Príliš milá svokra
Ahojte, nasla som len diskusiu o "zlych" svokrach a neda mi zaradit tam tu svoju tak vytvaram novu. Moja svokra je az prilis mila. Kym sme nemali dieta tak to bolo super, rozumeli sme si, vsetko bolo v pohodke. Odkedy sme traja tak mam niekedy pocit ze prekracuje hranicu "normalnosti". Denne vola niekolkokrat, pise emaily, velmi sa stara ci je ok, aka bola noc, ako sa ma, atd. Vyjadri vzdy svoj nazor ked sa pre nieco rozhodneme, napr ked sme spravili detsku izbicku a my sme ostali sami v spalni tak to bolo prilis skoro atd. Skoro kazdy vikend sme tam aspon na obede, od takych troch mesiacov nam stale ponukaju ze si ho vezmu aspon na noc aspon na vikend atd. Doteraz som to tak nejako brala a filtrovala, smiala sa na tom a aj ked som mala zmiesane pocity predsa je lepsie mat milu a dobru svokru. Boli sme vsak nedavno na dovolenke sami a moji rodicia a svokrovci strazili - par dni kazdy par. Ked sme prisli, svokra vecer volala a plakala do telefonu - ako moc jej chyba a ci je ok, a ze jej je luto atd. Trosku ma to prekvapilo, rozumiem ze je tazko byt bez neho ale ta reakcia bola taka zvlastna, proste plakala. Som velmi rada ze ho lubi ale niekde v hlbke mi "svieti kontrolka". Zda sa mi ze sa az prilis nanho viaze. Mate aj vy taku skusenost? Mozem to nejako ovplyvnit? Myslim ze aj pre nu by bolo lepsie keby to brala tak nejako viac v pohode
@minewka noooo prve vnuca... 🙂 a ten prechod mi tiez napadol, ze to moze byt aj tym... Ja osobne si myslim naozaj ze proste je to tym, ze zrazu je dom prazdny (aj posledny surodenec mojho muza sa nedavno odstahoval) a zrazu je ten zivot tak trochu '"nuda", tomu vsetkemu rozumiem.. Preto som to doteraz aj tak brala ze ok, ved sa vyhrajte, poteste, nakrmte, prebalujte atd, dokonca u nas to plati tak ako si pisala ze prideme a respime aby teda mali pocit ze maly u nich spal - ALE, aj ked su toto vsetko dovody bojim sa toho ze sa to casom zhorsi (mozno ale naopak zlepsi), nechcem "prist" o dieta, a uprimne, nechcem prist aj o tu vynimocnost ze som mama ( snad to pochopis v dobrom 🙂)) ) dnes vecer este volala ze co teda ako je (2x email, jeden nedvihnuty a jeden dvihnuty tel) nieco sme sa bavili ze co cez vikend a onaze "ved to si este aj tak 1000x zavolame" 🙂))))) fu, aj smiesne aj strasidelne zaroven mozno preziva nejaku osobnostnu krizu ale rada jej pomozem ak mozem ale nie tak ze ju oznacim za druhu mamu svojho syna a nastahujem ho k nej..
Inak, ty mas tiez pekny svokrovsky extrem :(
@minewka chapem🙂) ale su ludia, napr ja, ktorym je to neprijemne.ja napriklad by som uz nejedla jedlo, v ktorom si niekto macal lyzicu, s ktorou pred tym jedol a uz vobec by som sa nenajedla po niekom, ani nenapila zpohara, alebo z flase. Vynimka je moj manzel..........a nie je to z dovodov nejakeho kazu, ale proste sa mi to bridi................
@halienka ono je to vsetko paradox..ked si citam tvoje riadky, tak ma ako prve napadne-co by som dala za to, aby sa o nasho maleho niekto tak zaujimal..aby mi s nim pomohol, videl zmysel zivota vo vnucatkach...ale samozrejme uplne chapem,ze ked je to takto prehnane, tak je to na slucku 😉
To co pises v druhej casti prispevku - ja som si to tiez niekedy myslela..ze nasi rodicia/dochodcovia cely zivot dru na deti a ked pridu vnucata, tak vsetko zas pre vnucata a vobec sa nestaraju sami o seba..nasim sme so sestrou stale hovorili nech idu na dovolenku, nech si aj oni oddychnu a uzivaju..no a tak nasi to asi vzali nejako doslovne a mne je strasne luto, ze nas maly nema starych rodicov, ktori by sa zaujimali kazdy den ako sa mame, chodili by pravidelne za nami, zili hlavne pre vnucata...ja svokru nemam, svokor je mily ale nespolahlivy a moji rodicia su super, ale zjavne sa im zapacil styl zivota holandskych dochodcov v style - svoje sme si vychovali, teraz oddychujeme..je pravda, ze moji obaja rodicia este pracuju, ale moja predstava by bola, ze 80% svojej dovolenky minu na vnucata, ze pridu ked ich potrebujem, aby si ich maly uzil a aj my s manzelom si aspon trosku oddychli, ze mi nebudu ochkat do telefonu, aky je maly na fotkach zlaty a ako im chyba a ked sa spytam kedy nas pridu pozriet, tak joooj...tolko vyhovoriek ze az..ked prideme my, tak mam vzdy prve 2 dni pocit, ze som prisla strasne nevhod..potom si vacsinou zvyknu a nakoniec im je luto, ked ideme prec..ale oni idu radsej ne vylety cez vikend, na dovolenku k moru, na zahradu...ze mam chapat, ze oni su uz unaveni ( mama ma 56 a otec 61), ze to je uz pokrocily vek, oni si svoje deti odchovali a ja si mam svoje..hlavne kvoli nim sme sa rozhodli nakoniec sa prestahovat k nim do mesta aspon na nejaky cas, kedze sme od nich 3h cesty..maleho idem dat do skolky a bude tam 10 hodin denne kvoli nasej praci.. dedko bude na dochodku, ale myslite, ze sa niekto ponukol, ze juuj, maleho mat v skolke do 19:00, to nie, ja vam ho o 17:00 kazdy den vyzdvihnem?Co by som za to dala..mozno par -krat ano, ale no, je to nasa starost...smola, ze nam to nevychadza, nemali sme mat asi dieta...tak strasne by som chcela mamu alebo svokru, co by som si na nu musela nadavat, ze sa mi privelmi do vsetkeho miesa... 😉 ale ono to je tak, ze nie sme v kozi toho druheho, tiez chceme to co nemame a aj tie svokry/mamy si tak ako my predstavuju inak svoje nevesty./dcery...mozno ty budes robit tak ako pises, uzivat si, chodit cvicit, stretavat sa s kamoskami a tvoja nevesta bude tak ako ja teraz nestastna sa stazovat, ze by chcela svokru, co pre nu budu vnucatka dalsim zmyslom zivota 😉 .
@m.i.r.i no ja vždy hovorím, že žiadny extrém nie je dobrý, a to čo ty píšeš o vašich je tiež extrém, zas ten opačný. Ja som to v tej druhej časti nemyslela tak, že by mali kašľať na vnúčatá a chodiť len po dovolenkách, priateľoch atď, ale aby to tak vyvážili, s každého niečo, aj pre nich by to bolo pestrejšie, aj pre nás by boli vzácnejší, proste bolo by to také normálne a akurátne. 🙂
@m.i.r.i samozrejme, zohráva tam rolu veľa vecí, ja chápem, že sa na moju situáciu pozeráš očami svojho nedostatku a preto ti to príde aj ľúto...nuž ani ja som si nemyslela že budem nevesta, ktorá bude zo svokry niekedy na prášky, keďže takmer 15 rokov som s ňou vychádzala úplne v pohode. Akurát potom sa narodilo jej prvé vnúča, naše dieťa a nastal v jej správaní obrovský obrat, ja som mala z toho doslova šok, ťažko to človek opíše, všetky tie situácie...našťastie u nás sa to po roku začalo dávať do poriadku, ale už chápem veľa z toho čo som predtým nechápala...
@koritsi hmm...zatiaľ - podľa toho, čo popisuješ - si myslím, že je to mix kopu vecí dokopy - prechod, prázdne hniezdo, prvé vnúča - všetko sa to skoncentrovalo do jednej doby...
Je príliš veľké scifi, keby si jej o svojich obavách povedala? A tú výnimočnosť čoby matky chápem a úprimne si myslím, že o ňu neprídeš - pokiaľ svokra nie je nejaký psychopat, čo dúfam nie je. 😅
Ak to robíš všetko tak, ako robíš, tak si myslím, že z tvojej strany je všetko ok...a ako by si sa na to dívala, resp. čo by si robila - keby sa do takého stavu teoreticky dostala tvoja mama? Ako by si to riešila?
@aduskatt no to tiež chápem..len úprimne - ak by som mala takú nevestu (vzhľadom na môj postoj k tomu - a teraz fakt píšem - že nie celý deň jem lyžicou a večer s ňou nakŕmim dieťa, ale povedzme jeho lyžicou ochutnám polievku), no, neviem, či by som bola až taká dokonalá, že by som cez to prešla bez poznámky...akože fakt by mi to bolo smiešne, kebyže mi nevesta nachystá 2 lyžičky - jednu ochutnávaciu a jednu papkaciu pre dieťa.. 😅 😅
No ale možno si ako svokra spomeniem na túto diskusiu, kto vie 🙂
@minewka tak to zasa ak to nevadi decku, neriesim, na maleho nie som hakliva v tomto, ked bude vacsi a bude mu to vadit, povie si..ale napr ked som videla, ze svokra ochutna varechou a potom neumytou ide do hrnca do polievky, tak to proste nebudem jest🙂ale ostatnym ked to nevadi, tak v pohode🙂....tiez jasne, ze nechystam dve lyzice🙂u nas doma tiez, ked varim iba pre nas, tak pouzivam na ochutnanie do hrnca jednu varechu, ale ked uz varim aj pre inych, tak neleziem do hrnca tym, co som mala v ustach pred tym🙂
@minewka s mamou priamo, mam prirodzeny pocit ze ma proste pozna lepsie a vie co myslim so smutkom co s hnevom atd.. Pri svokre sa bojim ze riskujem konflikt pripadne zhorsenie vztahu a tak. Skusim jej to asi naznacit, ze to prehana, alebo sa jej spytam ci je om lebo sa mi zda ze je az moc precitlivela...
@minewka trošku si mýliš záujem o vnúčatá so snahou manipulovať celou synovou rodinou - a to je prípad zakladateľky témy. Ja mám už možno vekovo bližšie k tej babke a teda svokre a deti milujem, sú celým mojím životom, ale neviem si predstaviť, že by som dva tri krát denne volala neveste, čo robí moje vnúčatko. Ja som mala a mám úžasných svokrovcov, svokor síce mal trochu tendenciu riadiť nám život, ale my sme vždy slušne poďakovali za návrh a s úsmevom odpovedali, že si to zariadime po svojom. K nám na návštevu sa svokrovci nikdy nemuseli ohlasovať, pretože poznali rozumnú mieru. Keď sme k nim išli my, tak sme sa popredu s nimi dohodli, pretože príchod s malým dieťatkom, prípadne s dvomi prevráti život celej rodiny. Na noc sme tam boli len výnimočne, nebývame ďaleko a nikdy sa nestalo pravidlom, že by sme tam boli každý vklend, alebo automaticky na Vianoce. Svokrovci absolútne rešpektovali to, dokedy kojím, čo bude dieťa jesť a pod. a preto som si ja vždy ich záujem veľmi vážila a vážim a mám ich veľmi rada. Ale ak by ma svokra vydierala plačlivými scénami do telefónu a silou mocou sa snažila mať moje malé dieťa samé na noc - no to by narazila kosa na kameň. 😀 😀 V kľude by som jej povedala, že je zbytočné vydierať ma s plačom, že nič nedosiahne.
Tu predsa nejde o odopieranie možnosti potešiť sa s vnúčatkom, ale o jasné manipulovanie a nerešpektovanie súkromia mladej rodiny.
@minewka ja si nemyslim ze som vztahovacna.Mam svoju svokru rada,je to matka mojho muza a ja sa tak knej spravam.Ale su proste veci kt ona umna ako u matky nerespektuje a to je podla mna ten problem.Aj nasi malu lubia a ties chceli aby tam isla spat ale povedali to raz ja som povedala nie a uz sa nepytaju.Ked pride te cas s radostou ho privitam,budem sa tesit ked bde chodit za babkami.
Ale prepac pocuvat ironicke poznamky ze sa spravam ako doktorka lebo dovolim svojmu dietatu zuzlat rcucky a nepocuvat naozaj inu vetu ako to ze je strasna skoda ze este nemoze kolace a ze tam nemoze spat ma nebavi a nebavi ma ani opakovat ze je mala.Lebo ona povie ze ona sa onu vie postarat...
A nemyslim si ani ze je to zabomysia vojna alebo nejaky boj proste ja rozhodnem co je pre moje dieta spravne a co nie.
Takisto som rada ked sa smalej tesia,ked sa mala usmieva a tesi sa z novych ludi,....
@m.i.r.i teda ani vo sne by ma nenapadlo uvazovat ze clovek okolo 60 rokov, co cely zivot robil a makal, ma 80% !!!!!!! travit so svojim vnucatom. ved mas len jedno dieta, s cim ti maju pomahat???? to akoze teraz maju kazde jedno popoludnie najblizsie tri roky sa starat o vnuca? to je teda ina rozpravka 😲
@matuska133 tak jej nehovor ze je mala. povedz ze by ti chybala. a tym padom je jedno ci sa o nu vie postarat. aj ked silne pochybujem ze to vie, ked robi taku kravinu ze pyta tak male dieta na noc. to je sebectvo ako vysite. absolutne ziadny ohlad na dieta
@xlucia mozno som to nenapisala zas tak ako som myslela..ale napriklad by som povedala, ze ked ma moja mamina 25 dni dovolenky v roku, tak 10 si vezme trebars na to, ze ide s tatom niekam na dovcu a nieco na Vianoce alebo ja neviem, a 15 dni si vyclenim na vnucata...to je ohladom toho casu..- spytat sa dcer, ci nepotrebuju pomoc, ze by prisli niekedy k malemu..u nas je to skor o tom, ze ak vobec mam pytat nejaku pomoc od nich, tak 3 dni nespim z toho ako im to povedat...teraz nasi pracuju, tak to preto aj chapem este, ale viacmenej som si ista, ze aj ked budu na dochodku, bude to rovnake..a tie popoludnia - no stravit kazdy den 1-2 hodiny s vnucatom, ak by bol otec uz na dochodku sa mi nezda nic hrozne..vyzdvihnut zo skolky, chvilku sa povenovat...ja len ked chodim po ihriskach a vidim tam kopec babiek co su tam s vnucatkami a ked sa dam do reci, velmi casto vysvitne, ze maminky sli pracovat a o vnuca sa stara babka cele dni...ze isla do predcasneho dochodku, aby pomohla dcere s dietatom....u nas mozem o tom len snivat..a to mi ozaj ide o obcasne postrazenie, aby sme si mohli ist s muzom nakupit, pripadne raz do roka sa niekam zabavit..ked som mame hovorila, ze maly pojde do skolky a my budeme robit, ze ked bude chory, ci by sme mohli s nimi obcas ratat, ak budu tie choroby prekracovat normalny ramec - myslim tym, ze casto su deti chore tak, ze tyzden v skole a 2 tyzdne doma...ci by nam obcas s tym pomohli, otec bude predsa na dochodku! a mama by si len raz za cas pripadne vzala volno...jasne, ze v prvom rade si budem volno brat ja a manzel, ale niekedy to nejde..vsetkym mojim kamoskam chodia deti strazit babky v takych pripadoch..cestuju aj cele Slovensko...ja som dostala odpoved, ze dieta ked je chore, aj tak chce stale mamu a zas babka si nebude dovolenku ci OCR minat na vnucata...ze mozno, uvidime..a to mas pravdu, mame len jedno...preto to zasa zvladame, nemozem povedat, ze nie..ale je mi strasne luto, ze nas maly na babke a hlavne dedkovi nehorazne lipne...mal by spomienky na cely zivot trebars ako ho dedko vyzdvihoval zo skolky...a kazdy den sa s nim pohral...a moj otec to s detmi vie, preto ho aj maly zerie..proste mne sa to nezda normalne, ze my sme museli dat maleho do sukromnej skolky, budeme ho tam vozit na druhy koniec mesta bude tam do 19:00 a moj otec bude doma na dochodku...pricom by stacilo, ze dedko bude ochotny a maly mohol ist do statnej, rovno pri dome a o 17:00 by ho dedko vyzdvihol.
ono to je asi na dlhe diskusie..ja tym nechcem povedat, ze sa maju stari rodicia rozkrajat a zit len pre vnucata, ale ja by som v mojej momentalnej situacii uvitala viac predstavu, ze by som musela mame vyvsetlovat, ze nech si oddcychne, kupila by som im wellness pobyt ci dovolenku, nech aj oni ziju..lebo by vsetok cas chcelid at vnucatu..pricom naopak je to tazko od nich ziadat viac pomoci...potom vyzeram tak ako si to asi aj ty pochopila, ze je to nevdacnost ci nehoraznost chciet od nich aby mi pomohli, co mne sa zda prirodzene..
@staronova dakujem 🙂 tiez mam taky pocit
Ideme o chvilku na navstevu rodiny a idu s nami aj svokrovci, vcera uz mi bola navrhnuta pomoc co treba zbalit a tak a ze co ma ona zbalit, ja ze velmi pekne dakujem ale ze to porobim sama. Tak dnes este preistotu ta ista otazka ze ci mu ma zabalit jest na cestu....!!!! Tak uz som bola trosku stroha - dakujem za starost ale zvladneme to aj sami.
Mozno ma naozaj pocit ze nie som dost sikovna ja neviem
@minewka Je to vec názoru. Ja sama by som nejedla po niekom, ak je v dosahu voda príp. čistý servis. Viem ako je napríklad ládovať sa 3-mi antibiotikami na ničenie helicobaktera. Napríklad: Dieťa v dvoch rokoch jačí od bolesti bruška a nik nevie od čoho. A ja osobne nie som ochotná mu ten helicobacter /alebo iné cocy a potvory/ odovzdať na mnou olízanej lyžici. Je iné ak mu ju olíže matka. Je to matka, tá nech líže ako a čo chce. Ja babka nie.
@mamavera iste - každá svokra ráno oči otvorí a prvé, na čo myslí - "hmmm...ako by som tej mrche neveste hnusnej neschopnej nemogavej strpčila život..čo také by stálo za to jej nepríjmené spraviť??? " 🙄
Ja absolútne nepíšem o tom - že je vhodné, aby starí rodičia prišli o polnoci a vybrali decko z postieľky - keď už silou mocou musíme rozoberať extrémy.
Ale rovnako nie je vhodné to riešiť zákazmi a zákazmi stretávania sa.
A áno, trvám na tom, že ak nevesta robí scény a nazýva to sebeckosťou a podobné hlúposti pre blbú otázku, či opýtanie sa - či môže vnúča prísť na noc, poprípade na informáciu a upozornenie, že sú ochotní starí rodičia si dieťa vziať na noc - je pre mňa vzťahovačná a preháňa to.
Stačí povedať nie.
Považujem za úplne normálne - ak starí rodičia sa opýtajú, či informujú - rovnako, aj to, že nevesta niečo odmietne.AJ jedno aj druhé je normálne.
A ak sa svokra bude dobíjať sekerou do domu s krikom a plačom, že si vnúča vezme (lebo občas to tu tak vyznieva) - zavolať políciu a sanitku, nech milej svokre pošlú niečo na upokojenie a obmedziť styk svokra vnúča. 🙄
@minewka skoč do témy - Moja svokra - už nevládzem a dočítaš sa všeličo. A keď tam narazíš na moje príspevky, tak pochopíš, že vzťah svokra - nevesta beriem veľmi triezvo a nie som vždy automaticky a strane nevesty. Ale čo urobí s človekom manipulátor z môjho blízkeho okolia viem tiež.
no baby...ja sa nestačim čudovať..tiež mam vynikajucu svokru...ked potrebujem pomoze mi v kuchyni..poradi ohladom jej syna ked potrebujem a tak...dalo by sa povedať, že je medzi nami kamaratsky vztah nakolko je odomna len o 15 rokov starsia...cize ju neberiem za klasicku "svokru" a vzdy je na mojej strane...do vztahu s mojim mužíčkom sa samozrejme nestara...čakam bábo a akurat vcera mi rozpravala ze ked sa narodi ze mi vo vsetkom pomoze..no ale ja tu jej pomoc aj tak trocha očakávam..nakolko som podnikatelka (lebo proste z materskej nevyzijem) a budem musiet behať okolo obchodov a s dieťatom v kočiku toho moc nepovybavujem...ale to neznamena, ze bude zo mna zla mama...len privítam ak bude starostlivá...lebo inak by som musela ostat uplne doma a len sa točiť okolo plienociek...mozno ma par maminiek teraz odsudi ale ja to takto citim...i ked sa na babatko velmi tesim....len proste uvitam jej pomoc... 😉
Ahojte neda mi nezareagovat. U nas sa to tyka mojej mamy, svokra to je ina kapitola, nestoji za rec. Mamu mam velmi rada, vzdy sa s nou dalo dohodnut, vzdy respektovala. Kym sa nenarodil jej prvy vnuk, nas prvy syn... Byvame s nasimi v dome. Mama mi velmi pomohla, mala som tazke tehotenstvo, maly mal silne ale brutalne silne koliky do troch mesiacov, som vdacna ze pomohla. Este chcem podotknut, ze v rodine nebolo ziadne babo, aj z kamosiek som mala ja prva babo, takze skusenosti s babatkami som nemala ziadne. No a mama ma pekne zo zaciatku este viac vystresovala ako som bola a hlavne zneistila.....Ja som to ze plakal brala normalne, ved je normalne ze deticky placu, inak sa nevedia vyjadrovat a ona mi ho hned brala z ruk, alebo vystresovane vytrhla z kociara, ze preboha place, nemohla pocut maleho plakat, tak sa to nejako nalepilo z nej na mna. Alebo som ho prebalovala kludne svojim tempom, a ona joj ved rychlo tychlo lebo place. A viete ako je to tesne po porode, ziadne skusenosti s detmi, hormony rozhadzane, tak hned som si zacala nahovarat ze vsetko robim zle, dnes viem ze najvacsia chyba bola mat mamu hned vedla. Pocula plakat maleho cez stenu, hned utekacka k nam co sa deje. Ked som obliekala maleho furt musela asistovat, zo zaciatku som jej hovorila pekne,ze nech ma necha, ze sa to musim naucit, jej odpoved? Joj ved sa naucis pri druhom. Este ani do kociara ma nenechala ho dat, furt opravovala fusak a neviem co. Zo zaciatku som si nahovarala ze ja reagujem precitlivelo, ze ved je normalne ze sa tesia vnucikovi, ze asi aj v ostatnych spolocnych domacnostiach to tak funguje. Ale postupne som bola s nervami v koncoch, co mi bola furt za zadkom. Kedykolvek sa chodili na maleho pozriet, ako niezeby ho rusili zo spanku, to nie, toto zasa mama respektovala, spanie, papanie, obliekanie, varenie, poriadok do toho sa mi nikdy nemontovala. varila mi mozno prvy mesiac po porode. Ale proste nenechala ma pomaly ani chvilku s malym samu. Vacsinou chodila ked bol muz v robote, ked bol doma tak nie. To sa mladej mamine tazko nachadza nejaky vlastny system a rezim. Maly bol extremne placlive dieta od mala, a ona furt mala tendenciu na nho rozpravat ci pri prebalovani ci pri papani (ked uz bol vacsi). jej vravim, ze je to normalne, vsetky deti placu pri prebalovani. Alebo mali tendenciu rozpravat na nho vsetci 10 naraz, co mi strasne vadilo, ale zasa co prehanam, ved sa len tesia. Vysledok bol ten ze ja som nebola schopna sama vychystat maleho von pomaly do pol roka. Pomaly ako rastol, zacal byt zavisly na babke, nemohla prejst okolo, hned sa za nou tahal, to mal cca 7mes, napr. pri prebalovani a samozrejme ze sa tomu tesila. Jej neskutocna radost ked nechcel ist od nej ku mne na ruky a jasne take preklepy ze o sebe hovorila ako o mamke malemu, ani nehovorim. Maly je aj vdaka tomu velmi zive dieta. Bol ho problem udrzat na rukach, clovek mal pocit ze kazdu chvilu vyskoci. Nenecha mu priestor, aby sa hral sam, aby si sam vymyslal hry, furt mu je za zadkom, alebo ja mu nieco citam, alebo rozpravam a ona pride a zacne na nho rozpravat, decko sa nevie sustredit na jednu vec. Xkrat som ich prosila nech to nerobia ved aj dospelemu cloveku to nieje prijemne, ked na nho rozprava viac ludi naraz, jej by to tiez nebolo prijemne. Nosenie na rukach ani nehovorim. Alebo ja mu nieco zakazem, ze nieco nesmie a ona mu to za mnou zopakuje, jej vravim, ze pre dieta ma byt rodic autorita, podla mna je to podryvanie autority, ze zasa si nieco nahovaram. Proste nevedia si ho chvilu nevsimat. Ked som nieco povedala, ze sa mi nieco nepaci tak sa len s otcom pozreli na seba a prevratilii oci, jezis jak zasa prehanam ale postupne zacali respektovat aj ked s odutymi nosmi, lae to im vydrzalo iba chvilu. Postupne som obmedzila kontakt na vikend a teraz po poslednom vystupe na raz za mesiac. Nedavala mi priestor ako matke, ani celkovo nam ako mladej rodine, muz si na to zvykol, ze sak co keby daco tak vasi su tu po ruke, jemu to vyhovuje. Proste je mi z toho nanic, keby sa dal vratit cas, vsetko urobim inak. Nezmenilo sa to ani ked sa bratovi narodila dcerka, tiez su v rovnakom meste ako my. Ja som moju kontrolku nechala nejak asi pridlho blikat, vzdy som sa nechala ukecat ze ja prehanam, ze maju sa pravo tesit, ze maly je velmi zlaty, vsetci dookola to tvrdili, este aj muz, ale ten moj vnutorny nepokoj, mi nedal, az teraz po roku a pol sa vsetko vo vme zlomilo a povedala som si dost, poriesila som si to v sebe a nasla aj vnutorny pokoj. Samozrejme skusala som dho po dobrom dohovarat, ale pohar pretiekol, naposledy som jej vykricala, ze mi nedava priestor ako matke a tak, trosku to zabralo, asi jej to doslo, ale uvidime dokedy. Aj ked samozrejme prve co bolo povedane z jej strany, ze bola chyba ze nas nechala u nich byvat....tak diky, aj ked sa potom ospravedlnila, s tym ze to robila z lasky, lebo nas ma rada, potesilo to fakt. Ako v poriadku z lasky, ale to uz by bolo vela aj na kona, aj modreho Najviac ma mrzi, ze maly nemal take pohodove zazemie a hlavne maminu v pohode a v klude. Riesime byvanie, pustame sa do stavby, tak este chvilku budeme musiet vydrzat. Ono ja viem, je kopec bab co s tym nemaju problem, hodia decko matke a idu si od neho oddychnut do roboty, zit po nociach, mam kamosku co byva s rodimi a mala jej ma pol roka a ona si decko este nekupala, mama jej ju kupe, mama jej ju kocikuje, mama s nou vsade chodi. Ja si priznam, ze urcite som aj ja v niektorych veciach reagovala prehnane je to normalne u mamiciek pri prvom dietatku, ale mama to prehanala o dost viac. Tak ako existuju predporodne kurzy pre mamicky o materstve a rodicovstve, mali by nieco take vymysliet aj pre starych rodicov, si myslim. Druhu babku ma maly opacny extrem, total nezajem, takze mame dva extremy a viem to porovnat. Dakujem ak si to niekto bude schopny precitat dokonca a ospravedlnuje sa ak to nema hlavu a petu, ale pisala som co ma napadlo, bolo x inych dalsich situacii.
tak priznam sa ze ja som to cele precitala jednym dychom a vela som sa poucila. Ako babicka 🙂 Mam to namiesto toho kurzu, za ktory sa ozaj prihovaram aj ja 🙂 Tiez mam asi tendenciu sa vela starat. Vsetky sa potrebujeme vela ucit, ked je nieco prvy krat. ja len dufam, ze tie chyby co som urobila, mi budu odpustene a uz ich viac nezopakujem. Tiez sa ucim "za jazdy" a taketo prispevky mi velmi pomozu, viem sa lepsie vcitit do myslenia mladej mamicky, lebo za nasich cias bolo vsetko ine 🙂 Dakujem
@kaya60 dakujem, ja sa na mamu nehnevam, snazim sa ju pochopit ze sa tesi, ale proste prehana, taketo spravanie by sa dalo pochopit keby maleho videla raz za cas a nie kazdy den.Samozrejme kazdy sa ucime ak je nieco prvykrat. Ona ma pocit ze jej nedavam priestor ako babke, ale ved jej nic neujde, ja mam pocit ze mi nedava priestor ako mame...ja viem niekedy bola ina doba, zilo viac generacii pokope a bolo vsetko oka, babky, mamky i deturence stastne, ale tak babky mali aj ine veci na praci ako len vnucence, ist do zahradky, do kostola a neviem co este. dnes je ina doba na vztahy tazsia. Vtedy bolo materialna malo a ludsky bolo vsetko v poriadku, teraz je materialna mnoho a ludsky a vztahovo sa to zadrhava.....

@xlucia áno, úplne bez problémov. Vôbec mi to nevadí, nepovažujem to za nechutné. Určite to nebudem cielene vyhľadávať - ale rovnako ani neskolabujem, ak to spraví.
Zubný kaz = zle umyté zuby. Nič viac a nič menej. Vo vzácnych prípadoch - ochorenia.