce aby sme odisli prec ale nemozeme si dovolit sa prestahovat nemame totiz tolko prostriedkov uz sme rozmyslali ze sa necha od rodicov vyplatit a odideme neviete mi poradit ako v takomto pripade postupovat som momentalne na rizikovom tak sa dost bojim co bude dakujem za akukolvek radu som uz naozaj zufala
ahojte baby... dobrá či zlá?? to ostane už aj pre mňa otázkou... bývame v dome na poschodí a svokrovci na prízemí.. kým sme boli dvaja, bolo všetko ok, super, sem tam som sa u nich zastavila keď som mala náladu, a ak nie tak som len po robote rýchlo vybehla na poschodie a bol pokoj. ani ona k nám nechodila, naozaj len keď sme ju zavolali alebo niečo súrne potrebovala... musím podotknúť že mám veľmi milú a dobrú svokru ale odkedy sme traja, neviem sa rozhodnúť ktorá z nás je tá horšia... po narodení dcérky sme sa vídali čoraz častejšie, ranné prebúdzanie nešlo bez nej a príchody a odchody z domu jej či nás tiež nešli bez toho aby sme sa nevídali... potom to ustavičné vypytovanie sa ked sme boli u lekára, čo a ako, či je všetko v poriadku.... po rozhovore s manželom obmedzila prístup k nám na poschodie ale verte či nie už nevládzem... nemôžme bez toho vyjsť na dvor aby nekričala po malej, aby ju nepusinkovala, to ustavičné daj babke pusu, pomojkaj babku, chyť babku za krk, ako poľubkáš babku, no je toto normálne??? Viem má ju veľmi rada, ja jej to neberiem, ale takto sa asi pomaly dostanem na psychiatriu... 😅 každý mi hovorí že sa mám zmeniť, že jej mám dať malú častejšie a nebude to robiť, ale ja nechcem... nie preto že je to svokra, nedala by som ju ani vlastnej mame... zatiaľ... možno je to aj tým že ju máme umelým oplodnením a je vymodlené dieťatko, neviem.. naozaj sa po tomto všetkom cítim ako tá najhoršia nevesta... len viem že ked to pôjde takto ďalej tak sa doma zbláznim 😅 ...
@slaurinka skús narátať do 20, nabudúce, keď pôjdete von a babka spustí svoju pesničku 😀 vážne... úplne chápem ako ti to lezie na nervy, mne pri predstave, že to robí moja svokra, hneď nabehli zimomriavky 🙂 Vieš, zistila som, že babky sa po narodení vnúčat nejak nevedia vcítiť do novej úlohy a veľmi preháňajú... mala som podobný problém (ak si mrkneš moje príspevky v tejto téme). My svokrovcov vidíme raz za dva mesiace, vtedy ich nechám, nech si s malým robia čo chcú (nie doslova), takže mi nevadí, keď ho bozkávajú, stískajú a podobne... ale mať to dennodenne, tak vyskočím z kože... tvoja malá je ešte príliš malinká, aby si vedela povedať, že sa jej to nepáči, lebo sa stavím, že o pár mesiacov, rokov, jej to bude trošku prekážať... deti cítia, že ich starí rodičia ľúbia, ale stále ich magosiť a pusinkovať - to každé dieťa neznesie 😔 hehe, ja by som nabudúce predniesla mierne ironickú poznámku typu: "Ale babka, veď už ju nechajte, nemusíte ju od samej lásky zjesť, ona vie, že ju máte rada." Nič urážlivé, ale ak chápe, tak pochopí 😉
@snopkulka ďakujem za radu, len sa bojím že rátať do 20 budem musieť asi viackrát 😀 lebo po tej náročnej práci čo prevedie pri dverách tak to znovu skúša až kým sme na dvore... preto som sa už radšej vysáčkovala na balkón a z tadiaľ pozeráme aký je krásny svet 😀... ale nie, včera nastal naozaj prípad čo si mi aj písala že to niektoré deti neznesú, malá stála vo dverách a babka hneď nabehla že daj mi pusinku a ona sa otočila povedala nie a šup hore na poschodie 😝 ... vieš si predstaviť ako mi bolo suuuper 🙂 celá som bola vytešená... a dnes tiež, išli sme z obchodu a bola na dvore no hneď prvé je dať babine pusku ako ináč, a malá sa zas od nej odtiahla, nechcela, takže si ju musela pritiahnuť k sebe a tak jej dať... vtedy mi aj povedala, že aha malá je aká nezbednica že nechce dať pusinku, no sto chutí som mala, povedať jej, že to dieťa netreba stále olizovať 😝 prečo to majú za potreby stále robiť, ani si nechcem predstaviť čo by s ňou robila keby s ňou bola sama celý deň.... bŕŕŕ 😖 ale tak dúfam, že po takýchto odmietnutiach od malej pochopí že ju večne netreba olizovať... 😀
Ahojte, neda mi pridat aj moj prispevok. S priatelom zijeme v zahranici a moja svokra (resp. buduca svokra) prisla za nami, ked som bola tehotna, ze najst si tu pracu a pomoct s malym babom (neviem odkial mala ze mi treba pomoct). Musim povedat, ze je to velmi, velmi az velmi mila osoba. Ohladuplna, laskava, priatelska, nemyslim si ze to az prilis prehana so vsetkym, no mozno mojimi hormonmi, resp. psychikou mi zacina vadit. Mozno ani nie to aka je, ale uz len to ze je. Nebyva s nami, no chodi tak 4 krat do tyzdna. Kedze nehovorime spolocnym jazykom (ona je madarka), ja viem len niekolko zakladnych slovicok, tak je tazke pre nas spolu komunikovat. Vacsinou sa ma pyta ci moze spravit to a to, ci mi to nevadi, no mne uz aj to jej pytanie vadi. S malou ked ich vidim, tak mi je az do placu, tak velmi mi to vadi. Ked ju pusinkuje a hra sa s nou, tak strasne ziarlim. Neviem, preco to tak vnimam, nespravila nam ani mne nic zle, no mam pocit, ze kazdym dnom sa to zhorsuje. Uz vacsinou musim az z miestnosti odist aby som ich spolu nevidela a snazim sa to predychat.... Neviem, ako sa toho pocitu zbavit.... Ked je malicka s niekym inym, tak je to v pohode, dokonca ked mame inu navstevu, tak sa sama pytam, ci chcu malicku, len so svokrou mam problem...

@rebecca2006 @xlucia
Ahojte, tak podavam hlasenie🙂 Po mesiaci musim konstatovat neuveritelny obrat k lepsiemu. Mesiac sa maly s babkou nevideli. A obaja urobili pokrok. Maly sa chvilku pohral s babkou a potom si siel po svojom, uz to nebolo za kazdym ze babi babi, videla som na mame ze jej je to luto, ale nepovolim, tak to ma byt tak je to spravne a najlepsie. Mama uz za nim nebehala neni mu furt za zadkom. Aj ked mala par tahov, ze "nahodou" mu vosla do cesty ked si siel po hracku a tak, ale maly nic. Pochopila. Ale ja som stale v strehu, nepovolim, dalsia navsteva zasa najskor o mesiac. Praktizujem zamykanie dveri k nam naposchodie:D. U nas pred tym to bolo presne ako pises Rebecca,babka svoju robotu davala bokom a vkuse visela na malom, nic ine nemala na praci. Ja som tiez z KE, asi diagnoza kosickych babiek to bude:D Ale u Vas je to ine, ty si musela lezat v nemocnici, teraz novy prirastok, tak maly potrebuje cas aby to vstrebal,deticky su velmi citlive. A teraz novy surodenec je to na nho vela, ja by som ho asi tiez trosicku zapojila okolo malej, podat maminke plienocku,pomoct s uspavanim,urcite pozna kopec uspavaniek 😉 😉 Inak tiez rozmyslam ako to bude u nas ked by bolo druhe, poprosila som svagrinu, bratovu zenu,aby sme sa zacali trocha viac navsetvovat aby si viac na seba zvykli, aby aj ona mohla vypomoct s malym ked bude treba. Ako to ide u vas rebecca,nejake zlepsenia?