icon

Problém s dedom

somzufala
23. apr 2017

Dobrý deň,
píšem tu s malou dušičkou, že zistím ako mám vyriešiť daný problém, ktorý mám a zároveň sa potrebujem aj vyrozprávať a poradiť.
Mám 21 rokov, bývam stále s rodičmi v rodinnom dome s mojou mladšou sestrou, rodičmi a dedom. Je to rodičovský dom môjho otca. Ešte predtým, než sme sa sem nasťahovali mal ísť dedo na operáciu a bál sa, že ostane ležiaci, tak zvolali rodinnú radu, kde sa malo rozhodnúť, ktorý z 5-tich súrodencov vrátane môjho otca príde bývať sem k mojím starým rodičom s tým, že dom sa prepíše na toho kto tu príde bývať, ale na dome bude ťarcha dožitia + že moji rodičia sa majú postarať o mojich starých rodičov do smrti. Nie celkom dobrovoľne táto možnosť ostala na nás. Keď sme sa sem sťahovali dedo "daroval" dom môjmu otcovi s tým, že z penazí, ktoré sme získali predaním bytu sme MY vyplácali ostatných súrodencov. (totálna blbosť, a radím každému aby v živote neurobil takú chybu ako my!). Takže sme si vlastne kúpili dom s ťarchou a to ani nehovorim o problémoch, ktoré prišli s tým. Jediná výhoda je, že máme oddelené bývanie. Dedo býva na dolnom poschodí a my na hornom + máme osobitné vchodové dvere. Bývame tu už 14 rokov, dedo je stále chodiaci, vie sa o seba postarať, len je už pomalší a nevládze. Vôbec nevychádzame dobre. Ešte keď žila babka, ktorá bola už neskôr ležiaca ( trebalo jej plnohodnotnú starostlivosť, na WC, otáčať v posteli a podobne) boli problémy skôr zamerané jej smerom, boli časy, kedy sme všetci mali toho dosť a podobne, ale nikdy sme si nemysleli, že najväčšie problémy prídu po jej smrti a to práve s dedom, ktorý je (podľa nás) určite psychicky chorý. Stále nás obviňuje, že sme mafiáni, zlodeji, že mu kradneme peniaze a podobné veci, krivo obvinuje celú moju rodinu, dokonca aj vlasné vnučky, mňa aj moju sestru, nazval nás strigy a ježibaby. Čerešnička na torte je to, že mal platiť každý mesiac čiastku 100 eur na domácnosť (zato mal popratané, navarené, vypraté, vyžehlené, proste full servis), no jedného dna sa rozhodol, že nebude platiť, že mi u tie peniaze ajtak kradneme... už to bude druhý rok, urážky a obvinenia počúvame na dennom poriadku. Je to nepríjemné, keď vám niekto hocikedy príde do vlastného domu a vrieska na vás a nenechá vás poriadne ani žiť. Moji rodičia sú zlatí ludia, dobrosrdeční, ale už to nezvládame, otec sa s dedom stále háda, snaží sa mu dohovoriť, no nedá sa. Stále hovorí ako niekoho videl sa rozprávať s niekým o jeho peniazoch a podobné výčitky. S nikým nemá dobré vztahy a ostatní otcovi súrodenci sa tvária, že sa ich to netýka. Málokedy prišli s niečím pomocť.. lebo však ked som dostal dedičstvo a nemusím sa starat, najlepsie je si tak zit. Ach, už sme z toho na nervy, ničí nám to všetky sily na život. Nevieme, čo máme robiť, peniažky na rozdávanie nemáme, so sestrou sme obe na vysokých školách, žijeme dá sa povedať na hrane s financiami a ešte aj tie problémy, ktoré máme. Nevieme, čo možeme spraviť, snazili sme sa mu dohovoriť, no po dobrom to nejde. Je strasne tvrdohlaví a sebeckí. Nevieme spolunažívať. Vztahy sú rozvrátené a nemylím si, že sa niekedy dajú dokopy. Milionkrat nam povedal ze mame z tadeto vypadnut ze on s nami nechce zit, ze mu prekázame, no my ani nemáme kde ist. Chcem sa preto spytat, ci tu nieje niekto, kto mal podobny problem, ako mozeme riesit tento problem, ci ist za psychiatrom sa poradit, ako s nim mame jednat, kedze pravdepobone je psychicky chory alebo ako riesit financie ktoré nám neplatí. Poprípade ho dať na sud, no to otec nechce koli vztahom so surodencami a stoji to peniaze. Dedo nieje taky chory zeby zabudal a dalo sa s nim manipulovat. pamata si vsetky udalosti z mladosti, ake mal s kym konflikty, vsetko si pamata, len asi nevie uz rozoznavat realitu od snov alebo co. Nevieme ci sa len pretvaroval cely zivot alebo bol stale taky. Konflikty boli stale ale poslednym rokom sa to už len zhoršuje kazdy den. Prosím o radu, ak máte niekto podobné skúsenosti. ďakujem veľmi pekne za každú cennú radu. Strašne chcem pomôct rodičom, lebo sa trápia a nevieme ako dalej...

Strana
z3
zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
janinah
23. apr 2017

Dedko je psychicky chorý a za svoje správanie ,že vás obviňuje z krádeží a pod. ani nemôže.Čudujem sa,že ste to už dávno neriešili s psychiatrom.Má bludy,to je starecká demencia,možno aj iná psych. diagnoza a ak by sa liečil,tak sa vám všetkým zmení kvalita života.Moja mamka ,keď začala byť dementná,tak sme mali "veselo",ale teraz je na liekoch /nič silné/ a je to o 90% lepšie.Takže nájdite dobrého psychiatra a zoberte dedka k nemu,ak nebude chcieť ísť,tak nech ide tvoja mama/otec a porozpráva sa s lekárom.
Druhá vec- toto nie je tvoj problém,ale problém tvojich rodičov a nemali by vás deti s tý zaťažovať,my vnúčatá s dedkom a babkou zaťažujeme minimálne,vy máte svoj život a mladosť nie je o opatrovaní starkých,vy potom doopatrujete svojich rodičov. Ak sa to doma nezlepší,tak ty aj sestra ako vysokoškoláčky sa môžete osamostatniť,ísť na podnájom,zarobiť si na brigádach,tak sa to bežne robí...a to bez výčitiek svedomia,že necháte rodičov s dedkom sa trápiť.

janinah
23. apr 2017

a ak by dedko chcel,tak by aspon v lete mohli ste ho dať "dobrovolne nasilu" k tým ostatným jeho ddeťom,ak by u každého bol týžden-dva,tak si vaši vydýchnu

somzufala
autor
23. apr 2017

@janinah m .... rodina je rodina a moji rodičia spravili chybu, na ktorú teraz všetci pykáme, no zmeniť sa to nedá. Ako rodina držíme spolu, naši sa snažili nás s týmto nezaťažovať, ale situácia, ked prídete domov po dlhej ceste vlakom večer s kufrom a bránka zavretá ( inac ju nezamykame, kluc ma iba dedo a nikdy predtym sa nezamykalo) a ja s kufrom stojim pred brankou vecer o 11 a cakam dokym mi dedo pride otvorit s recami typu, ked sa ti nepaci mozes odtial vypadnut, mna nikto rušit nebude...) a podobne... a ja niesom už malá, že nevidim čo sa tu deje.. že naši su nešťastní... proste už to tak dalej nejde, ale nečakam, že ma pochopíte, vlastne ani nemôžete, lebo to nepochopí nikto, kto tu nebyva 🙂 ale každopádne ďakujem za názor... a čo sa týka lekára a liekov... on je v tomto sebestačný, my nevieme ani ku akému lekárovi chodí, ani aké lieky užíva. Vieme, len že odišiel od svojho predchádzajúceho lekára a ked sme sa pýtali preco.. tak povedal, ze uz tu boli pokusy ho spraviť nesvojprávnym... tak asi tolko k tomu...

zuzada29
23. apr 2017

Mali sme podobnú situáciu s tým že moji starí rodičia nedokázali žiť spolu, stále sa hádali, tak išli od seba a dedo odmietol predať dom a preto sme sa s mojimi rodičmi nasťahovali k nemu. Bolo to ťažké, všetko opravovať za chodu, peňazí bolo málo a veľa hnevu keď žili tri generácie v jednom dome a to sme nemali oddelené bývanie. Neskôr dedko zalahol a doopatrovali sme ho. Jeho dcéra ho príslušenstvo vždy len na 5 minút pozrieť a utekala preč. Nemohli sme ísť ako rodina nikde spolu, vždy len dvaja a jeden musel ostať doma. Peniaze dedko dával, ale čo iné robil, mama z toho bola aj na liekoch. My sme veriaci takže ostávalo len modliť sa za neho a trpezlivosť. Je to starý rodič a otec a zrejme si neuvedomuje čo robí. Možno nejaký začiatok alzheimera, vtedy si pamätajú ľudia všetko z minulosti ale súčasnosť nevedia. Tak bola aj stará mama neskôr.

pribinak
23. apr 2017

Asi by som zvolala celu rodinu a predstavila by som im situáciu, ze je to takto neznesiteľne a treba hľadať ine riesenie

lilyianka
23. apr 2017

@somzufala mna napadlo urobit dedka nesvojpravnym,kedze o tom hovoril aj jeho predchadzajuci lekar mozno na tom nieco pravdy bude...
Otcovi surodenci obisli najlepsie..zhrabli peniazky a brat nech sa stara...a dedo dom daroval tvojmu otcovi?
S tou brankou nechapem preco ma kluc len dedko...dajte si spravit aj vy ostatni

maria1989
23. apr 2017

@somzufala ak sa takto správa, zrušila by som ten servis, nech sa o seba stará sám. Tiež ak máte samostatný vchod, nedať mu kľúče. Možno sa spamätá. Na energie dúfam prispieva.

marka13
23. apr 2017

No, celkom som nepochopila, ci islo o dar a vyplatenie surodencov, alebo o normalnu kupu...V kazdom pripade, to chapem tak, ze rodicia su majitelia domu ...Predpokladam, ze rodicia toto vsetko riesili riadnou zmluvou cez notara aby boli chraneni pre buducnost. Tarcha dozitia na nehnutelnosti, je pravo byvania a tusim uzivania do smrti dotycneho - darcu/ predajcu, ale neznamena automaticky, ze sa o neho musite aj starat - prat mu, varit a pod. Len ho nemozete vystahovat. V darovacej zmluve/ kupnej, ak taku mate, bolo treba presne urcit ci dedo bude musiet aj nieco platit alebo su vsetky poplatky len na vas - energie, dane, poistka, opravy nehnutelnosti a pod....Viem, ze je to narocne a v rodine tazke, ale ak vas napr. vymkne ( kluce by ste mali mat automaticky podla mna aj vy...) , ak vas uraza, napada slovne atd, zial , asi to nepojde inak, len s tym ist na policiu a udat za urazku, napadnutie, branenie vstupu na vlastny pozemok - do domu, za vyhrazky a pod. Ak treba tak aj sto krat za den ! Ak ma dedo hlavu v poriadku, tak s tym nic ine neurobite, len to riesit takto - policia , sud. Ak mu aj zacina nejaka porcha, zial, pokym nedojde k extremnej situacii , bez jeho vlastnej vole ho k lekarovi nedostanete. Moja jedina rada, obratit sa na pravnika, zistit vsetky vase moznosti a konat, nenechat sa deptat alebo cakat kym sa stane nieco fakt zle !!! Mozno naozaj potrebuje lekara.

janinah
23. apr 2017

@somzufala celé zle.....dedko so svojim psych. stavom nie je schopný brať lieky ako treba a mali by ste na to dohliadať napr. mu ich dávať do dávkovača a dohliadať,či ich berie...ak boli u lekára reči o svojprávnosti / a či ozaj boli/ tak je jasné,že dedkova psychika sa už ani pôvodnému lekárovi nepozdávala...a terajšieho lekára poznáte? chodí vôbec niekam? a k tomu kľúčiku...čuduješ sa,že frfle? v dnesnej dobe mobilom predsa zavolám sestre či mame,že stojím pod bránkou a neotravujem v noci starého deda..ak už máš problém mať svoj vlastný klučik

kengurica
23. apr 2017

Alzheimer ako vysity....treba navstivit psychiatra, najskor sami (bez dedka) a prekonzultovat s dr. ako na neho. Zbavenie svojpravnosti zrejme bude treba, aby nahodou nieco neprepisal, alebo aby ho niekto nezneuzil vo svoj prospech.
A treba ho mat pod neustalym dohladom, lebo ak byva sam, moze sposobit poziar, alebo ine nestastie nielen sebe, ale aj vam. Zial Alzheimer viac trapi okolie, ako samotneho pacienta. Ten to az tam nevnima, ale okolie je neustale obvinovane...Susedia na nich hladia ako na tyranov...

pribinak
23. apr 2017

Baby viaceré tu píšete, ze by ste dedkovi zrušili servis. Uvedomujete si, ze je to starý a na 99% psychicky chory clovek?
Asi nie, jednak je to rodic, cite nejaka úcta a vďaka by zamakať byt, ďalšia vec, je zvyknutý a servis, ak ho nebude mat, tak bude vyvádzať este viac a to bude peklo pre vsetkych

Asi by dom sla k doktorovi a davala mu lieky na tajnaca, lebo ak ich on berie a viac neberie, tak to je na ho..o

A este jedna vec, zbaviť svojprávnosti sa uz neda. Maximálne obmedziť.

duun
23. apr 2017

Nie som lekár, ale toto mi znie jasne na diagnózu duševná choroba. Poradiť sa s lekárom - psychiatrom a podľa toho možno zbavenie svojprávnosti a liečba.

Inak na margo tohto "Tarcha dozitia na nehnutelnosti, ..., ale neznamena automaticky, ze sa o neho musite aj starat - prat mu, varit a pod. Len ho nemozete vystahovat. " Darovaciu zmluvu by v tomto možno mohlo byť možné napadnúť - je to blízky príbuzný a podmienkou zmluvy mohla byť zákonom predpokladaná starostlivosť - prejavovať patričný záujem atď. Inak "zbavenie svojprávnosti" - obmedzenie možností nakladať s majetkom a rozhodovať by vyriešilo aj otázku prispievania na starostlivosť a pod. - disponovali by v tom prípade jeho dôchodkom (z čoho by sa hradila napr. strava, energie, opatrovateľka, lieky atď.). Keďže je v rodine viac súrodencov, aj tí by mali prispievať na starostlivosť o žijúceho rodiča (ak je to nevyhnutné) a zaujímať sa (či to berú tak, že veď máte dom, takže nám už z toho nič nekvapne = o vlastného otca nezakopneme?). Dostali vyplatené a to, že jeden súrodenec bude napr. možno roky platiť opatrovateľku či iné sociálne služby nezájem?

Zákon o rodine 36/2005 Z. z. Vyživovacia povinnosť medzi ostatnými príbuznými

jonnie
23. apr 2017

Zrejme klasicka starecka demencia. Skusit s lekarom nejako lieky...ale bez deda vopred. Jasneee...ze on nic take neprizna. A ze si pamata...na starobu maju ludia zvacsa funkcnu dlhodobu pamat - vsetko z mladosti vedia...ale co bolo pred tyzdnom, par dnami-to uz horsie.
Inak ste zamotani a neviem poradit. Idealisimo by bolo-keby sam chcel do nejakeho domova...medzi seberovnych-aby mal s kym spominat dookola.

duun
23. apr 2017

@pribinak ..to ma napadlo ako prvé po tom, čo som čítala "zrušiť servis". Ponechať fungovať v špine a o hlade blízkeho príbuzného prakticky v dome? Chápem, že to chce neskutočne veľa energie a je to náročné na psychiku. Skúste si ale predstaviť, že by sa to stalo vám a v určitom veku by ste prestali vnímať realitu.. a v tej paranoji, kedy nerozumiete, čo sa deje, vidíte všade ohrozenie.. ostali sami, bez záujmu, opatery...

maria1989
23. apr 2017

@pribinak ak je psychicky chorý, musí sa liečiť. Ak nie, ale chce len terorizovať tých, čo s ním zostali, treba na neho niečo vymyslieť. V podstate aj dedko si to dobre vymyslel - nechal jedno dieťa vyplatiť ostatné, a starajte sa o mňa, a ja si budem protivný koľko chcem.
A ak je naozaj psychicky chorý a nechce sa liečiť, tak to už naozaj neviem, ako sa dá riešiť.

janinah
23. apr 2017

@pribinak presne tak,ked "brali dom" tak nevedeli,že dedko bude na tom už len horšie? že sa treba aj starať? a to najhoršie ešte len príde....nevieme dedkov vek,ale ani nevedieť,nestarať sa kam dedko k akým lekárom chodí? poslať ho tam samého bez doprovodu? autobusom či peši? najvyšší čas sa začať starať,aby ich raz čosi neprekvapilo napr. že sa dedko niekde zatúla,stratí....oni sa tam štyria ľudia "trápia" namiesto toho,aby začali konať- starať sa o dedka,zaujímať sa,spolupracovať,potom by aj tie vzťahy mohli inak vyzerať...starám sa o starých chorých rodičov,viem o čom to je.....

janinah
23. apr 2017

@maria1989 obviňovanie,že ho okradli je typická známka demencie,my tak mamku akože otráviť chceme..treba to liečiť

maria1989
23. apr 2017

@janinah ak je to tak, určite treba liečiť. Ale ako? Len či sa s dedkom dá dohodnúť, ak je v zlom stave.

maria1989
23. apr 2017

@janinah ešte som si spomenula, že moja prababka v pokročilom veku vykrikovala, že ju chceme zabiť, a nič sa s ňou nedalo robiť, akurát jej prišli z psychiatrie pichnúť niečo na upokojenie.

pribinak
23. apr 2017

@maria1989 ak sa nechce liečiť, nikto ho nedonuti, on sice robi peklo inym, ale nijako ich neohrozuje
Cize ist za doktorom a nejako sa dohodnut, ze by deda hospitalizovali pod uplne inym dôvodom aby bol ochotný ist do nemocnice a tam ho nastaviť na účinnú liečbu

pribinak
23. apr 2017

@duun ved toto. Ak niekto nezažil dementneho starého cloveka, zrejme nema sní len predstavu o takom suziti

On je zrejme chory a nechápe co robi.

luba41
23. apr 2017

tak ako píšu hore..čisté prejavy Alzheimera..a lieky bohužial žiadne na to nie sú. neda sa spomaliť-a hlavne ked pacient nespolupracuje..a bude ešte horšie☹..obvinovanie vašej rodiny že ste niečo zlé urobili, ukradli a pod je zatial nič..určite to rozpráva medzi rovesníkmi a ich rodinnými príšlušníkmi-tí veria dedkovi.. otcovi súrodenci začnú vás upodozrievať z toho čo dedko hovorí, že je to pravda / kradnutie/..postupne dedko napr. začne peniaze schovávať po susedoch, v domácnosti ,stratí zmysel pre orientáciu-nebude vedieť sa vrátiť domov, budú to riešiť policajti..a až vtedy sa to začne riešiť "oficialne" dovtedy ste bezmocní proti nemu-ked sám nechce..takéto situácie / pokial sa vám nepodarí dedka zobrať psychitrovi, lekárovi/ vyústia až do situácie-može niečo podpáliť v domácnosti, zabarikáduje sa u seba atd..až potom jedine sa da vybaviť psychiatra a domov dôchodcov..☹ nasilu..

janinah
23. apr 2017

@maria1989 dnes sú na to lieky,ale treba brať pravidelne,aby sa čím dlhšie tá demencia udržala v prvom štádiu,kedy sa ešte celkom dá fungovať s tým človekom,treba ho strážiť nenápadne,ale zas nevystrája

duun
23. apr 2017

Zákon č. 576/2004 Z. z.
(9) Informovaný súhlas sa nevyžaduje v prípade
...
d) ambulantnej starostlivosti alebo ústavnej starostlivosti, ak ide o osobu, ktorá v dôsledku duševnej choroby alebo s príznakmi duševnej poruchy ohrozuje seba alebo svoje okolie, alebo ak hrozí vážne zhoršenie jej zdravotného stavu.

Neviem, ako to je, ak nebude súhlasiť s návštevou lekára - presnejšie, aké budú musieť byť tie zjavné prejavy choroby alebo zjavné ohrozenie, aby mohli riešiť vec súdne.. neviem, ako sa postupuje presne. Kamarátka riešila niečo podobné s vlastnou mamou (neboli si veľmi blízke ani nebývali spolu, iba občasné návštevy, matka celoživotná alkoholička od ktorej deti utiekli, keď dospeli). Tam sa jej podarilo presvedčiť ju na spoločnú návštevu obvodnej, tá odporučila psychiatra - po vyšetrení bolo jasné, že je to zlé a bude sa to zhoršovať a nasledovalo súdne obmedzenie práv. Súrodenci sa poskladali a skladajú sa na ústavnú starostlivosť.

somzufala
autor
23. apr 2017

dedo nemá servis odkedy neplatí. Možno to znie dosť zle... ale prvý rok sme mu robili všetko dá sa povedať zadarmo, bol upovedomený niekoľko krát, že má platiť aspon to na čom sme sa dohodli. Dedo má 81 rokov, je chodiaci sebestačný. Vie ísť sám aj do lekára, vie si navariť, a má objednané obedy každý deň mu dovážajú, takže nie .. nieje na tom tak zle ako si myslíte. Nieje to žiadny chudáčik, je to dosť vychcaný človek... nemá žiadnych kamarátov lebo celý život s ľudmi jednal ako so špinami, nikto ku nemu nechodí. Čudujete sa, že sa nikto zo súrodencov nezaujíma? nemajú s nim dobré vztahy ani oni... sú radi, že sa zbavili problémov... naši nevedeli do čoho idú... dedo sa zdal byt normálny pokial sme neprišli bývať sem a už sa nemali kam vrátiť... teraz od nás chce aby sme mu posluhovali a uctievali ho... tak uznajte same... vychovali ma dobre, viem co je to ucta k starsím, ale ked sa niekto nespráva pekne ku mne, prečo by som mala ja k nemu? sám on mi raz povedal, že on je kamarát len s tým, koho mu treba...
@janinah
@pribinak

pribinak
23. apr 2017

@somzufala na chapem, ze to musi byt cele na nervy, ale to, ze vaši nevedeli do čoho idu? Ved clovek nfmladne, s pribúdajúcim vekom prichádzajú aj diagnózy a vec to je otec, pozna ho, vie aky je. Cize tento argument je pre mna tsk trochu mimo

Nepíšeš, ci ste boli u psychiatra, ci ma nieco diagnostikovsne, ci nieco riešite s pravnikom, ci mate za sebou nejake epizódy ohladne demencie

Najhoršie to musi byt pre tvojho otca, ty a sestra sa môžete zbaliť a ist bývať inam, ale on?

duun
23. apr 2017

@somzufala každý z nás má iné skúsenosti a iné prežil. Nik z nás nie je v tvojej situácii a nik z nás nevie ani za mak viac, ako ty napíšeš. Nik ťa nechce uraziť alebo obviňovať. Ber to tak, že z toho mála informácií sa ti každý v dobrej viere nejak poradiť alebo aspoň napísať o svojej skúsenosti a tak ukázať, čo sa dá, čo nefunguje alebo aspoň vzpružiť, že nie si jediná, čo môže mať také problémy. Držíme palce.

sasa1310
23. apr 2017

@zltyslonik prečo špiny? Veď s tým všetci isto súhlasili, inak by to asi nerobili? A že na tom ostali dosť blbo jej rodičia? Ale veď oni vedeli do čoho idú. Každý si je strojcom svojho šťastia.

matyuska
23. apr 2017

My sme absolvovali nieco podobne, a ako pisali predo mnou je to psychicke ochorenie.U nas to bol Alzhaimer....take iste priznaky, zacal byt agresivny, "zly", vsetci mu vsetko brali, schovavali mu veci...Len on si to nechcel priznat...Takze doporucujem smer jeho lekar ( vseobecny) porozpravat sa s nim, nech doporuci dalsiu liecbu...Neurolog, psychiater...nasadia lieky na spomalenie postupu.Event. doporuci hospitalizaciu a stanovenie presnej diagnozy a nasadenie liekov.A zial bude to len horsie...treba sa na to pripravit.Zvolat rodinnu radu, a natvtdo im oznamit takato je situacia a treba to riesit...A ak to inak nepojde zial treba zvazit aj neake krajne riesenie (zbavenie svojpravnosti, vynuten hospitalizaciz...)

Strana
z3