Pripadám si ako slúžka
ahojte , som totalne vytočena , a nevladzem už. ako taka krava sa snazim a upratujem doma , varim periem žehlim staram sa o deti ,beham na nakup , vysavam , a stale tie hračky hore dole ukladam , a moja polovicka na všetko kasle sedi si pred telkou alebo pc , a ja tu beham po byte od rana do večera ci uz som pri sporaku , alebo sa venujem detom , a on nic este jeho treba obskakovat a coho sa dočkam ani nevie povedat dakujem ,uz ani neviem kedy som bola niekde vonku , Som zla mama ? Ak chcem chvilku pre seba? moj den sa toci od rana okolo deti , potom varit prat , upratovat , dat deti večer do poriadku okupat uspat a k tomu este obskakovat polovicku , aj ja som iba clovek , a on nie a nie pomoct nic , ako ho prinutit aby trosku pomahal ja nechcem vela len fakt už to naman tak dolieha ze dnes som sa rozplakala, nevladzem
@vadimka zabudla si na chlapov, ktori ked chcu mat nieco teple v papulke, vedia si to zariadit. 😉 Jasne, ze obcas chlapa poobskakujem, obcas poobskakuje on mna. Ale to sa nerata do toho bezneho provozu. Naozaj nerozumiem zenam, co pracuju viac ako chlapi.
chlapi to su oddelena kapitola, ked uz moj otec zacal v 65rokoch vysavat a doteraz v domacnosti ani nepohol prstom, tak uz som presvedcena, ze kazdy chlap sa da naucit aby pohol zadkom...
ja si ako sluzka nepripadam, som nou. pracujem do roztrhania s malym platom a jedinym stastim je, ze som mlada, krasna a mam stedreho sefa...
@vadimka to je riadna kravina. Akoze ked chlap nema k tebe uctu, tak zacne mat preto, ze sa sama hodis do role sluzky? 😖
Presne aj ja som na tom rovnako. Žiadna úcta a ani pochopenie. Ja som už max. vyčerpaná a to ešte chodím do školy. A ani na mdž a valentína som nedostala nič. ved načo a minule ked som varila a obskakovala deti som ho o niečo poprosila a on a ty čo si bued pi...u škrabať a vo mne 100 000 voltov...grrr. nenávidim to!!!! Nech si vyskúšaju oni na týžden aké to je. S radostou by som si to s ním vymenila a až potom by pochopil
ved to som nepisala.... 😒
"Kedysi dievčatá vedeli variť ako ich mamy, dnes vedia piť ako ich otcovia" 🙂
niekedy teraz pisali v mamičkovskom casopise o tom ako si delit domace prace podla nejakej ekonomickej teorie.. ja som to pohopila tak, ze nie napoly sa maju delit, ale podla toho kto ako vie co najefektivnejsie robit danu vec tak aby bolo vsetko co najskor a najlepsie a potom aby ostalo co najviac casu pre seba.. tak neviem ako to funguje, zatial nemam odskusane. zijeme u nasich a vela veci robi mama - za vsetkych, aj ked ja sa jej snazim pomahat 🙂 ale uz coskoro sa mame stahovat do svojho tak som zvedava... lebo vsade pisete o rozdeleni prac v domacnosti a myslite to v byte, ale ked my budeme v dome a to je uz ine, lebo vela prace je typicky "muzskych" a to najma vonku, tak je jasne, ze ja rubat drevo nebudem 🙂 (a bude to nutne, kedze mame kozub 🙂 je to proste ine v dome tam je straaasne vela prace okolo vsetkeho... tak som zvedava ako si to poriesime a ako budem stihat ja prace vnutri a on vonku a ako sa mi to bude zdat (teda coho je viac🙂, lebo tiez si myslim, ze na polovicu sa to nikdy neda, neda sa porovnavat rubanie dreva s umyvanim dlazky 🙂, aj u muza je to ine ako u zeny, a navyse zavisi od toho ci je zena doma na materskej, alebo tiez chodi vecer z prace a vela roznych faktorov tu prichadza do uvahy... zase sa potvrdzuje - vsetko je o komunikacii... joj keby ti nasi chlapi chceli komunikovat 🙂 (teda sapon moj nie je ten typ na velke debaty... :(
teraz som na rodicaku, ale ked som chodila do prace, som si hovorila ze nechcem tak skoncit ako kolegyne, ktore robia doma vsetko a este su k tomu zamestnane a u niektorych muzi nezamestnani :( jedna napr. vstavala o 4tej rano, aby mohla navarit na nasledujuci den, cely den makat a vecer o desiatej padala do postele :( tak otrokom svojej domacnosti nechcem byt... inej manzel nezamestnany doma a ona ked prisla z prace nebolo nic navarene, lebo vraj on varit nevie.. :(
a inak moj muz bol doma obskakovany ako kral a keby tam ostal tak je doteraz 🙂 ale sam od seba vie, ze to nie je spravne (aj mu je niekedy luto vlastnej mamy, ako doma vsetkych teraz obskakuje -teda aj 35 rocnu dceru a jej tri deti a manzela, aj svojho manzela, a ked zili jej rodicia aj o nich sa starala, aj ked byvali v inej dedine .. a nema cas na seba, a to donedavna chodila do prace a robila tiez vsetko... nechapem :( )
lebo moj muz vie aj povysavat, umyt dlazku, nieco navarit, snazi sa 🙂 aj ked samozrejme u nas to pravidelne nerobi.. 🙂 ale spravil uz, ked bolo nevyhnutne 🙂 a nebol k tomu vedeny.. takze je to mozno aj o inom..
tak som fakt zvedava ako to bude, ked budeme mat vlastnu domacnost...
raz mi jedna mudra stara zena povedala :,, MUZ NEMA DOMA POMAHAT.. MUZ MA DOMA ROBIT,, a kym toto slovenske zeny nepochopia budu tu vznikat tieto temy.. 😎
ahojte. ja nie som moc velka feministka takze veci vidim mozno trosku inak. ja myslim ze zaklad je aby domacnost fungovala k spokojnosti oboch manzelov.
ja napr. som rada muzom obskajovana, rada dostavam kvety a komplimenty, som rada ked so mnou prebera pracu a tam ma berie za partnerku ale proste inak chcem byt zenou. nech mi drzi dvere ked vchadzam, odsunie stolicku v restike, pomoze do kabata - paci sa mi ked to robi.... on sa u nas v domacnosti momentalne pokial som na rodicovskej stara o prachy a vsetky uradne veci , styk s bankami etc . - zato som mu velmi vdacna lebo ja to neznasam. plati aj pani na zehlenie a upratovacku, detto zabezpecuje vela spolocenskych veci pre nas dvoch ( vtedy aj opatrovatelku k detom ) ale aj pre nas ako rodinu... ja sa momentalne staram o domacnost - priebezne upratujem a mne to pride ako lahka praca - vo veciach mame poriadok, mame dost uloznych priestorov - za 15 minut je bordel odpratany, mame umyvacku takze riad neriesime, mam pracku taj mi pride chore nadavat ze stravim 10 minut nahadzovanim pracky a susicky... ked idem s malym von tak v ramci prechadzky spravim nakup, kdd nie nakupi muz... varim ja a nevadi mi to - ked nemam na varenie chut tak je nieco jednoduche - ked ma muz chut na nieco ine ma smolu - vtedy si ribi vaecsunou sam...
tiez nedostavam kvety na valentina ale dostala som ich napr. vcera - len tak...
nas zivot tiez nie je idealny a viem ze sa opaet zmeni ked sa vratim do prace ale myslim ze ylacit na pilu zo zenskej strany je rovnako blbe ako z muzskej...
rada pre zakladatelku - ak ty si doma a robis vsetko a tvoj muz sa odvolava nato ze on zaraba tak si najmite pomoc do domacnosti - znacne ta to odbremeni a da ti vela casu... detto by som mu aspon cez vikend dala deti nech ich ide on vyvencit a ty behni niekam na mssaz ci ku kadernicke - niekam kde ta to potesi...
ja stale hovorim ze ked uz muz chce argumentovat tym ze ma zivi tak to vhcem potom vidiet a citit - nech som teda rozmaznavana... pokial zaraba ledva na prwzitie tak asi taky borec nie je a lasjavo nech tiez pomaha...
no u nas ja som doma s detmi a manzel pracuje ale su prace co su jeho a on ich robi doma a su moje co ja robim, napriklad vydrhnut poriadne kupelku to je jeho, prat tiez (skladat uz to poskaldam a poodkaldam, nezehlim)a vysavat tak isto - minule bol na dovolenke tak som sla vysavat tak som vysavac pokazila 😉 a su prace co robime spolocne, samozrejme ze ja ich robim viacej lebo som doma ale aj ja mam toho dost po celom dni doma s detmi pri hrncoch a vareni a robit im program.. podla mna nie chlapi ze to nevedia ale sa im nechce, poznam zeny co povedia ak sa mam nanho pozerat tak si to radsej sama urobim lebo on to nevie poriadne - no tak sa nauci ako my sme sa naucili no nie? mojich strasne vela kamosiek muzov nic absolutne doma nerobi este ani tym detom sa nevedia venovat, ale ony sami si priznaju ze ony ich uz tak nazaciatku "naucili" ze ich obskakovali a vsetko za nich robili, teraz ked maju deti nestihaju a chlapy im uz duplom nepomahaju bo im nepomozu s nijakou pracou ani s detmi...
@pd900bo kedysi nebol internet, dostupné media a neboli časopisy preplnené strašne múdrymi radami ako žiť, ľudia žili, vychutnávali život, voňali živoť a každý si navaril podľa toho čo mal doma. Voľakedy boli ľudia múdrymi myšlienkami ďaleko pred nami a to niektoré tie ženy nevedeli ani čítať.
NO DIEVCATA,MATE VY PRAVDU VERU 🙂 AJ JA SOM BOLA DONEDAVNA SLUZKOU 😀 ALE UZ MAM TOHO DOST!upracem aby sa nepovedalo,to znamena ze nebeham kazdy den vysavacom a so SAVOM🙂hracky bordel nie su,to predsa nie je az taky bordel.NEZEHLIM,PRETOZE V DNESNEJ UPONAHLANEJ DOBE DOBE TO NIE JE POTREBNE,VARIM NA DVA DNI🙂NO A CO SA TYKA VELICENSTVA,TEDA MOJHO MUZA...TAK SEM TAM TO NANHO ZAHRAM ZE ANI JA UZ NEVLADZEM,SADNEM SI PRED TELKU A ANI MA NEHNE 😀 A BABY POVIEM VAM FUNGUJE TO!SEM TAM AJ ON UPRACE,VARIT NEVIE,TAKZE TO MU ODPUSTAM 😀 no a co sa tyka poriadku doma...BABY SU AJ DOLEZITEJSIE VECI AKO VYLUXOVANY DOM!A TO SU NASE DETI🙂TAK PEVNE NERVY VAM ZELAM,A ZMENTE HLAVNE SEBA LEBO TO JE ZAKLAD🙂
@dai ano to je vsetko pekne ked sa tvoj muz takto stara financne atd...ale su muzi, ktori ani nezarabaju alebo sa nestaraju takto a este ich treba obskakovat ako male deti???-vid moj- a ked nedajboze je mi zle, tak je nasraty ze "musi" urobit napr. jes on mne a nejdem navarit??? akoze kde sme
Slovensko sa považuje sa vyspelú krajinu, ale postavenie žien je tu úbohé. Ja si tiež občas pripadám ako slúžka - stále je čo robiť, treba upratať, oprať, navariť, postarať sa o deti, dať pozor na termíny u lekárov... no je toho ešte viac, veď to všetky poznáte. Kým som bola na RD, povedala som si, ok, som doma, nezarábam, muž nás živí, tak ja teda nebudem reptať a postarám sa teda aspoň o domácnosť. Ale teraz? Chodím do práce - cesta tam a späť mi zaberie dve hodiny zo dňa, prídem domov vyšťavená ako citrón, niekedy mám iba chuť ľahnúť do postele a do rána spať. Ale dá sa? Určite nie. Do večera som s deťmi sama doma, po absolvovaní ich večernej hygieny a večere zo mňa tečie ako z vola. Manžel príde, pobozká ich na dobrú noc, občas rozblázni (to ma ide rozdrapiť od zlosti)... A tak sa to opakuje dokola. Cez víkend riadim, varím a robím všetko, čo nestíham počas týždňa,v pondelok sa cítim, akoby ani víkend nebol... Lenže tiež už mám toho dosť a manžel mi musí pomáhať pri upratovacích prácach. Začala som zapájať aj staršiu 10-ročnú dcéru. Ale veru, od únavy si niekedy aj tak poriadne poplačem. Mám šťastie aspoň v tom, že nemusím každý deň vyvárať pre nejaké lenivého odroňa. Manžel naozaj naplno pracuje a snaží sa živiť rodinu, lebo z môjho platu sa môžeme iba vysmievať. ☹ ☹ Keby som mala doma nejaké lenivé hovädo, ktoré by svoju riť nezdvihlo z gauča, asi by som ho hnala nejakou metlou naspäť k mamičke, ktorá ho takto rozmaznala. 😉
@aduuus tak mi sa financne starame obaja - mozno to nam dava aj taky ten partnersky pohlad na vec - ja by som sa v pohode o seba a deti postarala pricom by sa nam neznizila zivotna uroven... samozrejme nie ked som na materskej. Niekedy mi to pride ze prave tento pocit mne umoznuje volne dychat, povedat si co mam na srdci, nebat sa kde by som sa podela keby nebodaj muz si najde inu a tym padom mu aj odporovat, povedat nie ked som unavena, a hlavne rozmyslat ako sa veci daju robit tak aby vyhovovali obom - pripadne teda vsetkym styrom😉
ono naozaj vsetko zacina vychovou - jedna vec ze mnohe mlade baby vobec nerozmyslaju nad buducnostou - aj tu na stranke ich je dost - ked im napises ze v 18tich nic nemaju - prax, poriadne vzdelanie etc. a uz chcu deti a vlastne sami seba financne totalne naviazat na muza - a tym sa zial na 90% stat od neho zavislym, tak si za zlu, zavidis, mas zle priority a podobne... ked sa dokazes o seba postarat tak si hned karieristka...
ja zial poznam velmi malo rodin kde je zena uplne od muza financne zavisla a funguju ako rovnocenna dvojka ... muz zial casom straca uctu k zene ked vidi ze vlastne sama nic nezmoze, vie ze aj tak od neho neodide a zaroven ziskava pocit moci kedze bez neho by si ta zena ani nepipla...
ja neberiem ani zenam ktore chcu byt doma a starat sa len o deti - ak ich to naplna a muz dost zaraba tak nech sa paci.,, vedia ale v akej spolocnosti ziju takze niet sa co cudovat ze nedostanu nikdy uznanie ( hlavne ak si tak vychovavaju deti ), pochvalu ( ak popri tej domacnosti uplne zabudaju na seba - svoje zaujmy, vzhlad etc. ...) - ked potom ich muzi vidia v praci zeny, matky, ktore pracuju popri tom zvladaju deti a domacnost a este k tomu chodia do prace upravene, da sa s nimi bavit o vselicom inom nielen o domacnosti tak potom muz nejak pomaly ale isto straca uctu k svojej zene, ktora sa teda stara len o domacnost...
co sa tyka toho ako to bude ked zena po materskej nastupi do prace... no, mna to caka, takze potom mozem napisat ako sme to zvladli po druhykrat🙂 ale ja uz teraz vediem s muzom rozhovory o tom, ako si podelime veci ktore momentalne robim ja - pocnuc organizaciou okolo deti, konciac pracami v domacnosti😉
@dai no lenze u nas je to presne naopak vies? ja som ta co nosi uz dlhsiu dobu peniaze do domacnosti. Ja zivim jeho. A namiesto toho, aby mi viac pomahal alebo ja neviem, proste nech kus da najavo ze si to vazi, ze sa staram onho a zivim ho, tak mi este pridava roboty, a chce zeby som ho obskakovala atd...a nedajboze ze mi je zle tak ako vcera, kvoli "malemu" som cely den prelezala v posteli, tak bol nastvany ze musel navarit. A riady su v drese dodnes.. A dnes rano som dostala spravu ze ci som nemohla skor vstat, aby som mu vyzehlila koselu a nohavice !!!! -to podotykam ze ja som kazde rano uplne v haji, zvraciam, a som rada ze dojdem do prace.... Tak kde sme? Ma ruky, tak nech si vyzehli. Proste uz mam toho pomaly dost, a zacinam rozmyslat nad tym, ze ked sa male narodi, cim skor sa postavit na nohy, aby som nas dvoch uzivila a dovi dopo... mne uz staci
@aduuus fuuuh... tak toto potom asi vyzaduje vazny rozhovor. a ak nepomoze tak proste ist prec - mne doma stacia 2 deti, partnera si predstavujem inak... a to co ty pises nie je funkcne partnerstvo
a dost blbe je ze takto fungujete uz teraz - ked este pracujes a cakas babo... vies si predstavit co to s nim spravi ked budes doma zavisla od neho?
ako uprimne nechapem preco si sa dala na babatko s takymto clovekom☹
@aduuus no, uvidis... mozno sa to zmeni ked pochopi ze bude rodic - to chlapy mnohokrat pochopia az ked je dieta hmatatelne, viditelne🙂 ja som tiez prevraciala obe tehotenstva a moj muz to tiez nechapal ako mi moze byt stale zle, preco som stale unavena... hlavne ked na mne vobec nebolo vidiet ze som tehotna... a vlastne sa jeho spravanie ku mne zmenilo az ked som zacala mat problemy a uplne az po prvom utz. kedy malinku videl - potom pochopil ze mam v sebe dieta🙂
no, ak mas dobry plat tak materska sa este bude dat - z tych 700 euro sa daju nejak pokryt naklady na seba a na dieta, ale z rodicovskej uz zial nepokryjes nic☹ ale prezit to prezijes aj keby doslo k najhorsiemu scenaru - a budes mat dietatko po ktorom tuzis...sice sa budes musiet mozno rozlucit s 3rocnou materskou ale nebudes prva ani posledna...
muz sa bude musiet spamaetat - vies prve dieta otrasie aj dobrymi vztahmi , chlapy musia prezit stratu zaujmu v prvych mesiacoch, nedostatok sexu, mojkania... o vareni a upratovani sa im moze len snivat🙂 ( my sme prave v tom case ked mala malinka asi 3 mesiace si nasli pani na upratovanie a zehlenie- muz chcel mat poriadok a ja som nestihala - takze jedine mozne riesenie...🙂 )

@denae
jasne, ked niekomu zacne horiet pod zadkom velmi rad z tej nekompromistnosti aj uberie a uvari 3chody naraz.... 😅