icon

Problém s dcérou a jej psom

fantagiro70
6. feb 2016

Ahojte.Mám problém s dcérou,je dospelá a domov si doniesla psa STAFORDA.S manželom sme boli proti tomu, ale ona si urobila po svojom.Mali sme už doma jednu fenu,ktorá je kludná,poslušná.Pes staford je mladý húževnatý pes,ktorý mohutnie a neposlúcha.Náš dvor bol krásny,upravený o ktorý sa vzorne s manželom staráme,je to naša radosť mať pekný upravený dvor.No ale teraz ako pes rastie a mohutnie je dvor jedna katastrofa,polámané stromky,polámané konáre, trávnik už ani neni trávnik,lebo kde tento pes prejde,je len stopa ako po koňovi.všetko čo mu príde do cesty zničí.Ked ho zatvoríme do voliery, dcéra ho pustí a nadáva, že ho zatvárame, nestará sa o ňho,ako by sa mala.Exkrementy po ňom zbieram ja alebo manžel.Dcéra týždeň robí a týždeň je doma.Ked je v robote,tak domov chodí až v noci a ked je doma, tak je zalezená v postelil oddychuje, alebo ide s kamošmi von, Na psa si nájde raz alebo dva krát do týždňa čas ,aby s ním vybehla niekde von a vybehala ho.Ked jej vravíme, že ho tu nechceme, tak sa oduje a má milion argumentov, prečo ho nedá preč...že je pekný a podobné hovadiny.Ja už nemám na toto nervy, sústavné hádky a nepokoj v rodine za psa, ktorý nerobí dobrotu,mi uberá na energii.Dala som jej ultimátum týždeň na odstránenie psa z nášho dvora. Ako by ste riešili takýto problém vy ?

fantagiro70
autor
6. feb 2016

@marianeta psa kupila od chovatela, nepoznám ho ale pes je zdravý a silný jedinec

pribinak
6. feb 2016

@fantagiro70 moje niektore kolegyne maju uz dospele decka a tie musia prispievat do domacnosti, na najom, energie, stravu, drogeriu, ale normalnu sumu, nie, ze symbolicky 50e, davaju od 100 az po 200e

pribinak
6. feb 2016

@fantagiro70 ak ma ockovania he to uplne ok

fantagiro70
autor
6. feb 2016

@pribinak má všetko naporiadku, je zdravý až moc 😀

dana_l
6. feb 2016

@whitecat666 absolutny nesuhlas s tvojim prispevkom. ak si dospela osoba zaumieni zadovazit psa, tak to nie je povinnostou rodicou sa o toho psa starat. priniest domov psa aj napriek namietkam a potom sa o neho vobec nestarat svedci o absolutnej nezodpovednosti a disrespect rodicov. ak niekto sa nestara a ma len vyhovorky a ocakava ze druhy z lutosti budu zopovedni za jej rozhodnutie, tak to teda nie. pes aj ked je krasny a dobry a neviem co este o nom povie - pojde prec k niekomu kto mu da lasku a cas ktory potrebuje pre zdravy vyvoj.

@fantagiro70 pes nech ide. ale musite si urobit poriadok aj s dcerou. lebo moze byt ze si z trucu zaobstara dalsieho psa a budete v zacarovanom kruhu. tvoja dcera - prepac - je rozmaznany jedinec ktory sa stara len a len o seba. pekne jej povedzte - prosim moja laska, zarabas, si samostatna, mas mesiac-dva na najdenie si noveho ubytovania. velmi radi ta privitame na navstevu ale odteraz si na svojich vlastnych nohach.

dana_l
6. feb 2016

oprava - rodicov

whitecat666
6. feb 2016

@libka1
@fantagiro70
Aby bolo jasne, ja tez nie som nejaka mega milovnicka psov. Tomu psovi je podla mna jedno, ci je u vas alebo v inej slusnej rodine.
Nikomu nic nevycitam. Iba si neviem predstavit, ze co by som urobila na mieste vasej dcerky, ked pridem domov a moj pes tam zrazu nie je. Asi by som fakt zurila a necitila by som sa doma prave najlepsie (ale ja som vyrastala v dome, ktory bol symbolom volnosti, kreativity a slobody prejavu, takze asi nie som ucebnicovy priklad). A tiez je pravda, ze nikdy by som si domov takto psa nedovliekla bez maminho nazoru (ten je pre mna dolezity). S mamou sme vzdy mali velmi blizky vztah a vazim si ju za to, ze bola na nas taka dobra, takze by som jej nechcela pridavat starosti navyse.

libka1
6. feb 2016

@fantagiro70 no to je jasne, ze lepsie ako u maminky jej nebude. a to sa cudujem ze ked sa raz uz odstahovala a narazila si cumak tak nema stipku ucty a toto si dovoli 😕 zacni tym, ze nech prispieva na domacnost nejakou slusnou ciastkou. aj ked su ti tie peniaze k nicomu a nepotrebujes ich, tak jej ich na tajnasa ukladaj na nejaky ucet, nemusi to vediet... len nech zisti, ze jej vzdy pecene holuby do huby padat nebudu 😀

fantagiro70
autor
6. feb 2016

@whitecat666 aby bolo jasné a čo si mám myslieť ja ked prídem domov a mám zničené všetko na čom som tak dlho a pracne makala, čo mám urobiť v takom prípade, ked upozorňujem dospelú dcéru aby si psa vychovávala, ked už ho dovliekla sem k nám.Aj ja zúrim a nie raz ani dva razy, a ona si z toho robí prdel.Mne je už srdečne jedno, či sa tu ona bude cítiť dobre a príjemne a volne ako píšeš , ked jej dám preč psa .Ani ja sa necítim dobre a koho to trápi ?

libka1
6. feb 2016

@fantagiro70 osobne si myslim a vychadzam z toho co pises, ze aj jej samej odlahne, podla mna k tomu psovi nemala ziadny vztah, len sa jej zdalo cool mat staforda 🙄

cervenaruza123
6. feb 2016

@fantagiro70 Ja by som ju osamostatnila tak, ako by to spravili moji rodicia, lebo nas na to upozornovali a ciastocne sme si to aj zazili, ked sme sa zacali doma privela valat a primalo pomahat. Je dospela, ma pracu, ma platit svoju cast energii/vody. Na potraviny by mala prispievat alebo by ste sa mali striedat v nakupoch. Pri prani sa striedat, ak sa vzdy vyhovori, neprala by som jej, prala by som len svoje veci. Pri vareni to iste, nech obcas navari a ked sa jej nechce a vzdy to odsunie, varit jej nebudem. Proste ako dospela by sa mala podielat na spolocnej domacnosti aj financne, aj pomocou. Mozno to je trochu drsne, ale je to lepsie, ako nechat zvyknut si dospeleho cloveka na pohodlnost a potom ked sa uz bude musiet obracat sam, skonci na ulici, lebo to nezvladne.

mamulka211
6. feb 2016

@fantagiro70 urobila si dobre, len neviem, naco si si zalozila tuto temu, ked vlastne riesenie si spravila aj tak a velmi rychlo. Pre buducnost upozori dceru, ze bez vasho suhlasu si uz domov neprinesie ani skrecka, a ze uz ma dost rokov nato, aby vyletela z vasho hniezda a nasla si ine. Povinne jej zaviest povinnost prispievat do rodinneho rozpoctu, spolupodielat sa na praci v dome a pri dome, ak u vas chce zit, musi robit. Ak sa jej to nebude pacit, ma moznost sa odstahovat.

vintage_lady
6. feb 2016

@fantagiro70 máte to krásne, aj ten oriešok tam ladí ☺ každopádne Veľa šťastia, aj psovi, ale musím povedať, na vašom mieste by som zatrhla mama hotel, myslím, že práve tam je pes zakopaný 😉

bonaqa2013
6. feb 2016

@fantagiro70 jájáj to poznám. pred 6 rokmi syn doniesol vlčiaka - bol šteniatko. Vyrástlo z neho veľké psisko. syn sa už o neho dávno nestará a je mu kupujem a dávam žrať, čistím voliéru ..... Všetko len a len ja. Už sme sa aj presťahovali a pes išiel s nami. mne je ho ľúto dávať preč a tak býva u nás na dvore. Syn mal vtedy 15 rokov....

whitecat666
6. feb 2016

@fantagiro70 na vasom mieste by som sa asi pokusila hlavne zapracovat na vztahu s dcerou aby ju trapilo, ze ste nestastna. Verim, ze aj ona ma nejake city a ked si budete blizke a uvidi, ze sa kvoli tomu psovi tak trapite, sama pravdepodobne navrhne aby ste ho darovali. Nikto nechce vidiet smutneho cloveka, na ktorom mu zalezi (vy ste urcite fantasticka mama a dcera vas zboznuje, tak ozivte vztah napr. nejakou novou spolocnou aktivitou).
Robit to poza jej chrbat mi pride take ako ked ho ona bez vasho suhlasu dovliekla... Zbytocne robenie napriek.

sissmiss
6. feb 2016

@whitecat666 ja som tak uplne nepostelrehla co je "poza chrbat" na tom: mas ultimatum do konca tyzdna poriesit psa. Ako, dospely clovek podla mna chape ze ak neporiesi, asi nieco bude nasledovat, aspon teda logika nejaka mu to nasepka.

@fantagiro70 popravde si myslim ze dcere odlahne a ze ty si sa jej postarala o riesenie problemu. Navonok ale bude vyvadzat, vsak nemoze dopustit nieco take ponizujuce ako uznat ze ste mali pravdu. Navrhla by som jej nejaku sumu ktoru ma mesacne platit, napr.200e. Symbolicky. Nie ze za stravu, pranie, byvanie, energie, ani nahodou. Ak by si zacala nieco narokovat ze vsak ona plati, tak dovi, plat si najom, stravu, drogeriu sama.

whitecat666
6. feb 2016

@sissmiss Ak ju teda berieme skor ako dospeleho (a nie ako dceru), tak potom podla mna nie je na mieste aby dospely daval dospelemu (teda rovnemu spolubyvajucemu) ultimata.
Takto by sme sa tu mohli za slovicka chytat cele hodiny (ja som pravnicka, takze mna to bavi), ale o tom to nie je. Pointa je aby si dcera uvedomila, ze sposobuje rodicom starosti a aby jej to nebolo jedno vramci celkoveho buduceho zlepsenia vztahov v rodine (a predideniu dalsich podobnych situacii bez toho aby sa niektora zo stan citila ukrivdena).

sissmiss
6. feb 2016

@whitecat666 dospela dcera ktora si neplni svoje povinnosti nie je rovnocenny spolubyvajuci. Ak by sa o psa starala, dvor by jej patril v nejakej casti, zbierala by po nom, krmila by ho za svoje, vencila tolko kolko potrebuje ALEBO by bola dohodnuta s rodicmi ze oni toto budu robit za nu, tak ano, bolo by to velmi nefer keby jej len tak zo zlovole dali ultimatum na odstranenie psa. Dcera dovliekla psa proti voli rodicov, sluby ze sa onho bude starat nedodrzala, na prosby ani hnev nereaguje...vtedy je presne ten moment kedy na rad ma prist ultimatum. Ty hovoris o nejakej slobode...ta je myslim ze vies sama, len dovtedy kym nezasahuje do slobod niekoho ineho. Tu nie sloboda, pretoze sloboda je nevyhnutna a prirodzena, pes nevyhnutny nebol, ale sebectvo nici majetok, pracu, nervy, psychicke zdravie, vztahy.... Idealny stav o ktorom hovoris ty ze ty by si si to nikdy nedovolila tu nenastal. Tak aj riesenia musia byt adekvatne.

snazilka1983
6. feb 2016

Kto je tu rodič? Aby mne dieťa dotrepalo psa a nechalo si ho aj cez to všetko že ja nedovolím? No takú ešte nehrali a ani nebudú. Okamžite by som ju vyhodila aj so psom. Je dospelá a hlavne zárobkovo činná osoba. Keď sa nevie starať a hlavne psa vychovať tak nech sa páči tam sú dvere.

whitecat666
6. feb 2016

Ja nikdy nepochopim ako moze niekto povedat svojmu dietatu (je jedno, ze je dospela a zaraba), nech sa páči tam sú dvere (nech uz spravi cokolvek, uz vobec nie preto, ze nedodrzi slub v starostlivosti o psa). Stastie deti je pre mna vzdy prvorade.

@fantagiro70 drzim palce, nech vam to dopadne co najlepsie.

libka1
6. feb 2016

@whitecat666 asi si nezazila este taku vyhrotenu situaciu. nevravim ze je to tato, ale v zivote su rozne osudy a situacie, ked zrovna toto moze tomu dietatu pomoct nakopnut svoj zivot tym spravnym smerom alebo spadnut az na dno a spamatat sa 😉

sissmiss
6. feb 2016

@whitecat666 ale vsak prave preto ze im na dcere zalezi mali by jej pomoct osamostatnit sa. Je zvlastne ze na jednej strane hovoris o laske a dovere medzi rodicmi a dcerou a o tom ze bezbreha tolerancia rodicov je prejavom lasky a potom na druhej strane povazujes kroky ktore vedu k osamostatneniu dospeleho sebestacneho dietata za trest pre dieta 😕 Si to nepochopila. Niest zodpovednost nie je trest a ani za trest. Je to z lasky k dietatu. Boli to sice tych rodicov, ale rodicia sa musia obetovat.

katarinapekna
6. feb 2016

Tvoj dom,tvoje pravidlá.neni vôbec o čom....

fantagiro70
autor
6. feb 2016

@whitecat666 dakujem na našich vzťahoch sa budem snažiť popracovať

sissy27
6. feb 2016

@whitecat666 rovnocenný partner svojim rodičom by bola vtedy, kedy by si hradila svoju časť nákladov na život v dome a dbala na svoje povinnosti, čo zahŕňa aj starostlivosť o psa... inak je to len dospelé decko zneužívajúce dobrotu svojich rodičov a nie rovnocenný partner preboha...nekonečné prispôsobovanie sa dieťaťu nie je šťastím pre nikoho, najmenej pre to samotné dieťa... niekedy je použiť zdravý sedliacky rozum ako to, za čo ti dali diplom na fakulte...
slečna zlatá môže zúriť koľko sa jej chce, ale až potom, čo zavrie za sebou bránu rodičovského domu z vonkajšej strany...
@fantagiro70 super, dúfam, že pre dobro všetkých a hlavne toho psa, sa dostane do dobrých rúk 🙂
dcéru si posaď za stôl, povedz jej, že nastal čas, aby sa začala správať ako dospelá a oznám jej, koľko bude prispievať mesačne na domácnosť a aké budú jej povinnosti (napr. raz týždenne oprať a ožehliť, povysávať...), ak sa jej to nepáči, tak jej vyčísli sumu za tieto služby a premietni do nájmu... domáce zvieratá len po predchádzajúcej dohode s majiteľmi domu, inak to budete riešiť radikálnejšie ihneď... pozisťuj si, koľko stoja najlacnejšie podnájmy vo vašom meste, koľko cca sa minie na stravu, na energie... aby si vedela porovnať aspoň na papieri, koľko by ju to stálo u cudzích a koľko ju to bude stáť doma...

jarmilla
6. feb 2016

Skoda ze som tuto temu nezachytila skor.

whitecat666
6. feb 2016

@sissmiss to urcite nepovazujem za trest ale vieme malo o tom preco s nimi dcera byva, takze do tejto diskusie sa nejdem pustat. Nevykopnut dceru z domu a to, ze sa raz sama osamostatni su dve rozdielne veci. Rozist sa s tym, ze tam su dvere, to nie je podla mna normalne. Samozrejme, mozu byt ludia, ktorych uplne dno motivuje k lepsim vykonom ako @libka1 poznamenala. Zial, zrovna v pripadoch, s ktorymi som sa stretla ja to zvacsa dopadlo tak, ze tito ludia stratili aj to posledne sebavedomie, lutuju sa a zuria na cely svet (pokial nie si naozaj silna osobnost je tazke zacat bez akejkolvek podpory blizkych, a silnych osobnosti padne na dno pomenej, lebo ti sa vacsinou dokazu presadit).
Ale to sa ani tejto diskusie netyka, lebo zakladatelka temy ju neplanuje vykopnut na ulicu (to len na margo nejakej poznamky co tu bola). Rada by som dalej pokracovala v debate (lebo na to existuje vela roznych pohladov a dobre sa mi s vami kecalo), ale musim ist cvicit, tak pekny vecer zelam. 🙂

jeannna
6. feb 2016

Mne sa toto premostovanie debat prave paci 🙂 Inak by sme sa k nim ani nedostali, malokto zalozi takuto vseobecnu temu, napr. Ako dosiahnut osamostatnenie sa deti.

evelynm
6. feb 2016

suhlasim s tym, co pise @sissy27 . Chce to vazny rozhovor s dcérou. A ak sa dohodnete na novych pravidach, je VELMI dolezite, aby si ich aj TY dodrziavala a nerobila dcere ustupky.
Tym, ze bez vasho suhlasu doniesla psa a nestara sa onho, zial ukazala, ze jej pristup k zivotu je este vemi nezrely a nezopovedny. A kedze si sa ty o psa postarala, len sa naucila, ze jej tento nezodpovedny pristup prechadza. Neciti dosledky. A to je zle.
My mame velkeho psa (RR 50kg), ale neexistuje, aby sa onho deti 17,12) nestarali. Vedia, ze ak sa nebudu starat, pes proste pojde prec. A to bez debaty.

sandri
6. feb 2016

@fantagiro70 je mi luto toho psika, ktory nebude chapat, preco odrazu nie je clenom svorky. On za to chudak nemoze, ze tvoja dcera si ho zaobstarala napriek rodicovskemu nesuhlasu. Avsak s tvojim ultimatom plne suhlasim. Sama mam psa a po psovi som tuzila od svojich 8 rokov. Ale zadovazila som si ho az ked som sa osamostatnila, nasla si partnera, ktory suhlasil so psom a sme na neho dvaja. Nikdy by som si nedovolila dovliect domov psa, kedze viem, ako su moji rodicia proti tomu. Moji rodicia boli dokonca proti psovi aj vtedy, ked som si ho doniesla do vlastneho bytu 😉 ale to uz mali smolu - moja domacnost, moje pravidla. Dodnes mi ho vsak nepostrazia (mam ho 4 roky), ked ideme na dovolenku, pes musi ist do hotela pre psov. Mrzi ma to, ale respektujem ich nazor. Preto mi pride spravanie tvojej dcery velmi nezodpovedne - a to tak voci rodicom, ako aj voci psovi, ktory nicomu nerozumie a nechape, preco musi ist z domu...