icon

Príliš milá svokra

koritsi
21. máj 2012

Ahojte, nasla som len diskusiu o "zlych" svokrach a neda mi zaradit tam tu svoju tak vytvaram novu. Moja svokra je az prilis mila. Kym sme nemali dieta tak to bolo super, rozumeli sme si, vsetko bolo v pohodke. Odkedy sme traja tak mam niekedy pocit ze prekracuje hranicu "normalnosti". Denne vola niekolkokrat, pise emaily, velmi sa stara ci je ok, aka bola noc, ako sa ma, atd. Vyjadri vzdy svoj nazor ked sa pre nieco rozhodneme, napr ked sme spravili detsku izbicku a my sme ostali sami v spalni tak to bolo prilis skoro atd. Skoro kazdy vikend sme tam aspon na obede, od takych troch mesiacov nam stale ponukaju ze si ho vezmu aspon na noc aspon na vikend atd. Doteraz som to tak nejako brala a filtrovala, smiala sa na tom a aj ked som mala zmiesane pocity predsa je lepsie mat milu a dobru svokru. Boli sme vsak nedavno na dovolenke sami a moji rodicia a svokrovci strazili - par dni kazdy par. Ked sme prisli, svokra vecer volala a plakala do telefonu - ako moc jej chyba a ci je ok, a ze jej je luto atd. Trosku ma to prekvapilo, rozumiem ze je tazko byt bez neho ale ta reakcia bola taka zvlastna, proste plakala. Som velmi rada ze ho lubi ale niekde v hlbke mi "svieti kontrolka". Zda sa mi ze sa az prilis nanho viaze. Mate aj vy taku skusenost? Mozem to nejako ovplyvnit? Myslim ze aj pre nu by bolo lepsie keby to brala tak nejako viac v pohode

dazdovka
22. máj 2012

@minewka Ja si neviem zvyknut prijimat drahe dary (co naozaj tie kvanta jedla a somarin, co furt nakupia malej, stoja) od ludi, ktori smrdia grosom (nezamestnana svokra), nedokazem sa pozerat na tu prehnanu milotu voci nam a tyraniu voci inym (svokra k manzelovi), kvasiakceptovanie nasho zivotneho stylu a priam opovrhovanie inym (na jazyku med a v srdci jed) ☹

halienka
22. máj 2012

@minewka nehádž nás všetky do jedného vreca 😉 🙂 viem, že sú tu aj také, ale ja napr. taká nie som 😉 napriek tomu mám výhrady voči svokre, ale vadia mi veci, nerešpektujúce súkromie našej rodiny, chýbajúca ohľaduplnosť a akceptovanie základných vecí. Prinesený koláč aj keď nie podľa mojej chuti mi nevadí a svokre v styku s vnučkou vôbec nebránim, iba si prajem aby rešpektovala, že nemôže prísť hocikedy a bez ohlásenia, lebo zrovna môže spať, alebo papať a to vždy prestane jesť keď ju zbadá, alebo máme nejaký plán, no ona automaticky očakáva, že keď prišla aj keď neohlásene na všetko sa vykašleme a budeme doma s ňou. Myslím, že nechcem až tak veľa, hm? Tiež by som si k nikomu ani k vlastnej mame nedovolila prísť bez ohlásenia, tobôž si dať bez jej vedomia urobiť kľúče a jedného dňa samozrejme bez ohlásenia sa jej objavila za chrbtom v obývačke. Ani by som si nedovolila neustále niekoho v jeho dome upozorňovať, že si má zhasnúť svetlo, televízor, poliať kvety, lebo sú suché, otvoriť okno atď. Veď to nie je moja vec, prečo si niektoré svokry myslia, že ich vec to je? Že si to môžu k neveste dovoliť? A keď to bolo pred narodením tak raz za dva týždne tak som to vždy prešla s úsmevom, no ke´d sa narodila malá a ona prišla každý boží deň (vtedy si dala rozrobiť tie kľúče) a ja som každý deň mala počúvať to napomínanie, čo mám urobiť, smiech aj nadhľad ma prešiel.
Inak mimochodom, ja stále nechápem, prečo si tí starší ľudia robia s vnúčat jedinú výplň svojho života, prečo nemôžu mať naďalej medzi sebou priateľstvá, stretávať sa, poklábosiť si, venovať sa nenáročným koníčkom na ktoré nebol popri práci čas...a samozrejme aj vnúčatám, avšak nie je normálne aby babka chcela mať to vnúča pri sebe pomaly stále alebo aj v noci ako podaktoré písali, poprípade aby 3x denne volala či papalo, či je dosť oblečené, ako spalo atď. to je už proste závislosť. Niektoré babky sa našťastie potom z toho nejako spamätajú, poprípade prídu ďalšie vnúčence a už je to lepšie, ale niektoré proste fakt si z toho vnúčaťa urobia jediný zmysle svojho života a to nie je dobre, to musíš uznať. Ja osobne sa práve na to teším, keď budem na dôchodku, že konečne budem mať kopu času, nič ma nebude súriť, konečne budem mať čas sa venovať viac tomu čo ma baví a budem sa konečne môcť viac stretávať s priateľmi, na ktorých teraz nie je moc čas a oni sú na tom podobne. Veď toho je toľko čo sa dá robiť, ale niektorí starí rodičia akoby zrazu už v ničom nevideli potešenie, jedine v tých vnúčatách a proste keď majú takýto prístup je už len krôčik k tomu, že to v nejakom smere preženú.

koritsi
autor
22. máj 2012

@minewka nie, nemyslim si ze som nevdacna prave naopak, naozaj si to vazim a aj uvedomujem. Preto som aj temu zacala tak ako som zacala - moja svojra je naozaj mila. Vazim si ze sa snazi pomoct, ale prislo to do bodu kedy su mi urcite reakcie neprijemne. Nejdem mojej svokre nic zakazat ani ohranicit dobu ktoru moze s nasim dietatom stravit, ale nechcem mat zle pocity ked mi place do telefonu ked ja sa vratim a doslova si uzivam chvilku s mojou rodinou. Nikdy som jej nepovedala nie ked chcela prist alebo ked nas pozvali, vsetko je v norme a spravame sa k nim velmi velmi pekne, ale su veci ktore si myslim ze skutocne patria iba rodine. Prave preto ze mam tuto dilemu medzi tym kde su hranice "miloty" a "hysterie" som napisala tuto temu. Prave preto ze moja svojra mi vychovala mojho muza ju respektujem a tazko sa hladaju slova ktorymi by som ju zastavila v urcitych situaciach... Nie som nevdacna, ale zalezi mi aby boli veci v urcitej forme normalnosti. Dnes 2 maily a prave som nedvihla telefonat.... Uprimne, naozaj naozaj sa ti to nezda trosinku prehnane? Co tak jeden telefonat za dva dni napr..?

alenka600
22. máj 2012

Cela tato diskusia je o tom, ze jeden clovek sa snazi nanutit druhemu cloveku "dobro", bez toho, aby sa ten prvy zaujimal o to, co ten druhy v skutocnosti potrebuje, alebo ma rad. A potom to ma u toho prveho formu sebabicovania "ja som k nim taka dobra/taky dobry a oni mi nie su vdacni". No ale ked das nahemu najest, tak sice ho to zasyti, ale este stale je nahy a jeho problem tym vobec nie je vyrieseny - to je o tom nanucovani niecoho ineho.
Ak by som sa na to pozrela v prenesenej podobe, pripada mi to tak, ze starsia zena bojuje o svoj pocit zenskosti a materskosti s mladsou zenou. Pretoze ta mladsia zena je vlastne akoby odrazom v zrkadle - niecim cim ta starsia bola, ale uz nebude. A starsia si to chce kompenzovat dokazanim, ze vie "vychovat mlada".
Jasne, ze ide o boj o svoje miesto, o pocit schopnosti byt na nieco dobry. Na to su potrebne DVE veci - mudrost starsej generacie a ochota mladsej generacie. Ak jedno alebo druhe chyba, tak to ide ako v lete na saniach a dokopca......
Neuznavam nazor, ze dieta patri len mne/matke a ostatni dovidenia. Ale neuznavam ani princip otvorenych dveri, kde si hoci kto moze prist a kompenzovat svoje osobne komplexy

mamavera
22. máj 2012

@koritsi veľmi dobre ti svieti kontrolka, tvoja svokra nie je príliš milá, je to svokra manipulátorka. Obmedzila by som radikálne jej informovanosť, ste samostatná rodina, treba jej to dať veľmi dôrazne ale milo najavo. Držím palce, aby Vás svojou "láskou" nezadusila. Ty si zrejme veľmi tolerantnej povahy, väčšina žien by písala do inej témy...ja by som ju milo, slušne, ale dôrazne zrušila už dávno. Dôležité je, ako si vzťah, akýkoľvek zo začiatku človek nadstaví, vy ste nechali svokru zájsť príliš ďaleko, bude to teraz ťažké, ale verím, že to zvládnete. Dôležité je, aký názor má na to tvoj manžel, je dôležité, aby ste ťahali za jeden koniec povrazu.

dominikuska
22. máj 2012

inak teraz ma napadlo. Moji svokrovci su uz niekolko rokov na dochodku a zrejme im z toho hrabe. Tie blbosti co vymyslaju tak ma len utvrdzuje v tom ze stari ludia su ako male deti. Napriklad maleho ucili zapalovat zo zapolovacom sviecky, ktory potom nechavali bezne polozeny na stole. Ucili ho robit mydlove bubliny cez slamku ( co na tom, ze sa parkrat napil tej vody) a urcite takych somarin 😠 je viac. A u nas rodicov ako narasta presvedcenie, ze okrem maleho musime davat pozor aj na nich. A je to len a len ich chyba, ale to uz nezmenim a fakt sa pripravujem nato ze to bude horsie a horsie ☹

kali23
22. máj 2012

ja si myslím, že svokry (babky) by mali rešpektovať to, čo povie, čo nakúpi, ako vychováva, ako varí alebo ako má zabehnutú domácnosť nevesta! a radiť by mali vtedy, ak ich o radu niekto požiada...
ja tiež nemám rada na mojej mame, ze nerespektuje tieto veci u svojej nevesty! keď si ona nepraje aby malý jedol cukor a sladkosti, tak mu ona nemá čo dávať sladkosti a všetko prisládzať! (to bude aj môj prípad), keď si švagrina zvolila pre malého bio a makrobiotiku, tak mu nemá kto čo dávať a núkať hocičo iné, hlavne keď to všetci robia "napriek" lebo malý to samozrejme s chuťou zje, prečo by to nezjedol, ale keby mu to niekto nedal do ruky, tak to nezje... to už čo je?...
ohľadne toho bozkávania, tak ja som tiež zásadne proti bozkávaniu malých detí na ústa, je dokázané, že sa tým prenáša zubný kaz a stovky iných baktérií (a viem, že sa mi nepodarí tomuto zabrániť) jedine ak budem len striehnuť a to tiež budem tá najhoršia... ja som tiež neznášala, keď ma ako dieťa každý len bozkával, aj na líce som to neznášala...
a ohľadne toho kupovania všetkých možných hračiek, oblečenia a iných potrebností... ked chcú kupovať nech sa páči, pojdeme spolu do obchodu, a čo uznám za vhodné, to nech kúpi ;) na toto učím moju mamu posledných 15 rokov, a vobec sa mi nedarí... minule mi doniesla tehu oblečenie (rozumej čínske XXL oblečenie, ktoré im tam ležalo asi posledných 20 rokov zabudnuté, potom sa urazí, lebo jej to pekne nabalím späť a potom mi kúpi niečo, čo si vyberiem) logika nikde, ale proste nepomozem si... aj ked ju poprosím, ona si proste aj tak urobí podľa seba a ukončí to vetou, ja už iná nebudem... a to ma ide rozhodiť, lebo míňa strašné peniaze na takéto hovadiny aj mojmu muzovi a potom to len musím skladovať a po čase vyhodiť... to isté robí bratovi a švagrinej... to s tým jedlom čo ste niektoré spomínali, to je u nás taktiež, aj ked dojde nejaká návšteva, oni sedia v obývačke a moja mama len vyvára a vyvára,na ked je náhodou u nás a máme návštevu, tak vkuse sedí ako na ihlách a furt do mňa hučí, že im mám ponúknuť to, urobiť to, naliať to, mám ísť pripraviť to... pritom keď ja dojdem k nejakej návšteve, tak dostanem kávu a nejaký kupovaný keksík... u mna je vždy mrte jedla pripraveného a samozrejme minimálne jeden pečený zákusok, no moja mama ma furt takto dusí... a ja ju mám rada a snažím sa nevybuchnúť, ale vždy vybuchnem a ona sa urazí a potom ja placem, lebo zase raz ten víkend nedopadol v pohodicke, ako som si plánovala... lebo ona je uz raz taká... všetko musí byť po jej.. a akože od 18 žijem mimo domu, a naozaj viem variť, piecť, dokonca viem uvítať návštevu a ona proste nedokáže rešpektovať môj život, ona ho chce aj v mojich 30 riadiť a samozrejme aj ten bratov... 🙄

alenka600
22. máj 2012

Aby to nebola len nadavacia tema.....moj 87rocny dedko dnes prvy raz volal na mobil, zavolal mi aby blahozelal svojej pravnucke k meninam. To je podla mna nadherny dokaz lasky, uplne ma to dojalo 😵

didiana333
22. máj 2012

@kali23 to akoby si o mojej písala.... 😀 a to ja mám už pomaly 40....

kali23
22. máj 2012

@didiana333 no na mojej 30tke to moja mama poňala, že je tam za sluhu!! všetko bolo pripravené, aj pečené prasa, každý sa sám obsluhoval, ale ona nie, ona chcela aby som každému nosila taniere a nakladala, a nalievala atd atd no budem si ja kaziť oslavu? tak som ju nechala... tak obskakovala ...

matuska133
22. máj 2012

@minewka ono keby to zazijes je to ine,pisalaby si inak.Mne samozrejme nevadi ked malu bozkava,ked sa znej tesi.Vadi mi ze majetnicky mi ju trha z ruk este som neni ani vyzuta,ze este nema ani 5 mes a uz vyprava otom ze toto je obdobie onicom ze nech uz moze konecne jest aby jej mohla vypekat,ze jej vytahuje rucky z ust a ked poviem ze moze ironicky podotkne ze boze ta tvoja mama sa sprava ako doktorka.Ze nerespektuje mna ako matku.Ja si rada vypocujemjej radu,dokonca mam rada dozvedat sa vzdy nove.Ale staci mi to povedat raz a ked to tak neurobim tak chcem aby to respektovala.Anie ze ked neni pojej nesmie byt nijako.Ono su to situacie kt by si musela vidiet.Ajvseci z jej okolia si myslia aka je super a nechapu preco jej malu nechcem dat ze ona by sa onu postarala.Ja neviem odteba chcela svokra aby si jej dala ani nie 5 mes. dieta na prazdniny?Zacala stym ked mala 3 mes.Mne to normalne nepride.Aspon teda poviemto raz a ked jej nato odpoviem ze este nie este je malicka a ona nato odpovie ze ty mi neveris ze by som sa onu postara?No nie,lebo len by som zavrela dvere uz by naschvalspravila vsetko opacne ako som povedala lebo predsa ona to tak robila.Je to pekne ale ja som jej matka a ja si do zivota hovorit nenecham...To su drobnosti kt ked sa kopia a ten clovek si neda povedat raz a ked to nehovori mne vyvolava s placom mojmu mm ze ona chce malu na prazdniny lebo ona je sama a ze ja si mam robit co chcem ze som prilis nanu naviazana....
Podla mna je to az prilis uctive ze jej vzdy pokojne s usmevom poviem co a ako...
nezazila si...

inkinka
22. máj 2012

Viete prečo ženy žijú dlhšie ako muži? Aby aj keď už samé nie sú plodné a nemajú vlastné deti, pomáhali vychovávať ďalšiu generáciu. Počas evolúcie, ktorú sme my ľudia prežili ako druh organizovaní v tlupách, rodoch, ženy stále participovali na starostlivosti o deti. Najprv ako dievčatá pomáhali pri mladších súrodencoch, potom sa starali o vlastné deti, deti svojej sestry, sesternice. napokon o vnúčatá. Je to tisíce rokov stará ženská skúsenosť, hlboko zakorenená a tie tisícky rokov to bola vec aj celkom prirodzená. Je ťažké zmeniť takéto nastavenie ženy v priebehu niekoľkých generácií, ja sa preto nedivím, že si niektoré ženy nevedia nájsť iný zmysel života ako výchovu potomkov. Ono to totiž dlho zmysel života pre ženy bol. Dnes ale ženy nemajú po desať detí, výchovu toho jednoho, dvoch stíhajú aj samé a chcú si ju užiť a vychovať podľa svojich predstáv (a majú pravdu!) a babky sú zrazu mimo svojej tradičnej roly a problém je na svete. Niekedy väčší, niekedy menší, niekedy ide už do tuhého...

xlucia
22. máj 2012

@inkinka tak toto bola blbost ako mraky. dnesne babky su take, ze to pozostatok komunizmu, kedy sa ine ako skreckovat nedalo, nekojili lebo bola kratka materska, cize ani my nemame kojit - ze no fuuuuu take stare kojis?????, syn mal 8 mesiacov!!!
proste neboli konicky, nevedia si zvyknut. vysvetlovat aroganciu, a pchanie sa detom do zadku evoluciou, tosom este nepocula.
som dospela chcem si zivot riadit sama. nepotrebujem teroristu za chrbtom, nech ma akykolvek dobry umysel

tehulka21
22. máj 2012

@matuska133 ale ja zazivam presne toto iste...dobodky...citim sa akoby si prave opisala mna a moju svokru...a ver mi ze ja som si uz prestala davat servitku pred usta...asi 3x som na nu vyletela uplne bezhlavo som jej vynadala lebo toho bolo uz vela na mna...a hadaj co..myslis ze sa nieco zmenilo? no hahaaaaaha to isto..ukludnila sa tak na tyzden..a potom zas dokola...tato situacia nema vychodisko..resp. ma ale to by som musela vyslovit vec ktora by nas doradu vsetky vyslobodila...a nieje to nic pekne...

matuska133
22. máj 2012

bude mat o tyzden 5 mesiacov 🙂

staronova
22. máj 2012

@koritsi Ja som svokra. Podľa mna to veeeeľmi prehána. Nedá vám dýchať svoj vlastný vzduch.Každú chvíľku vám don zafučí a prinesie nejaké "bacilky." Treba sa odstrihnúť v kľude pokoji a v pohode, aby to ona pochopila.NENáSILNE.
Mne ako svokre by to vadilo, keby moji mladí nemali predo mnou súkromie a ja by som o nich všetko vedela.
Nie, nie a tisíckrát nie.............nie je to správne.

matuska133
22. máj 2012

@koritsi ja som nepiekla lebo ma to nebavilo.Ale kedstale nosila kolace ze jej syncek potrebuje tak som si povedala a co som ja nejake B? a zacala som piect 😀 az nato ze samozrejme to chce vzdy chutnat a komentare tipu no ale toto sa da lacnejsie a pod takze tak 😀 😀 😀 😀

matuska133
22. máj 2012

@tehulka21 neuraz sa ale tesim sa ze ta moja neni jedina 😀 mozno su teda dva take exemplare.Moja predstava o babke je ze sa hra,rozmaznava,ale NEVYCHOVAVA a respektuje vychovu deti.ja budem rada ked tam mala budechciet chodit a bude snou chciet travit cas ale nie za predpokladu ze ja poviem na nieco ze toto nesmie a ani nebudu zavrete dvere a uz sa bude robit presny opak....ale hlavne nie ako 5 mes. neviem vobecco je to za napad normalne scifi keby stym nejaka zena- matka suhlasila.chcem taku vidiet.neviem si bez malej predstavit hodinu nie ju dat niekam na noc proste nepredstavitelne ze to vobec moze vyslovit a urazit sa ked poviem nie.
alebo urazit sa nato ze chce dat mojmu dietatu olyznut z lyzicky tortku kt ona jedla predtym a ked poviem ze teda no urcite tak oduta jezisi ved by sa jej nic nestalo...
este ze mam povodne nizky tlak aspon sa mi drzi v normale 😀 😀 😀 😀 😀 😀

monyccka
22. máj 2012

No neviem, @minewka, myslim, ze z Teba vravi neskusenost s takymto clovekom v svojej rodine. Kazda zena, ktora toto zazila Ti povie, ze je to na slucku. Ked Ti niekto robi naprieky (s usmevom a vyrazom anjela, ktory to robi len v dobrom) vo vychove, v stravovani, poukazuje neustale na Tvoje chyby ich opravovanim v Tvojej domacnosti, ked Ti niekto trha dieta (nie tak, ze pride a natesene zistuje, ci nespi alebo sa spinkat nechysta, ale tak, ze vtrhne do spalne s konstatovanim -co tolko stale spi, pod ku mne moj milacik), neustale Ti natiska jedlo, ktore nemas rada (nie raz za mesiac jednu pecenu kacku, ale tri krat v tyzdni dve tasky jedla, ktore nejes Ty, nema ho rad manzel a dietatu to nechces davat), kupuje pre dieta hracky, tkore neschvalujes a nasledne je urazena, ked ich dietatku nechces dat a oznacuje Ta za nevdacnu, narusa mu rezim atd.. Myslim, ze by Ta velmi rychlo preslo to akceptovanie/tolerovanie a uctievanie stareho rodica. Opakujem, pisem o extreme, nie o tom, ze mi niekto donesie na narodeniny tortu a mne nechuti. Ale o taskach polskych cokolad, ktore sa snazi stale znova a znova natajno natlacit rocnemu dietatu, alebo o cinskej plastovej hracke s ostrymi hranami a malymi castami, ktoru bez umytia da pol rocnemu drobcovi do postielky.. To je pre mna daleko cez a neviem sa cez to preniest. Raz ano, dva krat ano, tri krat v pohode ale na sty krat ma to proste dozerie. Lebo je to nerespektovanie a pokial de o vychovu mojho dietat, rozhodujuce slovo budem mat ja, aj keby sa to zdalo neuctive.
Vzdy sa najskor snazim riesit veci vysvetlenim svojho pohladu, nazorov, poukazanim na plusy a minusy mojich rozhodnuti, no ked to niekto smahom ruky hodi za hlavu lebo "a my sme davali a sme tu" alebo "aaale co, to len vy dnesne matky ste take bojazlive na vsetko, co by nemohol lozit po zemi v nakupnom centre, nech je odolnejsi..." alebo "ja sa nemozem pozerat na to, ako to dieta trapis v tej manduce" a nenecha si vysvetlit co a preco robis, ver mi, prejde ta trpezlivost. Aj ked je to stale s usmevom a s laskou..
A ked Ti svokra place do telefonu, ze jeje vnucik neskutocne chyba, lebo ho nevidela tri dni, tak to nie je zdravy vztah. Ani ked Ti tri krat denne vola, ci papal. ci chces alebo nie, je to kontrola. A nie je na mieste. Mslim, ze keby si to zakusila, reagujes inak. Ja nie som za zakazovanie styku s vnucatkom ani za urcovanie, kedy si ho mozu zobrat na ruky ale pripada mi prirodzene, ze respektuju vek dietat a vychovu od rodicov. Ak to tak nie je, ja nevydim dovod na respektovanie tohto spravania. Nie som respektovana-nerespektujem.
A este pises, ze chuda stary rodic musi pristupit na pravidla, ktore rodic urci a su pre stareho rodica obmedzujuce. Ano, alebo moze rodic pristupit na pravidla, ktore urcil stary rodic a obmedzuju rodica. V com je rozdiel? Pokial nedoslo k prirodzenej dohode, jedna strana bude nespokojna. Otazka znie, ktora. Kto nerespektuje obsah svojej roly v rodine.

monyccka
22. máj 2012

uuuu tvrdky tam mam..ospravedlnujem sa 🤐

minewka
22. máj 2012

@monyccka áno máš pravdu, že moja osobná skúsenosť je pozitívna a neviem to asi skrze toho pochopiť...sporadicky si čítam debaty tuto o svokrách....väčšinou drvivo negatívne. Táto diskusia ma zaujala názvom - a teda prehnane milá svokra.

Brala som to ako fakt milú svokru, úprimne milú, nie falošne milú - nie to, čo si opísala ty - to by aj mne liezlo na nervy a netolerovala by som to.

Tiež sa asi na to pozerá každý zo svojho pohľadu - ja popri materskej pracujem a ak mi niekto navarí - je to pre mňa obrovské, ale obrovské plus. Neuveriteľne mi to šetrí čas.

A máš pravdu , že sa na to celé dívam z pohľadu mojich rodičov - a že ako by sa cítili, keby ich úprimná snaha (nie taký extrém samozrejme, ako si popísala) - bola braná zo strany potencionálnej nevesty, ako to beriete vy...s láskou upečený koláč, vypestovaná domáca zeleninka, pozvanie na obed s úprimnou snahou o to, aby si rodičia vydýchli...keby sa neveste hnusilo (bože to fakt nechápem) - že radi dávajú vnúčatku pusu....moja mama to v normálnej miere robí, robí to s láskou, proste si neviem predstaviť, že by to nejaká nevesta brala ako podkopávanie autority...že by jej to liezlo na nervy...a podobne.

minewka
22. máj 2012

@matuska133

Priznávam sa dobrovoľne, že mi vôbec nevadí - ak mama, svokra, brat, otec - oblizne lyžičku a potom z nej niečo dá môjmu dieťaťu, Beriem to ako prirodzenú imunizáciu, nikto z mojej rodiny nemá žiadnu nákazlivú chorobu 😅
To, že by naši či svokra boli radi, keby mali malú na noc mi je viac než jasné, občas majú také poznámky - nijak sa neurazím, usmejem sa a poviem, že je maličká (to , že niečo nedovolím - neznamená, že to nechápem - chápem a snažím sa to dať najavo)
Viac krát som spravila aspoň to - že sme prišli na víkend k našim - aby si malú dostatočne užili, aby boli pri kupkaní a podobne.
Ja tiež kopec vecí milionkrát opakujem, moja mama a svokra to občas skúsia - ale proste chápem - keĎ má 60 ročný človek problém na slovo a bez odvrávania počúvnuť buď svoje dieťa (a ja pre svojich rodičov dieťa budem, aj keĎ budú mať 90 a ja 50), alebo že ma majú počúvnuť skrze veku, či ako nevesta - teda viac menej úplne cudzí človek a mladý ešte k tomu.
A tak sú to také malé boje - a keďže väčšinu času som s malou ja - darí sa mi ich zdarne vyhrávať.
Ale neberiem ich ako podkopávanie autority a podobne.

No a ja budem len rada - ak moje deti budú mať u starých rodičov voľnejší režim, že im dovolia viac, ako rodičia - tak to má byť a tak je to správne - starý rodič nie je rodič. Toto je jedno z veľkých čarov pobytov u starých rodičov - ten voľnejší režim - teda aspoň pre mňa.

inkinka
22. máj 2012

@xlucia to, že ty si ešte niečo nepočula, neznamená, že to neexistuje 😉
http://jerrymondo.tripod.com/lgev/id2.html prečítaj si, je to v druhej polovici

staronova
22. máj 2012

@minewka Súhlasím s tebou,ale až na tú obliznutú lyžičku.Ja ako babka sa toho snažím vyvarovať.Samej mi je to nechutné. Aj ked niekedy sú situácie na hrane.......napríklad idem krmiť dieťa a chcem zisťiť, či je polievka akurát teplá.Niekedy si zoberiem zvlášť lyžičku a niekedy zabudnem.

monyccka
22. máj 2012

@minewka suhlasim, ze v mnohych prispevkoch aj ja citim skor jesitnost ako realny problem, ale nemyslim si, ze kazda nevesta, ktora milu svokru stopne je hned nevdacna harpia, ktora nevie docenit, co v novej mamke ma. Myslim, ze hadkam predchadza snaha o znormalizovanie vztahov (ak to tak nie je, je to pruser) a az ked nie je respektovanie osobneho priestoru a pod, tak nastupuju take tie neprijemne opatrenia (casy navstev a povolene ukony s dietatom). Myslim si, ze babka s dedkom su pre dieta velmi velmi osozny a nesporne dolezity clanok v rodine, mozu v mnohom rodicov doplnat a rozvijat vzajomne vztahy, no urcite to nesmie ist na ukor vztahu rodic-dieta.

Ja svoje babky lubim ako to len ide, no ani jedna nam doma nepratala, ani neumyvala chladnicku. Nespavali sme u nich ako babatka a myslim, ze to nikomu zo zucastnenych neublizilo. Viem, ze som sa zbytocne odvolavala u babky na cokolvek, ked to raz mama zakazala, babka sa nesnazila poza chrbat na tajnaka mi to povolit. Boli vo vychove zajedno a som za to rada. Krstna presadzovala svoju vychovu voci mne a ja som z toh omala akurat tak zmatok..

Moja mama aj moj tato lubia nasu dcerku nadovsetko a najradsje by jej modre z neba zniesli, no pytaju sa aj na nas nazor, na to, ci suhlasime, ci sme za. A napriek tomu, ze zijeme skutocne velmi velmi blizko, dcerka u nich este nenocovala a myslim, ze tak skoro ani nebude. Kym nebude sama chciet, nikto ju netaha, nenuti, proste si neriesi svoje veci cez dieta, ale chce pre dieta to dobre. Chcu aby sa mala u nich dobre citila a nie aby sa oni citli dobre, lebo nebudu sami. To, ze jej moj tatko(teda jej dedko) postavil u nich zahradny domcek, kupili klzacku, ma tam pieskovisko, bicyklik, motorku, milion hraciek na dvore aj vnutri mne nepride zle ani nahodou. Som im za to velmi vdacna a stastna, ze su takito. Ani to, ze niekomu chcu kupit sliepocky a zajaciky a skrecky sa mi nezda cez.. to uz mi pripada naozaj nevdacne toto oznacit negativne. Take hladanie zadrapiek.

Ale rozumiem, ze autorke temy blika kontrolka a myslim, ze by to mala riesit, pretoze sa jej svokra upla na dietko neprimerane a ani dietku samotnemu to nemusi prospiet. Nehovoriac o klude maminky, ktorej pristup k dietatku je pod dennou kontrolou starostlivej a milej svokry.

minewka
22. máj 2012

@koritsi vieš - mne sa to veľmi ťažko hodnotí - keĎže mám doma opačný extrém - a to svokru, ktorá počas 1 roka stretla vnučku 2x v meste, náhodou počas prechádzky a býva 5km od nás 😅 😅 😅
Napíše mail môjmu mužovi, ako sa máme tak 1x za 2 -3 mesiacie (a to nie je nejaký odľud a podobne...má svoje muchy, ale inak normálna ženská)

A netrápi ju niečo? Niečo v pozadí? Nevieš o ničom takom? To je prvé vnúča?Je už po prechode? 😅

Ja všetko, čo sa tu píše - si otočím na seba - či keby presne toto robila moja svokra/mama - ako by som to brala...

Napríklad moja mama je na facebooku 😅 a bežne si večer chvíľu popíšeme, napíše, ako sa máme, čo sme robili...mne sa to zdá normálne, odpíšem , pochválim vnučku...a podobne...Sem tam raz za 1000 rokov mi napíše na FB aj svokra - tiež má účet... 😅 😅 😅 tiež normálka odpíšem...

Povedzme ak by mi volala svokra 5x za deň - keĎ sa mi chce, dvihnem a keĎ nechce - nedvihnem...a večer pošlem sms - že som nemala čas, alebo sa mi nechcelo...napríklad...

Keby mi mama plakala do telefónu - znepokojilo by ma to - že sa v pozadí niečo deje a že prečo je taká rozclivená....asi rovnako aj svokra - ak by teda došlo k takému scifi scenáru 😅

minewka
22. máj 2012

@monyccka súhlasím so všetkým, aj u nás je to tak, ako píšeš...

S tým bytím cez noc to riešim tak , že z času na čas u našich prespíme celá perepuťa napr. na chalupe...boli sme na Veľkú noc na návšteve u môjho brata v inom meste - tak si každý prišiel na svoje a každý mohol si dosýta užiť malej.

A vadia mi skôr také tie banalitky, ako píšeš...mala som vnútorný pocit, že by sa mal niekto tých nešťastných svokier aj zastať - (hoci sama nemám ideálny vzťah, resp. svokra so mnou 😅 )...proste taký protinázor.

minewka
22. máj 2012

@halienka áno, súhlasím, že nie je dobré, ak sa starí rodičia prehnane upnú na svoje vnúčatá - len v internetových diskusiách je ťažko rozlíšiť - do akej miery je to prehnaný starý rodič alebo prehnané reakcie mierne vzťahovačnej nevesty.

Ak by si svokra spravila kľúče od bytu a sama chodila kedy si zachce - letela by von oknom a rovnako aj moja mama...ale to sú fakt extrémy a väčšinou až také extrémy vo vzťahu nevesta a svokra nie sú.

Áno - často to zmierni narodenie Ďalších vnúčat, alebo sa to nejak znormalizuje, občas nie.

Tiež súhlasím, že je milión vecí, ktoré starí rodičia môžu robiť (napr. moja mama má 53 a pracuje a môj otec 66 a tiež ešte pracuje)...len si myslím, že starí rodičia si naplno uvedomujú...že čas beží veľmi rýchlo...a aj dieťa veľmi rýchlo rastie..a chcú si užiť každý okamih.....aj keĎ sa nie vždy stotožňujem s ich názormi - chápem ich pohľad na vec...teda asi chápem alebo sa o to aspoň snažím... 😅

prdelinka12
22. máj 2012

@halienka a ty pritom vyzeras ako najvacsia pip----ja mam prehnane mileho svokra -ale to ze je otravny nevidi nikto,ze zbiera stare rarohy,ze klebeti ako stara baba,ze nacuva o com sa mi s mojim drahym bavime...deti este nemame ale mam strach ako to bude vyzerat. a ako to tu tak cutam tak to bude rovnake ale len s nim.

xlucia
22. máj 2012

@minewka to nemyslis vazne. ty by si jedla lyzicou ktoru olizla tvoja svokra. to je nehygienicke a nechutne. vrcholne. a nie je to imunizacia, ale regularne prenasanie bakterii tvoriacich zubny kaz. az budes s trojrocnym dietatom behat po zubaroch, potom sa podakuj s uctou starym rodicom za ich starostlivost