Ahojte,chcem dá iba opýtať ako to máte vy. Mame 8mesacne bábätko, som na MD prakticky celý moc aj deň do pol 4som s ním sama a o 8vcwe už spinkava. Robím všetko, plis starám sa o celú domácnosť varím periem upratujem. Môj manžel sa stara o malú tak že sa s ňou chvíľku pohra, napustí vaničku na kúpanie alebo spraví mlieko. Nič viac. Keď mu poviem že potrebujem pomoc začne zúri že on je unavený z práce (vstáva o 4).venujem sa malej alo len dokážem. Ale niekedy potrebujem aj ja oddych. Potrebujem aby ma vystriedal v nejakých aktivitách. Ale on nič nevie upratať, nevie variť nič. Všetko riešim j aj nákupy. A keď a ozvem tak len on jw unavený on vstáva on robi … lebo ja tu asi celý deň sedím na riti. Ach strašná ma to štve lenže debaty na túto tému končiacej hádkou a urážkami. Ako zo zmeniť??peosim zle a nenávistne komentáre si nechajte ďakujem
Ja neviem čo by si od neho ešte chcela? Môj robí to iste že napustí vaničku a spravi mlieko a mne to úplne stačí😀 veď som cely deň doma a povysavat, povytierat atd stačí raz za týždeň takze podľa mna nič strašne. A ty si platená od toho že si doma a muz od toho že pracuje v praci. Samozrejme čo sa týka víkendu tam ho treba zapajat keď je doma
Preco si sa rozhodla mat dieta s muzom ktory sa s tebou neprestrieda lebo pises ze uz pred dietatom neupratoval a nevaril a nic neriesil
Ano manzel aktivne participoval na starostlivosti o dieta od narodenia, vsetky cinnosti vedel spravit a vacsinou preberal starostlivost po prichode z prace, aby som ja mala cas pre seba. On zasa zvykol oddychovat, ked som napr. ja uspavala ale teda nevstaval o 4:00 rano, takze si len musite najst nejaky sposob, ako si to striedat, aby ste si obaja oddychli.
Starat sa o dieta a domacnost je praca ako kazda ina. Ak ma narok oddychnut si po praci muz, ma mat narok aj zena. Muz nema pomahat, muz sa ma starat a cim skor si to zeny uvedomia, tym menej generacii bude fungovat, co by si ty moja chcela, nebije ta, nepije aj peniaze nosi (prehanam)
Keď bude mať deň voľna, obleč sa, povedz, že ideš na nákup a nechaj mu dieťa. Napíš mu sms, ze vtedy a vtedy nech ho nakŕmi, vtedy a vtedy sa spinkať, medzitým prebaliť a aj sa pohrať. On nech si zje co nájde v chladničke. Upratovať, ani prať nemusí. Ty si zatiaľ choď k mame na kávu, alebo pobehať obchody, alebo len sadni na lavičku pred bytovku. Nestaraj sa. On dieťa nenechá umrieť, možno bude plakať a chcieť si to hodiť, ale zvládne to. A ak nie, tak nestojí za to, aby som ho nazývala manželom s otcom môjho dieťaťa. 🍀
nevie uprtaovat a ani varit nic- nevedel to predtym nevie to teraz a ani to proste vediet nebude-lebo nemusi ... preco by zrazu mal ked mal full servise? mala si si to s nim vyriesit pred dietatom ... bud ver na zazraky alebo si doma ulahci prace- domacnost nemusi byt n a 100% navarit sa da na niekolko dni ... dnesne smart spotrebice tiez neskutocne ulahcia zene den ... treba sa naucit zorganizopvat den a pracu
@spanielka44 to ani nemyslis vazne co si teraz napisala 🫣
Autorka, je mi to luto, samozrejme ze by sa mal starat viac. Prve co chlap spravi ked pride z prace je ze vezme dieta aby som si ja oddychla. Nakupuje len on, navarit tiez nema problem. Dieta je vase spolocne, mal by sa starat viac.
Zalezi co on robi vo svojom volnom case.či spi či stavia vaš spolocny dom alebo maka na vasej zahrade,aby ste mali domace produkty .V prvom pripade by ma situacia štvala.v druhom nie a robila by som čo by som vladala.Ak nestiham varit objednam donasku aspon obcas.Nakup ti tiez dnes donesu až k dveram.Pračka a sušička a umyvačka riadu urobia same a zehliť nemusis vobec Okna asi neumyvas kazdy tyzden a aj na toto najdeš osobu.Takze ti ostava postarat sa i dieťa.ist s nim vonku a bežne poupratovat.to mi az tak veľa nepride .Urcite by som sa kvoli tomu nehadala s clovekom.ktory vstava o 4 rano.Chodtw cez vikend na vylety.aby stw obaja vypli a boli spolu ako rodina.
Samozrejme, že sa stará o deti. Čo by robil keby sa odrazu ocitnetes v nemocnici? Variť nevie ani môj, to robím ja, ale ostatné všetko je aj v jeho kompetencii. Oddych potrebujete obaja. Aj on keď vstáva tak skoro, ale aj ty čo si v práci 24/7. Nadávky sú za mňa no go. Nadával ti aj predtým? Už mal dosť času sa stotožniť s tým, že je otec.
@janinah aj ja vstsvam ráno k malej , on Noe keďže spi sám v spálni aby sa vyspal celú noc.
@spanielka44 a kedy má mať ona priestor pre seba, oddych?
Ak vstavas skoro kvoli dietatu co ti brani si s nim ľahnuť pri obednom spanku? Ved 8 mes.prespi toho este cez den celkom dosť.
S malým vie robiť všetko, čo aj ja. Na tom som trvala a veru, keď ma dala teraz dole choroba, musel sa on starať. Chodí síce do práce, ale syn je predsa spoločný - mal také stredoveké myšlienky, ako nám tu predviedla španielka, ale tie som mu rýchlo vyhovorila - on je v robote 8 hodín, ja mám ťahať 24? Každý deň mám hodinu pre seba, on má zas hodinu pre syna (a myslím si, že by ju mal mať povinne každý otec, už len kvôli budovaniu vzťahu).
Skús sa s ním v pokoji porozprávať. Začať postupne, nájsť systém. Nechaj ho oddýchnuť, najesť, keď príde z práce a potom sa s ním dohodni, že polhodinu bude s dieťaťom, to by mohol zvládnuť. Keď nie je schopný upratať alebo navariť, tak nech sa mu aspoň venuje. Cez víkend môže kocíkovať. Toto je taký kritický vek, časom to bude lepšie (s dieťaťom, pri manželovi ťažko povedať).
Nasa dispozicia domu pred rekonstrukciou bola taka, ze na jednom konci bola obyvacka,potom chodbicka, izba, izba, kupelna s wc a kuchyna. Muz popoludni sa sice venoval synovi aby som mohla upratat ci uvarit veceru, no i tak nevahal ma zavolat vzdy "ked maly potreboval matku" ako vravieval... Nezabudnem na to ked krical z obyv. do kuchyne "maly je pokakanyyyy" vzdy ma to nastvalo,,tak mu kricim spat ",,no a?! tak ho prebal!" Chvilu to trvalo a tiez sme sa neraz povadili, no casom uz namna nekrical, iba prebalil. Nemozem vsak iba frflat, vzdy sa obom venuje, hra sa snimi, zobere ich hocikde aby som sa ja venovala praci ci domacnosti. Na matku sa pozera spolocnost ze to je samozrejmost, ze sa bude starat o dieta a domacnost,,,no na muza, ze vsak len nemusi, len co to kolko tolko ako tak....
Ja som môjho muža v podstate do jedného roka dcéry ani nevidela . Pracoval dlhy krátky týždeň od 7 do 21 ( domov chodil pred 22:00), a v dňoch voľna makal na dome , ktorý pre nás kúpil ( žiadna novostavba , roboty jak na kostole ). Bola som na malú úplne sama , ostal s nami len v deň , keď nás na obed priviezol z pôrodnice a ešte jedenkrát , keď mal 40tky horúčky . Inak som bola ja , človek , čo držal prvýkrát babo v rukách to svoje , sama na všetko . I tak sme to zvládli a krivého slova naňho nepoviem
Ale veď on je s malou povenuje sa jaj pri hraní, ale ti neustále výčitky ako je unavený ako nevládze.. sme na byte takže žiadna praca okolo domu nič také … ja som s malou nonstop nevadí mi to ale aj ja potrebujem aby občas ju zibral sám od seba, aspoň raz prebalil prezliekol .. Noe som len ja rodič
Autorka, manzel sa u nas aktivne podielal na starostlivosti o dceru uz od babatka, casto ked dopracoval tak mi ju hned vzal, aby som si aspon na chvilu vydychla. Necudujem sa ti, ze si nastvana, bohuzial radu nemam, pretoze problem vidim hlavne v tom, ze ten tvoj ocividne nic nemusel robit ani predtym, ked ste este boli sami, a to bola velka chyba...
@spanielka44 "A ty si platená od toho že si doma a muz od toho že pracuje v praci." Lenze praca zeny doma (pokial sa bavime o takomto malom dietati) je casto 24/7...cize chlap nemusi po praci nic robit, lebo ved je unaveny a musi oddychovat, ale kedy si ma teda oddychnut ta zena, ked ma prakticky celodennu sichtu?
@spanielka44 muž je platený za 8hod práce, ju niekto platí za nonstop služby 24/7? Či aj ona má o 16:00 odložiť dieťa a domacnost, lebo už má po službe? To čo je za argument?
K malej vstavam len ja , lebo nas keby aj chceli ukradnut v noci, jeho nezobudi nic 😅😅 ale inak ked je doma sa jej plnohodnotne venuje, nakrmi, prebali, zabavi, vyblazni. Ked pride po rannej prva vec je, ze sa jej venuje, uspi ju lebo jej okolo toho casu vychadza spanok. Spolu kupeme - teda ja kupem a on ju potom obriadi - ale zvlada kompletku kupania aj sam. Spolu sa jej venujeme pred ulozenim na nocny spanok. Robi na 4zmeny a podlo toho sa odvija aj starostlivost - ale viem, ze keby sa mi nieco, nedajboze, stane, dokaze ma bez mihnutia oka zastupit - vie komplet jej rutinu - kedy sa davaju vitaminy, kedy idu prikrmy a kolko cca gr spapa, kolko trva jej bdele okno, kde ma veci - proste vie o nej vsetko.
O starostlivosti o domacnost ale pomlcim 😅😅 aspon kavu mi uvari 😅😅😅
Vždy sa staral rovným dielom o dieťa či domacnost. Keď bol v práci, tak bol v práci, za ten čas bola moja “práca” starať sa o dieťa. Keď prišiel domov, obom nám začala druhá šichta - dieťa, domácnosť, večera, čokoľvek treba. Úplne rovnako to bolo aj keď bol manžel na materskej, nikdy som nečakala, že by mal popri tom poupratovať, náplňou jeho dňa je predsa starať sa o dieťa a nie upratovať dom. Vždy všetko robíme rovným dielom, akurát ja neumývam okná a on netriedi prádlo 😀
Ja sa ho isto nechcem a nebudem zastávať. Ťažko sa mi to číta a verím, ze ti je ľúto. Len môj príklad ti poviem k tomu, že možno neprehana,možno je fakt unaveny. Ja sa starám o deti sama. Najmladší ma rok. Mesiac už chodím do práce a musím povedať, že keď sa vrátim domov poobede, ja som úplne KO🥺 Ja som stastna, že som malého dnes okupála, nakŕmila, navarene bolo našťastie od včera. Ale zaspala som od únavy na gauči a neviem sa vôbec rozhýbať. Keď som bola doma, aj keď bol mladší a bolo treba v noci vstávať (lebo teraz už našťastie nemusím,spinka celú noc), necítila som sa tak vyčerpaná ako ked prídem z práce. A to musím povedať, ze v noci si oddýchnem, fakt sa vyspím. Skus s malou oddychovať aj cez deň. Keď nebude občas upratané, svet sa nezruti. Keď občas objednáš pizzu, tiež nie. Dopraj si oddych keď sa dá. A jasne ze muž sa ma podieľať na všetkom spolu s tebou. Hlavne keď povieš ze nevládzes. Proste sa podporiť navzájom cik-cak. Raz potiahne on, potom ty, keď ten druhy z vás ma už dosť.
No vratila by som ho tam odkial prisiel nech ho matka nauci zakladne veci
Tvoj muz vstava rano o stvrtej a po cxa 12 hodinach sa vracia,fakt mu nedas sivydychnut?Nepises aku ma pracu ale uz len to skore vstavanie je na palicu.Niektorí muzi to s detmi vedia az ked chodia a su partaci,nie vsetci to s malym drobcom ovladaju,mnohi sa boja aby takemu prckovi neublizili.V klude sa porozpravajte bez kriku a hadok,to nepomoze nikomu.
@mamaaja82 kks a čo ak aj jej dieťa vstáva ráno skoro? Koľké deti sú od 4-5 hore, plus ako bonus niekoľko krát za noc budíček.
Mať malé dieťa je náročné pre oboch a obaja potrebujú vydýchnuť, on po 12 hodinách v práci a ona po 12 hodinách s dieťaťom 🤷♀️ vôbec by som tu nerozlišovala chlap/žena, práca/doma s dieťaťom, proste obaja majú o 16tej rovnaké právo byť unavení
Je strašné že žena nemá právo si oddýchnuť, byt unavená, nervózna. Ma kmitat 24/7 a ešte ideálne s úsmevom na perách. A chlap chudáčik bol v práci tak nech len oddychuje ten nemusí robiť nič. A aj celý víkend nech oddychuje veď žena je len doma a deckom. A po materskej bude čo? Žena na hlave aj robota aj dieťa,aj domácnosť. Ale zas jej povie že ona nepracuje tak ťažko ako on tak zas nebude mať právo na oddych. Žena má vždy zvládnuť všetko, muž stačí že chodí chudatko do roboty. Je mi zle z týchto názorov! Žena nemá pre seba koľko krát ani hodinu času za celý deň, nemá kde psychicky vypnúť dookola to isté.
Prepac, ale ja nechapem preco si niekto robi deti s niekym kto uz predtym nevaril, neupratoval a vlastne len chodil do prace. Tak asi si mu taka mamicka a teraz sa staras aj o dieta.
Moj manzel robi vsetko a este viac bez toho aby som mu to kazala. Smeje sa ze uz je stary tak sa stara. Mozem odijst na tyzden a on vsetko zvladne, vie co kde je polozene, co deti jedia, ako jedia, ako spia atd. Mame 5 mesacne a kazdu noc k nemu vstava, zoberie z postielky da mi ho nakojit a potom vrati. Aj 3x ked treba. Ja mam problem s chrbticou a viem to spravit aj ja ale v bolestiach tak to robi on. Pri 1.dietati sa v noci zobudil spravil um nakrmil, uspal a spal dalej. Niekedy som ani nevedela ze boli hore, niekedy to nevedel on. Starame sa spolu, spolu oddychujeme, varime, upratujeme( v tom som si ho trochu vychovala)
Mňa na tom zarazilo to, že ti nadáva...to by bola pre mňa konečná...aj keby vedel variť, upratovať a skladať kocky z vlasov....