Problém s alkoholom a narušenie vzťahov
Ahojte... Prosim potrebujem nestrannu odpoved.
S muzom sme sa spoznali, ano holdoval alkoholu ale proste ja som nebola dost dospela aby som to nejak riesila a premyslala nad tym do buducnosti. Aj ja som pila, ale normalne, ako mladi ludia, ked sme boli v piatok vonku.
Ale ide o to. Zivotny styl mojho muza je asi takyto. Pride z prace, okolo 17tej,vela sa nacestuje a anrobi, psychicky.
Vypije tri piva, a potom zacnesjest a je az dovtedy dpkedy nejde spat. Samozrejme sedi na gauci a potom tam zapsi. Toto sa opakuje kazdy jedne vecer. Na kazdu dovolenku si vzdy zbali fľaštičku pol litra palenky ktoru tam tak kazdy den pomalicky popija. Aby mal lepsiu naladu a aby zvladal stres. Ide o to, ze tieto veci riesim uz 10 rokov dokola. Teraz uz su nase vztahy narusene, mna to uz nebavi, rodonn zivot nemame ziafny. Po poslednej dovolenke ma uz dokonca zacal klamat. Ze vypil dve piva, alepritom viem ze tri. Takzesme sa zase posunuli o dalsi level. On sa ale tvari, ze to je ok. Ze vsetci piju, ze cesi piju, ze v cesku suplne krcmy.proste moj zivot sa toci len okolo jeho za závislosti.. Nikam s nami nejde, ptoto je doma takto kazdy den. Ked mupohrozim prestane na pr pred dvomi rokmiprestal pit aj na pol roka. Teraz vydrzi len den a pokracuje dalej... Popri tom sa to meni, napr tentl tyzden sam vylop
Proste presne v diagnoze spoluzavislost je toto, ze ked aa clovek citi ohrozeny apravy nejaky ustupok, alebo vezme na vylet alebo lrestane na den dva pit, a ked zena vyzera, ze je ok, tak zase zacne. Ze to je normalny jav a priebeh.
Len musíš myslieť na to, že títo ľudia, pokiaľ SAMI nechcú, nestane sa nič. Pili moji starí rodičia, umreli na to, pil ich syn, umrel na to. Žiadne dohovory, prosby, nič nefungovalo. Pila moja mama a tej som povedala, že musela som to trpieť celé detstvo a ako dospelá to trpieť nebudem. Že si môže vybrať medzi pálenkou a mnou, lebo pokiaľ mieni piť, ja s ňou nechcem mať nič. Stačilo, že ona nespravila nič, aby ma ako dieťa pred tým chránila. Keďže už nie som decko, rozhodujem sa sama ta seba a teda pokiaľ so vyberie alkohol, je to na nej, ale toto bude náš posledný rozhovor. Rodičia jej umreli, brat jej umrel, bola slobodná matka, s mojím otcom nebola v kontakte. Tvrdé? Áno. Ale zabralo. Mama sa spamätala, dokončila školu, trochu sme jej na začiatku pomohli finančne, aby si porobila aj nejaké kurzy, našla si prácu a funguje normálne. Ale chcela to ona, všetka aktivita šla od nej, ja som nad ňou nestála, nenútila, nič. Nad strýkom sme aj stáli, aj ho vláčili po doktoroch, aj ho stále presviedčali … on podľa jeho slov, nemal pre čo žiť. A takému človeku nepomôžeš.
@yoxinka ja ties nepolavim, velmi mi pomohlo ruiriprcitat si co je to Spoluzavislost... Ja vlastne tieztrpim, lebo zijem nie svoj zivot ale zivot s alkoholikom.nepolavim.ak nepojde v pondelok soma, a vykasle sa na to, tak ho tam objednam a ak nepojde bohuzila budem musiet vsetko ukoncit, a ist dalej.bude to jeho rouzhodnutie, ze je mu lepsie bez nas. Uvidim. Ako sa rozhodne. Dufam, ze pre nas a pre zachramu svojho zivota. Pretoze teraz ma este lubi a ma rad... Takze snad to dokaze. A snad si sam. Uvedomi aky je zivot krasny, ked hk neprespi na gauci.
Je to alkoholik ako vysity...mala som rovnakeho doma a priebeh presne ten isty mlada sprosta neriesila som kazdy den minimalne 1 to liter a pol balenie piva jeho argument pivo neni alkohol ved to je nic brala som - bola som blba...
Ale presne potom prislo klamanie nevypil som tolko ale iba tolko vypite doma aj to co bezne nepije.
Normalne som si s nim sadla - za triezva a povrdala ze bud bude pokrecovat a rozlucime sa alebo nabehne hnef k psychiatrovi. Par dni preslo tvaril sa ublizene ale siel odvtrdy (5rokovcca) nepije nic ani len zakusky s alkohol aromov
Hlavne sa drž a nepovoľ, bude ťa to stáť ešte veľa nervov... môjmu otcovi ani liečenie nepomohlo, ale nádej umiera posledná.
Ahoj autorka, držím palce. Je to presne ako píšeš, neuzijes si svoj život. Začni to riešiť kým neurobíš chybu ty. Pretože stačí málo, a môžeš sa namotat na niekoho iného, kto ti poskytne nejaký zážitok (hoci len kávu v meste). A potom to už budeš ty, tá zlá, ktorá rozbija rodinu.. jednoznačne trvaj na svojom, že buď sa začne liečiť a úplne prestane piť, alebo pôjdete od seba. Moc držím palce. Neustupuj už.
@marlent presne tak. Ja spravim to iste. Bud pojde, alebo sa vysetiem na vsetko. Nemam popblem. Ale myslim si, ze on to sprabi, ze ppjde, lebo by sklamal celu rodinu aj rodicov a tak a to by nespravil
@barumienka jasne nepolavim. Nikdy. Nenecham si znicit zivot. Mam 34 a nie 90
No tak zeny, polavila som...samozrejme, robil sa ako nic, zabudol na to, ze som mu vravela, ze pojde k psychiatrovi. Pit teraz vraj nepije...
Ale viete co je najhorsie... Ze dnes vecer som zistila, ze to vsetko pokaslal...ja som rzposte tak sprosty typ, ze aj ked som mala frajera a viac krat mi ublizil, tak akoby mavnutim prutika, som ho odpalila zo svojho zivota...
Mrzi ma toto, ze toto citim... Ja som vzdy bola na neho hrda, vzdy som sa citila uzasne, ze apolu chodime, ze sa ideme brat, ze budeme mat deti...
Teraz je to tak, ze necitim nic... Citim len sklamanie... Sklamanie zo zivota zo vsetkeho... Sklamanie, ze tolko krat som prosila a tolko krat sa na to vysral... Sklamanie, ze so seba spravil chudaka ozrana.... Ja nenavidim ozranom... Prw mna su to uboziaci.... A najhorsie ke, ze ja si to teraz myslim a citim o svojom manzelovi... Je mi do placu... Tak strasne ma boli dusa...to co teraz citim je mieco strasne.. Lebo my sme boli fakt ako jedno telo jedna dusa.... Neskutocne som mu doverovala... A on spravil to najhorsie co mohol... Znicil to. Pretoze znicil vo mne obdiv jeho ako osoby a lasku....ja.som proste taka hlupa, ze ja palim mosty...a tolko krat som ho prosila o pozornost, o to aby tracil cas snami, o to aby nepil....
Sice mi vcera prisahal na moj zivot, ze uz nikdy nebude tak pit ako pil... ked som mu povedala, ze co mi tento zivot sposobuje, ze mi je zle, ze chudnem... Ze mi nechuti jest.... Ze mam nervy, som vyhadzana na tvari ako pako...ale uplne strasne je, ze neverim.
Stratila som vsetko.
Staviame dom....nadherny ako v rozpravke.
Vsetko idelne, vsetko dokonale....a co teraz? Toto je totiz najhorsie co sa mohlo stat.... Ze ja uz necitim hrdost na svojho manzela...
Som hlupa? Prosim napiste mi... Ci som. Uplne kludne.
Si hlupa, ako som bola hlupa aj ja. Vzdy som verila, ze sa bieco zmeni. A presne toto bolo u nas, dusoval sa, prisahal, ze pojde na liecenie, niekolkokrat. Nikdy nesiel. Tiez hovoril a sluboval, ze uz viac pit nebude. A myslis, ze sa tak stalo?
Ja dnes lutujem len to, ze som si svojho ex vtedy vobec zobrala a to, ze az tak dlho som to trpela.
Áno si hlúpa chceš svoju rozprávku, ale bohužiaľ svet a ľudia nie sú dokonalí. Musíš sa zmieriť so svojou realitou a konať vo svojom najlepšom záujme.
Suhlasim s dievcatami vyssie, znicis si zivot.. dom ako z rozpravky nie je stastie. Stastie je, ked mas vedla seba cloveka s ktorym chces prezit cely zivot. Podla toho, co pises, mame spolocneho viac nez dost. Ja mam uz nejaku fazu za sebou, a este ktovie co vsetko pred sebou. Ak chces, napis spravu, nechcem to tu rozoberat 🙂
Chcela som sa opýtať ako pokračujete, ale vy ste vlastne ani nezačali... prosím už nepoľavuj, predlžuješ trápenie sebe a deťom...
Prosím vás ako to i vás dopadlo?ste spolu?ja viem že píšem na stary príspevok ale toto isté mám ja muž alkoholik ktorý si zničil lásku ku mne nechce sa nemiluje a u nechce byť a nami rodina ja som zúfalá proste nič len sa trápim lebo na liečenie ho nedostanem

Baby neuverite, je to. Presne ako spoluzavislost... Povedala sommu, ze v ponelok prychiater. A vcera ma zobral na vylet. Na vecer, ze nechsme spolu. Ale ja aj tak nepolavim. Bude musiet ist na liecenie. Bude musiet ale nerobim to len pre seba ale aj pre neho. Lebo jeho zivot tym padom m nestoji zanic.... Ziadne azazitky nic, lebo sa tesi len na svoj veverny relax vpodoobe piva. On musizmenitmyslenie. Snad m in prehovoria do duse.