Prispievanie partnerov na domácnosť
Maminy aj nemaminy, potrebujem radu. Sme štvorčlenná rodina, ja poberám RP+prídavky na dve deti a partner pracuje /ako SBS 2-3 do týždňa mu vychádza zmena/ - keď je po nočnej tak celý deň prespí, keď je doma je pri PC. Na domácnosť prispieva sumou 200€ a finito - sám si platí benzín do auta aj prípadné opravy. Ja z toho platím 160inkaso /plyn,elektrina/, 15€ internet, cca20€ mobily + strava, drogéria, lieky, oblečenie - najmä pre deti, dva krát do roka platím vodu po 85€ a raz smeti 84€, poplatky do školy a školské potreby... Ja okrem toho ešte roznášam letáky, kamarátovi vediem účtovníctvo a sem tam niečo predám na bazárikoch. A pravdaže celá domácnosť aj deti je na mne. Keď ma už prejde trpezlivosť a vyletím, tak sa ešte dozviem, že on nás živý. Ja už som z toho na nervy... Vďaka za každý názor.
@viera27 No tak ano život ví být svině, o tom mám poznatků dost, ale jít do vztahu s tím že už rovnou počítám s tím že partner by se jednou mohl stát sviní? Není to trochu smutné? Kolik lidí žije tak že mají rozdělené účty a klape jim to výborně, kolik je jich takovejch že účet mají společný a neklape jim to vůbec? Já si třeba nedovedu představit jak by jsme to v momentální situaci řešili s rozdělenýma účtama, beru to tak jsme rodina a dělíme se o vše, radosti i starosti. Jiný to berou jinak, každému vyhovuje něco jiného. Kolik žen, myslím že v případě potřeby to zvládne 99% žen, nikde není psané že život je lehký, ale jde to. Ano pokud někdo po půl roce s růžovýma brýlema jde honem do společného bydlení, pořídí si hned děti, aniž by se nějak dohodli jak to bude (k oboustranné spokojenosti), tak je to uhozené, ale nemyslím si že vždy je to takhle a že je vhodné někoho "urážet" že je nezodpovědný když prostě nepočítal s tím že partner nekápne ani korunu... Ale však myslím že konkrétně ty víš co a jak myslím, už jsme spolu měli čest ve více tématech a závěrem většinou dojdeme ke splečné dohodě, jen jinýma směrama a slovama 😉
@viera27 celkom nesuhlasim, ale suhlasim ze je to v komunikacii a nastaveni pravidiel. Ja by som napr. spolocny ucet nechcela. jednak nie sme manzelia, druha vec, na chode domacnosti sa podielame kazdy svojim dielom. A nezniesla by som, aby mi niekedy partner vykrikoval, ze som na kadernika, alebo handry minula aj z jeho penazi.. to nie. Su nase peniaze - tie ktore idu do domacnosti, na dieta. ale potom su moje, ktore minam na svoje potreby.
@vivusika
ved skus tak, ze nezaplatis ucty, das mu ich pekne na stol a nech zapalti on!!!!!!!!!!!!!
Nemozes predsa z 200 eur platit ucty, jedlo a skolu pre deti!!!!!!!!!!!!!!!
@viera27 lenze vela parov si pod komunikaciou predstavuje to, ze 3 tyzdne je okolo financii ticho, potom zene prasknu nervy a vyvola hadku, v ktorej uz idu logicke argumenty bokom. Muz chrapun jej vykrici aky je zivitel vesmiru a je to v..
Ak mozem babam poradit, zoberte muza na tyzdenny nakup a nech ho zaplati on. Popritom po ceste domov, mu porozpravajte co vsetko su nutne vydavky a kolko stoja. Zratajte mu svoj prijem a spytajte sa ho na rozdiel medzi vydavkami a príjmami.
Ja naozaj nerozumiem jednej veci. Ved predsa zakladnym predpokladom na spoluzitie partnerov a zalozenie rodiny je rovnaky pohlad na financne hospodarstvo, oboznamenie sa s majetkovymi pomermi pred svadbou a suhlas s rozdelenim majetku do buducnosti. To sa vasi partneri z nicoho nic tak zmenili? To ste sa pred zalozenim rodiny spolu nerozpravali o tom ako budete hospodarit?
Pokial toto nemate zvlast pravne upravene, tak vsetko nadobudnute pocas manzelstva je spolocne a deli sa na polovicu. Manzelstvo ma v prvom rade chranit financne zaujmy deti. Pokial jeden z manzelov odmieta, respektive odklada peniaze inam, tak kona protipravne.
manželia majú nakladať s peniazmi spoločne. Podľa zákona aj keby manželka mala mesačný príjem 0 eur a partner 2000 eur, tak sa zohľadňuje že manželkin mesačný príjem je 1000 eur. Preto by si mala zakladateĺka témy vypočítať ak už má manžela takého asociálneho grobiana s prepáčením, koľko jej má dávať, a nie uspokojiť sa s 200 eur. Navyše platí vzájomná vyživovacia povinnosť medzi manželmi, t.j. ak jeden nepracuje, druhý je povinný rovnako ho živiť. Ten chlap by mal doma odovzdávať celý plat a manželka by mu mala dávať vreckové pre jeho osobné potreby. A tá posledná veta platí preto, lebo ONA vedie domácnosť. Ak chce viesť domácnosť ten chlap, tak nech ju vedie ale so všetkým čo k tomu patrí, potom ona mu môže odovzdávať svoj príjem po odpočítaní jej vreckového.
u nas vsetky ucty plati manzel, ja baby ani neviem kolko platime.....
vsetko chodi na jeho meno, ja to ani neotvaram, ked pride posta dam mu ju a on sa stara...
nakupovat potraviny na velky nakup chodime spolu raz za tyzden, tam sa kupi co treba, vratane drogerie, plienok atd,
pocas tyzdna ak nieco treba kupim ja
takto to u nas bolo od zaciatku ked sme spolu zacali byvat
@gumimaci Ono boužel ne vždy je to tak snadné a "jedním" nákupem člověku otevřeš oči, kdo nechce vidět neuvidí 😉
Dle mého tedy pokud on dává 200€ ať i ona zkusí dát 200€ a z toho hospodařit, když peníze nebudou, tak zkusit diskusi na téma došli prachy, není co jíst, co teď? Je to smutné, ale boužel fakt to chce řešit každý den a ne jen kolem výplaty, příp když peníze dojdou. Ať netvrdí že šetří na opravu auta, pokud to tak funguje už déle, tak spíš šetří na nové auto 😒
@gemini2 ale prd hloupá, člověk nemůže být nejchytřejší, je to poučení do budoucna, jen to chce překlenout tu těžkou dobu... 😉
My to mame doma nastastie vyriesene hned od zaciatku, ja som mala ucet a mm si ho v praci nahlasil na zasielanie vyplaty, takze vsetky financie su spolocne, mame spolocne priezvisko, spolocnu adresu, spolocne dieta, do tyzdna dalsie, nevidim dovod, preco by sme nemali mat aj financie spolocne. I ked raz za cas mi vyhadzaju na oci, ze nic neusetrim, ale ked chceme byvat sami, mat auto, ktore je teda uz splatene tak naozaj ked zaplatim vsetky seky nie je z coho setrit a to som si na seba nic nekupila ani nepamatam o nejakej kozmetike alebo pedikure, ktore boli za slobodna kazdy mesiac pravidlom ani nehovorim 🙂
A ak tak niekedy zase vybehne, tak mu vzdy hovorim - nech sa paci, dam ti kody od internetbankingu, a mesiac to mozes mat vsetko na starosti, uvidime kolko ti zostane na konci mesiaca, ale chcem aby bolo vsetko tak ako teraz, pretoze aj on to tak chce, aby bolo nieco nakupene, keby prisla navsteva a aby bolo z coho varit, kedze jedlo si do prace nosi varene.
@maggie2
Podla zakona 🙂
@vivusika ahoj tak ako nezaidim ti tu situaciu ja som tak mala s byvalim manzelom.... a aj teraz mu je vela poslat detom viac ako ma a ked bolo naj tak on nas zivil detom pokupoval a tak.... teraz zijem s priatelom vyse roka a nikdy sme si nedelili tvoje a moje... on zarobi ako kamionista pekne a ja som do marca bola na predlzenej rodicovskej a tak moj prijem bol nejakych 350 eur aj s vyzivnym a aj s pridavkami na dve deti.... al nikdy sme nedelily tvoje a moje.... mame spolocne peniaze vyplatu donesie domov a stoho zijeme a teraz som od marca nezamestnana a nikdy mi nevycital ze nemam prijem len vyzivne detom kupi co treba lebo ich tato nema zaujem... a financie mame spolocne aj ked sme sa potesily pred tromi tyzdnami ze pojdem aj ja od dnes pracovat.Že bude prijem navyse ale napokom ostala doma lebo som otehotnela ..... a to som sa tiež cudovala ked hned nerobil rozdiely moje tvoje lebo pred tym s byvalou manzelkou to tak mali podelene ona mala svoj prijem a on svoj a platily napolovicu platby a nic ine....
tomu sa nehovori partner ale "vyzirka" 😀 nehnevaj sa ale ty vedies niekomu uctovnictvo a to tvoje vedie "partner" z ohladom na seba a na svoje potreby. A to kde sme ze prispieva 200€ na internate? Alebo sa vratil k rodicom a prispeva "mamicke" na domacnost? Ako tu baby radili nech si internet a mobil plati sam popripade nech urobi bez ohladu na to ze ti dal mizernych 200€ nejake nakupy v tyzdni...dost mozne ze sa vala v peniazoch a teba vydeluje...
My s manzelom mame peniaze spolocne sice malo ale gazdujeme s nimi spolu aj ked 2/3 idu na ucty ci uz jeho plat ci moj rodicak s pridavkami. Vacsinou nam nic nezostane alebo este aj chyba tak si nemame co vycitat 😀
@mataharyy ale ano, chapeme sa 😉 . Len tolko veci clovek vidi. Ja stale vravim, ja som svinsky pesimista, ratam vzdy s tym najhorsim. A mame tu nehody, infarkty, milenky, rozvody... Jaaj.
MOja svokra zhodou okolnosti zostala sama so 4 detmi na zakladnej skole, bez manzela (autonehoda), s pozickou na dom a pracou upratovacky. Co si budeme hovorit, to bolo ine kafe sa z toho vylizat.
To ze partner bude lakomy na svoje vlastne dieta a rodinu je silne a naozaj tazko predvidatelne. Len tu netreba cakat so zalozenymi rukami a branit sa vsetkym dostupnym co pride pod ruku. Napriklad ziadostou o vyzivne na mna a na deti pocas trvania manzelstva atd atd. Jednoducho ked uz to clovek nevedel / nemohol predvidat, tak aspon teraz nedrzat hubu a krok a zahodit zbytocnu hrdost (z tej detom desiatu neurobim).
@sisaha to mi na um nezislo, ja nemam partnera co by mi taketo veci vykrikoval. Ale ano, uplny suhlas, v partnerstve a v manzelstve je to uplne ine. Upresnujem teda, ze v manzelstve by som oddeleny ucet nezniesla. V partnerstve si viem predstavit opodstatnenie.
Ja som prave nahadzala do internetbankingu vsetky uhrady sekov na tento mesiac a zistila som ze do vyplaty, tj 8. nam zostava cca 190€
@viera27 ano, ono nemusi ti to partner vykrikovat, len niekedy ked je povedzme bezna hadka, tak jeden druhemu vie vykricat aj veci spred 5 rokov 😀. A dalsia vec je, ze zena by si vzdy mala setrit a odkladat na horsie casy, pretoze ona je ta, ktora ostatne s detmi a bude sa o ne starat. Preto chlap nemusi vediet o kazdom cente 😉
@maggie2 toto je velmi dolezite, co pise maggie (znova to skopirujem a poziciam si, dakujem). Sucastou manzelstva je BSM (pokial nie je osobitne upravene). V manzelstve neexistuje pojem "moje" a "tvoje" peniaze. Mas narok na polovicu z prijmu partnera a naopak. Ziadne vydelovanie.
maggie2 manželia majú nakladať s peniazmi spoločne. Podľa zákona aj keby manželka mala mesačný príjem 0 eur a partner 2000 eur, tak sa zohľadňuje že manželkin mesačný príjem je 1000 eur. Preto by si mala zakladateĺka témy vypočítať ak už má manžela takého asociálneho grobiana s prepáčením, koľko jej má dávať, a nie uspokojiť sa s 200 eur. Navyše platí vzájomná vyživovacia povinnosť medzi manželmi, t.j. ak jeden nepracuje, druhý je povinný rovnako ho živiť. Ten chlap by mal doma odovzdávať celý plat a manželka by mu mala dávať vreckové pre jeho osobné potreby. A tá posledná veta platí preto, lebo ONA vedie domácnosť. Ak chce viesť domácnosť ten chlap, tak nech ju vedie ale so všetkým čo k tomu patrí, potom ona mu môže odovzdávať svoj príjem po odpočítaní jej vreckového.
@viera27 Ano je nutné počítat s tím že život ví dělat jiné salta, pro ten případ je manžel pojištěný (u mě je to více méně momentálně k ničemu, když on je ten hlavní příjem), ale jak píšeš předvídat že někomu "zahrabe" a prostě nedá ani na jídlo je spíš nepředvídatelné a asi ani pesimista (pokud už za sebou nemá nějaké životní zkušenosti v tomto směru) nejde do vztahu s tím že ten druhý je/může být hajzl, to už by bylo jinak na palici. Souhlasím s tím že finance a bydlení jsou základní otázky které se musí vyřešit dřív než jsou děti (do okamžiku kdy se ještě každý z partnerů může bez závazků zvednout a ze vztahu odejít), protože to je pak nejvíce skloňované téma... Jenže tohle na školách neučí (možná by měli začít) a od našich rodičů se to taky nedovíme, protože za jejich mládí to bylo trochu jinak, žilo více generací spolu, tedy odpadal strach o bydlení vlivem platby hypoték atp. 😉 No myslím že každá z nás už tohle své děti učit bude, ale zas budou jiné věci co je nebudeme moc naučit, takže netřeba odsuzovat toho kdo to prostě takhle na začátku neviděl 🙂
@harper ano napodobne 😉 bolestivejsie to bude ked ti pride rodicovska. U nas je problem ze sme nic nemali ked sme sa chceli dostat k bytu mame 100% uver takze nam ide velke mnozstvo z prijmu na splatku plus vsetky rezie vyplatit. A k tomu sme si dovolili luxus dve deti (ktore mimochodom milujem a keby mi viac siblo aj tretie by som brala) ja momentalne pomyslam na nejaku brigosku po veceroch nejake upratovanie 2x do tyzdna a pod. Keby mi to vyslo tak ked poplatim aj viac do vyplaty by zostalo 😀
fuuha,tak taketo veci treba prebrat pred svadbou a narodenim deti snad...ved manzelstvo je o tom ze "co je moje to je tvoje" nie????..ze "prispieva na domacnost" 😕 😕 😕 😕 ?
je mi to luto,hlavne tie deticky,ze maju takych chrapunov tatikov,uf..toto ma vie nastvat....fakt.... 😠 😠 😠

@gumimaci presne, komunikacia a nastavenie je zaklad. Co si zeny slubuju napriklad od oddelenych uctov? Toto mi vzdy bolo velkou neznamou. Naco je to dobre? Prispievanie na domacnost, zarobok, starostlivost o dieta, spolocny ucet, pomoc v domacnosti... To vsetko su veci, ktore ked si nevyriesi clovek hned este vo faze zamilovanosti, tak sa mu vratia ako bumerang 10* naspat, ked bude najslabsi (napriklad na MD).
A k tomu rozmyslaniu ze co ak. Veru, to sa treba zamysliet.