Priradenie dieťaťa po rozvode a rozdelenie majetku.

erika33334
28. jún 2019

Ahojte chcem sa opytat ako to je s tym ked sa rozvediem mam rocneho syna a ci sa moze stat ze by ho dali do vychovy jemu, lebo mi tvrdi ze mi ho vezme.a ako to je s majetkom kupili sme chalupu 80tis eur ale manzel plati hypo nakolko ja mam len rodicak 30tissme dali z ruky takze hypo je na 50tis uz je splatenw asi 8tis. Kolko by som ho musela vyplatit to co mame splatenw alebo sa robi odhad aku ma hodnotu ta chalupa a pptom az?

pribinak
28. jún 2019

Najskor sa rozved, dorieš dieta a potom ries majetky
Za istých podmienok moze dostať do starostlivosti dieta aj otec, napr matka pije, ma vážnu psychiat. dgn, zanedbáva dieta, ....
To aky mas prijem nie je rozhodujúci faktor

ruzasipova
28. jún 2019

Pokial sa o dieta normalne staras, nie si alkoholicka alebo iny socialny pripad, dieta ide vzdy matke. Takze nech si muz vravi co chce, peniaze tam nehraju rolu. Co sa tyka majetku, nejde o to, kto splaca hypo, ale na koho je chalupa pisana. Ak len na neho, je jeho. Ak spoluvlastnici, mas narok na polovicu. Ako sa to ale riesi presne, neviem.

matabb73
29. jún 2019

Je tu skupina právne poradenstvo, tam ti poradia najlepšie, lebo tam radia aj právnici. Majetok nadobudnutý počas manželstva sa delí na polovicu. Je jedno na koho je písaný. Berie sa aktuálna cena. Dieťa dajú do výchovy matke. Len vo výnimočných prípadoch otcovi. To by matka musela byť alkoholička alebo narkomanka.

gladys_07
29. jún 2019

@ruzasipova a nepatri chalupa do BSM (ak ju teda kupili uz ako manzelia..)? Nie je potom jedno, kto je na liste vlastnictva?

ruzasipova
29. jún 2019

@gladys_07 Jasne, toto som opomenula, ze ak ju kupovali v manzelstve.

mogaa
29. jún 2019

čo sa týka dieťaťa - také malé je zväčša prisúdené matke kvôli veku, ale keď bude starší kludne mu môžu schváliť striedavku...nerob mu prieky so stretávaním sa s dieťaťom, lebo presne to môže spôsobiť že bude neskôr žiadať striedavku a tá je reálna že ju schvália pokiaľ dieťaťu vytvorí podmienky...čo sa týka chalupy nevychádzaj z ceny za ktorú ste ju kúpili, ale z ceny čo za ňu treba zaplatiť za celkovú výšku hypotéky...tá je samozrejme vyššia ako nadobúdacia cena....takže reálne sa viete dohodnúť že mu dáš polovicu z toho čo ste doteraz zaplatili a hypo/úver prevedie na teba aby si pokračovala v splácaní....problémom ale môže byť že s tým banka nebude súhlasiť nakoľko nemáš príjem.....čiže si od ceny za výšku hypotéky odrátaj 1/2peňazí čo ste už vyplatili na splátkach a aj časť z tých 30 000 čo ste tam už vrazili v hotovosti....pri tých 30 000 sa vychádza z toho čie to boli peniaze, či to boli peniaze získané od niekoho darom alebo ich mal manžel ako úspory spred manželstva, či to boli peniaze získané počas manželstva....keď sa nedohodnete na sume, tak toto sa bude preukazovať na súde odkiaľ bola tá hotovosť 30 000či boli , či boli nadobudnuté počas manželstva alebo úspory z jednej či druhej strany pred manželstvom.....

erika33334
autor
29. jún 2019

@mogaa a ked sme nadobudli chalupu pred manzelstvom a kazdy ma polovicu a on zaplatil tych 30tis z ruky a zbytok hypo

janickacrazy
29. jún 2019

@erika33334 otázka je odkiaľ mal tých 30 tis., boli to jeho úspory alebo to dostal? alebo zarobil počas manželstva?

mogaa
29. jún 2019

@erika33334 čisto teoreticky keby tam nebola hypo, ale bolo by to kúpené hotovosťou, tak teba by nemuselo zaujímať že si nič neinvestovala keďže polovicu dal napísať aj na teba....a vtedy by si mohla využívať ako vlastník svoju polovicu alebo mu ju odpredať.....takto o tom bude musieť podľa mňa rozhodnúť súd, nakoľko síce si polovičný vlastník ale on ti určite svoju polovicu neodpredá, jednak hypo je naňho a jednak ty si finanče na kúpu prispela len časťou zo zaplatených splátok hypotéky počas manželstva....je otázne či súd bude prihliadať na to že síce si polovičný spoluvlastník ale na kúpu si prispela minimálne + ešte celá hypo na manžela....ďalšia možnosť je že bude žiadať odpredaj tvojej polovice on(keďže platí hypotéku má predkupné právo) v tom prípade je na zvážení súdu či bude vychádzať z celkovej hodnoty chalupy alebo ti prizná len reálne vložené peniaze(polovicu splátok čo boli zaplatené splátkami)....pre teba by bolo najvýhodnejšie chalupu predať - vyplatiť hypo(tých 30 000 je tam otáznych)a zvyšok si rozdeliť.....ale spravodlivé by bolo chalupu predať, z predaja vyplatiť hypo, manželovi jeho 30 000 a zvyšok rozdeliť pol na pol.....ale keďže si spoluvlastník tak tých 30 000 je tam stále otáznych, či ich budú počítať ako jeho vklad alebo spoločný vklad(a jeho blbosť že polovicu napísal na teba)

simca06022011
29. jún 2019

@erika33334 a prečo by si ho z chalupy mala vyplatiť? Chces ju pre seba? Myslim, že ak on do toho peniaze svoje dal pred manželstvom, máte ju napoly, vie preukázať že ich vyplatil tak sa na to bude brať ohľad. Do BSM nebude asi spadať. A rozdelit by sa dala sa štýlom: aktuálna hodnota/cena mínus nesplatena suma úveru a deleno dvoma s prihliadnutím na investície každého z vás. A vyjde suma ktorú dostanete buď jeden alebo druhý, podľa toho kto ju chc. Alebo ju predáte, vyplatite úver a rozdelite zvyšok.