Priznať zvýšenie platu manželovi alebo nie?
Mame dve deti, a kedze manzel odmieta byt na OCR v pripade choroby, ako sa ani velmi nepodiela na starostlivosti o deti po skole a na domacnosti, tak je to skoro cele na mne. Z toho dovodu som na skratenom uväzku. Takze zarobim menej. A vycita mi to. Pritom podla mna, mame spolu dobry prijem. Pred detmi sme boli na tom financne rovnako, dokonca som mala prislubenu veducu poziciu po navrate z rodicaku, no muz ma uz vtedy nepodrzal, hoci to predtym prislubil, a tak som sa nemohla vratit a pocas dalsieho rodicaku vznikol v platoch priepastny rozdiel. Ja som mala taktiez pred detmi vela nasetreneho a asi 4 roky na rodicaku som vsetko hradila len zo svojho, az potom mi zacal manzel davat. Mne to proste nevadilo, ved raz taha jeden, potom druhy a brala som to ako spolocne peniaze. Lenze jemu sa to teraz nepaci, ze je akosi rada na nom, ked treba. Nechape, ze to je docasne riesenie. Ked sa o tom bavime, tak sa pohadame, lebo ja samozrejme argumentujem, ze nech teda ostane on doma, ked su deti chore, a ja idem robit karieru, ako som mala rozbehnute. Ked uz nevie co povedat, povie, ze mam odist byvat prec, ked sa mi nepaci. A to ma dostalo. Aj vystrasilo. Byvame totiz unho, kedze on zdedil dom, odmietol ist do nejakeho spolocneho byvania, co som akceptovala. Niekto musel ustupit. Davam do domacnosti vsetko co zarobim. Ja mam 500 eur mesacne, on ma 1800 eur, vsetko v cistom, spolu je to podla mna v pohode. Moje vydaje za vsetko pre vsetkych (jedlo, drogeria, lieky, skola, jedalne, SKD, oblecenie hlavne detom, atd) su 1600 eur, muz plati mesacne najom, energie, vodu a ojedinele platby za jednorazove veci, ako nejaka oprava JEHO domu. Ja muza chapem, ze ho to stve a je frustrovany, ale on zas zjavne nechape mna, ze som to predtym nejaky cas tahala sama a naozaj sa neviem roztrhnut. Kolko obmedzeni som musela aj ja prijat. A stale viac som nastvana na jeho nazory a tie reci o vyhadzovani z domu. Stale viac sa citim ukrivdena, najradsej by som vsetko spätne vycislila, aby si nebolo co vycitat, ale to je absurdne. Viem, ze najlepsie by bolo asi spocitat sucasne realne naklady a rozdelit na polovicu. T.z. ze by som mu mala davat povedzme 1000 mesacne. Teraz ich ale nemam. Ked som isla mat deti, bolo mi jasne, ze tam bude vela obmedzeni a pocitala som s nimi, on zjavne nie. Teraz mi maju v praci zvysit a ja mam taky vnutorny pocit, ze mu to nechcem povedat. Radsej si odlozit. Akurat neviem, co budem robit, az bude chciet vidiet vyplatnu pasku (hoci ja som tu jeho tiez nevidela aspon 2 roky, tiez mu urcite pridali, a nepovedal, ale to nic nemeni na tom, aku pasku budem mat ja.) Este podotknem, ze sme pred par rokmi, ked sme zili z tych mojich nasetrenych, cize aj vdaka mne mohol on viac setrit, kupili nove auto, na jeho firmu, lebo to bolo tak vyhojdejsie, a vyuziva ho hlavne on. Doslo mi, ze takto dalej nie. Ved to auto je technicky iba jeho. Jasne ze by som tiez rada zarobila 2000 Eur, dala do domacnosti 1000 a zvysok si nechala. Ale asi to teda nejde. Ako to zvladaju druhe rodiny, z mensim prijmom? Co by ste robili, priznali by ste zvysenie, ked sa opyta? A co robit, ked vypyta vyplatnu pasku? Ja viem, ze spravne je priznat, ale moj vnutorny hlas mi sepka ine.
zacni robit na plny uvazok a musi sa aj on podielat na starostlivosti
daj si spisat od neho uznanie investicie do jeho domu
a zniz vydavky a to si setri separatne
V prvom rade by som neklamala. Takéto veci ako zvýšenie platu je vec, z ktorej sa mate obaja spolocne tesit, lebo ste tim, nie ste súperi. Na druhej strane, nemala by si všetko tahat ty, že ti nič nezostane. Začni si viest Excel a výdavkami, na čo minas/te a na koncicmesiaca si k tomu sadnite a hľadajte riesenia, pomenuj jeho pocity a buď empaticka.
Kiež by ťa vyhodil čo najskôr. Začneš nový život bez tyrana.
@sima234 Ale ja som svojmu muzovi povedala, ze mi vobec nebude vadit, ked zacne chodit na nakupy on sam, aj oblecenie bude detom sam vyberat a pochodi si vsetky tie obchody, ani si nevies predstavit, kolko povinnosti by mi odpadlo a kolko casu by som ziskala. A kedze viem, ze ja viem ist na dentalku za 35 Eur a on za 70, tak som presvedcena, ze on by sa nezmestil ani do tych 1600 Eur. Ale kludne si to moze zobrat na svoju zodpovednost, ak sa do tych 1600 dostane. Pretoze ani ja nie som ochotna prispievat do domacnosti kde sa dobre nehospodari. On vyhodil na zubara za 2 mesiace teraz asi 800 eur (robili viac zubov) a mohol to mat za polovicu. Isiel totiz ku kamaratovi, ktory je velmi drahy. Lebo vraj konecne sa na to pozrie niekto poriadne. A potom je nervozny, lebo mu to nevyjde. On si aj nasype popol na hlavu, ze je drahy, ale aj tak tam pokracuje.
Mna to mrzi ze to tu vyznelo takto, urcite ze aj on zobral na seba vela vydajov, aj v minulosti, len uz sa mi ten uvodny prispevok zdal aj tak dlhy a v nom som chcela vyjadrit predovsetkym svoje pohnutky. Ja som ale skor ta setrnejsia, on viac vyhadzuje, lebo ja ozaj platim len tie nutne veci, a prakticky nic ine, ziadne kavicky, masaze a neviem co, lebo som si vedoma, ze nezarobim tolko, zatialco on si dopraje kazdy tyzden veceru a pijatiku s kamosmi. Vidim ako hospodari s vecami, ja sa snazim o vsetko starat, aby nam to vydrzalo co najdlhsie. Ved nas to stalo kopec penazi. On tento pristup nema.
@sima234 Ved som to napisala, teraz uz doklada do tych 1600, resp 1100 (minus mojich 500), a taktisto som napisala, ze nemozem ist na plny uväzok, lebo ked dieta ochorie a ze teda kazdy mesiac je chore raz jedno, potom druhe, tak on s nim neostane doma. Co mam to dieta nechat doma same? 7 rocne grcajuce?
@barbora01 aku "len" stravu a kozmetiku, v tom su aj poplatky kazdy mesiac za SKD za obe deti, jedalen, oblecenie pre deti, len minuly mesiac 400 eur za zimne bundy cizmy, gate, oteplovaky, atd, dalej je v tom drogeria, prasky, avivaze,a pod., lieky, ked treba, ci uz kvoli akutnej chorobe, alebo pravidelne (ocny, ortoped, alergolog, atd.) a ked to nie je toto, je to zas nieco ine, jeden mesiac platim kruzky, druhy zase nejaky eurocord, potom zas nejake nerodeniny, teraz vianoce, stale je nejaky extra vydaj.
Tak, ale, 400 eur kazdy-kazdy mesiac na hlavu je naozaj dost. Teda bez poplatkov za byvanie. Poviem pravdu, my by sme aj mohli, ale tak, naozaj tolko neminame. Mozno to ho skrie. Ak by si troska ubrala, tak by bol mozno aj on spokojny.
Samozrejme aj zvysok penazi, co zostane, by mal byt spolocny, vyuzivat na dovolenky, vylety, spolocne setrenie. Ak si setri aj sam pre seba, tak si taku istu ciastku odloz aj Ty. Aby to bolo spravodlive. Ak si privirobis naviac, odloz si aj to, aby si mohla setrit na svoje byvanie, co pri tejto konstalacii nemas, lebo dom je jeho a do neho aj Ty v podstate investujes. Ale, to ste si mali uz davno medzi sebou vyriesit.
ten tvoj chlap je uplne ako moj :DDDD a poviem ti, nezmenilo sa nic ani po 20rokoch :DDD
ja inak tiez vidim 1600EUR na beznu prevadzku dost.. ja mam cca 1800-2000, lenze jedno dieta a psa, a dom a mam v tom 800EUR hypo + 300EUR energie...
No ale ved to oblecenie nekupujes kazdy mesiac,ani prasok,avivaz. A skd neviem kolko u vas ale u nas 20€ na mesiac. Stravu neplatime. A 400 za zimne bundy a oteplovaky?? Och,to je vela
@mikadooo Moje ucty ma k dispoziici k nahliadnutiu, odkladam ich. Ale v tomto mi veri, vie ze moje vydaje su objektivne. Stari rodicia pracuju. Jeho trapi ze nezarabam viac, hoci si uvedomuje, ze to nejde. Tu ide skor o to, ze siesty zmysel mi vravi, nepriznat vacsi zarobok.
Ako chápem aj tvoj postoj. Ale dentálka je vec max 2 krát do roka. Dobrý zubár si tiež dá zaplatiť a je to viac menej jednorázová položka. Ale 1600 eur mesačne na jedlo a pod. mi príde veľa. Píšeš, že do práce na plný úväzom ísť nemôžes, lebo deti máš stále choré, tak potom na aké krúžky chodia, keď sú stále choré. A 400 eur pre deti, ktoré to budúci rok neoblečú za bundy a otepľováky? Prepáč, ale chyba je aj na tvojej strane a nezdáš sa mi šetrnejšia. Prášky, aviváže sa tiež zvyčajne nekupujú každý mesiac. No neviem, podľa mňa máte na tom svoj podiel viny obaja, nie len tvoj muž je ten zlý.
Obaja mate zvlastny postoj.. zijete spolu, prijem ma byt spolocny.. ake delenie???
Prídeš mi ako veľmi rozumná žena. Skutočne. Baby tu sú veľmi kruté, často preto, lebo proste toľko peňazí, koľko píšeš majú ony na 3 mesiace. Ber to s rezervou.
A k veci: skreš výdavky, 1600 bez hypotéky je veľa, skutočne. Zimné odevy a spol nekupuješ stále, ani drogériu, ani hlúposti.
Od muža by som stále pýtala rovnako, ale výdaje sa snažila skresať. O výške mzdy by som ani náhodou nehovorila, to ani nie je jeho vec, hoci ste manželia, a čo?
Zamestnala by som sa na plný úväzok, alebo si dohodla (ak je možné) home office pri chorobe detí, budeš mať opäť viac peňazí.
Preco mas viac ako 1 dieta s muzom, co sa nestara o deti,nevenuhe sa im a nic nerobi v domacnosti? Financie su len ceresnicka.
Ja som tiez na skratenom uvazku (75 %= 6 hodin). Ked som nastupovala do prace, dohodli sme si konkretnu sumu, ktorou budem na chod domacnosti prispievat ja. tak orientacne je to 30 % nakladov na komplet chod domacnosti. Zvysok je na manzelovi. O vyske mojho platu nevie a vyplatnu pasku mu nemienim ukazovat ani omylom, nie je z NAKA, aby som mu musela dokladovat a vysvetlovať svoj prijem.
My fungujeme tak, ze kazdy ma svoj ucet (bez poplatkov za vedenie uctu), mne chodi vyplata na ten moj (zvysok vyplaty mam na svoje vydavky, ktore mi nikto nemoze komentovat a tiez si cast vyplaty aj odkladam a setrim si. Nie vela, ale postupne mi sumicka rastie. A o zvyseni platu som vlani manzelovi nehovorila - naco aj? Od neho tiez neziadam vyplatnu pasku 🤷🤦) a jeden ucet mame spoločný, nan davame kazdy peniaze na domacnost a z toho platim aj ja nakup v potravinach, drogerii, lekarni... Idu z neho trvale prikazy atd.
Ak si kupujem nieco pre seba (oblecenie, kozmetiku - sminky a pod., to si platim zo svojho. Mydla a sampony, cistiace pristriedky ci na pranie idu zo spolocneho).
Co sa deti tyka, vacsina je na mne. Ak by chcel manzel, aby som sa podielala 50 % na financnych nakladoch, musela by som ist na plny uvazok a ten cas musel niekto detom a domacnosti nahradit, t.j. musel by sa aj on podielat 50 % na chode domacnosti a starostlivosti o deti. Teraz sa podiela cca. 30 % na tomto a 70 % financne. To je spolu 100 %. Ja zase naopak.
Normalne kludne mu to takto vycisli, chlap lahsie pochopi takyto jednoduchy vypocet ako emocionalne vysvetlovanie.
Ok, prispejem 50 % financne, ale k tomu musim ist na plny uvazok, takze ocakavam, ze ty sa budes podielat rovnako na chode domacnosti a starostlivosti o deti. A potom si sadnut a dohodnut, v ktore dni vyzdvihne deti zo skoly a bude sa s nimi ucit, ake prace v domacnosti bude odteraz robit atd.
Moj manzel je tiez taky, ze spontannost nula bodov, zeby sam od seba nieco si zostrojil.
Mame presne podelene, v ktore dva dni berie maleho zo skolky a travi s nim cas on. Jedno poobedie tyzdenne ma uplne volno manzel, jedno ja, vtedy berie vsetky tri deti kamsi on. Velke sobotne vysavanie je jeho + velke nakupy, takisto kazde rano umyje riady po ranajkach. V nedelu vari vacsinou manzel maso, ja prílohu. Zvysok je na mne (ucenie s detmi, riady, pranie, skladanie pradla, bezne nakupy cez tyzden, utierat prach, varenie, vecere... Ale uz roky zapajam aj deti v ramci ich schopnosti).
@mamatroch Toto je veľmi dobrý príspevok 🙂 Chlapi sú na exaktné čísla a toto je veľmi nápomocné, fňukanie a vyjednávanie neznášajú a neakceptujú.
Ja som dost prekvapena, kolko zien tu pise, ze nema v ziadnom pripade ukazovat vyplatnu pasku, ale v kazdej inej diskusii sa pise, ako to, ze zena vlastne nevie, kolko zaraba jej manzel. Lebo moze byt ina vec, co povie a ina, kolko to naozaj je.
Ale k veci, ako pise mamatroch, ukazat cisla a rozdelit si povinnosti, alebo nech je ticho. Na druhej strane, uz mas skolakov, to naozaj este byvaju tak casto chori, ze musis riesit kazdy mesiac ocr? Dalsia vec, mas skrateny uvazok, aku mas pracovnu dobu? Ked chodia aj na obedy aj do SKD. Lebo pre mna ma skrateny uvazok zmysel vtedy, ked mama stihne pracovat, pokial su decka v skole a presne tieto veci vtedy odpadavaju. Ak chodia aj tam aj tam, kludne mozes ist na plny. To presne ako jedna mama u dcery v triede, ze jej sa chudatku neoplati ist do prace, lebo ved obedy, druzina, kruzky..hlavne ze to platia aj kym je doma nezamestnana.
@amelie2017 ja som za uprimnost a netajit veci vo vztahu,no tu to citim inak. Ak by videl,ze ma viac,tak by jej financne prispieval menej,aj ked on stale zarobi omnoho viac nez ona. A to mi nepride fer.
@petulda333 ved jasne, treba sa zariadit podla situacie, len som to spomenula. Ani ja by som takemuto chrapunovi nevravela pravdu. Len zas o com je ten vztah, ked musim taketo veci tajit pred muzom. Mne ked teraz oznamili, ze budeme mat vianocny bonus, skoro som na zadok padla a hned stastna volala muzovi.
@petulda333 Ano, je to tak, na skusku som muzovi povedala, ze som dostala odmenu 100 eur navyse a poslal mi o tu 100-ku menej. Kebyze aspon sa budeme bavit spolu o tom, kam pojdu tie spolocne peniaze, ale tu tiez sa bojim ze bud na jeho dom, lebo to samozrejme treba, alebo na jeho nejake ine vydaje, vramci zabavy a rekreacie. Alebo sa pohadame aj o tom.
Poslal ti o 100 menej? To nemyslíš vážne.
@amelie2017 môjmu mužovi nemám problém ukázať výplatnú pásku ani si vypýtať výplatnú pásku, aj keď to nerobím. Keby som mala takého muža ako autorka, tak by som problém mala ukázať výplatnú pásku a to veľkú. Preto ten iný meter v tejto téme a v inej. Ono to závisí hlavne od okolností.
Autorka, uz son sa pytala, aku mas tu pracovnu dobu, ked chodia na obedy a do druziny? Ma v tomto pripade vyznam skrateny uvazok?
@sasa1310 uz som pisala, ze v tomto pripade je to pochopitelne, ale aj muz moze povedat, ze zena mu povie, ze zarobi 500, on dava do rodiny 1100 a pritom ona zarobi 1500.. nevravim, ze je to pripad autorky, ale ludia su hocijaki. Mozno mu vadi prave to, na co sa autorky pytam. Lebo skrateny je vacsinou na to, aby som stihal chodit po deti na obed, nie na pokrytie ocr. Vsetky kamosky, co robia na skrateny si aj tak tu ocr musia zobrat, ked je dieta chore. Mozno len, ze ma taky skrateny, ze ma odrobit napr. 80 hod mesacne a nezalezi na tom, kedy to bude. Aj ked osobne takeho zamestnavatela nepoznam.
Kopu príspevkov tu je, že peniaze sú spoločné. Žiadne moje, tvoje. Ale pásky ukázať bože chráň. To sú nejaké tajné informácie? Mňa zaujíma manželova páska a tiež mu posielam svoju. Nevidím na tom absolútne žiadne tajomstvo. Spávame spolu, vidíme sa nahí, keď sme chori staráme sa o seba, všetko spolu riešime a páska ma byt problém?
@1fifinka1 tak u autorky nevidia ani pasky ani nie su spolocne...ale aspon to spanie dodrzuju 😅
Ja vidim muzovu pasku kazdy mesiac aj jeho inertnet banking vediem. ...lebo ja zapisujem vydavky a hospodarim. On nevie v IB ani prevodak spravit. a jasne aj on vie, kolko som zarobila, na zivnost.
@1fifinka1 to jedine ze je na zivnost alebo ma moznost home office. Ja narr. robim na zivnost a niektore dni som v robote urcity rocet hodit, vacsinou 6 ...ale kludne sa dohodneme aj na iny termin, ci niektory tyzden vynecham a iny som tam viac. volam to "robota" aj ked nemam zmluvu, ale niektori klienti chcu , aby som tam bola fyzicky.
Nie nehovor mu o zvyseni, lebo vase manzelstvo je cele divne.
V normálnom vzťahu by nemali byť tajnosti a mali by byť peniaze a všetko spoločné. Ale u vás to normálne nie je. Mne to príde, že on to má nastavené s Tebou schválne tak. Nechal Ti minút všetky úspory počas rodičáku, bývanie je jeho. Takže si proste jeho vezeň. On si môže míňať koľko chce a na Teba bude tlačiť, že by chcel šetriť. Toto vôbec nie je rovný vzťah. Ale toto poznám aj ja. Mala som podobného exmanžela. Na rodičáku som minula svoje úspory, lebo som všetko platila ja. On si vďaka tomu kúpil nové auto. Celé manželstvo pozeral na to čo je jeho a moje. Nechápala som také uvažovsnie, lebo ja som to brala tak, že je to všetko našej rodiny a pre nás. Trpko som tento postoj oľutovala pri rozvode. Aj ja som začala odkladať bokom, len keď mi došlo, že to ide dolu kopcom. Pouč sa a skús čo najskôr odkladať bokom. Založ si na dieťa detský účet a spor si tam. Skús čo najviac ako sa Ti dá. Ak by ste náhodou spolu vydržali, tak bude mať dieťa usporené.
Dobre s tebou vybabral
1.minul vsetky tvoje našetrene peniaze
2.kupil auto z tvojich peňazi, čo si napisal na seba a ty ho nepouživas
3.chce od teba 1000 eur, hoci vie, ze si s detmi doma
4.ma 3x vysši plat aplati najom energie - to je kolko 250- 300eur? Čiže mu mesačne pstane 1500eur a este od teba pyta tisicku?
5.a ty si s tym " svolna"?
6.no nie, že si rozumna, ale dost naivna a dobracka, až blba
7.ako bonus a vdaku, ked ťa vycical z peňazi, posiela na ulicu
hm 🤷♀️

Po precitani uvodu, ma napadlo len - vychcané egoistické hovado. Intuicia ti isto radi co mas spravit a ako sa zachovat. Je najvyssi cas zacat mysliet na seba. Bez vycitiek. Tymi ta zasype on lebo príde o dojnú kravu. Nedaj sa.