icon

Problém s alkoholom a narušenie vzťahov

13. aug 2022

Ahojte... Prosim potrebujem nestrannu odpoved.
S muzom sme sa spoznali, ano holdoval alkoholu ale proste ja som nebola dost dospela aby som to nejak riesila a premyslala nad tym do buducnosti. Aj ja som pila, ale normalne, ako mladi ludia, ked sme boli v piatok vonku.
Ale ide o to. Zivotny styl mojho muza je asi takyto. Pride z prace, okolo 17tej,vela sa nacestuje a anrobi, psychicky.
Vypije tri piva, a potom zacnesjest a je az dovtedy dpkedy nejde spat. Samozrejme sedi na gauci a potom tam zapsi. Toto sa opakuje kazdy jedne vecer. Na kazdu dovolenku si vzdy zbali fľaštičku pol litra palenky ktoru tam tak kazdy den pomalicky popija. Aby mal lepsiu naladu a aby zvladal stres. Ide o to, ze tieto veci riesim uz 10 rokov dokola. Teraz uz su nase vztahy narusene, mna to uz nebavi, rodonn zivot nemame ziafny. Po poslednej dovolenke ma uz dokonca zacal klamat. Ze vypil dve piva, alepritom viem ze tri. Takzesme sa zase posunuli o dalsi level. On sa ale tvari, ze to je ok. Ze vsetci piju, ze cesi piju, ze v cesku suplne krcmy.proste moj zivot sa toci len okolo jeho za závislosti.. Nikam s nami nejde, ptoto je doma takto kazdy den. Ked mupohrozim prestane na pr pred dvomi rokmiprestal pit aj na pol roka. Teraz vydrzi len den a pokracuje dalej... Popri tom sa to meni, napr tentl tyzden sam vylop

alexnina777
13. aug 2022

Lepšie bude len vtedy ak si to lepšie urobíš sama..v tvojom prípade musíš konať ty..nikto iný to za Teba neurobí, baby čo to prežili ti presne píšu čo Ťa čaka..urob to pre deti..toto sú vzorce do ich života čo vidia a prežívajú s Tebou úzkosť a smútok denne, lebo oni ho nasávajú z Teba..

autor
13. aug 2022

@alexnina777 dakujem baby budem to riesit radikalne. Dne smu poviem, bud v pondelok protialkoholicke alebo nech sa odstahuje k mame a koncim.

alexnina777
13. aug 2022

Držím veľmi veľmi veľmi palce..🍀 deti si zaslúžia mať šťastnú a zdravú mamu🍀

janewithane
13. aug 2022

Ja len ze velmi drzim palce, zasluzis si zit v pokoji radosti, bez prebdenych noci, bez bolesti brucha,. A hlavne tvoje deti si zasluzia taku mamu. Ako sa rozhodne je na ňom.
A mozno fakt zvaz nejaku podporu,, zver sa niekomu kto by ta podrzal.

andrea112255
13. aug 2022

Presne táto veta '' ved každý pije'' je argument ktorý som počúvala vždy na druhý deň keď sme sa hádali o tom že pil lenže môj bol normálne opitý a nevedel co hovorí, čo robí nič si nepamätal na druhý deň tak som mu zbytočne vysvetľovala aby nepil radšej lebo robí to a to a hovorí co by za triezva možno ani nepovedal... Ty si písala ze tvoj sa neopija do nemoty ale z toho co som precitala mi to trochu prišlo akokeby som čítala o sebe.. U nás keď boli hádky tak len kvôli alkoholu... Za triezva nebol úplne zlý človek ani chlap, staral sa o domácnosť, pomáhal mi bez toho aby som ho nútila, nebol lenivý a vedel sa pustiť do roboty, nákupy atď ale bohužiaľ ten alkohol... Nie vždy sa opil do nemoty ale pivo musel mať takmer každý deň a už keď alkohol zapracoval tak bol viac odvážny a aj agresívny miestami... Ja som veľmi šťastná že som si to uvedomila celé keď nie sme manželia a nemáme deti lebo odíde sa z toho vzťahu ľahšie.. Uz boli dávnejšie aj take plány že sa vezmeme a ze potom budú deti ale vždy som sa nejak potom vyhovorila z toho lebo som si začala všímať ten alkohol a chcela som vedieť co bude ďalej aby som si ho náhodou nezobrala a potom neplakala do vankúša.. Bohužiaľ som sa rozhodla to ukončiť, je to viacmenej čerstvé.. Uz som nemala viacej energiu to dookola s nim riešiť.. A ešte k tomu všetkému bol nenormálne žiarlivý.. Až chorobne by som povedala.. Trochu ma to mrzí lebo už mám svoj vek na to aby som mala deti ale keď som sa nad tým poriadne zamyslela tak radšej nemať deti a byť sama ako byť s alkoholikom.. Možno sa mi raz pošťastí

Inak si písala ze máš byt ktorý je tvoj.. Myslím ze to je super.. Nemôžeš v ňom ostať? Nech on ide preč keď sa náhodou rozhodneš pre rozvod.. Veľa žien takú možnosť nemá a nemajú kde ísť.. Ale ty máš.. U mňa je to podobné.. Ja mam zase dom ktorý je môj hoci aj on doňho investoval ale chcela by som mu vrátiť to co on investoval.. Pre svoj pokoj v duši

komplikovana
13. aug 2022

si teraz predstav takto zit uz navzdy. Za 10 rokov, si nic nevyriesila, iba sa ti zdravotne pohorsilo a uz su v tom aj deti. Na druhej strane, tazko nieco vyriesis, ked tvoj muz nechce priznat, ze ma problem s alkoholom. Ake je tu riesenie podla teba, ty mas nejaku predstavu a tvoj muz to absolutne odmieta a nezmeni svoje fungovanie, lebo ty chces.

luccija
13. aug 2022

Bud neustupna urcite si mu x krat povedala, ze sa rozvedies a pod...toto uz pozna.Uvidis ako sa k tomu postavi.Drzim Ti palce poznam vela chlapov co prestali pit aj vo vyssom veku stacil antabus liecba...teraz povedia, ze len lutuju roky co takto zili.A to su ludia VS vzdelani, podnikatelia vela ludi si mysli, ze alkoholik je len nejaky asocial v krcme.

bosorka2302
13. aug 2022

juj to nezmenis ty, pokial on nechce. A protialkoholicke je zadarmo len raz, pokial on sam nechce sa liecit tak ked tam pojde z donutenia nic sa nezmeni. Pride domov a zacne zas poznam par takych. Tam skoda sa rozculovat bud budes zit sama pre deti a jeho neriesit alebo sa rozid, rozved. Toto je ich zivotny styl a nepohne s nimi nikto. Vlastna skusesnot

vilma7
13. aug 2022

Musíš to riešiť žiaľ len radikálne, lebo časom bude ešte aj z teba troska.... psychická troska.
A odtrpiet si to budú musieť aj deti.

Na tvojom mieste ho postavím pred hotovú vec, ako si vyššie napísala.
Ale, problém je, on prestať nechce. Alebo chce? Ak nie, žiadne protialkoholické mu nepomôže.

autor
13. aug 2022

@vilma7 no teraz som mu to vravela. Ze sa zbavi tych piv, co nakupil, a v pondelok pojde k psychiatrovi. Povedal, ze Dobre, dobre, laska.
Ale ja viem, ze to je len dobre, dobre, len.mi.nic nevrav....
Ale potom som mu este vravela, ze ci mu staci taky zivot, ze sa vecer nadoji, naje a zaspi. Ze ci si tak predstavuje celu svoju buducnost... A este ze mne je jedno, kto pije, ze to ich zenam nevadi, ze mna to nezaujima. Vsecho vaudy tvdil, ze on nepije prero, ze musi... Ze on je len smadny.
Ale celkovo to proste nefunguje. Darmo si ja tubudem navravat, ze ako druhi maju, ze druhi este aj to a to prezivaju, ked ja chudnem, nechuti mi jest, lebo len pomyslenie, ze pride vecer, a otvori ste piva a zacne jest vsetko co vidi ma privadza do sialenstva.
A este som mu vravela, ze co mam ja vlastne z neho. Ze naco je vobec s nami doma
Ze ked jeho kazdy vecer vyzera takto, ako pisem vyssie.
Ze proste ja nechcem tak prezit svoj zivot... A nepolavim. Uz sa zajtra stroji, ze deti vezme na vylet, lebo ja idem do prace... A to je presne to, ze on si mysli, ze bude sekat jeden den dobreho ocka a ja polavim... Ale nie nepolavim.
Koli svojej budusnosti... Nenavidim alkoholikov, a to som mu aj povedala, este pred svadbou, ze ak sa raz z neho stane zavisli, tak ho necham.
Takze pojde v ponelok k doktorovi jemu mozno budu stacit tie tabletky... Ale proste ak zisti, ze s nami nie je stastny, lebo mu predsa len chyba pitie, ja budem respektovat jeho rohodnutie.. Ale pri mne nie. Neostanem s nim.

autor
13. aug 2022

@vilma7 este mna stale dava do pozicie stihacky a sibmutej hnusnej zakeracky ktora mu chce len zle a riadit ho.

yoxinka
13. aug 2022

Strýko sa mi upil na smrť, celé destvo som vyrastala s alkoholikmi, samé nadávky, hádky, bitky, rodinných príslušníkov som ťahala ako decko z ulice spitých, každá oslava, svadba, hocičo, furt sa len pilo. Neznášam alkohol, nulová tolerancia. Znesiem pohár vína u ľudí, keď to pijú celý večer a ostávajú úplne pri zmysloch. My si s mužom tiež dáme večer pohár vínka, úplne v pohode a toť vsjo. U tvojho muža sa to bude zhoršovať a keď on sám neuzná, že má problém, nepomôže mu vôbec nikto. Viem podľa strýka. Chcel sa spiť, spil sa. Ja som mu 17ročná volala sanitku, lebo bol celý žltý, nevedel už ani stáť. Do týždňa bolo po ňom. Mal 45 rokov.

danyelia
13. aug 2022

Ahoj, normálne by som mu dala ultimátum, buď chlast alebo rodina...Spísala by som mu podmienky tzv. nového života, ako si to predstavuješ, aby si bola Ty a rodina spokojná s tým, že ak to nemieni rešpektovať, je definitívny koniec. Bodka. Ak nebude súhlasiť, ok. Žiadne prázdne vyhrážky, ručičky, varovania. Na pár dní by som aj s deťmi odišla preč, k rodine, hocikam. Povedať, že máš už spísanú žiadosť o rozvod. Možno by mu pár dní, mesiacov trvalo, kým by si uvedomil, že to myslíš vážne, ale ak mu za to stojíš, zmenil by sa. Ak nie, jeho smola. Väčšina mužov asi naozaj musí prísť o to najvzácnejšie (žena, deti, rodina) aby si uvedomili, čo vlastne od života chcú...

autor
13. aug 2022

@danyelia ano to tak aj spravim uz sa nenecham deptat.... Jeho alkoholizmom.

andrea112255
13. aug 2022

Że on je len smädný? Ved nech si dá čistú vodu keď je smädný. Môj v priebehu dna sám vypil viac ako polovicu flasky Jack Daniels (robil si drinky zmiešané s colou) a keď som sa ho opýtala či to je potrebné len tak v obyčajný voľný deň toľko alkoholu vypiť osamote tak mi to argumentoval tak ze či on si nemôže vypiť šak ma voľný deň a že je kľudný a nič nerobí..chápem že či človek raz za čas urobí takú pohodicku na terase a dá si JEDEN pohár vínka alebo drink.. Ale polovicu flasky len tak sám vypiť?... Tvoj muž nie je smädný... On očividne potrebuje svoju dávku alkoholu.. Keby bol smädný, napije sa vody... Alkoholici si hľadajú rôzne výhovorky ako ospravedlniť to, aby sa mohli napiť... A keď mi niekto povie ze každý pije tak áno.. Každý si občas ten pohárik dá niekde na návšteve alebo vonku keď sa občas stretnú s priateľmi... Ale nie že človek sám pije doma.. To nie je niečo čo robí každý a nie je to v poriadku.. To by sme potom všetci mali každý deň chlastat a bolo by to normálne.. A ne normálny by bol ten co nepije..

A taka otázočka.. Sadne si tvoj muž pod vplyvom alkoholu za volant?... Moj si sadol bez problémov.. Hrdina... Ze ved on si len trochu vypil nieje opitý... Žijeme v zahraničí a je tu síce tolerancia asi jedno pivo ale on si sadol aj po 4 pivach

autor
13. aug 2022

@andrea112255 nie moj nie je este v takom stadiu.. A este ste spolu?

annamalaga
13. aug 2022

Držím palce. Sama mám stym problém niekedy, viem ťa pochopiť.( Problém s alkoholom mám ale ja.) aj keď nepijem každí deň.

andrea112255
13. aug 2022

Nie.. Ja už som sa rozhodla to ukončiť nedávno.. Uz som to nezvladala sa stále o tom hádať.. Lenže tam uz boli aj samovražedné vyhrážky z jeho strany.. Neprajem nikomu ten stres

annamalaga
13. aug 2022

každý deň pardon.

alexnina777
13. aug 2022

@annamalaga keďˇju vieš pochopiť tak jej radiš čo teda? čakať kým pán manžel zistí že niči život žene , deťom aj sebe ? alebo ju len chápeš?

autor
13. aug 2022

@annamalaga skus vyhladat pomoc. Ved zivot jekrasny

katkati
13. aug 2022

Písala si, že sa máte sťahovať do domu. Robí vám ho firma? On nie je po práci na stavbe? Také divné to je.

au1994
13. aug 2022

No pozri sa, aspoň vieš, že dodržiava pitný režim. 😂🙈 Teraz vážne, ťažko, ak nechce prestať slopať a nevidí na tom nič zlé, neprestane. Skús naozaj odísť od neho preč, počkaj pár mesiacov, či sa vzchopí a začne svoj alkoholizmus riešiť a ak nie, žiaľ rozvod. Toto nikdy dobré nebude, kým on sám nepríde k rozumu a život s večne ožratým človekom si nezaslúžiš.

autor
13. aug 2022

@katkati ano je po praci na stavbe dve hodky. Ako kedy.

autor
13. aug 2022

@katkati to bolo ze vacsinu casu tak stravi. Napr ked pride o siedmej prave su tri piva a az potom veceria.... Aj do pol desiatej

vorkola
13. aug 2022

Ano je to uz alkoholik ,jak vysity.Poznam to .Mam takeho manzela,Ale moj je aj agresivny,uraza ma, nic nie je dobre, co spravim .Napr dnes .len obycajnu vodu na linke ,ktoru som utrela ,on opakuje po mne. lebo zle utrela, Ohladom nasej komunikacie,to je cisty teror.ked sa ho nieco pytam okolo muzskych prác, ktore on vie robit, ale nerobi mesiace roky ,jeho odpoved ,,daj mi pokoj,daj mi pokoj.ja by som si aj zavolala majstrov,no to by ste videli, co by robil?to by bol schopny ich aj vystrielat,Takze ani sa mu robit nechce, a nemozem ani ja pokracovat.Robi veci ,len ,co sa jemu chce,vsetko mi oponuje,takmer na vsetko ma odpoved nie,Takze to mas oproti mojmu ,co pises zlatuska.Mna douraza az do krvi.Tot som hovorila s dcerou, o nom (myslela som si ,ze nie je doma )ze otec je chory ,mal by sa dat liecit,naraz mi vtrhol do izby ,neviem kolko si toto odpocul, a jeho reakcia na mna ,ty suka ,ty ma ohovaras?hned som vypla mobil.Deti mu nic nehovoria lebo po 1) sa ho boja, a po 2) dava im obcas za mojim chrtom peniaze,akoze to dava len on. Proste vyzdvihuje seba.Dnes dal napr. dvom vnukom po 50 eur. teda dohromady 100 z toho mu zaplatili cez cer kod poplatok za mobil asi 12 eur,Takze vnuci dostali kazdy 44 eur A to mi ani nepovie, len ja si to nenapadne zistim.A to nesmiem ani ceknut.my mame kazdy svoje financie, s cim nesuhlasim ,lebo on setrit nevie..Uz so mu viac krat povedala, ze aby im peniaze daval spolu so mnou,ale to samozrejme bolo peklo,a vidim ,ze robi to zas.Ale mne napr.asi pred pol rokom ,povedal v burlivom hneve ,ze mi neda ani cent,lebo on ma rakovinu.ja som tiez chora ,nastastie ,ze mam financnu rezervu,svoj dochodok,Niekedy asi tak mesacne mi da, 20 az 5o eur na benzin .,Potraviny ,energie plati on,.Takze to akosi znesiem ,hoci ten prehlad o jeho financiach mi chyba,Tiez ma nebavi takyto neusporiadany zivot.V postate nefunkcny,ale ja som veriaca ,tak to trpim ,a navyse mam denno denne brusne zachvaty,lebo kvoli tym bolestiam sa mi problemy s nim nedaju riesit.uz som aj uvazovala ze odidem ,mam svoj stary rodicovsky dom, Keby ste videli,ze ked ho chyti amok zurivosti tak to by dal nohy na plecia aj najtazsi kulturista.ale nastastie len zuri,a chvala Bohu ani prst na mna nepolozi nie to este facka. Ale mne ,co sa osvedcilo, ze denno denne chodim na sv prijimanie,snazim sa byt bez smrtelneho hriechu.on sa ma nemoze ani dotknut.Inak keby mohol je schopny ma aj zaskrtit.Ked sa stvojim da komunikovat, tak mu navrhni liecenie, mozno by mu stacilo aj ambulatne

yoxinka
14. aug 2022

@vorkola
Ja som žila s alkoholikmi, nemohla som s tým spaviť nič, lebo som bol decko, ale trpieť takto ako dospelá a nechať si ničiť život, keby môžem odísť preč, to by som nikdy nedopustila. Ty to trpíš, lebo si veriaca … tak to ťa teda fakt ľutujem, lebo robíš obrovskú somarinu. A ver tomu, že príde aj na tú facku a sv.prijímanie ťa neochráni. Je to otázka času.

huxy
14. aug 2022

@vorkola
@yoxinka aj ja som veriaca. To neznamena, ze musim trpiet. Tiez sa moj byvaly ku mne nepekne spraval. Same nadavky a ponizovanie, vysmech. Casto uz aj za triezva. Facka tam bola raz. Ale nemyslim si, ze ked je niekto veriaci, musi trpiet fyzicke ci psychicke utoky.

lily246
14. aug 2022

@vorkola nerozumiem tvojmu rozhodnutiu dobrovoľne si ničiť život, nechať sa týrať a vyhovárať sa na vieru. Robíš obrovskú chybu.

yoxinka
14. aug 2022

@huxy
Samozrejme, že nemusí trpieť!!! Kamoška sa blbo vydala. Od muža psychické týranie, útoky, peniaze jej pobral, keď potratila, smial sa jej, že ani decko nevie mať … a mama jej na to povedala “koho si si zobrala, s tým budeš žiť”, lebo ide o najkresťanskejšiu rodinu v doline s viacerými kňazmi atď. Proste rozvod tam neprichádza do úvahy. Akože … Ja sa nečudujem neveriacim ľuďom, že si o kresťanoch myslia svoje, lebo správame sa v mnohých prípadoch akoby nás niekto pravidelne tĺkol po hlave.